icon

Má dieťa s ADHD nárok na ZŤP?

thirstymonk
28. okt 2025

Čauko, možno hlúpa otázka, ale veď reku spýtam sa a prinajhoršom ma tu vysmejete... Však vysmievate ma tu aj tak, tak to je jedno. :P
Mám chlapca, 7 rokov, narušená komunikačná schopnosť, ADHD. Je s niečím takým šanca vybaviť ZŤP?
Je mi jasne, že ZŤP sa prioritne týka ľudí, čo sú proste na kašu, na vozičku, hadičkach atď... ale na druhej strane, aj celiatik má zťp, alebo cukrovkar (čo je podľa mňa asi také ťažké postihnutie, ako keď mám lupiny, alebo alergiu na peľ). A ZŤP majú...

Viete mi dať dajaké info? Zajtra aj tak idem do socialnej poisťovne, tak či sa reku na to mám aspoň pýtať...
Jeho "ofiko" diagnozy od psychiatričky sú:
F90.0 Porucha aktivity a pozornosti
F80.9 Vývinová porucha reči a jazyka, bližšie neurčená
F84.0 Detský autizmus in observ.

Dik za pomoc.

Strana
z2
levantinka
28. okt 2025

Ahoj pozri skus, dost zalezi aj od tych co to posudzuju. Moja kamaratka ma napriklad ovela viac a horsie tieto diagnozy a nedali jej ziadny. Za to jednemu chlapcovi z rodiny ten ma plny ale tam ma pridruzene aj telesne diagnozy. Ale poznam rozne pripady. Niekedy mi to pripada ze je ten co by mal mat nedostane a opacne.
Skus a drzim palce ❤️

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@levantinka

Ahoj pozri skus, dost zalezi aj od tych co to posudzuju. Moja kamaratka ma napriklad ovela viac a horsie tieto diagnozy a nedali jej ziadny. Za to jednemu chlapcovi z rodiny ten ma plny ale tam ma pridruzene aj telesne diagnozy. Ale poznam rozne pripady. Niekedy mi to pripada ze je ten co by mal mat nedostane a opacne.
Skus a drzim palce ❤️

@levantinka Oki, tak sa zajtra spýtam, však prinajhoršom mi povedia, že nič... 🙂 Aj keď tie tetky na prepažke to asi neposudzuju 🙂

anonym_f722d1
28. okt 2025

@thirstymonk na socialnu poistovnu pojdes uplne zbytocne, najprv daj dokopy spravy tlacivo vydavaju na UPSVAR a oni ho budu posudzovat
treba spravy od neurologa psychiatra
sanca je tak 50:50

jana_eyre_2
28. okt 2025

to prirovnanie cukrovkara či celiatika k alergii na peľ či lupinam dúfam nemyslíš vážne.. ak áno, tak to je žalostne nepoznanie príznakov chorôb ktoré si dal ako príklad a prepáč ale bolo by na mieste ospravedlniť sa ľuďom čo trpia cukrovkou či celiakiou..

anjelicek26
28. okt 2025

Tak moj osobny nazor je, ze toto nie je ziadne tazke zdravotne postihnutie, Syn je na tom podobne, v zivote by ma to nenapadlo. Podla mna o cukrovke a celiakii vies pramalo, ze to porovnavas takto...

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@jana_eyre_2

to prirovnanie cukrovkara či celiatika k alergii na peľ či lupinam dúfam nemyslíš vážne.. ak áno, tak to je žalostne nepoznanie príznakov chorôb ktoré si dal ako príklad a prepáč ale bolo by na mieste ospravedlniť sa ľuďom čo trpia cukrovkou či celiakiou..

@jana_eyre_2 Okay, s tym lupinami som to prehnal, mrzí ma to, s tou alergiou ale nie. Celiakia totiž nie je nič iné, než alergia na lepok. Čendž maj majnd.

