icon

Kontrola počas PN. Čo ak ma nenájdu doma?

alofinka
20. jún 2025

Som na PN 3.tyzden, dnes som volala obvodnej nech mi to ukončí ze v pondelok nastúpim do roboty, a tak sme to ukončili nedeľou, ja som zabudla ze v sobotu už nemôžem byť PN lebo idem na predstavenie svojej dcéry mimo vychádzok, ak mi príde kontrola a nebudem doma zoberú mi celu PN?

pribinak
20. jún 2025

Neviem si predstaviť že pracovníčky soc. poisťovne budú v sobotu robiť kontrolu
Tiež chcú víkend

sweet20
20. jún 2025
@pribinak

Tiež chcú víkend

@pribinak bohuzial chodia, moj svokor, ktory byva v bytovke, ked bol na pn v sobotu mal vychadzku od 12 tej a uz sa isiel obuvat ked bolo 11:55, ze sa ide vyvetrat na zahradu a vtedy zazvonili

inom75
20. jún 2025

@alofinka myslim, ze len od toho dna, ked ta nenajdu doma.

inom75
20. jún 2025

@alofinka

V prípade podozrenia z porušenia liečebného režimu Sociálna poisťovňa došetrí prípadné okolnosti v spolupráci s poistencom, od ktorého si vyžiada vyjadrenie k zistenej skutočnosti. Sociálna poisťovňa zároveň požiada o písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára k podozreniu z porušenia liečebného režimu. Na základe výsledkov prešetrenia Sociálna poisťovňa rozhodne, či došlo alebo nedošlo k porušeniu liečebného režimu.

Ak Sociálna poisťovňa vyhodnotí podozrenie ako porušenie liečebného režimu, poistenec stratí nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najdlhšie však v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

Sociálna poisťovňa môže poistencovi uložiť pokutu aj v prípade porušenia ďalších povinností, ktoré je v zmysle zákona o sociálnom poistení povinný dodržiavať. Napr., ak príslušnej pobočke neoznámi zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava, neodstráni napriek upozorneniu prekážky na výkon kontroly (pes, pokazený zvonček alebo iná prekážka, komplikovaný prístup do bytu a pod.). Za opakované porušenie povinností počas každej dočasnej pracovnej neschopnosti môže byť uložená pokuta až do výšky 170 eur.

melanta
20. jún 2025
@pribinak

Tiež chcú víkend

@pribinak kontroly sú 7 dní v týždni od 6:00 do 22:00

melanta
20. jún 2025

@alofinka celú nie, iba od doby, kedy ťa nenájdu doma. Ale môžu udeliť aj pokutu.

alyson29
20. jún 2025

Chodia víkendy aj sviatky, švagrinej boli počas rizikového tehotenstva 4x na kontrolu, z toho raz cez víkend a raz cez sviatky na veľkú noc.

charlotte911
20. jún 2025

ked ťa dr.vypisal už neprídu, majú už aj oni oznam o ukončení PN

cukroska
20. jún 2025

@alofinka Ja si myslím, že keď je už PN ukončená tak už neprídu, keď už do teraz neboli. Nemysli nato a riskni.Us dako bilo dáko bude..Ale určite neprídu.

alickapusinka
20. jún 2025

chodia aj cez víkend mne prišla v nedeľu o 10:00 do obedu ešte začiatkom roka.Zo SP.Ak ťa nenajdu doma nezaplatia TI neviem či celu PN alebo len časť PN.

7lenka11
20. jún 2025
@pribinak

Tiež chcú víkend

@pribinak jasné že chodia, moja svokra by ti po x PNkach vedela rozprávať.. veď práveže víkendy či letné dni sú ako stvorené na námatkové kontroly..

melanta
21. jún 2025
@cukroska

@alofinka Ja si myslím, že keď je už PN ukončená tak už neprídu, keď už do teraz neboli. Nemysli nato a riskni.Us dako bilo dáko bude..Ale určite neprídu.

