Ktorý víkend bude celoplošné testovanie?
To naozaj bude opat celoplosne testovanie????? Tento vikend ci az na dalsi ?
@jana_eyre_2 vieš co, napadlo, ale vtedy keď ešte nebola ani na Slovensku, ale videla som ako sa siri do iných častí sveta a vedela som, ze príde aj tu a ked už tu bola, tak som to zobrala už ako fakt, ze to tak musí byť a ze nas zivot sa zmení. Ked sme kvôli opatreniam (lockdownu) prišli o peniaze bolo mi to ľúto, lebo peniaze, ale nesomrala som, lebo som vedela, ze to musí byť. Nas zivot sme ako rodina od základu zmenili a prispôsobili sa, bez nejakého somrania, lebo sme to zobrali ako fakt a ako niečo co musí byť.
@777januska777 tak prečo nezoberies ako fakt aj to, že je existuju ľudia ktorí chcú somrat a riešiť?
@777januska777 v Nitre mozes ist barskam a budes mimoriadne rada ak bude pred tebou len 20 ludi. Mame online stranku o situacii v radoch a teda kolkokrat aj po 80 ludi je pre tebou. Ja mala 120 pri prvom testovani. Tento vikend sme nezali nadranom nevyspati lebo sme zazreli info ze v rade je ,len, 30 ludi, tak aby sme pekne vymrzli sme rychlo sli. V mestach jednoducho mas malu sancu
@danusiatko ja sa čudujem, ze matovicov slovník naraz všetci prebiehajú, ved on sa vôbec nezmenil, v opozícii sa choval a vyjadroval úplne rovnako a ludia si ho zvolili (ja nie, mne vždy prišiel príliš detinsky) a teraz keď tým častejšie aj ich samých, tak naraz už je to zlé? Zle to bolo už aj predtým, len vtedy to nik nebral ako problem, lebo však co. Ale naraz to pre ľudí je veľmi veľký problém. Načúvať a počúvať a koho prosím ta? Jeden povie to, jeden to, ked sa priklonil k tomu, tak druhy si urobil svoju tlačovku, kde toho druhého úplne zvozi. Ked sa priklonil zas k inému, tak zas dalsi si urobil svoju tlačovku. Potom zas dalsi sa k tomu vyjadruje cez sociálne siete a podobne a každý ma patent na pravdu a ta musí byť zasadne iná ako ma druhy. A keď sa už niečo urobi, tak samozrejme pride nejaký proste, lebo však co sa budeme. A tak dookola.
@jana_eyre_2 to neviem, dakedy si poviem, však dobre somrite si, ale keď potom vidim ten negativizmus a to nadavanie a pritom to nie je úplne zla vec a mňa to mrzí, ze potom jasne, ze ludia nič neberú a nechcú dodržiavať, ked sa aj na sociálnych sieťach, takto huckaju.
@missviolet tak to neviem ako je to inde organizovane, ale u nás na Orave s tým nebol problém nikde.
@snezienka33 v rakúsku bude podobne ako naše.
@777januska777 myslím, že tých čo niečo nechcú dodržiavať a huckaju sa konpiraciami je čoraz menej.. ale čo sa neustále nemení je to, že vo vláde je toľko hnusnych hádok a urážok a NELOGICKYCH rozhodnutí, kde úplne absentujú odborné rady, že to sa nedá ignorovať..
Neviem, mňa somranie na nete kohokoľvek nijako moc neovplyvňuje.. ale veľmi ma ovplyvňuje kazde nerozumné rozhodnutie (a NEDODRZIAVANIE a PAPALASIZMUS) vlády, ktoré nás ako spolocnost smeruje zlým smerom.. je mi trocha ľúto že tie zle rozhodnutia a chyby tých s ktorými súhlasíš a vždy sa ich zastavas, vôbec nevidíš.. lebo inak ťa mám zaradenú medzi veľmi.dobre diskuterky a zväčša mám rada tvoje príspevky..
@jana_eyre_2 ved ja tie chyby vidím (vid vynimky) a tak isto vidím aj ten papalasizmus a podobne, ale mne sa nezdá, ze je to rozdiel tam vo vláde a tu medzi ľuďmi. Prečo mam nadávať na vládu, ked nadava na ňu kazdy a pritom robia to isté? Ja sa nezastavam vlády, ja sa snažím poukazovať na chyby nas jednotlivcov, ktoré kazdy taktne ignoruje a chybu hľadá len vo vláde.