Prečo alergia na jeden typ alergénu je hodná ZŤP a alergia na iný typ alergénu nie? To je normálna diskriminácia na základe alergénu 🙂

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@anonym_f722d1

@thirstymonk na socialnu poistovnu pojdes uplne zbytocne, najprv daj dokopy spravy tlacivo vydavaju na UPSVAR a oni ho budu posudzovat
treba spravy od neurologa psychiatra
sanca je tak 50:50

@anonym_f722d1 Ja na socpoist idem aj tak z iných príčin, tak popri tom už sa spýtam ;)

mamina7070
28. okt 2025
@thirstymonk

@anonym_f722d1 Ja na socpoist idem aj tak z iných príčin, tak popri tom už sa spýtam ;)

@thirstymonk ale rozumies tomu ze v tej institucii sa to neriesi? 😁

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 Cukrovkárov mám dvoch v rodine. Áno, je to určité obmedzenie v živote, ale dnes v dobe inzulinových púmp už si ani nemusíš viacmenej dávať pozor na to, čo konzumuješ (samozrejme, že preháňam). Poznám cukrovkára, čo si okrem inzulínu pichá aj perník a kúri jak turek a chlasta. A ževraj ZŤP... vždy si to vtedy porovnám s nejakým človekom, čo napr. prišiel o nohy pri havárií a nevie sa sám ani vysr... toto je podľa mňa ZŤP... a nie, že sa musim vyhybať lepku, ale však ok, som otvorený novým názorom, možno zmením názor...

Priznávam - rozdiel medzi celiakiou a alergiou na peľ vidím v tom, že ak budeš ignorovať celiakiu, tak ti prejde v rakovinu hrubého čreva... ale takisto, ak budeš ignorovať peľovú alergiu, tak ti môže prejsť v astmu.

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@mamina7070

@thirstymonk ale rozumies tomu ze v tej institucii sa to neriesi? 😁

@mamina7070 Aha, to mi nedošlo, takže ZŤP rieši uspvar?

viestta
28. okt 2025
@thirstymonk

@thirstymonk scialna poistona je v tomto pripade o invalidneho dochodku, ty ches kompenzacne opatrenia vzhladom na zdravotny stav (parkovaciu kartu, vstupne a cestovne zadarmo, opatrovatelsky...), to patri na UPSVAR

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@viestta

@thirstymonk scialna poistona je v tomto pripade o invalidneho dochodku, ty ches kompenzacne opatrenia vzhladom na zdravotny stav (parkovaciu kartu, vstupne a cestovne zadarmo, opatrovatelsky...), to patri na UPSVAR

@viestta Jojo, presne tak, ID ma aktuálne netrápi 🙂 Takže uspvar. Ďakujem za info 🙂

jana_eyre_2
28. okt 2025
@thirstymonk

@jana_eyre_2 Okay, s tym lupinami som to prehnal, mrzí ma to, s tou alergiou ale nie. Celiakia totiž nie je nič iné, než alergia na lepok. Čendž maj majnd.

Prečo alergia na jeden typ alergénu je hodná ZŤP a alergia na iný typ alergénu nie? To je normálna diskriminácia na základe alergénu 🙂

@thirstymonk lenže celiakia je autoimunitné ochorenie, v skratke - vlastný imunitný systém napadá vlastne bunky, v tomto prípade tenké črevo.. tenké črevo v zlom stave je život ohrozujúce..

ak máš velmi ťažkú formu astmy, alebo veľmi silné potravinové alergie, či život ohrozujúce anafylakticke šoky, tiež môže byť človek individuálne posudzovaný na ZTP.. tam je však dôležitá ta forma.. ako vravím, je to z tvojej strany veľmi nepochopene..

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@jana_eyre_2

@thirstymonk lenže celiakia je autoimunitné ochorenie, v skratke - vlastný imunitný systém napadá vlastne bunky, v tomto prípade tenké črevo.. tenké črevo v zlom stave je život ohrozujúce..

ak máš velmi ťažkú formu astmy, alebo veľmi silné potravinové alergie, či život ohrozujúce anafylakticke šoky, tiež môže byť človek individuálne posudzovaný na ZTP.. tam je však dôležitá ta forma.. ako vravím, je to z tvojej strany veľmi nepochopene..

