Ako sa podpisovať po zmene priezviska po svadbe?
Ahojte
Chcem sa opýtať vás žienky, ktoré máte po svadbe a nechávali ste si dve priezviska.
No a prvé je manželovo priezvisko bez prípony -ová napríklad : muž je Novák a žena si nechá jeho meno čiže Novák a ešte svoje za slobodná napríklad Novák Slobodová.
Mne sa to tak paci len neviem ako sa potom mam podpisovať či oboma priezviskami, alebo len jedným ?
Ako ste to mali vy?
Nechávali ste si po svadbe obydva priezviska alebo len jedno ? A nechali ste si meno bez prípony -ova?
Poraďte mi prosím
Ďakujem
@kaktusik77 ahoj, mam obe, obe s priponou. Paci sa mi viac, keby som priponu na muzovom nemala, ale co uz, uz sa tak volam 20 rokov, uz to nebudem menit 😂 A podpisujem tak skratkou, nevypisujem cele meno, podla mna podpis mozes mat aky len chces, na aky si zvyknes
@kaktusik77 ja mam presne takto priezviska - muzove bez ova a dievcenske s ova. Podpisujem sa oboma.
ja som si nechala priezvisko, nemenila som ho na mužové ale teda povedať som chcela že podpisovať sa môžeš akokoľvek, nemusí to byť ani len čitateľné priezvisko, ja mám dosť dlhé priezvisko a odjakživa sa podpisujem iba takou "čarbanicou"
Ja mam prve svoje druhe jeho obe bez ova, podpis oboma
@kaktusik77 Ja mam dve priezviska, ale obidve s ova. Podpisovat sa mozes ako chces, vela ludi pouziva ako podpis rozne hieroglyfy, ktore ani nepripominaju ich meno. Ja sa podpisujem muzovym, ma menej makcenov a dlznov 🙂 Co sa tyka vypisovania roznych tlaciv, tak len v naozaj uradnych dokumentoch davam obidve priezviska. Ked sa niekde co ja viem registrujem ako zakaznik a podobne, tak davam len jedno.
Na oficialnych dokumnetoch a tlacivach, pracovnych dokumentoch tak ako je uvedene v sobasnom liste, sukromne sa mozes podpisovat ako len chces
ja som si nechala priezvisko, nemenila som ho na mužové ale teda povedať som chcela že podpisovať sa môžeš akokoľvek, nemusí to byť ani len čitateľné priezvisko, ja mám dosť dlhé priezvisko a odjakživa sa podpisujem iba takou "čarbanicou"
@viktoriaandrascik môžem sa ťa spýtať, prečo si si nechala pôvodné priezvisko? 🙂 ja som sa roky tešila na to, že budem mať jeho priezvisko, tak mi je to také cudzie a premýšľam, čo ťa k tomu viedlo 🙂
@kaktusik77 treba sa podpisovať oboma ako máš alebo teda budeš mať aj v občianskom aj všade
@viktoriaandrascik môžem sa ťa spýtať, prečo si si nechala pôvodné priezvisko? 🙂 ja som sa roky tešila na to, že budem mať jeho priezvisko, tak mi je to také cudzie a premýšľam, čo ťa k tomu viedlo 🙂
@mauduska lebo tesne pred svadbou som podpisovala kúpne zmluvy na byt aj hypotéku ale vklad do katastra sa robil až po svadbe a bol by z toho dosť veľký problém tak som si nechala pôvodné, s tým že na matrike mi povedali že kedykoľvek potom prídem so sobášným listom tak mi ho zadarmo zmenia, bolo to čisto z praktických dôvodov 😀
Ja mám dve tiež. Podpisujem oboma. Čiže pred moje M s vlnovkou dávam T s vlnovkou 😂😂
@kaktusik77 Tvoje nové priezvisko je (povedzme) tá Novák-Slobodová. Tak tak sa podpisuj. Tvojim priezviskom. Ktoré sa skladá z dvoch slov

@kaktusik77
Ahoj, ja mám dve priezviska, prvé je manželove druhé moje. U nás nebola možnosť priezviska bez -ová.
A čo sa týka podpisov, všade sa podpisujem oboma priezviskami 🙂