icon

Ľudia kopírujú výrobok, ktorý má patent

5. nov 2020

Baby potrebujem radu. Aj vy ste mozno handmade remeselnici alebo sa mozno pohybujete v tejto sfere prostrednictvom nakupov. Ide o to ze uz dlhsie bojujem s jednou dilemou. Je jeden krasny a napadity vyrobok (nebudem menovat) ktory ma patent. Avsak aj na Slovensku sa najdu ludia ktori radi kopiruju. Ja som typ cloveka ktory nikdy nikoho neudal ani nebonzol, ale kedze sa v tomto svete pohybujem, v dobrom som upozornila. Nie raz. Jednu pani uz davnejsie a ta to robi 2r bez vycitiek svedomia dodnes a dalsiu zhruba pred pol rokom (a par krat opakovan, ta sa este aj vyhovorila ze to nemaju ako pracu resp. ze to robia na cierno a len pomahaju ludom aby si to mohli kupit za lacnejsie 😃😃 z vesela idu dalej, aj ked je to na pokutu. Minule som vsak citala obdobny pripad a tam sa ludia vyjadrili, ze toho "udavaca" ktory napisal povodnej firme podporuju, lebo je to spinavost takto preberat este aj ochranenu vec a cudzi originalny napad. Zakazdym vo mne vrie ked vidim, ze s tym vobec neprestavaju a uplne ma to demotivuje, aj ja by som raz chcela patent ale toto je spinava praca ... budem za zlu ked napisem firme mail? Viem ze vidina zisku je uzasna, aj ja by som to mohla urobit ale srdce mi neda a zakazdym sa snazim vymysliet nieco ine a svoje. Nehladajte za tym zavist, to urcite nie, velmi podporujem kazdeho, kto vymysli nieco ine a casto s niekym aj spolupracujem. Nove skvele napady sa cenia. Budem rada ak mi napisete ako by ste sa na to pozerali vy a ci by ste to povodnej firme oznamili, popripade ci by ste ma ako udavaca pochopili alebo nie, dakujem

Strana
z2
limetka69
5. nov 2020

Vobec by som to neriesila. Aak by som mala taku potrebu silnu, sla by som z druheho konca. A napisala originalnej firme. Myslim, ze to by si mali ustrazit oni, ci niekto nerobi fake-y ich vyrobkov. Odprisahala by som, ze taka tema tu uz bola. Nie si to opat ty? 🙂

79viktoria79
5. nov 2020

ak nemas patent tak co chces riesit? neviem ci oni ho maju ale v dnešnej dobe nieje podstatné patent ale cena ,daj aj ty takú cenu a zarobis

autor
5. nov 2020

@limetka69 Nemala by som potrebu opat pisat keby som uz tuto otazku mala zodpovedanu ale budem rada za nazov temy a ano myslela som originalnu firmu

limetka69
5. nov 2020

Och bolo to davno, prislo mi to, ze si to ty. Tak im napis ked ta to tak trapi. Nic zle neurobis.

autor
5. nov 2020

@79viktoria79 neviem ci to nebolo zrozumitelne napisane ale ten vyrobok je chraneny patentom a tisice a nas to respektuju, aj ked sa najdu vynimky ktore predavaju kopirajt a este aj na cierno. Teraz ja mam mat z toho vycitky ked upozornim original firmu? O danovom urade ani nehovorim. Ako pisem nejde mi o zavist vobec nie, tej original firme tliekam su nesmierne sikovni, ale toto mi pride naozaj arogantne a demotivujuce pre ostatnych ludi, ktori nieco vymyslaju. Inak neviem ci sa v takomto niecom orientujes alebo nie ale toto nie je len tak a nie je podstatna v prvom rade cena (dodam ze nemam o kupcov nudzu, aktualne prijimam az na februar, len aby som nevyznela ze som zdochynajuci kon, ktory najviac kope, to vobec nie).

moonlight1210
5. nov 2020

Normalne firmu upozorni.
Dotycni ludia su bud povinni uzavriet s firmou kontrakt, ze mozu v ich mene nieco take predavat, alebo si vymysliet nieco vlastne, originalne.
Nie sa prizivovat na cudzej praci a predavat okopirovany fake ako svoj vlastny napad.