@jana_eyre_2 Človeče, každa alergia je autoimunitna choroba 🙂

anonym_9dcd78
28. okt 2025

Takže cukrovkár, ktorému pre diabetes odrezali nohy a oslepol, je v pohode, lebo má len blbú cukrovku. Ešte ma predsa ruky a uši, pracovať môže. Človek s blbou alergiou, ktorému pre ňu zlyháva imunitný systém, čiže je v život ohrozujúcim stave, je kvalitný stimulant, ktorý by si mal hodiť tabletku a prášiť makať. Celiatik, ktorý má pernamentne zápaly tenkého čreva a nie je pre ne absolútne schopný fungovať v bežnom živote, by mal prestať žrať a bude dobre. Prosím ťa, nevyjadruj sa o niečom čomu absolútne nerozumieš. Už len vyjadrenie sa o niekom, že je " na kašu" o tebe hovorí viac ako by si chcel.

anonym_dd1b61
28. okt 2025

@thirstymonk Zo 20 deti v triede minimalne 3 maju ADHD. Dalsich 5 potravinove alergie, 1 diabetes. Pol naroda invalidneho, len kto na nich bude robit?

anonym_0caf2e
28. okt 2025
@thirstymonk

@thirstymonk Ale Socialna poistovna so ZTP nema nic spolocne 😀. To je v kompetencii UPSVaR..

silvike
28. okt 2025

@thirstymonk " ale na druhej strane, aj celiatik má zťp, alebo cukrovkar (čo je podľa mňa asi také ťažké postihnutie, ako keď mám lupiny, alebo alergiu na peľ). A ZŤP majú..."
Booze chlope, to fakt porovnavas lupiny a cukrovku 😨 Nieee, to nemozes mysliet vazne. Prosim, pre vlastne dobro postuduj si nieco o cukrovke. Neter ma od 6 rokov 1.typ...kolko ona trapenia má s tým si nevieš predstavit No nic, asi nemas nikoho v okolí s cukrovkou. Asi nastastie. Len teda lupiny a cukrovka je ako nebo a zem.

anonym_eed83b
28. okt 2025

Skúsiť môžeš, ja som skúsila. Mam diagnóz fúru, priložených bolo 10 strán od odborných lekárov, napočítali mi 40%, takže nič. Je treba 50%.

qwer2019
28. okt 2025

Ahoj, máš určite nárok. Ale dosť to závisí aj od posudkovej. My mame ADHD s prvkami autizmu, reštaurácia reči, iná vyvynova porucha jazyka a reči a stredný stupeň poruchy psychickeho vyvoja a mame ZTP-s + parkovací.

jana_eyre_2
28. okt 2025
@thirstymonk

@jana_eyre_2 Človeče, každa alergia je autoimunitna choroba 🙂

@thirstymonk preboha, radšej to vymaž po sebe..

oboje síce súvisí s imunitným systémom, ale je medzi tým veľky rozdiel!

alergia - telo reaguje na alergén, je to len prehnaná reakcia tela na nejakú látku.
autoimunitné ochorenie - telo napada vlastne bunky, tkaniva tela, teda niečo co je súčasťou tela..

ak nerozumieš tomuto rozdielu tak je niekde chyba..

rachel36a
28. okt 2025

@thirstymonk na ADHD pochybujem ze ti schvalia ZTP...to by mala tretina deti..ale na autizmus ano....a na soc.poistovnu pôjdeš zbytočne, lebo toto sa vybavuje na urade prace soc.veci a rodiny...

ghostsgirl
28. okt 2025

@thirstymonk mne len neda k tej celiakii. Celiakia je nevyliecitelne autoimunitne ochorenie. Nevyliecitelne - neexistuje momentalne ziadna liecba. Nastastie je riesenie bezlepkova dieta, aby celiatici neumierali. A kvoli tomu celiakiu jednoduchsi ludia prirovnavaju k alergii.

