Je možné zbaviť alkoholika svojprávnosti?
Dobrý deň . Chcem sa opýtať, dá sa ešte v dnešnej dobe zbaviť svojprávnosti? Ide o môjho uja, maminho brata. Bývame všetci v rodičovskom dome, ja , moja mama a jej brat. On je ale ťažký alkoholik, vypije denne aj 3 litre vína plus nejaké tvrdé. Nechodí do práce, žije len s polovičného invalidného, je nepríjemní, keď prestane piť má epi záchvaty a halucinácie, vtedy vždy musíme riešiť RZP. Pár dní pobudne v nemocnici, potom ho pustia keďže viac krát dobrovoľne podpísal reverz. Má už aj cirhozu druhého stupňa.
Nevolať RZP …
Da sa obmedzit sposobilost na pravne ukony, ale musi byt na to vazny dovod, nielen pitie, ale musi tam byt uz nejake postihnutie mozgu napriklad plus historia nejakych vaznejsich incidentov. A ani v takom pripade sa neda nanutit liecenie, len sa napr. da dotycnemu zabranit, aby rozdal majetky a podobne.
Mala som svokra alkoholika, mam tieto veci pozistovane a velmi dobre ta chapem. Rodina alkoholika by dala aj neviem co za to, aby niekto dotycneho strcil na odvykacku, aby bol niekde aspon docasne zavrety, aby bol pokoj, aby mu niekto zakazal pristup ku chlastu. Ale neda sa to :( Liecenie moze byt nariadene, ak je alkoholik nebezpecny pre seba alebo svoje okolie, ale to musi byt naozaj nejaky incident, kde su privolani aj policajti, proste nieco zavazne sa musi stat. Lenze aj vtedy ho daju len na odvykacku, to je o nicom, alkoholik aby naozaj prestal, tak musi podstupit hlbkovu terapiu, zmenit sa zvnutra a to sa nariadit neda.
Najlepsie riesenie je sa od takejto osoby co najviac oddelit.
Zbavit niekoho svojoravnosti je neskutocne dlhy proces. Taha sa to skrz sud, psyxhologicke, psychiatricke posudky, v rodine mame znamu, ktora je chora, nevychadza z bytu, mysli si, ze je kralovna alzbeta a podobne, tazky pripad, odmieta lieky, 2 roky trval proces, kym ju avojpravnosti zbabili. Urcili na soravu jej majetku prislusnika, ktory musi vsetko evidovat, dokladovat, nemoze nakladat s majetkom len tak, na vswtko treba sud, kazdeho pol roka odovzdat report sudu. Kvoli alkoholizmu sa to isto nepodari.
existuje ,alkoholicka demencia, to je normalna diagnoza ktora uz je dovodom na pbmedzenie sposobilosti .... ocakavala by som ze clovek co ma uz epi zachvaty ju mat bude ...na druhej strane cynicky poviem ze mozno skor zomrie ako obmedzenie dosiahnete
Odporucam ti pouzit google, pretoze ocividne s mamou netusite, ako protialko liecenie funguje- presne ako stryko podpisuje reverz v nemocnici, podpise odchod z prednej hory. Tam ho nikto nepriviaze, ani nezamkne, liecenie je dobrovolne. Povinne je len z rozhodnutia sudu, ale na to, aby mu sud take liecenie prikazal by vas opatovne musel fyzicky napadat, museli by ste mat dokazy z policie a lekarske spravy.
Na alkoholizmus svojpravnosti este nikoho nepozbavili. Svojpravnosti sa zbavuju ludia dementni, senilni, ktori by svojimi podpismi sposobili skody. To, ze on vas otravuje s pitim na sude neobstoji. Uprimne sa cudujem, ze jeho spravanie trpite, 2 zeny s 2 prijmami neutiahnete ani hypoteku ani podnajom?
Zbavenim svojpravnosti, ked ide o majetkove veci si urobite viac zle, nez dobre... Znami maju postihnutu dceru (zbavenu svojpravnosti) a ked manzel zomrel, dedila aj ona. A ked sa manzelka chcela prestahovat a predat ten dom, musel to povolit sud, urcil sa kolizny opatrovnik, ktory dohliadal na to, ci ten predaj domu aj s dcerinym podielom je v jej najlepsom zaujme. No strasne sa im to predlzilo, takze urcite neodporucam...
Skor nahlasovat agresiu na policii, oni mozu vykazat cloveka aj z vlastnej nehnutelnosti na nejaku dobu, ked ohrozuje obyvatelov. Alebo predat, peniaze rozdelit a kupit nieco mensie...
Ja zase poznam pripad, z rodiny, kedy osoba sla na protialkoholické liečenie a keďže dovtedy pominala dost penazi pre svojich susedov, znamych, cerpane nebankovky....deti to riesili sudnou cestou a zbavili osobu svojpravnosti na financne ukony. Penziu preberá dieta osoby
skor mozete na neho volat policiu ak je agresivny a ak
nemate inu moznost ako byvat v jednej domacnosti tak myslim ze sud mu moze nariadit protialkoholicke liecenie (nie som si ista ci aj vo
vasom vztahu-pripade) viem ze medzi manzelmi
to tak je… to si preverte ci sa vztahuje aj na vas…
druha vec je ze aj ked na to
liecenie pojde a on sam nechce prestat pit tak pravdepodobne ani neprestane… zbavite s aho na 3 mesice mozno
este potom chvilu vydrzi ale bohuzial sa vacsina k neduhu vrati
My sme tak mali v rodine,presne toto iste. Po tom,co sa cudzi ludia dopytovali u neho o dom s nachystanymi papiermi,zbavili sme ho svojpravnosti. Podrobnosti ale neviem,vybavovali to ini
Len neviem ako si môžete byť také isté,že aj keby nejako prišli k jeho podielu domu,alebo ho aj vyplatili,že by odišiel...takýmto ľuďom robí radosť robiť niekomu zle a problémy, on by tak jednoducho neodišiel z domu ani potom.
Protialkoholické liečenie už v takomto prípade nepomôže. A cirhoza pečené II. stupňa je už nezvratna. Pečeň nevydrží taký nátlak. Už sa neobnovuje.
Ak by začal prestať piť - silné delirum, ktoré prežije len veľmi malé % ľudí.
Pečen už má odzite. S tým súvisia aj iné orgány, ktoré postupne zlyhávajú.
Určite má už aj poriadne žlté oči.
Nevydrží dlho.
Ak by ste aj viedli voči nemu spor. Myslíš, že by bol schopný porozumieť tomu čo vlastne od neho chcete?
Ja som tak spravila. Z dôvodu alkoholu.... Mamu. Je to možné.
Alkoholova demencia
existuje ,alkoholicka demencia, to je normalna diagnoza ktora uz je dovodom na pbmedzenie sposobilosti .... ocakavala by som ze clovek co ma uz epi zachvaty ju mat bude ...na druhej strane cynicky poviem ze mozno skor zomrie ako obmedzenie dosiahnete
@slovenka753 to áno, už je pol roka po smrti