icon

Keď má dieťa iné priezvisko

13. mar 2023

Ahojte mamičky,
Tie ktoré máte alebo ste mali iné priezvisko ako má vaše dieťa, stretli ste sa niekedy s nejakými nepríjemnosťami/komplikáciami? Napríklad u doktora alebo v škôlke?
? Ďakujem pekne za odpovede 😊

nnnuuunnn
13. mar 2023

Nie nestretla. Podľa mňa je to prežitok na Slovensku, že za každú cenu dám dieťaťu meno po mne. V zahraničí, alebo keď pozriem hocijakú americkú herečku, sa im deti volajú práveže inak a vždy po otcovi.

anjelicek26
13. mar 2023

Tak neprijemnymi nie, ale na letisku vzdy splnomocnenie a rodny list, u lekara ci v skolke automaticky oslovuju matku aj priezviskom dietata, je to ja neviem, minimalne "otravne", aspon pre mna bolo... brali sme sa, ked sa narodil starsi syn, som rada, ze sa uz volame rovnako. Nemozem povedat, ze by ma to vyslovene hrozne trapilo, ale... keby mam rozum tam, kde je teraz, tak by som dala moje meno...

majamat
13. mar 2023

nie, nestretla. u dr ma volaju casto podla dcery.

alandra
13. mar 2023

Nestretla,nikto to neriešil.
Až na jednu poštárku ktorá to za svet nemohla pochopiť - ale to ako jej osobný názor. Inak žiadne problémy nikde,mám dve deti majú iné priezvisko ako ja a nikdy nikde žiaden problém.

ariesi
13. mar 2023

Tak ako už baby písali, u lekára ma oslovujú menom detí. A klasika pri devolenkach, pre istotu nosím rodné listy a rozsudok o zverenci detí, ale inak žiadne problémy. Ale ľutujem, ze nemajú priezvisko po mne, hoci v tom čase sme určite nerátali s tým ze to takto dopadne

tulik123
13. mar 2023

@nnnuuunnn v Rakusku je napriklad typicke ze dieta dostava meno po matke. 🙂

ja som s tym problemy nemala ale vadilo mi ze ma oslovoju menom ex a kedze sa so synom stretavaju minimalne zmenila som mu na moje. 🙂

tindal82
13. mar 2023

@tulik123 ahoj a to ti trebalo asi súhlas od otca nie?

nnnuuunnn
13. mar 2023

@tulik123 to ja uz neviem, ale napríklad ja som nemala potrebu dávať dieťaťu meno po mojom otcovi akoholikovi, tak radšej po ex 😀

panelacikova
13. mar 2023

zatiaľ som sa nestretla, až na to, že mne je to vrcholne nepríjemné... ale faktom je, že akonáhle cestujeme, beriem jej rodný list, svoj rodný list a svoj sobášny list. lebo medzičasom som sa ešte aj vydala, takže chaos nadovšetko 😀 zatiaľ to ale nikto odo mňa nepýtal...

lenusa20
13. mar 2023

Ja som rozvedená a mena som si dala zaslobodna. Dcéra je po ex. Teraz som tehu. Terajší sa nemá do ženenia???!!! To radšej nekomentujem. Každopádne čakáme dieťa a dieťa bude mať priezvisko po mne. Ja sa volam X, jedno dieťa Y a druhé Z??? Nie, nechcem. Už mám dosť, že po dcére ma volajú Y. Ale sto ľudí, sto chutí.

nikpa
13. mar 2023

Ja mám iné priezvisko ako moja mama a aj moje deti majú iné priezvisko ako ja. Nikdy som sa ani v jednom prípade nestretla s ničím nepríjemným. Dnes je toho toľko, že to ľudia už neriešia.

vroni
13. mar 2023

Mam ine priezvisko ako deti (a manzel) a kazdemu je to úplne fuk. A keď ma niekto oslovi muzovym priezviskom, no tak oslovi. A co ma byt?

jamimo
13. mar 2023

kamarátka mala problém na letisku, single matka, ona má iné priezvisko, syn po otcovi. Pustili ich do lietadla LTT 🙄 odvtedy si dáva bacha a chodí na dovolenky s podpísaným a vyplneným tlačivom. Otec dieťaťa tiež.

matabb73
14. mar 2023

Známej sa stalo, že ich nechceli pustiť do lietadla keď sa vracali z Egypta. Ona iné priezvisko, syn iné a jej nový partner zas iné. Musela volať otcovi dieťaťa, že súhlasí s cestovaním. Ja som si kvôli tomu nechala priezvisko po rozvode a nevrátila som sa k rodnému.

tulik123
14. mar 2023

@tindal82 anoo suhlas treba. :/ moj byvaly to nastastie podpisal. Pomohla mi aj jeho mama a vysvetlili sme mu ze jednoducho je to stale jeho syn ale mne to vadilo ze syna nikdy ku mne nepriradili a kedze vsetko s nim riesim ja tak je to pre mna jednoduchsie. Bol kusok jesitny ale nakoniec pochopil a podpisal. Mam uz aj mladsieho syna a chcem aby sa s bratom volali rovnako. Obaja maju teraz moje priezvisko a nechcem aby si starsi myslel ze k nam nepatri. 🙂

@nnnuuunnn Hej tak tomu rozumiem. V podstate je to jedno ale mne naozaj vadilo ze ho ku mne nepriradili. 🙂 pri druhom synovi som rovno dala moje. Ked nechcu svadbu nebude ani priezvisko 😂😂

zuzi0911
23. mar 2023

V škôlke keď som sa podpísala, nevedeli priradiť dieťa...na pohotovosti sa ma raz opýtali, či som ja matka keď sa inak volám....