anonym_04c97a
28. okt 2025

@thirstymonk napíšem ti na rovinu nemáš nárok. Mam dcéru, je ťažké ADHD, autizmus je otázny, sú prvky autizmus, ale diagnóza nebola zatiaľ potvrdená, má narušenú komunikačnú schopnosť, chodí do triedy pre deti s NKS, má ešte jednu geneticky choroby, na základe ktorej má tieto diagnózy a ešte alergiu na mlieko a oneskorený psychomotoricky vyvin. Na obedy chodiť nemôže, a pre správanie ani do družiny a tetuska na úrade nás ohodnotila na 30 percent. Od 50 percent máš invalidný. Takže škoda času na papierovačky. V Košiciach sme vybavovali. Pokiaľ doslova neskapíňaš, nič nedostaneš.

janulik2008
28. okt 2025

@thirstymonk nehnevaj sa ale kvôli "iba" cukrovke ľuďom niekedy aj odrežú nohy. Dedo mal cukrovku a ja som síce bola malá ale na psychiku "nič moc". Takže to neporovnávaj.

lilke
28. okt 2025

@thirstymonk ADHD + vyvinove poruchy reči na ZŤP nie. Ak bude časom potvrdený autizmus, podľa prejavov ZŤP možno áno.

anonym_0caf2e
28. okt 2025
@anonym_04c97a

@thirstymonk napíšem ti na rovinu nemáš nárok. Mam dcéru, je ťažké ADHD, autizmus je otázny, sú prvky autizmus, ale diagnóza nebola zatiaľ potvrdená, má narušenú komunikačnú schopnosť, chodí do triedy pre deti s NKS, má ešte jednu geneticky choroby, na základe ktorej má tieto diagnózy a ešte alergiu na mlieko a oneskorený psychomotoricky vyvin. Na obedy chodiť nemôže, a pre správanie ani do družiny a tetuska na úrade nás ohodnotila na 30 percent. Od 50 percent máš invalidný. Takže škoda času na papierovačky. V Košiciach sme vybavovali. Pokiaľ doslova neskapíňaš, nič nedostaneš.

@anonym_04c97a On sa nepyta na invalidny dochodok, ale ZTP preukaz. Dve uplne rozdielne veci, ktore riesia 2 rozdielne urady a ktore spolu nesuvisia. Strasny chaos v tom ludia maju..

thirstymonk
autor
28. okt 2025
@anonym_0caf2e

@anonym_04c97a On sa nepyta na invalidny dochodok, ale ZTP preukaz. Dve uplne rozdielne veci, ktore riesia 2 rozdielne urady a ktore spolu nesuvisia. Strasny chaos v tom ludia maju..

@anonym_0caf2e Tak nikdy som to nepotreboval riešiť, tak v tom mám chaos, samozrejme... Invalidný dôchodok na 7 ročné dieťa, to sa vlastne dá? Nemám záujem.
ZŤP preukaz som chcel, aby chlapec mohol ísť za euro do aqua city, alebo aby som mohol parkovať na vozičkároch. Žiadnych 50% ma nezaujima 🙂

rachel36a
28. okt 2025
@thirstymonk

@anonym_0caf2e Tak nikdy som to nepotreboval riešiť, tak v tom mám chaos, samozrejme... Invalidný dôchodok na 7 ročné dieťa, to sa vlastne dá? Nemám záujem.
ZŤP preukaz som chcel, aby chlapec mohol ísť za euro do aqua city, alebo aby som mohol parkovať na vozičkároch. Žiadnych 50% ma nezaujima 🙂

@thirstymonk lenže na to aby si mohol parkovať na mieste pre invalidov ti nestačí ZTP , tam musí byť dieta odkazane na individualnu prepravu a musí mu byť schválený európsky parkovaci preukaz

deedol
28. okt 2025
@thirstymonk

@thirstymonk parkovanie urcite nie, to nemaju ani ti tebou spominani celiatici.

Strana
z2