@777januska777 nuz a tu ludia cakali v priemere 4 hodiny. Vyskusaj si ked mrzne, uz na jesen to bolo uplne super :D a bolo jedno ci si prisla rano, na obed, vecer. Ludi co prisli 2h pred ukoncenim testovania rovno otacali ze ich nestihnu. Tak preto to nie je uplne take jednoduche... na dedinach v okoli je to super, dostanu cas kedy prist. Ale to sa v meste neda
@jana_eyre_2 ešte som chcela, stačí sa pozrieť na akúkoľvek diskusiu a vždy je to len k tom zla vláda, zle rozhodnutia oni sú ti zli, ale co my? Možno sa to zdá, ze sa vlády zastávam, ale ja len dávam vladu na úroveň nas ľudí. Dám ti príklad moja známa veľmi nadava a somre na matovica a z matovica urobila pomaly zločinca a ako tvrdí ona opatrenia dodrziava, ale nevadí, ze chodí kade tade po návštevách a rúško pod nosom a ked sa nemocnice zaplnili, tak zas je to chyba matovica, lebo neviem no. Ale zeby si ona sama uvedomila, ze nemusela kade tade chodiť, tak to už nie. Toto ma štve, ze ludia si nasli obetného baránka a pritom kazdy jeden z nás za to môže. To sa matovica a vlády vôbec netýka.
U nás bolo len 1 kolo celoplošneho testovania,toho som sa zúčastnila, ale tohto sa urcite nezučastnim.V tychto teplotach by sa vonku testovat nemalo lebo testy na take podmienky niesu urcene,cakat vonku hodiny v rade v tejto zime nemienim, vo vnutri s inymi mozno pozitivnymi tiez nie a skladat si rusko v uzavretej miestnosti,kde mohlo byt xy pozitivnych uz vobec nie.A tymto antigenovym testom neverim.U nas testuju pred nemocnicou, bez testu do nej nepustia.Testuju pravidelne aj zamestnancov a napriek tomu sa v nasej nemocnici korona širi jedna radost.Najprv sme ostali 10 dni bez chirurgie, akutne urazy museli chodit do 60 km vzdialeneho mesta, teraz nefunguje ortopedia , anesteziologicka ambulancia.Mame vyčerpanych zdravotnikov a este maju ist testovat?Vsetci odbornici su proti celoplosnemu testovaniu len najväcsi ,,odbornik" je zanho?Hlavne,ze clenovia jeho koalicie si robia co chcu,nedodrziavaju opatrenia,cestuju do rizikovych krajin bez nutnosti testovania a karanteny.Tešila som sa,že komecne skonci vlada smeru a Slovensko sa pohne dalej, ale sakra som sa mylila lebo to co sa tu deje teraz je jedna katastrofa a my sa vraciame do čias tvrdej diktaturi a vlady jedneho blazna štylom já,já jenom já a nikto iný.
@777januska777 neviem ako ty, ale ja od marca dodrzujem každé pravidlo, dokonca aj také ktoré mi nedávalo a nedáva logiku.. (keďže som ale introvert a zacimam.si uvedomovať aj miernu socialnu fóbiu, nie je tato situacia premna nejako obtiazna)
odmietam na seba brat celospoločenskú zodpovednosť, takže s tým že za to môže každý jeden z nás úplne nesúhlasím..
ALE zato vláda MOZE za zle rozhodnutia ktoré vydala a tým smerovala spolocnost.. (a tak isto aky príklad dávali občanom, čo.si niektorí jedinci vysvetlili tak, že keď oni, tak aj ja)
ak tvoja známa chodila po návštevách v čase keď situácia bola kritická je to.sice blbosť jednotlivca, ALE pravidlá ktoré boli doslova hlúpe na tú kriticku situáciu jej to predsa dovolili.. tak isto inej známej možno dovolili byť v kostole plnom ludi.. takže AJ preto som naozaj nahnevaná na to čo sa deje vo vláde a týka sa ich to.