lenuska9999
5. nov 2020

Kľudne upozorní firmu. Podľa mňa je to ok. Niekto za ten patent a svoj originálny nápad vyhodil plno penazí.. a teraz si niekto dovolí to len tak skopírovať. Nie je to pekné a ešte k tomu keď o Tom nie dotyčné vedia, že to kopírujú a robia to naďalej..

andreatytler
6. nov 2020

Ja veru neuznavam ked ludia udavaju, hlavne ak by bola ta dotycna tvoja konkurencia. Je to vec tej dotycnej. Ak je ochotna riskovat a predavat fake, je to jej vec. Tak isto je to aj vec tej firmy aby si strazila copyright.
Fake veci tu boli aj budu. Ludia co chcu zaruku kvality, si kupia original.

zuzanka.zuzu
6. nov 2020

ak budeš mať dušu na mieste, tak firme mail napíš.... ale ďalej by som to neriešila, nech s tým naložia ako uznajú za vhodné (ono kopírovanie je najvyššie forma uznania, dokonca ani niektorí profesori na VŠ nemali ku kopírovaniu ich kníh rovnaký názor že "neopovážte sa" alebo "kludne" 🙂 )

miadi
6. nov 2020

Nehas čo Ta nepali. Mas z toho tolko stresu este Ta nahodou porazi. Riad sa ale sebou ak ti to stoji za to daj vediet tej firme a necit sa zle. Alebo kasli na to. Je uplne jedno co si o tebe pomyslia druhi hlavne je co si myslis ty. Udavaćou vacsinou ludia nezvyknu mat v laske. Ale zas nie je to až take doležite zeby o tom vedel cely svet. Hlavne sa uz rozhodni Lebo takto Ta to len zožiera a zbytocne si robis stres.

marca12
6. nov 2020

Kludne firmu upozorni. Je to chrapunstvo,ked si kreativny,das do toho peniaze,energiu,cas a nejka puca ta okopiruje a vydava vyrobok za svoj. Ved nech pride zo svojim napadom. Neznasam kopirovanie. Volakedy mi to nevadilo,ale dnes,ked viem kolko usilia stoji uviest na trh svoju znacku,by som bez lutosti upozornila firmu.

judar
6. nov 2020

Prides mi z casti ako sebecky clovek co da stara viac do druhych nez o seba...a vies co je este sebecke? Ze na SK sa najdu aj vacsi sebci co maju patenty na techniky ktore vysleli v zahranici - robia techniky niehoko ineho dali si to patentovat a doma len suchaju nohami ked ups bliknu peniaze za patentovanu kradez..a za dalsie to tvoje udavanie ti nemusi prejst lebo ked vec neni 100% kopia je tam zmena plus clovek moze kopirovat ineho cloveka a nie priamo vyrobok inej firmy rovnako je to aj pri obrazoch

andrea_82
6. nov 2020

ja sa na to pozerám zo strany zákazníka tých kopírujúcich. Otázka je, či ten fejk predávajú za naozaj nižšie ceny a či kupujúci vedia, že to nie je originál. Lebo ak ešte aj týmto smerom podvádzajú, tak by som bez milosti písala mail firme. Keď pozeráme na porušovanie zákona a nič neurobíme, sme rovnakí. To je ako keby ste pozerali, že susedov dom vykrádajú, nezavolali by ste políciu?

danica2711
6. nov 2020

si slušný človek, takých by malo byť viac. Výroba a predávanie čiernych kópií je svinstvo, priživovanie sa na úspechu originálneho výrobku, ktorý stál kopu tvorivej práce a invencie, okrem toho ani získanie patentu nie je jednoduchou a lacnou záležitosťou. A samozrejme ako tvorivému človeku ti vadí, že sú ľudia, čo vydávajú cudziu tvorivosť za svoju. Dievčatá, čo tu splietate o udavačstve, sebeckosti, výhodnej nízkej cene a podobných nezmysloch, skúste sa vcítiť do jednoduchej modelovej situácie: ste tvorivý človek, dlhým procesom ste vymysleli, vytvorili, vyrobili a dali na trh krásny, úspešný výrobok, ktorý vám ide dobre na odbyt. Zrazu sa objaví človek, ktorý začne vyrábať (už nie vymýšľať a vytvárať) váš výrobok, možno len s maličkou obmenou (ktorú si kupujúci ani nevšimne, pretože to vraj už nie je fake!), predáva ho za nižšiu cenu a vám sa podstatne zníži predaj. Teraz buďte múdre a súďte, kto je dobrý a kto zlý!
Autorka, mne keby niekto nahlásil, že výrobok mojej firmy niekto kopíruje a predáva, bola by som mu vďačná.

