icon

Má 3 mesiace po autonehode zrazený cyklista nárok na odškodné, ak nešiel k lekárovi hneď?

2. dec 2019

Dobry den,

Potrebovala by som poradit ako postupovat. Asi pred 3 mesiacmi som sposobila autonehodu, nedala som prednost v jazde cyklistovi. Kedze som isla ale rychlostou 10km/h, tak p. do mna tukla byciklom, sice spadla, ale postavila sa a povedala ze sa jej nic nestalo, ze ju troska boli ruka, ze to nic nie je. Pri nehode boli aj mestski policajti, ktori sa p. opatovne pytali ci chce zavolat policiu na presetrenie, ja som jej ponukala niekolkrat odvoz k lekarovi, nakup pomocok v lekarni atd.... Pani vsetko odmietla, ze je to v poriadku ze ide na zahradu a ze sa jej nic nestalo. Na druhy den mi vsak volala, ze ju ruka do rana bolela , ze na policiu nejde to ohlasit lebo by sme dostali pokutu ale ze ide k lekarovi. Samozrejme som jej povedala a nasledne aj napisala ak by cokolvek potrebovala nech mi da vediet. Nasledne som sa ju niekolkrat snazila kontaktovat ale bezuspesne. Po 3 mesiacoch mi na papieri od nej prislo nejake vyrozumenie lekarska sprava, ktoru si dala vypracovat, s listkom, ze nakolko sme nevolali policiu ziada odo mna uhradu 1000 EUR ako odskodnenie urazu, co by inak islo z mojej poistky. Ma natoto narok? Samozrejme a nechcem zbavovat zodpovednosti ale cele je to nejake cudne, ponuknutu pomoc a policiu odmietne, so slovami ze je vsetko v poriadku. K doktorovi ide az na druhy den, co sa stalo medzi nehodou a druhym dnom nikto nevie. Som ochotna sa dohodnut na odskodneni 300 EUR ale isto nie na 1000 Eur, Viete mi niekto poradit ako postupovat?

Strana
z3
haanovajana
2. dec 2019

Spekuluje,nic jej nedavaj.

lalenka33
2. dec 2019

Toto bodové ohodnotenie sa mi nezdá.Mama si zlomila ruku,mala trieštivú zlomeninu zápästia,museli jej ju operovať,má v nej titánové šróby a ohodnotené na 50 bodov to nemala,pritom ruka ju bolela okamžite po páde a hneď musela ísť do nemocnice.Pochybujem,že by so zlomenou rukou kľudne odišla do záhrady a k lekárovi šla až na druhý deň.

ibrunova
2. dec 2019

A inak ja by som sa ňou na nijakom odškodnení nedohadovala, ani náhodou..

fokuska
2. dec 2019

@nikpa Ale aku ma poistovna istotu, ze zranenie sa stalo naozaj pri danej nehode?
Ved mohla sa vzapati doma skotulovat zo schodov, isla na osetrenie, povedala ze to este pri nehode sa stalo, aby mohla dostat peniaze, lebo ked spadne sama a nema urazovupoistku tak nedostane nic.
A poistovna to len tak schvali?

Ja nehovorim, ze sa to nemohlo stat pri tej nehode, ale hovorim, ze pani by musela dokazat, ze sa to stalo prave vtedy a to nema ako urobit.

@ibrunova A policia nema dat aku spravu, lebo nic nie je spisane. Pani nema ziadny dokaz, ze sa to stalo pri nehode.

ibrunova
2. dec 2019

@fokuska Mne to nemusíš vysvetľovať, ja tomu rozumiem.

