icon

Je šanca s Aspergerovým syndrómom získať ŤZP a invalidný dôchodok?

Včera o 10:04

Je šanca dostať na Aspergerov syndrom ŤZP a invalidný dôchodok?

Strana
z2
majka35
Dnes o 06:21

áno, na AS je možné dostať aj plný ID, no diagnóza musí byť priznaná už v detstve

anonym_bfb4a0
Dnes o 10:08
@anonym_5c52cd

Ja dúfam, že nie. Dnes chcú všetci na všetko ID. Ak je niekto Asperger, tak by mal niekotre prace - druhy zamestnaní normálne zvládať.

@anonym_5c52cd a ktoré? Chránené dielne sú sem tam skôr nič ako niečo polovicne úväzky skoro neexistujú nie každý zvládne bežný ruch v obchode alebo ľudí okolo seba robotu v noci ani nehovorím v knižnici nie je šanca nuž daj dáky typ.

anonym_bfb4a0
Dnes o 10:09
@anonym_5c52cd

@anonym_autor ale nikto to nemá ľahké.
Od absolventov hoci pomaly 100 ročnú prax, ženy buď sa zamestnávatelia boja že odídu na materskú, takze ich nechcú, lebo s deťmi budú non stop OCR, ľudia po 55 sú na trhu prace takmer bez šancí, odlišná farba pleti je na Slovensku tiež dobrá guľa na nohe ….

@anonym_5c52cd poznám človeka čo nedostal robotu len vďaka tomu že sa priznal k F diagnoze

anonym_bfb4a0
Dnes o 10:14
@anonym_5c52cd

@anonym_autor tak si hľadám prácu v malej firme, alebo HO, skrátený úväzok, chránená dielňa, ….idem k psychiatrovi po lieky, chodím na terapie, …..

Ja chápem, že to máte náročné, ale potom nezostávajú finančne prostriedky pre omnoho vážnejšie diagnózy
Nič v zlom, ale toto čo popisujete nie je dôvod na ID.
Držím palce

@anonym_5c52cd keby tu boli tie malé firmy skrátené úväzky a chránené dielne! Vies ako fungujú psychiatrické lieky? Veľa autistov ich brať nemôže lebo pociťujú iba vedľajšie účinky a nie efekt. S väčšinou týchto liekov vo fabrike na noc a na smeny sa robit nedá. Ešte ti musia trafiť dávku. Pri veľa liekoch som poznala človeka čo sa triasol a neudržal nič v ruke. Na sk zavidite tusim aj rakovinu a ID.

anonym_bfb4a0
Dnes o 10:18
@anonym_4ce3a9

@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...

@anonym_4ce3a9 veľmi jednoducho si to predstavuješ. Autizmus sa vyliečiť nedá len sa pomocou terapii naučiť zvládať niektoré prejavy a problémy. Lieky len riešia príznaky nemôžu autistu vyliečiť je to odlišný spôsob fungovania mozgu a nervového systému. A nie nedá sa naštudovať ako sa má kto správať a takto debilne ako ty sa k ľuďom s týmito problémami potom stávajú aj zamestnávatelia blbosť a nevedomosť vládne tejto spoločnosti

anonym_272eb8
Dnes o 10:22
@anonym_4ce3a9

@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...

@anonym_4ce3a9 vsak tu pani pise, ze to prestava zvladat, je vyhorena a stale chora, tak si asi nevymysla a naozaj trpi. Byt na spektre predsa znamena pre kazdeho autistu nieco ine, tu sa pani roky snazi to zvladat a jednoducho uz nevladze, jej nervovy.system a telo to uz nedavaju. Ja som tiez na spektre a moje jedine stastie je, ze pracujem vacsinu casu z domu. Ked som pracovala kazdy den z officu,chodila som domov s placom kazdy vecer a vyhorela som tak, ze som si musela zobrat rok volno aby som sa dala dokopy.

anonym_272eb8
Dnes o 10:23
@anonym_4ce3a9

Liecis sa? Lebo ak nie, darmo places... Ty si myslis, ze starsi ludia bez AS nie su unaveni?

@anonym_4ce3a9 ako sa da liecit autizmus? Na to nie su lieky

svetlonos
Dnes o 11:25
@anonym_054136

@anonym_4b1c0d prosím ťa, neraď, keď nevieš s istotou. Áno, aj na samotnú diagnózu AS sa dá získať ZŤP aj ID, i keď máš pravdu v tom, že na samotný AS je to pomerne málo %, záleží potom od základu akú výslednú sumu to spraví.
@anonym_autor píšem vyššie, pokojne si podaj, je to reálne, len nech ti psychiatrička napíše do správy všetko, problémy ktoré v súvislosti s diagnózou máš. Ale počítaj s tým, že ti to môže vyjsť len 45%.
@svetlonos tam nejde o tu samotnú prácu, tam ide o tých ľudí okolo, o ten hluk, svetlá, stres, riešenie situácií ...

@anonym_054136
Áno máš pravdu, neviem ako veľmi a čo vadí autorke. Poznám takto dvoch ľudí a v určitej práci vedia fungovať. Preto to bola len jedna z možností. Ale jasne, u každého je to inakšie a dosť náročné. Tiež nemám rada podceňovanie tejto dg. Ťažké pre druhých na pochopenie je aj preto, lebo toto ľudia to nemajú písané na čele a nevidno to vždy. Raz som reagovala tiež úplne blbo na takého zákazníka, netušila som že ma AS 😭 Až kolegyňa mi potom povedala, hrozne ľúto mi to bolo. Chodili tam ľudia a koľkokrát boli protivni, provokovali. Myslela som, že aj tento.
Odvtedy dávam sakra pozor a radšej beriem každého takého človeka, že by niečo mohol mať a reagujem pokojne. Ale tiež mi tu skúsenosť bolo treba asi.

anonym_054136
Dnes o 12:27
@svetlonos

@anonym_054136
Áno máš pravdu, neviem ako veľmi a čo vadí autorke. Poznám takto dvoch ľudí a v určitej práci vedia fungovať. Preto to bola len jedna z možností. Ale jasne, u každého je to inakšie a dosť náročné. Tiež nemám rada podceňovanie tejto dg. Ťažké pre druhých na pochopenie je aj preto, lebo toto ľudia to nemajú písané na čele a nevidno to vždy. Raz som reagovala tiež úplne blbo na takého zákazníka, netušila som že ma AS 😭 Až kolegyňa mi potom povedala, hrozne ľúto mi to bolo. Chodili tam ľudia a koľkokrát boli protivni, provokovali. Myslela som, že aj tento.
Odvtedy dávam sakra pozor a radšej beriem každého takého človeka, že by niečo mohol mať a reagujem pokojne. Ale tiež mi tu skúsenosť bolo treba asi.

@svetlonos keby boli všetci ako ty, tak je inak na svete ♥️

svetlonos
Dnes o 13:02
@anonym_054136

@svetlonos keby boli všetci ako ty, tak je inak na svete ♥️

@anonym_054136
Vieš, mám rodiča po uraze končatín. Vyrastali sme s tým. Ja to už ani nevnímam. Snažím sa i keď niekedy v strede viem občas niečo nezvyčajné prehliadnuť. Ale tiež som sa tak nastavila, nech vnímam čo najlepšie. Ďakujem 🙂

Strana
z2