Kde môžem nahlásiť sestričku v ambulancii lekára, ktorá zneužíva paragrafy?
Existuje spôsob ako a kde nahlásiť sestričku v ambulancii praktického lekára, ktorá doslova rozdáva paragrafy? Kľudne Vám dá niekoľko opečiatkovaných a vy ste len dopíšete dátum doma ako Vám to bude vyhovovať....Jedna zamestnankyňa ma týmto rozčuľuje a zneužíva systém. Keď bola moja kolegyňa na vyšetrení (má rovnakého lekára), sestrička sa jej rovno opýtala či nechce na domov viac....
@magnetk ale od nej to chcel zamestnanec na pockanie. Co je/ bolo podla nej mimo misu, ale pisu jej tu, ze je premotivovana mzdarka a mala mu to povedat. .... ja mam zostato dov na paske a paaragrafy neviem, pozriem. Osobitna info s tymto udajom mi urcite nechodi. Velka firma,skoro 1000 zamestnancov.
@ukulela jemine obuvas sa tu do mna za vytrhavanie z kontextu (uplne odveci mimochodom), ale sama vytrhnes z kontextu vec s premotivovanou mzdarkou :D po prve nenazvala som premotivovanu mzdarku ju, ale hej trafena hus zagagala, tak sa v tom nasla, po druhe premotivovanou mzdarkou som nazvala pani, ktora riesi ci niekto mal alebo nemal opravnene pecko na zaklade toho, ze sa prisiel opytat, kolko mu ich zostava, lebo podla tej logiky, ked sa opytas na zostatok, automaticky ti ide o zneuzivanie...
@magnetk prepáč, netušila som, že zamestnanci budú mať takú požiadavku. A software Pohoda túto službu neposkytoval, asi som mala dať požiadavku výrobcovi aby to tam dal, lebo jeden zamestnanec prišiel s touto požiadavkou.
A dakujem, že si ma bez toho aby si ma poznala ohodnotila ako lenivú mzdovú účtovníčku.
Ďakujem za tvoj názor.
@zalka Tak ja som v bývalej práci (cca 15 rokov dozadu) zažila situáciu, keď som mala úraz (nie pracovný) a musela som ísť na röntgen, našťastie som nemala nič zlomené, ale sám Dr. mi povedal, že mám byť v pokoji a v ten deň už do práce neísť, aj mi to tam napísal. Šéf mi celodenný paragraf neuznal, musela som si pol dňa odrobiť. A to bol môj prvý celodenný paragraf v tej firme, vlastne celkovo jediný, všetko som sa snažila riešiť mimo pracovnú dobu.
V súčasnej firme je to, našťastie, v pohode, nikto z toho vedu nerobí. Ale práve pred pár mesiacmi som zažila zase situáciu, kedy mi u lekára paragraf odmietli vydať. Bola som na mamografii v inom meste, než kde pracujem, na to som paragraf dostala. Ale potom som tam ešte musela ísť pre výsledky, cestovala som tam, čakala pri okienku, kde sa to vydávalo, asi 20 minút. Tá osoba tam ma vybavila za pol minúty a to bol jej argument na to, že ona mi na tú chvíľu papier potvrdzovať nebude. Darmo som vysvetľovala, že sem cestujem, čakám a budem musieť cestovať naspäť.
Prosím Ťa, ak sa vyznáš, budem rada, ak mi napíšeš Tvoj názor na tieto dve moje osobné skúsenosti.
@magnetk a kde si čítala, že som ten paragraf neuznala? Paragraf dostal zaplatený, tuším v ten rok asi 11 §§ vyčerpal . To že som dnes po dvoch rokoch napísala, že sa mi to nepáčilo, že som v tom videla zneužívanie nakoľko mal dosť dovolenky a bol doma celé sviatky a aj pred sviatkami, tak nemení to nič na tom, že ja som mu jeho PRAVO neuprela. Ani som nepreverovala či bol abo nebol u lekára. Ale asi som mala aby som nebola lenivá mzdárka .....
@h2 nikdy som neodmietla preplatiť paragraf, písala som, že u dalšieho zamestnanca som uznala celodenné ospravedlnenie z pohrebu, na ktoré nárok nemal lebo neriešil on pohreb a šlo o jeho starého rodiča a nie rodiča. Samozrejme po debate so šéfom, kde som vysvetlila prečo by mu mal byť uznaný celodenný paragraf.
Ale tu som napísala názor, že som vedela, že ten paragraf toho 27.12. neni oprávnený. Ale uznala som a mal ho zaplatený.
Ale ty asi nechodíš do práce s 15 minútovým oneskorením, obedové prestávky asi nemáš 45 minútové až hodinové .. a s práce neodchádzaš 10-20 minút skôr ... a toto už začali robiť.
A že ti nechceli dať na mamografii paragraf, no hej viem i o takých lekároch čo ak si nedonesieš vlastný papier tak ti nič nepotvrdia možno oni patrili k takým lekárom.