bobricek1979
2. dec 2019

Určite to tetuška nemá z vlastnej hlavy už to je celé zle a ak nemá záznam v tej dobe po nehode o tom či jej niečo bolo tak absolut nerieš a ani tak by nemala šancu nieje nijaký záznam, Bože ľudia dokážu byť vychcany

bobricek1979
2. dec 2019

A co bolo v tej správe co bolo tej ruke

nikpa
2. dec 2019

@fokuska ved na to slúži vyjadrenie polície, ak spíšu záznam pri nehode, správa obhliadajuceho technika ktorý prezerá auto a lekárske správy ktoré posudzuje posudkovy lekár poistovne. Ale toto sa netýka tohto konkrétneho prípadu. Ide to od prípadu k prípadu, ak sa poisťovňa nemá čoho chytiť, zamietne to. Neviem co stále nechápete. To co píšete sú len dohady, áno mohla pani doma večer spadnúť zo schodov ale to je aká pravdepodobnosť? Sú to len dohady, poisťovňa pracuje s faktami.

katie253
2. dec 2019

Toto je prekérna situácia, som zvedavá ako to dopadne. Dajte nám vedieť.
Aspoň už teraz budem vedieť, čo A ako pri dopravnej nehode.

fokuska
2. dec 2019

@nikpa Ok, dobre, ze tu pises nejake "vseobecne" postupy. Ja hovorim konkretne o tomto pripade, ze pani moze hlasit co chce, kedze nema absolutne ziadne dokazy, tak asi tazko poistovna nieco schvali. Prave preto, ze pracuje s faktami.

Pravdepodobnost ze ma zranenie, ktore ma popisane v sprave, z danej nehody je presne rovnaka ako, ze to z danej nehody nema a teda sa zranila inde.

Do nas tak narazil zozadu jeden pan. Zdalo sa, ze vsetko je v poriadku, len prasknute zadne svetlo, nikomu sa "nic" nestalo. Napriek tomu sme absolvovali vysetrenia okamzite potom aby sme mali zaznam. Hodilo ma dopredu, mala som pas, ale trhlo mi krkom. Nechcela som nic zanedbat, kedze mam neurologicke problemy.
Policajti mi potvrdili, ze keby som na osetrenie nesla a nenahlasili by sme to, tak neskor by som si nic nemohla narokovat, pretoze by som nemala sancu dokazat, ze dany zdravotny problem alebo zranenie mam prave z tej nehody.

nikpa
2. dec 2019

@fokuska treba čítať s porozumením, opakovane som napísala, že v tomto prípade aj ja sama by som s pani nediskutovala a proste ma smolu, nakoľko to nechcela riešiť hneď. Písala som ale aj co sa môže stať keby vyrukovala poisťovňa s voľákym kamerovým záznamom alebo by mala pani niečo na aute. Takže končím túto debatu, uz nemám čim by som prispela k tejto téme a s niekým z vonku kto nevie ako to chodí sa dohadovať nebudem. Prajem ti pekný zvyšok dňa.

cuculiatko88
2. dec 2019

@nikpa poistovna aj ked bude argumentovat kamerovym zaznamom, tak to neprejde nakolko osetrena bola na druhy den, medzitym sa mohlo cokolvek stat s cim by sa autorka príspevku mohla branit, ja by som jej nedala ani cent, spekulantke jednej

nika82
2. dec 2019

draik pravnik

V celej tejto záležitosti Vám to zostáva hrať to už len na to, že pri danej kolízii nedošlo k zraneniu ani k inej škode, a preto nebola polícia volaná. Akonáhle urobíte nejaké úkon, ktorým si priznáte vinu, tak môžte byť stíhaná pre ublíženie na zdraví resp. Vám hrozí pokuta a zákaz šoférovať z dôvodu, že nebola privolaná polícia k dopravnej nehode,