namornicka
6. nov 2020

Je to kradez, obycajna kradez. Tak, ako ked susedovi vykradaju auto. Niekto to nahlasi, niekto nie...... “ved detom zlodeja sa zide ten notebook co mal v aute”, nie?

viestta
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
6. nov 2020

Určite ak upozornis, urobíš správnu vec, niekto sa na tom narobil a posnažil sa vyriešiť patent..

vieš ja som pravidlovy človek a musím povedať, že sa s tým často zije sťažene.. lebo v ľuďoch je zakorenené príslovie "pravidlá treba porušovať" a tak to robia bez vycitiek a málokto v tom vidí nespravodlivosť.. dokonca sa ľudia ktorí chcú dodržať spravodlivosť cítia zle..

snazilka_bio_mamka
6. nov 2020

ja chcem vediet strasne o čo ide :D

janage
6. nov 2020

@jana_eyre_2 citala som niekde taku zaujimavu uvahu, ze toto je pozostatok socializmu. Ked ti co pravidla dodrziavali sa povazovali za nerozmyslajucich, ti co porusovali za hrdinov, ti co ich nahlasili za udavacov.
Len ludia zabudli, ze doba je ina. Nevedia sa ale vysporiadat s mnozstvom slobody a naivne si myslia, ze si mozu robit co chcu.
Ze pravidla su pre tych druhych.

nicicka
6. nov 2020

Inak fakt...o čo ide? To by aj mňa zaujímalo...

jana_eyre_2
6. nov 2020

@janage áno presne to môže byť tým.. minulý režim stále vo vela ľuďoch pretrváva..

danica2711
6. nov 2020

@snazilka_bio_mamka
@nicicka
v podstate ide o princíp, nič viac a nič menej

nicicka
6. nov 2020

@danica2711 hej, len ma to zaujima že co je také že to tak autorovi prekáža. Lebo to by museli zavrieť polku čínskych fabrík ktoré kopírujú cez zn. Nike, Adidas, po hračky a všetko možné. A to nehovorím o duševnom vlastníctve...recepty, fotky atď atď. To sme potom zlodeji všetci...

79viktoria79
6. nov 2020

@jana_eyre_2 ty o com tocis? si asi zaspala v tom minulom režime,teraz je taka doba,ze objednas všetko,poviem priklad polotovar z pedigu,uribim kosiky to akoze ich nemozem predat? to je len priklad kedze autorka nedponenula o co sa jedná

79viktoria79
6. nov 2020

@nicicka presne si to vystihla,kedze nevieme o vo ide,mozem si otvorit cukraren a piecť puncove,dobosove rezy aj bez patentu na recept

lyci
6. nov 2020

kludne napis. mozno o tom aj sami vedia a neriesia. btw. kopirovanie aj verejne riesila Kura Harabura. mozes si precitat

behulka
Autor odpoveď zmazal
anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
nicicka
6. nov 2020

Ono to nie je o tom aby bol jeden výrobca výrobku na trhu. To by tu bola len jedna firma na okná, cukor, atď atď. Vždy bude konkurencia. Ide len o marketing, reklamu a šikovnosť...

autor
6. nov 2020

@nicicka
Netyka sa to oblecenia, pecenia, vareni ani nic podobne , aj ked Tormova sa napriklad sudila. Ani to nie je nic, co clovek dostane a kupuje bezne. Je to nieco, naco sa clovek pozrie a vie, odkial pochadza, viac vsak neprezradim z logickych dovodov. O dusevnom vlastnictve nehovorim, mam uz dva ukradnute vyrobky ale je to bez sance, toto je vsak nie je ta situacia. Uplne viem ako som sa citila, ked som si "moju snahu" nasla inde a keby na to mam paky (a zaplateny patent), idem na ten sud, pretoze sa to kvoli tomu robi. Mimo ineho respektujem a ctim kolegov, kebyze som upozornena, ze robim nieco co uz vymyslel v tomto prevedeni ktosi iny, sklonim usi a zakopem sa pod zem..a este na cierno 😃

Strana
z2