Ležiaci pacient s rakovinou - nároky zo zdravotnej posťovne

9. mar 2022

Dobrý deň,
radi by sme sa spýtali a nechali si od Vás poradiť. Máme vážny problém.
Ležiaci rodinný príslušník má rakovinu, terciálne štádium. Riešenie nám ponúkli : Domov dôchodcov, alebo dožitie doma!
Ak by sme chceli, aby dožil doma, načo máme vlastne nárok zo zdravotnej poisťovne? Vraj 1000 Eur stojí mesačná starostlivosť o takéhoto pacienta. Toto si žiaľ finančne nemôžeme dovoliť.
Čo robiť teraz? Na koho sa obrátiť? Ako sa postarať o takéhoto človeka?

martinkatinka
9. mar 2022

Ak by niekto mohol s nim ostat, tak opatrovatelsky prispevok.

kacena4
9. mar 2022

zo zdravotnej su to materialne veci ako veci k vyvodu ak ma, lieky, polohovacia postel, sedatko na wc, inv. vozik ... co potrebuje. zo socialnej opatrovatelsky neviem viac co este

mogaa
9. mar 2022

tak ak s ním niekto ostane doma, vybaviť opatrovateľský príspevok cez UP...ak ho budú prepúšťať z nemocnice, tam aby vystavili tomu kto ho bude ošetrovať dlhodobú OČR/(max na 90dní)pred ukončením dať výpoveď v práci a vybaviť opatrovateľský príspevok....alebo si teda zohnať opatrovateľku cez MU(aj sa aj časť nákladov na mzdu opatrovateľky)platí....inak polohovateľná posteš, invalidný vozík, antidekubitný matrac, nutridrinky...

cacianka
9. mar 2022

Liga proti rakovine, info priamo v poisťovni, na mestskom/obecnom úrade, ados, ošetrujúci lekár, pacientske podporné skupiny, odd. paliativy v nemocnici ( v Nou Klenová Ba funguje sociálna poradkyňa Šarlinová cez mejl)

autor
9. mar 2022

Ďakujem Vám všetkým ♥️

janinah
9. mar 2022

Vybavuje hospic.ak ani jeden z vás nie je zdravotník.tak to umieranie doma nezvládnete hoc by ste ako chceli.

simisi
9. mar 2022

@janinah preco hned hospic,my nie sme zdravotnici a ocko zomrel tak ako si prial doma.Nevravim,ze to bolo lahke,ale urobili sme vsetko co sa dalo.

janinah
9. mar 2022

Dostala som aj ip prečo nie doma.. ..samozrejme môžete to skúsiť.ale netušíte čo všetko to umieranie môže obnasat.niekto sa dusi.niekto potrebuje opiáty cez davkovaciu pumpu.niekto je psychicky nekludny až agresivny.niekto nedokáže už prijať ani vodu.niekto hnačkuje....málokto má šťastie.ze jednoducho zaspí...poznám ľudí.ktori tu starostlivosť chceli zvládnuť veď kto by nechcel urobiť všetko.ale v istom momente ozaj nezvládali a bohužiaľ u nás to nie je doriešené...budete volať sanitky aby ho zobrali do nemocnice.povedia a čo tam s ním...dajú injekciu možno infúziu..o pol dňa treba zas dáky odborný zásah možno kyslík... nehovoriac o financiách.kto si dnes môže dovoliť kúpiť polohovaciu posteľ.antidekubitarny matrac.kopu plienok...kým niečo vymamite od poisťovne tak bude možno aj po pohrebe....druhá vec je kto z rodiny sa doslova obetuje.odide z práce a bude opatrovat.ak sa taký nájde tak sám to nezvládne.fyzicky ani psychicky....za mňa je hospic lepšia voľba a presne kvôli tomu chorému.je iné sedieť tam pri ňom na stoličke a držať ho za ruku a iné je mať všetko na starosti doma...môj názor

jana005
9. mar 2022

@simisi nám tiež zomrel ocko doma 😥
@janinah treba to aspoň vyskúšať, aj pre psychiku toho chorého človeka je to lepšie.
Autorka, neviem kto sa bude starať, ale Ak človek pracuje, tak určite treba z práce odísť,lebo ináč sa to nezvládne. Teda ak vám to finančne bude stačiť.
Treba si vybaviť opatrovateľky príspevok, máte nárok na nutridrinky, plienky, a môj otec mal aj takú stoličku,kde chodil na wc. A aj z adosu k vám môžu prísť,ale to je v podstate veľmi malá pomoc.
Držím prsty,bude to veľmi ťažké