Ked sa skydal chalanisko z motorky a došiel krivajúc do roboty ja som bola tá čo ho hnala do lekára, proste nikdy som neuprela nikoho PRAVO .
Ale tu som svoj názor vyjadrila. Nepáčilo sa mi to, že zneužil ale nič som s tým nerobila. Nemala som chuť venovať tomu čas, stačilo mi ich usmerňovať aby chodili včas do práce a plnili si POVINNOSTI.
@zalka vy ako čítate ? Ja som vám niekde písala, že ste mu ho neuznali ? Ja len píšem, každý človek má nárok na paragraf zo zákona na 7 dní v roku na seba a ešte 7 dní na rodinného príslušníka. Posudzovanie pracovného výkonu je v kompetencii priameho nadriadeného. A myslím si, že to nie je starosť mzdového oddelenia.
píšete že ste sa to dozvedela od kámošky, teda kolegyne, ktorá má toho istého lekára ako vaša zamestnankyňa a že tej kámoške-kolegyni tá sestrička ponúkala péčka len tak a vy na tomto podklade si myslíte, že vaša zamestnankyňa to zneužíva, hm a čo ak tá vaša zamestnankyňa tie ,,péčka,, naozaj nezneužíva a využíva ich právom, alebo vám má vešať na hlavu aj svoj zdravotný stav? a to len preto lebo jedna vaša kámoška vám povedala, že sa tam sestrička chová ako nemá? Nehnevajte sa, ale je to z vašej strany egoizmus. S tou vašou kolegyňou-kámoškou ste tú zamestnankyňu museli poriadne poohovárať. Má nárok na 7 péčiek na seba a dokonca na +7 péčiek ešte na ošetrovanie blízkej osoby alebo sprevádzanie blízkej osoby na ošetrenie. A nemusí sa Vám spovedať o zdravotnom stave svojom ani blízkej osoby. Dokonca aj ked si zavoláte k dr. do ambulancie, ani ten Vám informácie nepodá, nie ste totižto príbuzná, aby vám lekár či sestra vešali na nos, či tam pacient bol a dokonca prečo. Je to zamyslenia hodné, aký sú dnes ľudia hnusní a zakerní, ako závidia aj nos medzi očami druhému. Keby sa tak každý taký človek ako vy radšej staral o seba. Tej vašej kámoške neverím, že sestra ponúkla len tak péčka, podľa mňa ste si to vymyslela, aby ste tu mohla zistiť ako bonznúť sestričku. Sama som sestra a poviem Vám rovno, môžete sa hambiť, potom hádam budete mať kľudné srdce, ked človek príde o prácu len kôli vašej zákernosti a výmyslom, ale nezabúdajte: ,, Karma je zdarma "
My máme našťastie v práci program kam zadávame dovolenky aj lekárov na schválenie. Na jeden klik presne vidím koľko som vyčerpala a koľko mi ostáva. Máme ako benefit pohyblivu pracovnú dobu a tak nám lekár do 9 a po 15,30 už zamestnávateľ neuzná, takisto nie celodenného lekára. A dokonca keď sa ide k lekárovi znižuje sa zo zákona mzda, lebo sa to berie ako neodpracované hodiny/dni. Zníži sa tak, na celý štvrťrok. Ja tomu moc nerozumiem ale prekvapilo ma to, že sa to tak ráta, keď som to našla na nete.
@zalka -vždy sa vyhrážajú len tým, že ak sa niekomu nepáči môžete ísť, áno je to smutné, inšpektorát práce by sa podľa mňa vyjadril, že to je na zamestnávateľovi, či to uzná alebo nie. No mne sa dokonca stalo, že mi detský pediater nechcel vypísať očr, mala som dcéru v horúčke a dr. povedala, že to nieje na očr a že s tým je veľa papierovačiek, že mi dá péčko na dva dni, že očr nie, lebo ja ako sestra som viac potrebná v práci, či mi tu niekto uverí alebo nie, toto nemôžem dodnes prehryznúť, tak som si vzala dovolenku, aby som mohla byť s dcérou doma aspoň kým jej teploty neklesli a tak ju dala k rodičom. takže nielenže sme sestry diskriminované, ale pre niektorých sme naozaj len roboty, čo nemajú rodiny, dr. my síce chcela dať péčko, ale načo by mi bolo, ked mi ho neuznajú v práci. A práve preto, nám to neuznajú, aby sme nevypádavali z roboty. My máme písané služby a ked chceme ísť k lekárovi máme si to naplánovať vtedy, ked nemáme službu. Takže aj dieťa si musíme naplánovať, kedy môže byť choré 🙂
@nika185 ved práve, zákon hovorí, že si máš vybaviť vo volnom čase. Ako to je v poriadku. Robíš na smeny, čiže to volno máš aj v týždni dopoludnia aby si vedela vybaviť. To všetko beriem.
Ale čo neberiem, tak je to akútne, zosypeš sa alebo dieťa ochorie, naozaj tam si nevyberieš. To je iné ako ked plánované vyšetrenie. V tom by mali naozaj rozlišovať. A toto by mali uznávať.
