icon

Je syn povinný prevziať dlh po otcovi?

3. apr 2024

Dobry den,

27rocnemu synovi zomrel jeho otec. Bod na dedickom konani a dozvedel sa, ze otec dom, byt, pozemky, auta prepisal na svoju zenu a dalsie dve deti. Jedine co moze zdedit je orna poda kdesi v riti Palovej a to len 1/4, pretoze su 4 dedici (jeho zena, syn a dalsie dve deti). Synov otec ma dlh v banke (hypoteku) na dom, ktory vlastnil otec syna, ale nasledne ho prepisal na dalsie svoje dieta (otec syna bol nieco ako spoludlznik - takze uver ma, ale nehnutelnost uz nevlastni-daroval ju so suhlasom banky). Tento uver je ochotna prevziat manzelka synovho otca (zostava doplatit 250 eur mesacne do jula 2026) a to len v pripade, ak sa syn vzda naroku na ornu podu (konkretne 1/4 ornej pody). Ak sa syn toho naroku nevzda, budu po nom pozadovat, aby prijal i cast dlhu po otcovi - musel by platit 250/4 = cca 55 eur mesacne do konca jula 2026 = otcov dlh = hypoteka na dom, ktory neni predmetom dedickeho konania a syn z neho nikdy nic neuvidi, lebo to prepisal na ine deti.

Je tento postup spravny? To vazne syn nic nezdedi? A ak chce dedit 1/4 ornej pody, tak musi doplatit cast mesacnej splatky hypoteky (dlh otca) na dom, kde sa rozvaluju dalsie jeho deti a syn tam nema ziadny podiel?

kate211
4. apr 2024

@pieksamaki Jedine moze dedic, co sa citi byt ohdrnuty pripocitat darovany majetok na dedicky podiel. Inymi slovami: ohrdnuty dedic moze zdedit toho viac ako iny obdarovany dedic - viac o hodnotu darovaneho majetku. Ale musi existovat nieco, co sa da dedit. Majetok, ktory bol darovany obdarovanemu mu nikto nikdy nevezme. Takyto majetok vobec nemusi ani existovat: dom moze kludne zdemolovat.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
kate211
4. apr 2024

@pieksamaki rovnomerny podiel darovaneho majetku (nemyslim tym majetku, ktory je predmetom dedicstva) urcuje zakon? A mohla by si mi, prosim ta velmi krasne, poslat odkaz na taky zakon?

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
kate211
4. apr 2024

@kate211 Z katastra si kazdy moze stiahnut co chce. Predmetom dedictva vsak neni nieco, co za zivota zomrely uz daroval. K tomu sa nikto z Ameriky vyjadrovat nemusi. Musi sa vyjadrit k tomu, co je predmetom dedicstva.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
haa_space
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
4. apr 2024

@haa_space dakujem....

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
haa_space
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
haa_space
4. apr 2024

@pieksamaki To je kolácia. Pripočitanie na dedičský podiel a robí sa to na dedičskom, nie o 20 rokov neskôr. Jeden z dedičov dostane viac ako druhý, pretože ten druhý bol obdarovaný. Viac dostane len ak je čo dediť. Ak nezanechá zosnulý nič, nedostane nič. To neni žiadna námietka proti výške daru alebo napadnutie darovacej zmluvy, ale žiadosť o koláciu - pripočítaniu na dedičský podiel. Takže autorka môže dostať akurát celú ornú pôdu, nič viac.

Urob si v tom poriadok.

sense
4. apr 2024

Nečítam všetky príspevky. Ale ja by som sa v takomto. Prípade vzdala dedičstva, nech si nechajú aj 1/4ornej pôdy aj dlhý aj všetko. Obzvlášť keď píšeš ze to nemá bohvieako hodnotu

pieksamaki
Odpoveď bola odstránená
katka2602
4. apr 2024

Ženy aj ste sa osobne niektorá stretla s tým ako je takmer nemožné zrušiť darovaciu zmluvu? Koľko dokazovania za tým stojí? A hlavná vec, skúma sa vzťah darujuci a obdarovaný. Aj keby chcel sám darujuci zrušiť darovaciu zmluvu tak by mal čo robiť a vo väčšine prípadov to ani nevyhrá. Riešili sme to. A stačí použiť Google a nájde nie jednu odpoveď od pravnika, ale všetky sa zhodujú. A to, že darovaciu zmluvu môžete napadnúť na súde žalobou o určenie neplatnosti darovacej zmluvy. Dôvod neplatnosti však nemôže byť hocijaký. Návrh musíte riadne odôvodniť. Bezdôvodne napadnutie darovacej zmluvy je odsúdené na neúspech. Súd by žalobu, ktorou ste napadli darovaciu zmluvu bez dôvodu zamietol. Dôvody pre napadnutie sú napríklad, že zmluva bola uzatvorená v tiesni, pod nátlakom, alebo z dôvodu, že darujuci bol nespôsobili na právne úkony. A to nemáte ako riešiť keďže je už nebohý a hlavne ak ste s ním 24 rokov nemali žiadny kontakt. Autorka len tu dookol plietas o zákone, ktorý zákon ukladá, že mám vlastniť majetok a ten musí dediť dieťa? Ktorý zákon zakazuje darovať všetko čo mám napríklad útulku? Ja mám pocit, že ty nevieš prekusnúť to, že on si vedel nadobudnúť majetok a ty "čušíš" v 3i byte. Zákony si vykladáš ako ty chceš, ale to takto nefunguje. Chceš dediť? Dediš všetko a ak sa ti to nepáči tak sa dedenia vzdaš. Mňa by však vážne zaujímal postoj tvojho syna. Ma 27 rokov a robíš z neho nesvojpravneho. Hádam sa on sám rozhodne či mu stoji za to dedičstvo prijať alebo nie.

