icon

Je šanca s Aspergerovým syndrómom získať ŤZP a invalidný dôchodok?

Včera o 10:04

Je šanca dostať na Aspergerov syndrom ŤZP a invalidný dôchodok?

Strana
z2
anonym_5c52cd
Včera o 10:11

Ja dúfam, že nie. Dnes chcú všetci na všetko ID. Ak je niekto Asperger, tak by mal niekotre prace - druhy zamestnaní normálne zvládať.

autor
Včera o 10:20
@anonym_5c52cd

Ja dúfam, že nie. Dnes chcú všetci na všetko ID. Ak je niekto Asperger, tak by mal niekotre prace - druhy zamestnaní normálne zvládať.

@anonym_5c52cd Súhlasím , len je problém nájsť tú prácu a vyžiť z nej.

anonym_5c52cd
Včera o 10:22
@anonym_autor

@anonym_5c52cd Súhlasím , len je problém nájsť tú prácu a vyžiť z nej.

@anonym_autor ale nikto to nemá ľahké.
Od absolventov hoci pomaly 100 ročnú prax, ženy buď sa zamestnávatelia boja že odídu na materskú, takze ich nechcú, lebo s deťmi budú non stop OCR, ľudia po 55 sú na trhu prace takmer bez šancí, odlišná farba pleti je na Slovensku tiež dobrá guľa na nohe ….

autor
Včera o 10:28

Predstavte si že okrem toho máte špecifickú povahu, nerozumiete ľuďom, neviete robiť viac vecí naraz, keď ste preťažený kričíte. Ste často chorý lebo ste preťažený a unavený. Keď ste preťažený. zabúdate a vytáča vás keď niekto nerobí podľa pravidiel a ostatným vadí že ste usporiadaný a dodržiavate pravidlá.

anonym_5c52cd
Včera o 10:47
@anonym_autor

Predstavte si že okrem toho máte špecifickú povahu, nerozumiete ľuďom, neviete robiť viac vecí naraz, keď ste preťažený kričíte. Ste často chorý lebo ste preťažený a unavený. Keď ste preťažený. zabúdate a vytáča vás keď niekto nerobí podľa pravidiel a ostatným vadí že ste usporiadaný a dodržiavate pravidlá.

@anonym_autor tak si hľadám prácu v malej firme, alebo HO, skrátený úväzok, chránená dielňa, ….idem k psychiatrovi po lieky, chodím na terapie, …..

Ja chápem, že to máte náročné, ale potom nezostávajú finančne prostriedky pre omnoho vážnejšie diagnózy
Nič v zlom, ale toto čo popisujete nie je dôvod na ID.
Držím palce

doux
Včera o 10:49

@anonym_autor tak ty určite aspergera nemáš, to mi ver 😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
nicemary
Včera o 11:14

Ja mám dve dospelé deti s aspergerom, jeden je skvelý študent a druhý ma ID, bez práce, nedokázal dokončiť ani SŠ. Samotný AS je široké spektrum, niekto to zvláda a niekto nie. Záleži, ako to kto má a tiež, či má iné pridružené diagnózy, napr depresiu, OCD.... samozrejme, mnohí povedia, že to nič nie je, iba rozmaznanosť, ale to sa ťažko vysvetľuje človeku, ktorý to nezažil a nevie si to predstaviť

anonym_4ce3a9
Včera o 11:15
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...

autor
Autor odpoveď zmazal
nicemary
Včera o 11:20

Musíš si nájsť dobrého psychiatra, ktorý tomu rozumie, to je základ, potom terapie u psychológa a časom sa to môže zlepšiť , ale je to beh na dlhé trate. Zatiaľ teda skús vybaviť ID, kým nedokážeš pracovať. Ale treba sa veľmi prispôsobiť svojim možnostiam, aj do budúcna, skôr hľadať prácu v malej firme, alebo aj na živnosť, z domu a pod, pravdepodobne to nikdy nebude akoby si bola zdravá, s tým treba počítať

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_23edc0
Včera o 11:30

@anonym_autor sanca ano, v praxi LTT, chod do skupiny na fb tu dievcata moc nevedia nechapu nemaju skusenost.

nicemary
Včera o 11:31

Inak okrem chránenej dielne sú aj sociálne podniky, a môže byť aj sociálny podnik s dvoma zamestnancami, z ktorých jeden je ZŤP, to by ti mohlo pomôcť, ak by si sa dohodla s niekým, napr príbuzným, že ťa zamestná, ak má malú sro, alebo je živnostník, a budeś pre neho pracovať. Je to veľa vybavovačiek, ale mohlo by to byť riešenie.

autor
Včera o 11:35
@nicemary

Musíš si nájsť dobrého psychiatra, ktorý tomu rozumie, to je základ, potom terapie u psychológa a časom sa to môže zlepšiť , ale je to beh na dlhé trate. Zatiaľ teda skús vybaviť ID, kým nedokážeš pracovať. Ale treba sa veľmi prispôsobiť svojim možnostiam, aj do budúcna, skôr hľadať prácu v malej firme, alebo aj na živnosť, z domu a pod, pravdepodobne to nikdy nebude akoby si bola zdravá, s tým treba počítať

@nicemary Ja stále pracujem , len už to nezvládam som stará . Doteraz som robila cez bolesť. Ale už to nejde som unavená a stále chorá čo mi je v práci vykrikované. Zmeniť prácu nie je len tak , Ako si zvyknem na zmenu je to problém. Nočné robiť nemôžem, spávam s liekmi. Mám všetky vyšetrenia aj potvrdenia. Problém je že niečo zvládam až príliš dobre a niečo vôbec neviem .

anonym_c1111c
Včera o 11:35
@anonym_autor

@anonym_autor Áno, je možné získať aj invalidný dôchodok. Záleží, ako veľmi autizmus ovplyvňuje tvoj život. Mám v okolí viacero aspergrov s čiastočným ID.

anonym_23edc0
Včera o 11:37
@anonym_4ce3a9

@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...

