icon

Kedy po sobáši si musím vymeniť občiansky?

jankaexp
2. okt 2015

Byvam 120 km od trvaleho bydliska.

katren
•
2. okt 2015

Mne povedali ze do 8 dni....

alenah31
•
Autor odpoveď zmazal
•
stanislavao
•
2. okt 2015

ked si nevymenite obciansky, tak len vy mate problemy z toho. v banke, na uradoch, na poste, v zamestnani, vsade treba mat platny doklad. obciansky, potom vodicky, pas. zmenu nahlasit v banke, na poistovniach, lekarovi, zamestnavatelovi,...

lulupka
•
2. okt 2015

Občiansky si môžeš vybavť kdekoľvek, nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Zavolaj si na okresne riaditelstvo PZ v meste, kde si a opytaj sa. Alebo najlepsie chod osobne.

nair
•
2. okt 2015

Ja som bola rovno po sobáši na dovolenke, teda so starým OP. Najprv som preverovala, či je to ok, a bolo, či existuje nejaká lehota si už však nepamätám.

ingelika78
•
2. okt 2015

Ja mam este stale polovicu dokumentov so starym menom a polovicu s novym a zatial nikto nic. Ale pracuje sa na tom... 😉

lentilkapb
•
2. okt 2015

svadbu sme mali v máji, OP som si menila v auguste ... stále nebolo času, a fungovala som aj so starým OP ... na polícii problém nerobili, že som si ho vybavovala tak neskôr ...

bleskovka3
•
3. okt 2015

Ak si zmenu údajov neuviedla vo svojej zdravotnej poisťovni, tak podľa Zák. č. 580/2004 Zákon o zdravotnom poistení a § 23 ods. 1
"Poistenec je povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr do ôsmich dní:
a) zmenu mena, priezviska, rodného čísla a zmenu trvalého pobytu",...

Pri nesplnení si tejto oznamovacej povinnosti ti hrozí pokuta až do výšky 331 € podľa §36 tohto zákona.

Taký stručný prehľad, kde asi treba ísť nahlásiť zmenu a kde hrozia prípadné sankcie:

Pri zmene mena alebo trvalého bydliska je nutné zmeniť si i príslušné dokumenty - občiansky preukaz, cestovný doklad, vodičský preukaz a preukaz poistenca.

Občiansky preukaz
Ak sa zmení niektorý údaj v ňom zapísaný, je občiansky preukaz neplatný. Do 15 dní od tejto zmeny (neplatnosti) je občan povinný požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu. V prípade, že je OP neplatný a nepožiadaš o vydanie nového,tiež sú tam sankcie do 33 €

Cestovný doklad
Rovnako ako v prípade občianskeho preukazu je cestovný doklad neplatný, ak obsahuje už neplatné alebo nesprávne údaje. Občan, ktorý je držiteľom cestovného dokladu je povinný odovzdať neplatný cestovný doklad orgánu, ktorý ho vydal. V tomto prípade nie je stanovená lehota, rozhodne však by bolo vhodné pri najbližšom vycestovaní do zahraničia dať údaje obsiahnuté v doterajšom cestovnom doklade do súladu so skutočnosťou.

Vodičský preukaz
Držiteľ vodičského preukazu je povinný oznámiť do 7 dní zmenu osobných údajov vo vodičskom preukaze okresnému dopravnému inšpektorátu príslušnému podľa miesta trvalého pobytu.

Preukaz poistenca
Poistenec je povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr do 8 dní zmenu mena, priezviska a zmenu trvalého pobytu.

Potvrdenie pre zamestnávateľa
Ak máte svadbu v kostole, sobášny list vám vystavia asi 4 dni po svadbe. Toľko trvá, kým z farského úradu pošlú zápisnicu o svadbe na matriku. Na matriku pre sobášny list a potvrdenia pre zamestnávateľa (o ne treba požiadať) musí ísť osobne aspoň jeden z manželov.

moni244
•
3. okt 2015

Boze zeny, to fakt sa aj taketo veci musite pytat? To nemate vladtny rozum?