Kartička poistenca

6. jún 2022

Ahojte žienky stala sa mi taká nepríjemná situácia. Čakala som v čakárni u lekára a sestrička odo mňa pýtala kartičku ktorú som jej dala. Po čase ma zavolali k lekárovi a prišlo sa nato, že niekto omylom vzal moju kartičku. Šla som do poistovne a tam mi povedali že mi novú nevystavia, že mi stačí môj občiansky preukaz. Potrebujem ísť ešte na vyšetrenia, a bojím sa že bez kartičky to bude problém, lebo skoro stále odo mňa sestričky pýtajú kartičku poistenca. Ako to teda je ? Vyšetria ma aj bez kartičky stačí im môj OP??

viestta
6. jún 2022

Áno, stačí OP

katina02
6. jún 2022

To som ešte nepočula, že by stačil aj občiansky? Nevedia na poisťovni vystaviť taký ten dočasný papier, čo sa dáva aj keď sa čaká na vydanie preukazu alebo iných dokladov?

mandzula
6. jún 2022

Ak máš aplikáciu svojej ZP, máš ju tam v elektronickej podobe. Ale v zásade stačí OP, dôležité je rodné číslo, na základe ktorého poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zistí, či je za teba zaplatené zdravotné poistenie.

autor
6. jún 2022

@katina02 nie nič mi nechceli vytlačiť povedali mi, že mi stačí aj môj OP. Bolo mi to ľúto, chcem spať svoju kartičku.

autor
6. jún 2022

@mandzula nemám žiadnu aplikáciu

mandzula
6. jún 2022

@autor Tak si ju stiahni.🙂

e1i
6. jún 2022

@katina02 ak je vydany OP s cipom tak karticku poistenca uz nevydavaju a preukazuje sa clovek s OP. Vydaju iba europsky preukaz poistenca

patka06
6. jún 2022

Bežne stačí OP s čipom alebo si lekár vyhľadá podľa rodného čísla v ktorej si poisťovni, smola je len keď natrafíš na lekára, ktorý nemá v ambulancii ani PC .... aj také výnimky ešte existujú.

felycity
6. jún 2022

a ak niekto nemá alebo zabudne kartičku, oni si ťa vedia vyhľadať cez systém, či a kde si poistená ako je vyššie napísané

autor
6. jún 2022

@e1i to je aký ten europsky preukaz poistenca?

patka06
6. jún 2022

Europsky preukaz poistenca by si použila v zahraničí v rámci EÚ pri ošetrení u lekára, aby si to potom vedel lekár vyúčtovať s tvojou poisťovňou.

kris_y
6. jún 2022

Máme OP s čipom a keď bola dcéra hospitalizovaná v nemocnici, nestačil. Museli sme priniesť kartičku poistenca. Vraj tie op s čipom budú stačiť až neskôr, nepamätám si presný dátum.

tomaskovamaminka
6. jún 2022

Ale ved sestricke tam potom musela ostat ta druha karticka, by mohla kontaktovat toho druheho, ci? Neviem aky dr. , a teda ci ma na pacientov mobil. :/

e1i
6. jún 2022

Taky modry ako sa pise v príspevku nado mnou na ošetrenie v zahraničí. Vydavali to tak ze narodny na jednej strane europsky na druhej. Ak mas op s cipom tak ux len ten európsky ti dajú

zuzka148
6. jún 2022

Ja keď som kartičku stratila a chcela si dať vydať novú, poslali mi iba európsky preukaz s listom, že tie klasické kartičky sa už nevydávajú. Preukazujem sa tým alebo ukážem v mobile cez aplikáciu.

maris5
6. jún 2022

Tak snad sestricka vie via kartivka jej tam ostala navyse a kontaktovala pacienta, aby doniesol tvoju.
OP je fajn ako nahrada, ale nie tak ako funguje 90% ambulancii, ze sestricka zbiera karticky poistencov, aby vedela koho tam ma. Obciansky nemas spustit z ruky, ani ho davat ako zalohu.

janetinka27
6. jún 2022

urcite by som kontaktovala opat sestricku,ona vie,kto tam bol,koho vysetrovali. nejaka karticka jej musela ostat navyse. to co su za sposoby,ze ti nevratia karticku? s tvojimi udajmi,ktore su teraz kdekolvek?
obciansky staci, aplikaciu s kartickou mam, ale karticku casto pouzivam,trebars v lekarni,ked idem niekomu vybrat lieky-vezmem si jeho karticku a nemusim mu brat obciansky.

bubbinaa
6. jún 2022

No ja keď som ju stratila tak mi normálne vystavili novú, nikto s tým nemal žiadny problém a ako neviem, ja by som sa teda nespoliehala na to, že mi bude u každého lekára stačiť OP

maranta_leuconeura
6. jún 2022

Karticku nemam uz 3 roky, tiez mi nechceli vydat novu kvoli tomu, ze uz mam OP s cipom. Nikdy som s tym u lekarov problem nemala a ano, ked sa ,,zbieraju karticky" normalne im dam do ruky OP. Neviem si predstavit, ako by ho mohli zneuzit a hlavne urcite nemaju nic lepsie na praci 😁

zuzka148
6. jún 2022

@bubbinaa Ale kedy to bolo? Teraz sa už nové nevydávajú. Teda ja mám Všeobecnú zp

autor
6. jún 2022

Veď toto štve aj mna lebo mam zdravotné problémy chodím po lekároch a potrebujem tu kartičku, proste ja som si ju nestratila, ale stratili mi ju u lekára.

autor
6. jún 2022

@janetinka27 sestrička že vraj volala štyrom posledným ludom predomnou, ale že jej nedvíhali mobil, tak mi to vysvetlila.

autor
6. jún 2022

@maris5 nie navyše jej nič neostalo, dotyčný/a musela zobrať aj svoju aj moju kartičku tak to vyzerá.

autor
6. jún 2022

@zuzka148 ale ten eurobsky preukaz mi dajú riadne do ruky však nemusím ho mať v mobile nie?

autor
6. jún 2022

@tomaskovamaminka nie neostalo nič sestričke navyše, dotyčný/a musela zobrať aj svoju aj moju kartičku.

autor
6. jún 2022

@kris_y no a mňa čaká teraz zákrok a neviem čo budem robiť proste nemám kartičku...

maris5
7. jún 2022

Priestupku sa dopusti ten kto:

▪odovzdá občiansky preukaz ako záloh alebo ho odovzdá pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,
▪prijme občiansky preukaz ako záloh alebo ho odoberie pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,

Za tieto priestupky možno uložiť pokutu do 150 eur a v blokovom konaní do 50 eur

To je taka logika, ako ked policia ma 30 dni na vydanie nove OP, ale zdravotnej poistovni mas nahlasit zmenu do 8 dni s novym OP.

zuzka148
8. jún 2022

Mne ho normálne dali ako kartu