icon

Má dieťa s ADHD nárok na ZŤP?

thirstymonk
28. okt 2025

Čauko, možno hlúpa otázka, ale veď reku spýtam sa a prinajhoršom ma tu vysmejete... Však vysmievate ma tu aj tak, tak to je jedno. :P
Mám chlapca, 7 rokov, narušená komunikačná schopnosť, ADHD. Je s niečím takým šanca vybaviť ZŤP?
Je mi jasne, že ZŤP sa prioritne týka ľudí, čo sú proste na kašu, na vozičku, hadičkach atď... ale na druhej strane, aj celiatik má zťp, alebo cukrovkar (čo je podľa mňa asi také ťažké postihnutie, ako keď mám lupiny, alebo alergiu na peľ). A ZŤP majú...

Viete mi dať dajaké info? Zajtra aj tak idem do socialnej poisťovne, tak či sa reku na to mám aspoň pýtať...
Jeho "ofiko" diagnozy od psychiatričky sú:
F90.0 Porucha aktivity a pozornosti
F80.9 Vývinová porucha reči a jazyka, bližšie neurčená
F84.0 Detský autizmus in observ.

Dik za pomoc.

Strana
z2
anonym_0caf2e
28. okt 2025
@thirstymonk

@anonym_0caf2e Tak nikdy som to nepotreboval riešiť, tak v tom mám chaos, samozrejme... Invalidný dôchodok na 7 ročné dieťa, to sa vlastne dá? Nemám záujem.
ZŤP preukaz som chcel, aby chlapec mohol ísť za euro do aqua city, alebo aby som mohol parkovať na vozičkároch. Žiadnych 50% ma nezaujima 🙂

@thirstymonk Na parkovanie na vyhradenych miestach nestaci ZTP preukaz, ale parkovaci preukaz.To su opat 2 rozdielne veci

viestta
28. okt 2025
@thirstymonk

@anonym_0caf2e Tak nikdy som to nepotreboval riešiť, tak v tom mám chaos, samozrejme... Invalidný dôchodok na 7 ročné dieťa, to sa vlastne dá? Nemám záujem.
ZŤP preukaz som chcel, aby chlapec mohol ísť za euro do aqua city, alebo aby som mohol parkovať na vozičkároch. Žiadnych 50% ma nezaujima 🙂

@thirstymonk ak mu uznaju ZTP tak dosiahnes akurat to zlacnene vstupne a bezplatne estovne, aj to nie vsade. Na parkovaci preukaz zabudni, budes parkovat a platit za to na platenych parkoiskach tak ako vsetci ostatni, teda aj ti celiatici, astmatici a cukrovkari.

anonym_9dcd78
28. okt 2025
@thirstymonk

@thirstymonk presne na to sa dáva preukaz ZŤP, aby sa mohlo chodiť za euro do AquaCity. Pochopil si to správne.

anonym_3597b2
28. okt 2025
@thirstymonk

@viestta Jojo, presne tak, ID ma aktuálne netrápi 🙂 Takže uspvar. Ďakujem za info 🙂

@thirstymonk
tvoj syn je tak tazko zdravotne postihnuty ze musis parkovat na vyhradenych miestach?

kvetkaxxx
28. okt 2025
@thirstymonk

@jana_eyre_2 Okay, s tym lupinami som to prehnal, mrzí ma to, s tou alergiou ale nie. Celiakia totiž nie je nič iné, než alergia na lepok. Čendž maj majnd.

Prečo alergia na jeden typ alergénu je hodná ZŤP a alergia na iný typ alergénu nie? To je normálna diskriminácia na základe alergénu 🙂

@thirstymonk preco tu taras 2 na 3. Celiakia je autoimunitna choroba, nie alergia. Hejtim ta teraz nie pre otazku, ale nevzdelanost!

anonym_29c261
28. okt 2025
@thirstymonk

@thirstymonk aj keby ti schvália ZŤP neznamená to, že automaticky dostaneš aj ZŤP na parkovanie. To sú dve rozlíšné veci. Mám ZŤP ale nárok na parkovací preukaz nie, čiže parkovanie na invalidoch ti pravdepodobne neprejde

anonym_38bfb9
28. okt 2025

@thirstymonk no tak k tým cukrovkárom....moja kamoška má zťp na cukrovku.Môže hocikedy aj umrieť,lebo ona necíti,keď jej klesne cukor.Volá sa to hypoglycemia unawareness
takže sa nevyjadruj k niečomu,keď o tom hovno vieš,ty lupina

anonym_38bfb9
28. okt 2025
@anonym_04c97a

@thirstymonk napíšem ti na rovinu nemáš nárok. Mam dcéru, je ťažké ADHD, autizmus je otázny, sú prvky autizmus, ale diagnóza nebola zatiaľ potvrdená, má narušenú komunikačnú schopnosť, chodí do triedy pre deti s NKS, má ešte jednu geneticky choroby, na základe ktorej má tieto diagnózy a ešte alergiu na mlieko a oneskorený psychomotoricky vyvin. Na obedy chodiť nemôže, a pre správanie ani do družiny a tetuska na úrade nás ohodnotila na 30 percent. Od 50 percent máš invalidný. Takže škoda času na papierovačky. V Košiciach sme vybavovali. Pokiaľ doslova neskapíňaš, nič nedostaneš.