@anonym_4ce3a9 ty ani nevies aky mas lahky zivot..

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_4ce3a9
Včera o 11:48
@anonym_23edc0

@anonym_4ce3a9 ty ani nevies aky mas lahky zivot..

@anonym_23edc0 ja mam lahky zivot? To si len myslis... Nestazujem sa na kazde pichnutie a nebezim hned so soplikom po ID alebo PN... To zdaleka nie je lahky zivot.

anonym_4ce3a9
Včera o 11:49
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor toto komu konkretne pises?

autor
Včera o 11:51
@anonym_4ce3a9

@anonym_autor toto komu konkretne pises?

@anonym_4ce3a9 anonym_4ce3a9

anonym_3b9465
Včera o 12:10
@anonym_autor

@nicemary Ja stále pracujem , len už to nezvládam som stará . Doteraz som robila cez bolesť. Ale už to nejde som unavená a stále chorá čo mi je v práci vykrikované. Zmeniť prácu nie je len tak , Ako si zvyknem na zmenu je to problém. Nočné robiť nemôžem, spávam s liekmi. Mám všetky vyšetrenia aj potvrdenia. Problém je že niečo zvládam až príliš dobre a niečo vôbec neviem .

@anonym_autor kolko mas rokov?

nicemary
Včera o 12:23
@anonym_autor

@anonym_autor to, že niečo zvládaš až príliš dobre a niečo vôbec alebo zle, býva často u AS. Donekonečna to takto nevydržíš, keď máš všetky potvrdenia, tak choď požiadať o ID a potom uvidíš. Dôležité je, aby si mala dobre napísané správy od odborných lekárov.
Inak u žien býva časté, že AS sa zistí až v dospelosti.

anonym_4ce3a9
Včera o 12:40
@anonym_autor

@anonym_4ce3a9 anonym_4ce3a9

Liecis sa? Lebo ak nie, darmo places... Ty si myslis, ze starsi ludia bez AS nie su unaveni?

domkakvet
Včera o 12:53

@anonym_autor poznam ludi, ktori s tym normalne pracuju, ale kazdy pripad bude asi iny.

anonym_4b1c0d
Včera o 13:26

ahoj skoda ze svoje prispevky mazes ☹ tiez som asperger po 50tke, na ztp mozno narok bude na ID v ziadnom pripade, teda nie na bezneho AS, ak by tam boli pridruzene psychicke problemy ako depresia, ocd, sebaposkodzovanie, uzkosti... tak podla stavu je to na ID, ale rataj max 50% neratam ze by si dostala viac. ak ti nevyhovuje praca zmen ju najdi si lahsiu, su veci z ktorych vies pri svojom AS vytazit. drzim palceky

svetlonos
Včera o 20:01

@anonym_autor
Ahoj. Možno je to úplne od veci. Aké keď ty rada pracuješ podľa pravidiel, mohla by si to ty kontrolórka vo výrobe? Vieš, také rôzne súčiastky alebo nejaké plastové diely a ty len kontrolujes. Čo je zle, vyradis.
Ja ťa aj chápem. Je to celé únavné čo prežívam. Tebe mozog funguje inak a jasne, že aj neasoetger po 59yke býva unavený z práce. No toto je extra mentálna únava kôli tejto dg. Držím ti palce, nech si do budúcna spokojná ♥️.

anonym_054136
Včera o 22:45
@svetlonos

@anonym_autor
Ahoj. Možno je to úplne od veci. Aké keď ty rada pracuješ podľa pravidiel, mohla by si to ty kontrolórka vo výrobe? Vieš, také rôzne súčiastky alebo nejaké plastové diely a ty len kontrolujes. Čo je zle, vyradis.
Ja ťa aj chápem. Je to celé únavné čo prežívam. Tebe mozog funguje inak a jasne, že aj neasoetger po 59yke býva unavený z práce. No toto je extra mentálna únava kôli tejto dg. Držím ti palce, nech si do budúcna spokojná ♥️.

@anonym_4b1c0d prosím ťa, neraď, keď nevieš s istotou. Áno, aj na samotnú diagnózu AS sa dá získať ZŤP aj ID, i keď máš pravdu v tom, že na samotný AS je to pomerne málo %, záleží potom od základu akú výslednú sumu to spraví.
@anonym_autor píšem vyššie, pokojne si podaj, je to reálne, len nech ti psychiatrička napíše do správy všetko, problémy ktoré v súvislosti s diagnózou máš. Ale počítaj s tým, že ti to môže vyjsť len 45%.
@svetlonos tam nejde o tu samotnú prácu, tam ide o tých ľudí okolo, o ten hluk, svetlá, stres, riešenie situácií ...

anonym_054136
Včera o 22:49

A viacerí "odborníci" tu - rada zadarmo: keď viete o tejto diagnóze veľké ... , tak skúste ísť hejtovať niekde inde, kde budú vyzerať vaše príspevky menej blbo.

Strana
z2