@jana_eyre_2 ja som extrovert a tiež to nie je pre mňa tazke, veci dodržiavať. Ja najväčšiu chybu vidím v tom, ze ustúpili a vždy ustupujú vo všetkom. Nech sa už urobilo čokoľvek, nikdy to nedotiahli do konca. Vlada je stratena a len spolu bojujú a každý nahráva len a len svoje body a nie je schopná vôbec žiadneho kompromisu a dohody, toto som už viac krát písala (nie v tejto diskusii asi). Chyba vlády je aj to, ze nezakrocili proti protestom a podobne a ze to tak nejako ignorovali. Ďalšia chyba (aj ked to sa dalo čakať a prekvapko to nie je) je matovicovo vyjadrovanie. Ďalšia chyba a nie len vlády ale aj odborníkov a všetkých su tie ich zabomysie vojny, tie neustále tlačovky a to neustále odpovanie jeden druhému. Žiadna jednota. S manželom sme sa o tom aj rozprávali, ze preto Smer tak dlho vydržal, lebo držali spolu a nik zo smeru ci z vtedajšej koalície nešiel proti sebe, teda väčšinou. K vláde mam svoje výhrady, ale nadávať na ňu nebudem. Lebo potom čokoľvek aj ked je to dobre, chcu schváliť, tak neprejde u ľudí z princípu. Ako som už vravela ten negativizmus. Ked si niekto urobi negatívnu mienku o niečom a niekom, tak už čokoľvek čoby ten človek urobil, tak neprijme. A my si nemôžeme dovoliť neprijmat teraz vladu, nech ma chybu ake ma.
@777januska777 Ahoj, čiastočne s tebou súhlasím, a ten, kto si všíma moje názory na tú celú situáciu (corona, opatrenia, atď.) tak vie, na ktorej strane som jednoznačne...
Trčím doma, dodržiavam čo sa dá a ako sa len dá. Materská je sama o sebe istým spôsobom izolácia, takto v dvojizbovom byte v centre väčšieho mesta (my ešte máme šťastie, že máme nablízko prírodu a teda akýsi "výbeh") v čase pandémie, ak sa snažíš poctivo dodržiavať nariadenia (nie preto lebo treba, ale najmä pre seba a svoje okolie) je proste psychiatria. ALE mohlo by to byť len horšie, myslím si. A dlho dlho (napriek očkovaniu) to lepšie asi nebude. Ale hovorím si, sme na to stále dobre, máme kde bývať, máme čo jesť a sme (zatiaľ) našťastie všetci zdraví.
Nepovažujem sa za človeka, čo just nebude niečo dodržiavať ako decko, lebo henten a tamten to tiež nerobia, preto sa radšej nejdem vyjadrovať k tomu, ako sa komunikuje smerom k ľuďom to všetko, ako sa dodržiavajú opatrenia tam, kde by mali ísť príkladom atď. ALE je tu ALE, aj moje ALE k tomu opätovnému testovaniu.
Lebo: mám minimálne dvoch známych, čo boli teda dosť chorí na coronu, a pôvodne prvýkrát robený antigénový test im vykazoval negativitu (jeden mal dokonca symptómy, druhý vtedy ešte nie, ale vedel o pozitívnom kontakte). Až PCR testy potvrdili covid. Ale vzhľadom k tomu, ako na tom boli, to už vedeli aj bez testu.. aj keď mali fasa papierik, že môžu chodiť medzi ľudí. Od prvého celoplošného testovania došlo k viacerým zmenám, najmä vieme, že testy nie sú úplne presné pri asymptomatických ľuďoch a sám výrobca uvádza v návode, pri akých stupňoch sa má testovať a aktuálne máme január a slušné mrazy, teda sa vylučuje testovanie vonku, predpokladám. A máme tu novú mutáciu, o ktorej vieme len toľko, že je infekčnejšia, ako pôvodná verzia.. jasné, že sa ťažko nakazím státím v rade vonku, ale v miestnosti, kde predtým niekto smrkal nos a kašľal je to trochu predsa len iné.