A vlastne čo sa IP týka, tak po tom čo som videla min. rok a aké vyjadrenie som od nich dostala, tak tiež si moc nemyslím, že by ti pomohli.
@zalka áno je to na hlavu, ak sa niečo odohrá napríklad v noci a ja ráno mám isť do práce, tak pred službou volám nadriadenej, čo sa stalo a tá nájde náhradu a podla toho bud mi dá dovolenku alebo idem na PN a ked ochorie napríklad dcera, tak to isté, len s tým, že už to riešime tak, že zostáva doma manžel, on nieje sestra jemu dr. očr vystaví, alebo si on zoberie na dva dni P
@zalka prečo by si mal brať niekto dovolenku, aj keď jej má veľa, keď ide k dr.? Dovolenka je určená na oddych, nie na chodenie k lekárovi.
Aj slobodný, bezdetný má nárok na paragraf na člena rodiny, tak prečo by ho nemohol využiť na mamu alebo otca?
A aj keď som kamarátku na mzdovom oddelení nikdy nemala, nikdy nemali problém s tým pozrieť koľko mám prečerpaných paragrafov.
Bola som slobodná a bezdetná, ale otca som mala staršieho, viem aké to bolo zložité riešiť všetko po zdravotnej stránke a skĺbiť to s robotou. Tiež ma niekto mohol vnímať štýlom, že čo ty už len môžeš mať za starosti, keď ani dieťa nemáš.
@laurika999 len pre informaciu, NIKTO nema narok na paragraf ma cely den. Nikto. Ak je niekomu tak strasne zle ma mat 1dnovu pn, ale paragraf je na - nevyhnutny cas straveny cestou na osetrenie, osetrenie a cestou spat do prace. Vseobecne pravidlo je, ze je to maximalne 6 hodin za paragraf. Preto sa paragraf odpocitava na hodiny. To ze zamestnavatelia su ochotni - treba si vsimnut slovo ochotni - akceptovat celodenne paragrafy je ich dobra vola. Takze ano, nemozeme as bavit o naroku
@ghostsgirl - toto bolo riesene dokonca aj na inspektorate prace- vyhral zamestnavatel, Lebo lekara si vie zamesrnanec zmenit lekara do miesta bydlisko ak sa nejedna o vysetrenie, ktore v danom mieste nevedia poskytnut...
Pozri sa, aj moj byvaly dr mi daval aj 3-4 priepustky a dopisala som si datum sama, len som musela zavolat aby mi tam vykazali nieco. Boli situacie kedy som nemohla odist na 4 hodiny do cakarne k lekarovi, ale tu priepustku som potrebovala. Uz len taka vec ako brusna viroza. Nepojdem tam roznasat virus a po dalsie ako, ked som presedela na wc. Alebo som mala migrenu ako hrom a nedalo sa mi do tej prace, pomohlo mi to, ze som nemusela k dr. Zial sme sa prestahovali dost daleko a uz mi to bolo blbe fungovat len na telefone, nasla som si ineho dr ale s tymto som bola nadmieru spokojna. Sama som vedela kedy ozaj treba k dr a teda podobne situacie ako som pisala som takto “vyuzila” . Koniec koncov, zamestmanec ma narok na 7 dni ci sa vam to paci alebo nie. A je to na jeho uvazeni kedy a ako si ich minie. Vy nemozte branit zamestnancovi ist k dr, nikdy neviete ci nieco vazne riesi a toho dr surne potrebuje alebo ako sa citi. Ja napr mam chronicky zapal zaludka a teda nie som vazne chora ani nic ale su dni, kedy mi ozaj je zle a som rada, ze sedim doma a nemusim sa trepat este aj k dr . A tiez ma potesi, ze ten den dv usetrim, kedze narok na 7 dni lekara mam.

@ukulela to co si myslim je uplne irelevantne, existuju planovane operacie, na ktore musi mat clovek robene predoperacne atd. atd. A ano, lekari musia robit aj v case ked je vacsina z nas doma na dovolenke...zdravotny stav nepusti...to, ze si myslime, ze si valal sunky, lebo to tak robime my, je jedna vec, ci to bola realita je vec druha, pokial to nemas ako dokazat, tak bohuzial... A k druhej veci, no nie neradi sa tu len chudatkam babam, ktore prisli o pracu, ale citavam tu casto teda riadne vychcanosti a mnoho ludi tu s radostou poradi...ale zase, pokial je to v medziach zakona tak nie je o com... Takze dohady o tom, ci bol niekto na hubach alebo wellnese su smiesne...ked uz chceme zajst do extremnosti, no moze ti lekar vystavit pecko aj na toto, ked to uzna za vhodne (napr. ako vychadzka pri vyhoreni alebo v ramci psychohygieny,
lebo prevencia je vzdy lepsia ako liecba) a zamestnavatelovi netreba vysvetlovat preco to pecko lekar dal...proste ho dal, je na to narok a koniec, mozte sa aj na hlavu postavit 🙂