Je možné zaprieť otcovstvo, keď má dieťa 6 rokov?
Ahojte.mam problem s ktorym si neviem rady.moj priatel ma problem.jeho mala dcera ma 6rokov, odkedy sa narodila mal pocit,ze nieje jeho,pretoze sa zdrziaval doma malo cestoval za pracou do zahranicia.na otazku preco nezaprel otcovstvo uz vtedy som dostala odpoved,ze asi nemal dost odvahy.zaujmave je,že jeho byvala nechcela dieta,on odcestoval a ked sa vratil zmenila nazor.zrazu dieta chcela a ked otehotnela odisla od neho,este pred tym nez sa dieta narodilo.(a mozno uz aj tehotna bola ale z nejakej bokovky) povravalo sa si zacala s inym uz ked bol v zahranici,len sa nevie ci to boli klebety alebo pravda.podstatne je,ze teraz sa kamarat odhodlal urobit testy dna.mala by som otazku ,ze ak vysvitne ze to dieta nieje naozaj jeho,ci je mozne zapriet otcovsto aj po tolkych rokoch?niekde som citala,ze sa to da kym dieta nedovrsi 3roky.a potom uz to nieje mozne.ale urcite su aj nejake vynimocne pripady,nie?poradte mi prosim,za kazde info budem vdacna.dakujem
@kvetka9513 - zapriet otcovstvo moze do troch rokov. Potom uz v papieroch ostane otcom. Sudit sa moze o vyzivne, ak by mala jeho nebola - ale na to treba sudom vyziadat test otcovstva.
@strapco13 uz som dopisala otazku 🙂
@anjelicek26 takze ak vysvitne ze dieta predsalen nieje jeho a da to na sud aj napriek tomu ze uz ma viac ako 3roky, mozu ho zbavit aspon platby vyzivneho?
@kvetka9513 - neviem co by bol vynimocny pripad. Ved kazde dieta, kde otec neskor zisti, ze otcom nie je... sudy nemaju cas kazdy pripad individualne posudzovat. Tu konaju v zaujme dietata - teda tej malej zaby 6 rocnej - ktorej by sa zrutil svet, keby odrazu povedia, ze nie je jej otec, budu vybavovat vsetky papiere a vsetko nanovo. Preto maju otcovia na taketo pochybnosti tri roky cas. Neskor sa uz mozu "zbavit" vyzivovacej povinnosti, ak to dievcatko skutocne neni jeho...
@kvetka9513 - isteze, pokial nie je mala jeho - nema povinnost platit vyzivne. Ale toto treba riesit sudnou cestou. A ak sa na sude dokaze, ze jeho je - tak je to riadna palka co zaplati - sudne poplatky + testy dna + vsetko okolo toho 😖 Je si isty, ze jeho nie je?
@kvetka9513 tak uz ti v podstate odpisala anjelicek
treba najprv testy DNA a podla vysledku dalsi postup..ked je jeho, tak bude platit nadalej, ked nie je..moze poziadat sud o zrusenie vyzivneho
@anjelicek26 vieš ide o to,ze to chuda dievcatko nema lahky zivot.odkedy sa narodila mala jej mama mala po boku tucet chlapov, raz sa vydala a aj o pol roka rozviedla.proste ide mi o to,ze ta mala je natolko pomylena,ze podla mna ani nevie,kto vlastne jej otec je.a tak si myslim,ze ak jej matka nemysli v prvom rade na to,aby jej dcere bolo dobre a aby mala po boku naozajstny vzor ocina,tak si myslim ze len potvrdzuje to ze aj pred rokmi jej bolo vsetko jedno.ona len podla mna vyuzila to ze kamos vtedy dobre zarabal a chcela tucne vyzivne.a aj to dosiahla.mne ide len o to,ze chce vediet ako to vlastne je,pretoze ma este jednu vyzivovaciu povinnost na druhe dieta.chcel si urobit najprv anonymny test dna a ak sa potvrdi,ze dieta nieje jeho,tak ju da na sud s tym ze by ona cvakala vsetko.sud,test a vsetko okolo toho
@strapco13 on na nu plati aj teraz poctivo kazdy mesiac,len proste s tym ze by mala byt jeho nieje zmiereny.ak by vysvitlo,ze nieje jeho a poziada sud o vykonanie dna testu vsetko by cvakala ona ,nie? a ak by mu pozastavili vyzivne,ze uz by nemusel platit, tak by si mohol ziadat tie zaplatene peniaze aj spat odnej,ci?
@kvetka9513 - hm anonymny test dna mu je na dve veci, lebo je na sude nepripustny, ale tak ak to chce vediet, tak to staci par vlaskov ci trochu slin, niektore labaky to ponukaju. Aj ked je to voci mamine tej malej dost nefer to robit poza jej chrbat. Ak je to dietatko jeho, tak ma na to vyzivne pravo, tak to proste je. A ak pises, ze mamina nic moc - mat aspon normalneho tatina je pre to dieta na nezaplatenie.
On ma az dve nemanzelske deti?
@anjelicek26 viem ze s tym anonymnym testom nic nezmoze na sude,ale pre vlastnu potrebu ak si ho urobi,bude vediett na com je.ak sa potvrdi ze nieje jeho,mozno bude mat viac odvahy ju dat na sud a nedat sa dalej odrbavat s prepacenim.a je to aj pochopitelne si myslim,ze ludia nemaju radi ked ich klamu a vyuzivaju.z prveho manzelstva ma 17rocnu dceru,rozviedli sa,jeho byvala ma novu rodinu.a stouto slecnou len spolu zili neboli zosobaseny
@kvetka9513 spätne sa vyzivne neda vymahat..
@sisaha neda sa vymahat? a to preco? a ked vysvitne,ze ho klamala tolke roky tak sa s tym neda robit vobec nic?ved to nieje normalne.
@kvetka9513 neviem preco, ale preto tam su tie tri roky, kedy sa domnely otec moze branit..ale co uz je zaplatene, tak patri jednoducho tomu dietatu
ahojte chcela by som sa spytat kedy sa da urcit test DNA pre otcovstvo od jakeho dna ked sa male narodi moze ist na test aj hned po narodeni alebo je tam nejaka doba?
@nenuska66 mozes aj hned po narodeni, ale musis o to poziadat sud a on urci termin kedy sa na sud obaja dostavite. Tam nariadi otcovi DNA testy. Potom sa caka na vyhodnotenie. Po vyhodnoteni ak test potvrdi jeho otcovstvo sa bude upravovat vyzivne. Mozes ziadat aj spätne a aj na naklady spojene s tehotenstvom.

@kvetka9513 a co chces pocut? ..lebo nedala si otazku 😅
tak nech si da spravit testy ...a co potom? ked zisti ze mala je jeho? meni to nieco na vasom vztahu?