lula313
3. dec 2019

@irusa mestské kamery nemajú taku dlhu archiváciu, niektoré sa nezalohuju vôbec, niektoré len 24hodin, niektoré max tyzden(mám známeho na mestských kamerách, čiže mám info z prvej ruky)
@fokuska v zaujme autorky vôbec nebolo vhodne volat dopravákov, či sanitku, lebo by si riadne zavarila. Za nedanie prednosti a spôsobenie nehody s následkom ublíženia na zdravi by okrem minimalnej pokuty 150eur určite dostala zákaz cinnosti(pravdepodobne už hneď na mieste, nakoľko dopravaci majú nadriadeným nariadené výkonnostne tabuľky, koľko vodicakov musia mesačne zobrať) a hrozil by jej ne/podmienečný trest podľa doby liečenia a závažnosti poranenia.. dopravákov naopak musis zavolať, keď nabúras cudzie odparkovane auto, sundas znacku, pripadne poskodis súkromný majetok, lebo vtedy sa to berie ako útek z miesta nehody a keď je to zaznamenane na kamere, videli to svedkovia, je za to udelený zákaz cinnosti a pokuta.
@autorka je to na tvojom svedomí. Ak by som citila pocit viny, tak idem za nou domov a nejaké peniaze jej bez záznamu dam, lebo hocijaké oficiálne gesto by sa pri prípadnom súdnom spore bralo ako uznanie si viny. A ak jej nič nechceš dávať, pošli ju, nech si to vymáha súdnou cestou a tam budeš tvrdiť, že sa skutok nestal, resp. Že ona ti vošla do drahy(známu zrazil jeden chlap na priechode na parkovisku, celu ju dolámal s dobou liečenia 6 mesiacov a sud skončil tak, že vlastne on ju vôbec nezrazil, takze máš veľké sance, že z toho nič nebudeš mat pri našom súdnictve).

luciferisko18
3. dec 2019

Akonáhle jej pošlete hocijakú sumu priznavate svoju vinu a predpokladám že tým sa to neskončí ..

fokuska
3. dec 2019

@lula313 Mas volat aj vtedy ak mohlo dojst k zraneniu osob.
Pani mohla povedat ze nic sa nestalo a vzapati utekat do nemocnice a tvrdit, ze autorka z miesta nehody usla.

A ak nehodu skutocne sposobila ona ako hovori, tak sa k tomu treba postavit ferovo a prijat dany trest. A nemusela by riesit dodatocne natahovacky.

lula313
3. dec 2019

@fokuska ale ona tam mala svedkov, tých mestskacov, takze by pani absolútne nepochodila, keby tvrdila, že ušla.. a ďalšia vec, poškodená tvrdila, že jej nič nie je. Ak by došli dopravaci, tvrdila by im to iste, tak vodička by dostala pokutu, možno by jej zobrali vodicak, ale keď pani nebola zranená, s najväčšou pravdepodobnostou by ani nič nezdokumentovali a isli by prec. Aj mužovi sa stalo, že do neho nabúralo auto, nič vážne, ale muž ma drahsie hliníkové dielce na aute, tak volal policajtov. Ti prišli, dali vinníkovi 200eur pokutu, že si majú spísať spravu o nehode, že oni nič dokumentovat nebudu a odisli prec, aj keď muž na zdokumentovani trval..
Ano, spravila chybu ako vodic, ale keby mi hrozilo, že pôjdem sedieť, tak nebudem taká hlúpa a nebudem ešte proaktívne na seba volat policajtov a natahovacky je chodit po sudoch a triast sa, že pôjdem do basy. Takto môže pani poslať do teplých krajín, lebo neustojí na súde dokazne bremeno

irusa
3. dec 2019

@lula313 no zaujímavé...mne po dvoch mesiacoch pozerali záznam....

lula313
3. dec 2019

@irusa možno mali archivovany incident, alebo sa jednalo o obec, kde majú 3 kamery, ale určite to nie možné vo väčších mestách, kde je kamier veľa a úložíska malo.

irusa
3. dec 2019

@lula313 jednalo sa o menšie mesto..vyšetrovali škodovú udalosť.. štátny si vyžiadali kamerové záznamy od mesta

lula313
3. dec 2019

@irusa inak to je divne, lebo ani Rakúski policajti toľko nearchivuju, iba, že by si ten zaznam žiadali skôr. Ale na pobavenie, že Mne pod funkčnou kamerou srotoviska oskrel neznámy páchateľ auto a z miesta nehody usiel. Policajtom (nehodovkarom z Ba IV) som dala cislo na majitela srotoviska, s ktorým som dohodla sprístupnenie záznamu polícii a už je to vyse tri roky, čo mi nedosiel ziaden papier o ukončení vysetrovania, takze sa im asi nechcelo pozerať 6 hodinový zaznam🙈😂

Strana
z3