Je šanca s Aspergerovým syndrómom získať ŤZP a invalidný dôchodok?
Je šanca dostať na Aspergerov syndrom ŤZP a invalidný dôchodok?
Ja dúfam, že nie. Dnes chcú všetci na všetko ID. Ak je niekto Asperger, tak by mal niekotre prace - druhy zamestnaní normálne zvládať.
@anonym_5c52cd a ktoré? Chránené dielne sú sem tam skôr nič ako niečo polovicne úväzky skoro neexistujú nie každý zvládne bežný ruch v obchode alebo ľudí okolo seba robotu v noci ani nehovorím v knižnici nie je šanca nuž daj dáky typ.
@anonym_autor ale nikto to nemá ľahké.
Od absolventov hoci pomaly 100 ročnú prax, ženy buď sa zamestnávatelia boja že odídu na materskú, takze ich nechcú, lebo s deťmi budú non stop OCR, ľudia po 55 sú na trhu prace takmer bez šancí, odlišná farba pleti je na Slovensku tiež dobrá guľa na nohe ….
@anonym_5c52cd poznám človeka čo nedostal robotu len vďaka tomu že sa priznal k F diagnoze
@anonym_autor tak si hľadám prácu v malej firme, alebo HO, skrátený úväzok, chránená dielňa, ….idem k psychiatrovi po lieky, chodím na terapie, …..
Ja chápem, že to máte náročné, ale potom nezostávajú finančne prostriedky pre omnoho vážnejšie diagnózy
Nič v zlom, ale toto čo popisujete nie je dôvod na ID.
Držím palce
@anonym_5c52cd keby tu boli tie malé firmy skrátené úväzky a chránené dielne! Vies ako fungujú psychiatrické lieky? Veľa autistov ich brať nemôže lebo pociťujú iba vedľajšie účinky a nie efekt. S väčšinou týchto liekov vo fabrike na noc a na smeny sa robit nedá. Ešte ti musia trafiť dávku. Pri veľa liekoch som poznala človeka čo sa triasol a neudržal nič v ruke. Na sk zavidite tusim aj rakovinu a ID.
@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...
@anonym_4ce3a9 veľmi jednoducho si to predstavuješ. Autizmus sa vyliečiť nedá len sa pomocou terapii naučiť zvládať niektoré prejavy a problémy. Lieky len riešia príznaky nemôžu autistu vyliečiť je to odlišný spôsob fungovania mozgu a nervového systému. A nie nedá sa naštudovať ako sa má kto správať a takto debilne ako ty sa k ľuďom s týmito problémami potom stávajú aj zamestnávatelia blbosť a nevedomosť vládne tejto spoločnosti
@anonym_autor ved poziadaj... A oni posudia, ci tvoj stav je na kompenzacie, ci nie.... V prvom rade sa treba liecit, chodit na terapie... Dnes ma spektrum pomaly kazdy druhy... Zalezi na tom, ako sa k situacii postavi a na to su dobre terapie. To uz by bol kazdy na ID...
Mne to pride ako vyhovorka. Nastudujem si, ze ako sa mam spravat a BUM, som na "spektre". Ale relevantne vysledky vysetreni ziadne.
Druha taka diagnoza - boli ma chrbat... No a mna nie? Pokial to jasne nevidiet na rengene, MRI, ci CT,no tak co dalej....
Akoze je tolko "zahratelnych" diagnoz...
@anonym_4ce3a9 vsak tu pani pise, ze to prestava zvladat, je vyhorena a stale chora, tak si asi nevymysla a naozaj trpi. Byt na spektre predsa znamena pre kazdeho autistu nieco ine, tu sa pani roky snazi to zvladat a jednoducho uz nevladze, jej nervovy.system a telo to uz nedavaju. Ja som tiez na spektre a moje jedine stastie je, ze pracujem vacsinu casu z domu. Ked som pracovala kazdy den z officu,chodila som domov s placom kazdy vecer a vyhorela som tak, ze som si musela zobrat rok volno aby som sa dala dokopy.
Liecis sa? Lebo ak nie, darmo places... Ty si myslis, ze starsi ludia bez AS nie su unaveni?
@anonym_4ce3a9 ako sa da liecit autizmus? Na to nie su lieky
@anonym_4b1c0d prosím ťa, neraď, keď nevieš s istotou. Áno, aj na samotnú diagnózu AS sa dá získať ZŤP aj ID, i keď máš pravdu v tom, že na samotný AS je to pomerne málo %, záleží potom od základu akú výslednú sumu to spraví.
@anonym_autor píšem vyššie, pokojne si podaj, je to reálne, len nech ti psychiatrička napíše do správy všetko, problémy ktoré v súvislosti s diagnózou máš. Ale počítaj s tým, že ti to môže vyjsť len 45%.
@svetlonos tam nejde o tu samotnú prácu, tam ide o tých ľudí okolo, o ten hluk, svetlá, stres, riešenie situácií ...
@anonym_054136
Áno máš pravdu, neviem ako veľmi a čo vadí autorke. Poznám takto dvoch ľudí a v určitej práci vedia fungovať. Preto to bola len jedna z možností. Ale jasne, u každého je to inakšie a dosť náročné. Tiež nemám rada podceňovanie tejto dg. Ťažké pre druhých na pochopenie je aj preto, lebo toto ľudia to nemajú písané na čele a nevidno to vždy. Raz som reagovala tiež úplne blbo na takého zákazníka, netušila som že ma AS 😭 Až kolegyňa mi potom povedala, hrozne ľúto mi to bolo. Chodili tam ľudia a koľkokrát boli protivni, provokovali. Myslela som, že aj tento.
Odvtedy dávam sakra pozor a radšej beriem každého takého človeka, že by niečo mohol mať a reagujem pokojne. Ale tiež mi tu skúsenosť bolo treba asi.
@anonym_054136
Áno máš pravdu, neviem ako veľmi a čo vadí autorke. Poznám takto dvoch ľudí a v určitej práci vedia fungovať. Preto to bola len jedna z možností. Ale jasne, u každého je to inakšie a dosť náročné. Tiež nemám rada podceňovanie tejto dg. Ťažké pre druhých na pochopenie je aj preto, lebo toto ľudia to nemajú písané na čele a nevidno to vždy. Raz som reagovala tiež úplne blbo na takého zákazníka, netušila som že ma AS 😭 Až kolegyňa mi potom povedala, hrozne ľúto mi to bolo. Chodili tam ľudia a koľkokrát boli protivni, provokovali. Myslela som, že aj tento.
Odvtedy dávam sakra pozor a radšej beriem každého takého človeka, že by niečo mohol mať a reagujem pokojne. Ale tiež mi tu skúsenosť bolo treba asi.
@svetlonos keby boli všetci ako ty, tak je inak na svete ♥️
@svetlonos keby boli všetci ako ty, tak je inak na svete ♥️
@anonym_054136
Vieš, mám rodiča po uraze končatín. Vyrastali sme s tým. Ja to už ani nevnímam. Snažím sa i keď niekedy v strede viem občas niečo nezvyčajné prehliadnuť. Ale tiež som sa tak nastavila, nech vnímam čo najlepšie. Ďakujem 🙂

áno, na AS je možné dostať aj plný ID, no diagnóza musí byť priznaná už v detstve