Ale ja by som to aj absolvovala, keď treba tak treba.. ale zatiaľ sa vec má tak, že niekto vypustí do sveta info, že budeme testovať, všetci odborníci ťukajú na čelo, a najmä, čo mne osobne najviac vadí, vypustí sa to do sveta len tak, bez toho, aby to bolo do detailov prebraté a odsúhlasené, a my dokopy nič nevieme.. už aj pri prvom brali tie vzorky AJ ľudia, čo so zdravotným vzdelaním a praxou mali niečo do činenia pred dvadsiatimi rokmi na maturite. Ja netvrdím, že to robili zle, ale do kelu, znamená to, že na sme na to jednoducho nemali ľudské kapacity. A teraz už máme? Prečo to po nás nikto nechce opakovať? To fakt ma chce niekto presvedčiť, že ideme hasiť les tak, že budeme po celom lese hľadať pekne po jednom žeravé uhlíky? Toto je určite efektívne? Aké budú podmienky, ak sa nezúčastním? Prečo to ešte nevieme? V marci by som ešte pochopila ten chaos, a štýl komunikácie "najprv hovorím, potom rozmýšľam", ale teraz? Pomaly po roku? Ja som síce doma, na materskej, ale môj muž robí aj cez víkendy. Od rána do večera. Jeho teoreticky môže poslať zamestnávateľ cez pracovnú dobu otestovať sa, aj tak chodia priebežne, ale čo ja? Kľudne sa môže stať, že s dieťaťom v časoch testovania budem sama. Mám decko vychystať desaťkrát za deň do mrazu či naopak blata a hmly a korzovať po odberových miestach po Košiciach kočíkom, či niekde nebude menej ľudí? Či to od rána sledovať na apke lebo nemám čo iné robiť? Lebo mne dieťa nikto nepostráži, kým sa postavím do radu. Či čakať s ročným dieťaťom, ktoré ešte nemá rúško v rade smrkajúcich ľudí? Postráži mi ho niekto neznámy vonku, kým sa pretestujem? Zoberiem kočík s dieťaťom do vnútra? Budú ma púšťať ľudia, čakajúci v rade dopredu? Keď tam nepôjdem z objektívnych dôvodov, aký bude postih? Môžem ísť vonku? Do obchodu? Na prechádzku? Môže môj manžel do práce? TOTO sú úplne primitívne, prvé otázky, ktoré mi napadnú a nie, nie je normálne, že niekto odo mňa niečo chce alebo hoc nech aj prikáže, ale mi nepovie, s čím mám počítať, ak tak neurobím. A viete, čo je ešte úplne najväčší fail? Lebo aj keby som nešla na testovanie, alebo išla, ale mala pozitívny test a napriek lockdownu a zákazu a neviem čoho by som veselo chodila po návštevách a prírode, aj tak je veľká šanca, že to nikto nikdy neodkontroluje. A potom sa čudujeme, že máme rúška od marca, aj v lete, a akože najprísnejšie opatrenia a čuduj sa svete, šíri sa to.
@oblecenie99 v tomto suhlasim, posobi to dosť neisto pre druhých a chápem, ze su potom z toho viaceri frustrovani. Komunikácia a celkovo návrhy pôsobia potom ako urcovane na kolene. Ja som sa zmierila už v marci, ze naša vláda je taka a vždy som si zobrala tu najhoršiu alternatívu aká moze byt a vždy som si povedala, ze ved nejako bude. U mňa je to ľahšie asi preto, ze ja sa dokážem veľmi rýchlo prispôsobovať zmenám, ale chápem, ze pre väčšinu to problem je a potrebuju presne definovanie všetkého. No to sa už asi nezmení, vlada je taka aká je. Na Slovensku nemáme kapacity skoro na nic, my ako stat sme vôbec neboli pripravený na nejakú pandémiu alebo na nejakú krizu a je úplne jasné kto to spôsobil a kto tu par rokov bol a nezabezpečil nic. Lebo na ochranu pred ohňom sa treba pripravovať, predtým nez začne horieť, lebo keď už horí, tak sa nema co pripraviť a treba hasiť (leto nekomentujem, lebo to zas bol vladny ustup ľuďom a k tomu som sa vyjadrila).
Lockdown nemal kto kontrolovať, preto aj tak dopadol ako dopadol. A to ze ludia už nevladzu a začínajú na to kaslat, nám nepomoze, iba viac uskodi a to veľa ludi robi, lebo sú frustrovani. Ale zvláštne je, ze su frustrovani z vlády a z neviem koho, ale toto nie je len o vláde, ale hlavne o nás. Nechapem ako to ini nechcú pochopiť, vzdávajú sa a kaslu na všetko. To je ako pri pôrode, žena v nejakej fáze si povie, ja už fakt nevládzem a najradšej by to vzdala, ale vie, ze nemôže ze to musí dokončiť a tak ide ďalej. Z tohto sa nedá vystúpiť a ani odísť, musíme to nejako dobojovat, ale vzdať sa bude znamenať koniec.
@777januska777 áno to, že niekto z princípu nesúhlasí to tak naozaj je.. vidno to aj u teba, pretože píšem vlastne to isté čo ty, ale ty už z principu nesúhlasis, lebo to píšem ja.. vidavam to na MK často.. môžeme sa točiť dookola, a nič to nevyrieši lebo je to len diskutovanie na modrom koniku..
ALE vláda ak by začala komunikovať a HLAVNE riadiť sa odborníkmi, tak by sa mnohé mohlo zmeniť, aj prístup ľudí k pandémii.. ale stále sa tak nedeje, oni sa stále tocia dokola a tu si prečítam, že sa s tým mám zmieriť a nesomrat.. 🤔
@oblecenie99 výborne zhrnuté, nemám čo.viac dodať..
