Kto mi dá potvrdenie o materskej, ktoré je potrebné na daňové priznanie?

1. feb 2022

Dobrý deň,prosím vedel by mi niekto pomôcť,ak chcem dať urobiť daňové priznanie za minulý rok.Potrebujem príjem aj za materskú ,kto mi toto potvrdenie dá??úrad práce,či sociálna poisťovňa?zamestnávateľ?
Ďalej,či sa zdaňujú aj rodinné prídavky ??

Dakujem

evica17
1. feb 2022

Tak treba ti vybavit: potvrdenie o poberani materakej, to ti vystavi socialna poistovna, zavolaj si tam alebo emailom, alebo oaobne.
Potom.potvrdenie o poberani rodicovskeho prispevku, to ti da zas urad prace,socialnych veci a rodiny. Tam som ja musela ist osobne s OP, ale informuj sa telefonicky.
Len ak si.mala za minuly rok.prijem vacsi ako 4172 eur (neviem.rpesne) tak to ani vybavovat nemusis. Ale do prijmov sa rata iba tvoja vyplata (ak.si pracovala) a materska, rodicovsky prispevok sa do tohto nerata.

elanor
1. feb 2022

ved sa logicky zamysli - kto ti vyplaca materske? Tak ten ti aj poskytne potvrdenie o jej vyplacani.
Na dalsi rok, ked uz budes poberat rodicovsky prispevok - zase sa logicky zamyslis - kto vyplaca rodicovsky prispevok? Ten ti aj da o tom potvrdenie...

autor
1. feb 2022

@evica17 a preplatená dovolenka alebo aj ročne zdravotné zúčtovanie ,zo zdravotnej mi vrátili okolo 100€ a čo prídavky na dieťa zdokladovať to ,k daň priznaniu?

autor
1. feb 2022

@elanor keď sa nemusí robiť daň priznanie za materskú a rodičovskú načo potom pýtajú podklady o príjme?

mediana
1. feb 2022

Kto to pýta?

zornicka409
1. feb 2022

Ved do tvojho danoveho priznania nejde ani materska ani pn ani rodicak...iba prijmy zo zavislej cinnosti teda od zamestnavatela pokial si nieco v roku 2021 odpracovala...dokladas len kopiu potvrdenia od zam-ela...

zornicka409
1. feb 2022

A nie ani rodinne pridavky nie su zdanitelnym prijmom...skus si dat do googlu financna sprava a co nie je zdanitelny prijem pripadne prijmy oslobodene od dane a tam je vsetko uvedene

lucka_ke
1. feb 2022

pýtaš sa za seba alebo si muž chce na teba uplatniť nezdaniteľnú časť? najskôr toto upresni

autor
1. feb 2022

@zornicka409 to už tu je veľakrát pýtame a ja som sa pýtala niečo iné,či sa tam ráta preplatená dovolenka keď mi poslali za ňu peniaze a pod?

lucka_ke
1. feb 2022

treba rozlišovať dve rôzne veci:
tvoje daňové - len mzda vrátane preplatenej dovolenky
ak si manžel na teba uplatňuje nezd. časť - tak okrem príjmov zo zamestnania ešte + materská (nie rodičovský príspevok, ani rodinné prídavky) + prípadná PN + podpora ak bola

autor
1. feb 2022

@lucka_ke po lopate by to nešlo?

lucka_ke
1. feb 2022

konkrétne? lebo toto je najstručnejšie ako dokážem

autor
1. feb 2022

@lucka_ke som sa pýtala či sa zdaňuje preplatená dovolenka od zamestnávateľa a zo zdravotnej poisťovne preplatok z ročného uctovania

evica17
1. feb 2022

Potrebuje: to.pre seba na.dan alebo pre muza ako danovy bonus na manzelku ?

evica17
1. feb 2022

A potom.ti budeme.vediet lepsie poradit

autor
1. feb 2022

@evica17 seba

deniskap
1. feb 2022

Ak ides podavat za seba,musis zdokladovat cely rok,co si robila,preto ziadaju potvrdenie odkedy dokedy si bola na materskej a odkedy dokedy si bola na rodicovskej. Co sa tyka sum,tak do danoveho sa ti bude ratat len ta preplatena dovolenka,lebo z toho sa ti odvadzali aj odvody. A vlastne este mas narok na danovy bonus,ale to uz ti neviem poradit,to si asi bude moct uplatnovat len tvoj partner.

evica17
1. feb 2022

@deniskap tak.ako.pises. A danovy bonus si uplatni.manzel.

autor
1. feb 2022

@deniskap a keď mi aj zdravotná poisťovňa posielala preplatok aj to mám zdokladovať k daň priznaniu?

deniskap
2. feb 2022

Ale ved to nie je zdanitelny prijem!! To ti vracaju preplatok. Tak ako materska a rodicovska a pridavky nie je zdanitelny prijem!!

lucka_ke
2. feb 2022

preplatok zo zdr. poisťovne nie, odvody nie sú zdaniteľný príjem, čiže len preplatená dovolenka mínus zaplatené odvody, ani žiadne dávky od štátu (rodinné prídavky, rodičovský príspevok)