sashabb
4. apr 2024

Vieš čo autorka, mám pocit, že on sa vysral na teba a nie na syna. Toto už len musel prekusnúť, výživné sám zvyšoval, aby s tebou nemusel byť v kontakte.
Naštuduj si prosím ťa niečo o dedení, lebo zbytočne sa tu zavzdušňuješ.
Neviem si predstaviť čo by si robila ak by syn zdedil iba dlhy. Nerozumiem tejto chamtivosti. Fuj.

autor
4. apr 2024

@haa_space @kate211 Ja stale premyslam nad vami dvoma. Co vlastne ste vy za osoby, ze normalne schvalujete a podporujete taketo zakony? Ze v podstate vydedit poprepisovanim celeho majetku? Ze sa vobec este taketo osoby najdu a prezentuju sa takto verejne.

lienka.7
4. apr 2024

Autorka, ja skôr premýšľam nad tebou. Akým právom si ty, resp.tebe podobne nárokuju na majetky, na ktorých sa absolútne nepodielali? Jaj, ci ty si myslíš ze raz stačí raz roztiahnuť nohy a budú ta vyplácať z baraku, kde si ani cent neprispela???

sashabb
4. apr 2024

Naštuduj si aj čo znamená slovo vydediť, evidentne nevieš čo to slovo znamená.

blahblah
4. apr 2024

Autorka nehovor o vydedení pretože toto vydedenie nebolo, je to úplne iný inštitút. To, že človek môže so svojím majetkom za života disponovať tak ako chce on je úplne normálne a vyplýva to z postavenia vlastníckeho práva. Toto nie je nič nemorálne, ani proti dobrým mravom a neviem čo všetko.

mk1111111111
4. apr 2024

Stale len pises, na co by mal mat Tvoj syn narok. Zial, ale zakon nepusti, tak ako sama pises( pises vyssie: aj ked sa nestaral, zakon mu prikazoval platit, tak platil), tak teraz musi syn podla zakona previat dedicstvo tak, ako je , teda aj aktiva, aj pasiva. To uklada zakon, je to tak isto zakon, ako ten o tom vyzivnom. Prosim Ta, ako nadobudol bio otec ten majetok? Zdedil ho?

cacianka
4. apr 2024

@mk1111111111 opravíme tvoje tvrdenie - nemusí prijať dedičstvo,môže odmietnuť/ vzdať sa.

Ak prijme - tak všetko, majetok aj dlhy.
Ak odmietne - tak všetko, majetok aj dlhy.
Dedenie nie je koláč , vyberiem len hrozienka.
Autorka sa môže zavzdusňovat koľko chce, zákon nepustí , právny stav nepustí.
Dedičia môžu dediť iba to čo mal poručiteľ v stave majetku v čase úmrtia.
Bodka

mk1111111111
5. apr 2024

@cacianka ano, samozrejme mas pravdu- aj vzdat sa dedicstva ako celku moze, ja som reagovala len na to, ze chce vziat len plusy

autor
5. apr 2024

@mk1111111111 Dom kupil so zenou a potom ho spolocne darovili ich synovi. Dom darovali, ale dlznikmi v banke koli hypoteke zostali. Byt zdedila jeho zena. Dva pozemky kupili so zenou a darovali ich dcere. Treti pozemok zdedila jeho zena. Ornu podu zdedil on po rodicoch.

kate211
5. apr 2024

Tak v tom pripade bola polovica domu vylucne jeho zeny, cely byt vylucne jeho zeny, polovica pozemkov jehy zeny. To co do prdele ma dedit tvoj syn? Po cudzej zene?

kate211
5. apr 2024

Takze cely majetok nadubudili oni spolocne (dost toho jeho zena podedila). Majetok tvojho syna bolo vyzivne platene 25 rokov. To si ho prepila?

autor
5. apr 2024

@kate211 Ty si asi nikdy nezazila pocit,ked sa na tvoje dieta vysere jeho rodic,ze?

luliu
5. apr 2024

A to, že sa vysral, ti vadilo celý čas od rozvodu či len teraz po jeho smrti. A keby si bola na mieste jeho manželky? Čo by si mu povedala. Nechaj všetko na seba a my po tvojej smrti budeme vyplácať to čo sme spolu nadobudli..... To by bolo pre teba spravodlivé i keby si bola na mieste manželky? Myslím, že nie
Každý so svojím majetkom môže robiť, čo uzná za vhodné. Nikde nie je napísané, že deťom treba niečo odkazovať a ešte aj tie tvoje bludy ako je to protiprávne

mk1111111111
5. apr 2024

Zial, zivot je taky, obaja - Ty aj biootec ste sa podielali na tom, ze sa nestretavali. Ty si bola nastvana a on si zalozil novu rodinu. Majetok vybudovali spolu, tak ho aj uchovali.