icon

Kúpa bytu a právo doživotného užívania

17. sep 2021

Zdravim zienky.
Chcela by som sa poradit ohladom jednej veci.
Kupujeme byt, kde je v liste vlastnictva vecne bremeno na pravo dozivotneho byvania a uzivania bytu jednej starej pani. Majitel bytu je uz jej syn, ktory ten byt predava.
Moja otazka znie, ako sa rusi toto dozivotne pravo uzivania bytu?
Nie ze kupime byt a tato pani tam bude mat pravo uzivania 🤷‍♀️.
Nemam s tym skusenosti a tak prosim poradte 🙏

Strana
z2
autor
17. sep 2021

@draik no myslim, ze kupovat nebudeme, pokial to na katastri nevymazu. Len dufam, ze to nie je este potom napadnutelne.

martina1201
17. sep 2021

Môj strýko to tam má napísané. Človek inak nezistí že tento človek nemôže v banke vybrať peniaze, lebo je nesvojpravny ak by to tam napísané nebolo....

prasiatko30
17. sep 2021

Pokial ma babka alzheimer alebo taky vysoky vek tak pokial je notar poctivy tak sa bude s nou rozpravat a pytat sa jej ci rozumie tomu co podpisuje a v pripade nejakej nejasnosti moze ziadat o lekarske potvrdenie o sposobilosti. V pripade porucnictva, porucnik musi ziadat sud o predaj nehnutelnosti kde by bola taka podmienka - lebo sa predpoklada, ze sud ochranuje slabsiu stranku - v tomto pribade babku

katjas8
17. sep 2021

Poraď sa s pravnikom.

oli18
18. sep 2021

Ten syn je mimo, ze ponuka byt na predaj s tarchou?

kittykat22
18. sep 2021

@oli18 syn ma mal postarat o mamu s tym, ze ked zomrie, ktoremu potom (ako vdaka) zostane byt. Takto sa to robi, ked chcu rodicia s istotou vediet, ze to dieta ich nenecha na ulici. Hamizdne deticky. Teraz sa objavil vychytraly syn ktory predava byt aj s babkou a nenazrany kupec ktory sa chce pravne babky zbavit. Skvele kombo 👍🏻👍🏻👍🏻 Babka mala byt predat a ist do domova dochodcov na mallorku.

prasiatko30
18. sep 2021

@kittykat22 hmm ono to ani tak zle nemusel mysliet - mizno len potrebuje peniaze aby sa mohol platit matkinDSS, tiez to netreba vidiet tak cierno🤷‍♀️Je mozne, ze syn ma vlastnu rodinu a vlastne vydavky, vlastny byt a matka potrebuje starostlivost za ktoru kazdy mesiac treba pripalacat - aj ked, najpravdepodobnejsie, ide cely matkin dochodok na zaplatenie DSS. Ono to moze vyjst aj na 400-500€/mesiac naviac - pokial preda byt a bude tie peniaze pouzivat na to na co ma tak to je pochopitelne

kittykat22
18. sep 2021

@prasiatko30 vidis, to je pravda. To ma nenapadlo. Asi som uz skepticka potom ako vidim co sa deje okolo.

prasiatko30
18. sep 2021

@kittykat22 yeah - ono vzdy sa clovek priklana na tu negativnejsiu stranu ale v tomto pripade to tak nemusi byt, len to chlapec nema dobre vymyslene on by mal najprv “zdvihnut” tarchu a potom predavat. Problem je asi v tom, ze matka bud nie je sposobila na pravne ukony alebo s tym moc nesuhlasi a kym budu ziadat o zdvihnutie tarchy na sude tak on musi stale doplacat za DSS kazdy mesiac tak asi to skusa predat rychlejsie. 🤷‍♀️🤷‍♀️Kto vie 🤷‍♀️🤷‍♀️

kittykat22
18. sep 2021

@prasiatko30 ja si myslim, ze babka bude uplne mimo - syn chce peniaze a autorka sa chce tarchy zbavit za kazdu cenu.

prasiatko30
18. sep 2021

@kittykat22 ved prave on ma vydavky aj za ten byt, za dss a este kt omu svoju beznu reziu - je logicke, ze sa chce zbavit bytu. A to aby stiahol tarchu z bytu ak je matka uz postihnuta a on nie je stanoveny ako porucnik je velmi zdlhave - ale to su uz len moje dohady, mozno to ma vsetko pripravene a tarcha sa stiahne len taky fukot😅🤷‍♀️

sasa1310
18. sep 2021

jasné, že je to možné zrušiť. To mu spraví hocijaká realitka. A so zrušením vecného bremena pôjde na kataster. Byt treba hlavne kupovať, až keď bude na katastri plomba, na základe ktorej už budeš vedieť, že zrušenie vecného bremena už prebehlo.

simca06022011
18. sep 2021

@kittykat22 moze tam byt xy inych dovodov. Rovnako sme tak mlai byt a bola to len starosť aj ked sa dal do prenájmu
, kym bola babka mimo. Pravdupovediac všetkým ubudlo starosti ked sa byt predal.

sasa1310
18. sep 2021

@kittykat22 prečo by bol chamiždný? Moji rodičia tak museli urobiť, lebo súkromné DSS stále nad rámec dôchodku ešte 500 eur. Spolu so súrodencami predali byt, tesne pred predajom zrušili vecné bremeno. Peniaze ostali na účte a z toho sa platilo DSS. Po smrti sa urobil pohreb, pomník. A ostalo minimum, ktoré si spravodlivo rozdelili. Čo je na tom nepochopiteľné

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
18. sep 2021

@sasa1310 pretoze nie vsetky deti maju umysel dobre sa postarat o rodicov - tak ako ty a surodenci. Su aj take deti, ktore sa chcu rodicov zbavit a peniaze si nechat. A ja som prave videla take deti, ake som zmienila. Preto mame na tuto zalezitost iny pohlad.

sissy27
18. sep 2021

@sasa1310 ako môže realitka zrušiť právo doživotného užívania nejakej cudzej osoby? Sfalšujú jej podpis pred notárom? To by sa veľmi jednoducho predávali nehnuteľnosti s ťarchou…

sasa1310
18. sep 2021

@sissy27 myslela som spísanie na vklad do katastra, že to vie urobiť aj realitka. Samozrejme, že to musí podpísať osoba, ktorá má doživotné právo. Ale všetky papiere vie vybaviť realitka. Každá by mala mať právnika. My sme to riešili spolu s realitkou, ktorá nám predávala byt. Ešte predtým ako išiel na predaj. Realitka išla na kataster s vkladom o zrušenie VB. Samozrejme s podpisom osoby

sasa1310
18. sep 2021

@prasiatko30 no však to som myslela, že to môže zaniesť a ona na kataster. V niektorých mestách to máš tak čakanie aj na 4 hodiny momentálne.

zuzanafejkova
10. dec 2021

Dobry den.Nenasla som konkretne forum na moju otazku,tak skusim sem.. Nevie mi niekto poradit,ako je to v situacii,ked niekto poziada o osobny bankrot,tak do kolkych rokov nesmie nadobudnut majetok,alebo ziskat nejaky väcsi fin.obnos? Ak mate niekto skusenost,vopred dakujem za info... 🙂

draik
10. dec 2021

@zuzanafejkova
Nie je to obmedzené, akurát sa má podeliť napr. o dedičstvo, ak k nemu dôjde v určenej lehote.

Strana
z2