@jana_eyre_2 a prečo máš pocit, ze nesúhlasím, však ja s tebou súhlasím, ale ako som povedala, nebudem na vládu nadávať a na to s odborníkmi som už tiež povedala, ze keby sa už aj odborníci dohodli co vlastne chcú, tiež sa nevedia dohodnúť na jednom. Keby som sa bavila s matovicom, tak by som mu osobne povedala jeho chyby a co robi zle, to iste, ked sa bavím s ludmi, tak im budem hovoriť co robia zle. Naco je dobre nadávať a somrat na nete, ked skor treba hľadať riešenie v každej situácii? Kto somre, riešenie nehlada a nedokaze a nechce sa so situáciou zmieriť. Konštruktívna kritika a diskusia ok, ale hon na čarodejnice nie a na nete je skôr ten hon.
Cez vikend sa v Ke robilo testovanie- dovrovolne, prislo okolo 50 000 ludi a to pri tejto hrozostrasnej konunikacii vlady a chaosu, ktory tu panuje, ked ani v den testovania nemas pomaly jasne, co ked sa das a co ked sa nedas testovat.
Verim tomu, ze ak by sa komunikovalo s obcanmi ako s ludmi, jadne zretelne bez nadavania, tak aj ty ALE by si dali povedat. ( naivne mysliet si, ze vsetci budu suhlasit je nerealne, nic nie je na 100%, ale vhodnym odkomunikovonim a argumentami by to slo lepsie)
@danusiatko v tom suhlasim vhodná argumentácia a podobne je na mieste a tých ostatných už je vhodne donútiť. V rakúsku mali argumentáciu a na dobrovolne im prišlo 20%, takže ani argumentácia nepomoze, lebo ľudia ako národ su leniví a ked nemusia, tak veci neurobia.
@snezienka33 viem, ze robili, ale ze budu robiť ďalšie a už povinne. No tak ale on bol taky vždy a ludia si ho aj tak zvolili, tak co? Mne sa nikdy nepáčilo ani jeho jednanie voči Ficovi a to pritom som videla aky Fico bol, ale keď bol taky matovic k nemu, tak bol za hrdinu a ked je naraz taky aj k iným, tak už je to psychopat a blbec. To je asi také ako keď sa syn k svojej nedokonalej matke sprava zle (blbo sa s nou bavi a je k nej drzy) a frajerka to vidí, ale ta jeho matka ma svoje chyby a tiež mu ublížila a podobne, tak si žena povie, ved sama si zato moze ze sa tak chova, ku mne sa tak nechova. A potom sa zoberú a po čase sa chlap začne chovať aj k tej zene zle. A naraz je ten chlap už blbec a hajzel a podobne. A to akože ta žena predtým nevidela, aký bol. On sa nezmenil. Niečo podobné funguje s matovicom, on sa nezmenil, ale ľudia to ignorovali. Problem je ze alternatíva k nemu nie je, tak bud to budeme akceptovať alebo sa vlada rozpadne a ahoj nas kamarát smer.
@terezia323 aj ja si myslím, že toto je výsledok celoplocneho testovania... Pretoze bolo pozit LEN percento... A ľudia sa prestali báť.
@derdia ja si skôr myslím, ze ludia sa prestali bat, po tom ked sa zistilo, že vírus postihuje najmä starších (vtedy sa prestali bat mladi, ved nas sa to netýka) a starsi sa prestali bat, ked vystúpil Fico a Kotleba a začali tvrdiť, ze ved to nic nie je to je chrípka. Potom vystúpil ešte Bukovsky a už to išlo. "Zdravotnici a vlada nas chce zničiť, majú lieky proti korone, ale taja to, lebo to nevynasa, koronu zabije vitamin D, každý kto zomrie, tak zomrieť ma, klamu nám o nakazených atd atd."

@777januska777 ak by ucitelka nadavala tvojmu dietatu ze je mudrosrac, blbec, idiot, hrobar, opica, tak tvoje dieta by to nakoplo a zacalo by sa svedomito pripravovat na hodiny s nou, .... vybodlo by sa na nu
Komunikovat, predkladat cisla, fakty, dat si poradit, ak na to nemam vzdelanie, nacuvat, pocuvat a hlavne robit veci pre prospech ludi
Zabezpecit prevenciu, programi ako si pomoct, nie len reklamky ROR, ale komplexne, da sa vela urobit, neurobilo sa nic
A preco take tajnosti boli pri celoplosnom testovani, ved to mohol odkomunikovat s lekarmi vedcami, dat si poradit, zavriet hranice, urobit to v lete, aj 2x, aby deti sli do skol, to by som brala,ako pracu pre narod, bolo by to aspon uveritelne
Uz fakt idem spat