icon

Je postup odborov pri kolektívnom vyjednávaní správny?

petermandak
18. dec 2025

Ahoj,

vedeli by ste mi prosím poradiť s týmto problémom - zástupca odborovej organizácie odmieta sprístupniť návrh novej kolektívnej zmluvy všetkým zamestnancom (teda aj tým, ktorí nie sú členmi odborov). Návrh kolektívnej zmluvy dáva pripomienkovať iba členom odborovej organizácie. Je jeho postup v poriadku? Mne zo znenia ustanovenia § 231 ods. 1 vyplýva, že odbory zastupujú pri kolektívnom vyjednávaní všetkých zamestnancov a kolektívna zmluva platí rovnako pre všetkých zamestnancov. Ďakujem.

hellwant
18. dec 2025

Plati a maju s ňou byť oboznameni všetci ale po jej schvaleni, ale kde tam vidiš,
že ti ho ma ukazat, keď je to navrh a pokiaľ nie je ešte dohodnuta? Nečlenovia nemaju mať čo k nej pristup. Však vstup a plať prispevky, buď chlap/žena ba soravnom mieste. Aź po skončeni konkretneho kola sa dava vedieť, s čim sa išlo do vyjednavania - u nas na mail - všetkym kolegom v odboroch a ako to konkretne kolo dopadlo a od nich to vedia aj neodborari. Otazka, prečo chceš vedieť navrh pred vyjednavanim, keď nie si ochotny byť v odboroch?

petermandak
autor
18. dec 2025

Dakujem za odpoveď. Mňa to skôr zaujíma z právneho hľadiska.

tarra6
18. dec 2025
@petermandak

@petermandak z právneho hľadiska kolektívna zmluva platí pre všetkých zamestnancov. Podpísaná.

billy_jean
18. dec 2025

Zákon neukladá povinnosť prerokovať návrh kolektívnej zmluvy so všetkými zamestnancami. Kolektívne vyjednávanie prebieha výlučne medzi zamestnávateľom a odborovou organizáciou. Zamestnanci ako jednotlivci nie sú zmluvnou stranou a nemajú zákonné právo vstupovať do vyjednávania návrhu.

Treba rozlišovať tri veci:
– vyjednávanie návrhu ... len zamestnávateľ + odbory
– pripomienkovanie ... zákon ho garantuje len odborom, nie nečlenom
– informovanie ... tu už ide o princíp zastupovania všetkých zamestnancov

Podľa § 231 ods. 1 ZP odbory zastupujú všetkých zamestnancov, členov aj nečlenov a vyjednané, podpísané podmienky platia pre všetkých zamestnancov rovnako.

anonym_0c5019
18. dec 2025
@petermandak

@petermandak nemas na to pravo nahliadnut pokial nie je rokovanie ukoncene.
ty ani nie si v odboroch a mozes byt rada ze vam niekto nieco vyjedna nad zakonik prace. ak chces nieco zmenit daj sa do odborov.

petermandak
autor
18. dec 2025
@billy_jean

Zákon neukladá povinnosť prerokovať návrh kolektívnej zmluvy so všetkými zamestnancami. Kolektívne vyjednávanie prebieha výlučne medzi zamestnávateľom a odborovou organizáciou. Zamestnanci ako jednotlivci nie sú zmluvnou stranou a nemajú zákonné právo vstupovať do vyjednávania návrhu.

Treba rozlišovať tri veci:
– vyjednávanie návrhu ... len zamestnávateľ + odbory
– pripomienkovanie ... zákon ho garantuje len odborom, nie nečlenom
– informovanie ... tu už ide o princíp zastupovania všetkých zamestnancov

Podľa § 231 ods. 1 ZP odbory zastupujú všetkých zamestnancov, členov aj nečlenov a vyjednané, podpísané podmienky platia pre všetkých zamestnancov rovnako.

@billy_jean

Super, veľmi pekne ďakujem.