Ktoré priezvisko uviesť ako prvé po svadbe?
Ahojte,
ktoré priezvisko si žena dáva zvyčajne ako prvé a ktoré ako druhé?
Ak sa za slobodna volám napr. Babjaková a nastávajúci je Kováč. Mala by som byť Kováč Babjaková alebo skôr Babjaková Kováč?
Tie ktoré máte dve mená používate obe, ked sa objednávate napr. k lekárovi? Predstavíte sa ako Kováč Babjaková? Alebo sa nadalej predstavujete len svojim menom Babjaková?
@abcabcada aha, takže to je zo zákona ? Ale dobre, asi mi to aj viac tak vyhovuje.
A predstavuješ buď celým Kováč Babjaková, alebo len tým aktuálnym. Moja svokra má takto priezvisko zo starého (kvôli deťom) a z nového a predstavuje sa len tým novým priezviskom.
@deninka233 a keď jedná skrz deti, že by sa chcela predstaviť aby bolo jasné, že je ich mama, vtedy použije obe, či použije len to priezvisko detí? Nevieš náhodou?
@lienka.7 a obe používaš potom kde, len keď ideš nejaké oficiálne tlačivo vyplniť na úrad?
Neviem, keďže jej “deti” sú už staršie ako ja. Ja som ju počula sa len novým priezviskom predstavovať, to že má dve viem len z dokladov.
Prve je spolocne, druhe moje dievcenske. Predstavujem sa vsade oboma priezviskami. V skole sa mi stava, ze ma oslovia iba synovym s -ova (ja ho tam nenam), na to tiez reagujem 🙂
@autorka v papieroch k sobášu máš v podstate štyri možnosti, kde môžeš uviesť že budeš Kováč alebo Kováčová a potom môžeš byť buď Kováčová Babjaková alebo Kováč Babjaková... Iná možnosť nie je ani zo zákona, ani z hľadiska slovenčiny... Ja som toto riešila tiež, nakoniec som sa rozhodla pre klasický tvar s ová, ale v neoficiálnom prostredí (pracujem ako freelancer a skôr sa mi to tak hodí) budem používať bez prechýlenia (bez ová). Len v dokladoch to budem mať tak "ako treba" 🙂 Ešte dodám, že dievčenské priezvisko mám dlhé a komplikovane, takže ak by som mala dve, ako som pôvodne chcela, tak by sa mi to všetko ani nevošlo do kolóniek v úradných tlačivách 😂
Predstavujem sa oboma, prvé mám mužove potom moje. Keď sme mali svadbu muselo to byť tak. Ale ak sa nemýlim tak cca 2 roky dozadu bolo zákonom schválené si vybrať poradie. To už sa spýtaš keď pôjdete na matriku vybavovať sobáš
Uz sa mozes rozhodnut https://zivot.pluska.sk/dobre-rady/budem-vydava...
Poradie sa uz da vybrat. Kamoska ma opacne, prve dievcenske bez prechylenia (povodne prechylene) a druhe manzelaske s prechylenim. V tvojom pripade by to bolo Babjak Kovacova
Tato uletena moda...
Naco potrebujem vediet, ze je baba Rria fejk achberg... Fucik kockovicova, ci sutaj estok...
Ake su zeny haklive na gdpr a kludne si flasnu do "nazvu" priezvisko za slobodna. 🤪
Mam cca 4kolegyne plus svagrinu, maju to tak 50 na 50, aj v pisanej podobe aj v uprednostnovani mena. A tu pisanu im povedali na urade ako musia mat, vtipne, jedna ma rodne meno a potom vydate, inanaopak
Prvé mám spoločne bez "ová", aby to nebolo dlhé. Druhé mám dievčenské, s "ová". Na cca 90 percent prípadov používam len dievčenské. Celé meno iba na úradných tlačivách, keď si vyplnam objednávku na hocičo, na poštovej schránke.. predstavujem sa vsak zvyčajne dievcenskym, rokmi som si to takto skrátila a takto mi to vyhovuje. Čo sa týka poradia teraz, zdá sa mi, že to už zmenili a môžeš si vybrať. Nechce sa mi to hľadať v zákone.

Prvé prevzaté, druhé za slobodna... A to nie je, že si vyberieš poradie, ale v SJ to tak proste je...