janinah
10. mar 2022

@jana005 vyskúšať to budú musieť.hospic nevybavia zo dňa na deň

autor
10. mar 2022

Inak toto nám povedala aj pani Dr. ako píše
@janinah . Ona nám vôbec neodporúča, aby sme ho doopatrocali v domácom prostredí.
Je to veľmi ťažké, určite.
A môžem sa spýtať, prečo nemôže dostať ležiaci pacient krv?
Tá krv by veľmi pomohla, ale pani Dr. povedala, že nie. Po tej krvi sa vždy cítil lepšie a teraz máme pocit, že sa rapídne zhoršuje jeho stav. Ba dokonca odpovedá tak spomalene, dlho rozmýšľa a niekedy odpovie úplne niečo iné.
Tuto tiež mám otázku, že to je kvôli silným liekom, alebo je to už pomalá smrť? Čo si myslíš janinah?

autor
10. mar 2022

@janinah Aj Hospic je kameň úrazu. Asi ho skôr pochováme ako vybavíme. Tento systém je celý zlý. Hlavne tá čakacia doba.

ibrunova
10. mar 2022

Niektoré veci sa dajú vybaviť cez Červený kríž, my sme naozaj za pár eur vybavili polohovateľnú posreľ, na nejaké úkony Ados.. Veľa síl ♥️

martinkatinka
10. mar 2022

Ja ti to poviem ako dcera, ktora opatrovala matku v poslednom stadiu rakoviny. Mama zomrela v nemocnici. Ja som ju aj mala doma, ale to sa nedalo zvladat, pretoze doma som jej nevedela pomoct od bolesti. Mama bola poslednych 10 dni v nemocnici a kazdy den som tam bola a to bolo nieco ine, ked mi hovorila tam, ze ju nic neboli.

cacianka
10. mar 2022

Môžu to byť lieky ale aj nedostatok tekutín, vtedy ľudia hovoria "bokom"...

cacianka
10. mar 2022

Kde žijete ? Z NOU pomáha aj mobilný hospic

jana005
10. mar 2022

@martinkatinka môj otec mal bolesti aj v nemocnici, čiže
Jemu bolo lepšie doma. Neviem si predstaviť,žeby zomrel sám v hospici.
Som vďačná,že sa o neho mama doma postarala,keby nebolo jej,tak by som si to musela nejak zariadiť ja s bratmi.
Autorka,môjmu otcovi krv v nemocnici menili aj keď bol ležiaci, ale až potom ,čo tam brat na nich nakrical,že nič s ním nerobia. Po výmene mu tiež bolo lepšie.
A 1000eur nestojí starostlivosť o neho,keď sa staráš doma.
To s tou sumou asi mysleli hospic,nie?
Vážne to nechcete vyskúšať doma?
Ja len,aby ste si to potom nevyčítali.
Lenže to ozaj niekto nemôže chodiť do práce,a to neviem,či si môžte dovoliť.

simisi
10. mar 2022

Ak chces,kludne napis IP..ak by si potrebovala v niecom poradit.Vela sil zelam celej rodine

prasiatko30
10. mar 2022

@cacianka presne toto som chcela povedat - mobilny hospic alebo teda tim paliativnej starostlivosti, ktori ti davaju podporu, pride sestra/mudr - to neviem ci chodi aj mudr na sk- prviazu, upravia liecbu, vycistia tracheostomiu a pod. U nas poskytuju aj infuzne pumpy a pod, len aby ten chory mohol dozit doma a nie byt sam v nemocnici

autor
10. mar 2022

@cacianka Momentálne je ešte na onkológii v BA. Toto rozhodnutie je ešte pred nami.

jana005
10. mar 2022

@prasiatko30 len mobilné hospice nie sú v každom meste.
Škoda,že nevieme odkiaľ autorka je.
Ale aspoň vie,že je aj taká možnosť,a možno budú mať šťastie a mobilný hospic v ich meste je.
U nás bol mobilný hospic iba pre deti

cacianka
10. mar 2022

Nou alebo ousa ? Na ktorom odd. ?
Nou má paliativnu ambulanciu aj odd. Aj mobilný hospic, Všetko riešte s nimi, pokiaľ viem sú veľmi nápomocní, a taktiež sociálna p.Šarlinova,