Kedy môže robiť rodič asistenta v škole svojmu dieťaťu?

zuzkagu
27. mar 2015

Nikde sa to nemôžem dočítať, dnes mi dal riaditeľ nesúhlas, Dcéra je od 1 ročníka integrovaná a potrebuje asistenta len na matematiku keďže je ťachšia dyskalkulička, odobrila nám to aj naša pedagogička že by som jej mohla robiť asistenta ja keďže ja jej vymýšľam rôzne spôsoby ako ju matematiku naučiť.

sardinka333
27. mar 2015

Zaujímavá otázka....ja som zažila len asistenta v špeciálnej základnej škole. Ked to može robiť rodič v špecke tak prečo by to nemohol robiť aj v bežnej ZŠ? Zaujímalo by ma čím vám to odovodnil pán riaditeľ?Predtým ste suhlas mali? Moja sestra ma ťažku dyskalkuliu ako nasledok DMO. Proste mala papier od špec. pedagoga, psychologa a neviem ešte akeho ,,oga,, ze ma ťažku dyskalkuliu a bola neklasifikovaná, to ale už teraz po novom myslím nie je možné. Dcera sice zatial potrebuje asistenciu len na matematiku ale fyzika a chémia jej nepojdu o nič lepšie - to je realita tejto diagnozy. A samozrejme zasahuje to do všetkých oblastí kde su ,,počty,, logika....čo vylučuje vcelku dosť pracovných pozícií, ktoré su vhodné pre ťažkého dyskalkulika. Ja by som sa iste ešte porozprávala s riaditeľom, otvorene a slušne čo sa dá v tejto veci robiť. Je ale možné že vás bude tlačiť aby ste dceru dala do inej školy. Individuálne sa venovať deťom s dys nie je velmi možné v podmienkach triedy kde je 25 žiakov. Preto by ta asistencia bola dobra. No držím palce....u nás to bol boj, ale sestra ,,vychodila,, aj normálnu základnú školu, aj strednu školu s maturitou...ale musela sa prisposobiť ONA...nie škola. V istom zmysle toto je integrácia - vy sa musite prisposobiť bežnej, normálnej základnej škole, teda integrovať sa. Škola by mala dať nejake ulavy, prihliadnuť, ale v praxi chcu mať pedagogovia čo najmenej starostí s ,,takým žiakom,,.

zuzkagu
autor
27. mar 2015

@sardinka333 dcera chodi do klasickej školy už od prveho ročníka, do teraz sme nejaké extra problémy nemali, nová učiteľka sa však zmenila od polroka 3 ročníka a tu nastali problémy. Stále jej niečo vadí. Nina je nielen dyskalkulik ale aj dyslektik, dysortografik a dysgrafik, porucha pozornosti, porucha priestorovej orientácie nevyvinutá predstavivosť. Do teraz sme nejaké extra úľavy nepotrebovali matematiku som ju nejako počítať naučila vždy som našla spôsob, problém nastal teraz keďže sa nenaučila násobilku tým pádom nevie ani delenie. No a ma uľavy v tom že nema riešiť logické úlohy. Keďže nová učiteľka povedala že ona to snou nestíha všetko podla jej IVVP, žiada o asistenta. po porade s našou pedagogičkou sme našli riešenie tu ale toto musí odsúhlasiť riaditeľ danej školy no a tu nastal problém, že po porade s krajským úradom oddelenia školstva mi žiadosť zamietajú. No neviem prečo, už som písala že prečo tak som zvedavá že čo odpíšu, ale tak nedávam tomu šancu. že mám žiadať o celkového asistenta plateneho školstvom. Ja som to chcela robiť zadarmo a len na matematike.
Je jasné že neskoršie sa pridružia problémy aj s fyzikou a chémiou, s tým počítame ale to je až na druhom stupni to budem riešiť potom, teraz však musím vyriešiť tento problém. V triede je ich 14.

sardinka333
27. mar 2015

No, poviem ti to uprimne a nechcem ťa uraziť, ale tých ,,dysov,, má dcera dosť a ja sa učitelke ani nečudujem. Ako neviem si to realne predstaviť ako sa venovať individuálne tvojej dcere a popri tom ešte učiť 13 detí a vykazovať výsledky. To je v podstate nemožné. A predchádzajuca učitelka to asi zvladla tak, že s nou nič moc nerobila ved papier znesie.Podla mna bez asistencie dcera ,,nemá šancu,, tu školu zvladnuť samostatne. Tretí ročník je inak taký ,,zlomový,, zrazu sa naberá na intenzite učiva ( ja mam konkretnte tretiakov v škd) delenie, násobenie, geometria, vybrané slová a maju čo robiť zdravé deti aby to zvládli. Dcera potrebuje pomoc pri každom predmete, nie len na matematike, to by škole teda problém nevyriešilo. Asistenciu može robiť napr. niekto z uradu prace....je to celkom bežné, platí to štát. Keby ste si niekoho takého zohnali a prišli už s týmto konkrétnym navrhom za riaditeľom?

zuzkagu
autor
27. mar 2015

@sardinka333 ano dysov ma ale do teraz nebol žiadny problém, nám učiteľka do teraz hodne pomáhala a viedla nás a usmerňovala,ale ostatne dys sú v dobrom štádiu. Naučila sa vybrané slova, vie ich používať, v čítaní napreduje úplne super, v písaní má len zlý sklon písma a ťachšie sa je opisuje z tabule a nijaky problém nebol až teraz, ona v ostatných predmetoch nepotrebuje žiadnu pomoc, len teda zrazu na tej matematike.
Ale ďakujem za názor.

sardinka333
27. mar 2015

@zuzkagu vieš ako to je.....tie problémy prídu, hlavne pri tolkých dysoch je len otázka času kedy natrafíte na niekoho kto ten problém ,,vymyslí,,. Ja by som to ešte skusila cez tu asistenciu z uradu práce...pripadne isť osobne na krajský urad, odbor školstva a tam sa pýtať, lebo vela krát jeden hovorí tak a druhý inak na tých uradoch.