@charlotte911
@cukroska ženy, načo radíte, keď neviete? Ona je PN do konca týždňa, vrátane nedele. Kontroly fungujú tak, systém ráno vyhodí náhodne ľudí na kontrolu. Námatkovo, to znamená, že systém nerieši, či je niekto PN druhý deň (čiže keď platí ešte zamestnávateľ) alebo posledný deň, nezohľadňuje diagnózu. Ona je dnes aj zajtra ešte PN, takže dnes aj zajtra jej môže prísť kontrola, keďže dnes aj zajtra má ešte dodržiavať liečebný režim.

cukroska
21. jún 2025
@melanta

@charlotte911
@cukroska ženy, načo radíte, keď neviete? Ona je PN do konca týždňa, vrátane nedele. Kontroly fungujú tak, systém ráno vyhodí náhodne ľudí na kontrolu. Námatkovo, to znamená, že systém nerieši, či je niekto PN druhý deň (čiže keď platí ešte zamestnávateľ) alebo posledný deň, nezohľadňuje diagnózu. Ona je dnes aj zajtra ešte PN, takže dnes aj zajtra jej môže prísť kontrola, keďže dnes aj zajtra má ešte dodržiavať liečebný režim.

@melanta Áno úplne chápem tiež vieme ako to funguje. Aspoň tak bolo...
Však píšeme riskmúť to. Kontroly chodia aj podľa diagnózy a častým marodovačom. Ak by prišli to je už smola..Normálne aj s práce keď bola zlá situácia pošlú ľudí na PN ak majú s čím nech vredy keď nie je práca. A väčšine ľuďom s môjho okolia kontrola nebola nikdy. Jedine kolegyni čo bola PN 9.mesiacov. bola tri krát a raz aj v sobotu. Ďalšej prišla na podnet zamestnávania v skúšobnej dobe ,lebo už chcela dať výpoveď a medzitým riešila ruku čo mala karrpál z práce .Ale bola PN pol roka a boli 2x prvých 10 dní a viac nie. Sana som bola 2x mesiac po ženskej operácii a neboli ani raz. Možno náhoda ..Muž mal veľký zápal obličky prvá PN xa takmer 6 rokov a nebola kontrola.

alyson29
21. jún 2025
@cukroska

@melanta Áno úplne chápem tiež vieme ako to funguje. Aspoň tak bolo...
Však píšeme riskmúť to. Kontroly chodia aj podľa diagnózy a častým marodovačom. Ak by prišli to je už smola..Normálne aj s práce keď bola zlá situácia pošlú ľudí na PN ak majú s čím nech vredy keď nie je práca. A väčšine ľuďom s môjho okolia kontrola nebola nikdy. Jedine kolegyni čo bola PN 9.mesiacov. bola tri krát a raz aj v sobotu. Ďalšej prišla na podnet zamestnávania v skúšobnej dobe ,lebo už chcela dať výpoveď a medzitým riešila ruku čo mala karrpál z práce .Ale bola PN pol roka a boli 2x prvých 10 dní a viac nie. Sana som bola 2x mesiac po ženskej operácii a neboli ani raz. Možno náhoda ..Muž mal veľký zápal obličky prvá PN xa takmer 6 rokov a nebola kontrola.

@cukroska preto by sa nemala spoliehať na to, že keď u iných nebola, tak neprídu ani k nej. A kontroly nechodia podľa diagnózy, ale väčšinou cez automatizovaný systém prebieha náhodný výber, až potom sa určuje na podnet zamestnávateľa alebo niekoho iného, podľa dĺžky alebo častej PN. Robí mi na sociálke známa, jeden deň zoberú mesto, druhý deň dediny v okolí okresu.. teraz zo 160 náhodných vybratých našli doma len niečo málo cez 40 🙂 však nech riskne, jej vec.

charlotte911
21. jún 2025
@melanta

@charlotte911

@melanta robíš v poisťovni?

cukroska
21. jún 2025
@alyson29

@cukroska preto by sa nemala spoliehať na to, že keď u iných nebola, tak neprídu ani k nej. A kontroly nechodia podľa diagnózy, ale väčšinou cez automatizovaný systém prebieha náhodný výber, až potom sa určuje na podnet zamestnávateľa alebo niekoho iného, podľa dĺžky alebo častej PN. Robí mi na sociálke známa, jeden deň zoberú mesto, druhý deň dediny v okolí okresu.. teraz zo 160 náhodných vybratých našli doma len niečo málo cez 40 🙂 však nech riskne, jej vec.

@alyson29 Áno je to na nej .