@anonym_04c97a ty tiež nepoznáš rozdiel medzi ztp a id.žiadna tetuška o tom nerozhoduje

alchemilkazltozelena
28. okt 2025

@thirstymonk ak by mu potvrdili ten detský autizmus tak je veľká sanca aj na opatrovateľský... Treba dovysetrovat či to má, potom mu dajú určite ztp. Lebo len s ADHD mu ztp nedajú..

anonym_86ab34
28. okt 2025
@anjelicek26

Tak moj osobny nazor je, ze toto nie je ziadne tazke zdravotne postihnutie, Syn je na tom podobne, v zivote by ma to nenapadlo. Podla mna o cukrovke a celiakii vies pramalo, ze to porovnavas takto...

@anjelicek26 mas doma autistu? Asi ťažko. Tak tu neporovnavaj neporovnatelne.

anonym_86ab34
28. okt 2025
@thirstymonk

@jana_eyre_2 Okay, s tym lupinami som to prehnal, mrzí ma to, s tou alergiou ale nie. Celiakia totiž nie je nič iné, než alergia na lepok. Čendž maj majnd.

Prečo alergia na jeden typ alergénu je hodná ZŤP a alergia na iný typ alergénu nie? To je normálna diskriminácia na základe alergénu 🙂

@thirstymonk napísal si to možno trošku neohrabane, ale v podstate mas pravdu. Oproti takemu autizmu je nejaká celiakia ci alergia nič. Dokonca aj moja lekárka tvrdí, že nemajú co mat ZTP.

anonym_86ab34
28. okt 2025
@deedol

@thirstymonk parkovanie urcite nie, to nemaju ani ti tebou spominani celiatici.

@deedol práveže majú. Bola by si prekvapená

anonym_86ab34
28. okt 2025
@anonym_04c97a

@thirstymonk napíšem ti na rovinu nemáš nárok. Mam dcéru, je ťažké ADHD, autizmus je otázny, sú prvky autizmus, ale diagnóza nebola zatiaľ potvrdená, má narušenú komunikačnú schopnosť, chodí do triedy pre deti s NKS, má ešte jednu geneticky choroby, na základe ktorej má tieto diagnózy a ešte alergiu na mlieko a oneskorený psychomotoricky vyvin. Na obedy chodiť nemôže, a pre správanie ani do družiny a tetuska na úrade nás ohodnotila na 30 percent. Od 50 percent máš invalidný. Takže škoda času na papierovačky. V Košiciach sme vybavovali. Pokiaľ doslova neskapíňaš, nič nedostaneš.

@anonym_04c97a na ADHD a NKS TZP nedostaneš, na autizmus ano. Stačí si pozrieť zákon 447/2008 a príslušné prílohy k nemu. Myslím, že je to príloha č. 3.

karmen118
28. okt 2025

@thirstymonk naša staršia dcéra má preukaz ZŤP narušená komunikačná schopnosť, má len preukaz, absolútne nič iné k tomu, je nám to úplne zbytočné. Muž to vybavoval len preto, že mu povedali na úrade, že ak dcéru uznajú ZŤP, tak by mala mať nárok na parkovné a príspevok na benzín, keďže dochádzal s ňou denne a neskôr aj so synom do škôlky do iného mesta pre deti s NKS a teraz tam obidvaja dochádzajú aj do školy plus po rôznych vyšetreniach/ na terapie sme s nimi často cestovali mimo bydliska a museli sme autom, lebo autobus/vlak by nezvládali... a len ho zbytočne prehnali, u syna sme preto už nič ohľadom ZŤP ani neriešili...

deedol
28. okt 2025
@anonym_86ab34

@deedol práveže majú. Bola by si prekvapená

@anonym_86ab34 celiatici fakt nie, mame v rodine

anjelicek26
29. okt 2025
@anonym_86ab34

@anjelicek26 mas doma autistu? Asi ťažko. Tak tu neporovnavaj neporovnatelne.

@anonym_86ab34 mame... co vias potrebujes vediet?

anonym_86ab34
29. okt 2025
@anjelicek26

@anonym_86ab34 mame... co vias potrebujes vediet?

@anjelicek26 kebyže mas, tak potom by si asi ťažko mohla porovnávať celiaka ci cukrovkara s autistom 🤦‍♀️

anonym_86ab34
29. okt 2025
@deedol

@anonym_86ab34 celiatici fakt nie, mame v rodine

@deedol tak potom ste asi nemali tie správne "znamosti"

anjelicek26
29. okt 2025
@anonym_86ab34

@anjelicek26 kebyže mas, tak potom by si asi ťažko mohla porovnávať celiaka ci cukrovkara s autistom 🤦‍♀️

@anonym_86ab34 to, ze aj ine diagnozy su tazke zdravotne postihnutie nie je "porovnavanie" s autizmom... to je ako bezruky ide ukazovat na jednorukeho, ze ako mu je super, pritom su znevyhodneny obaja, ale jeden sa ma "lepsie"...

anonym_86ab34
29. okt 2025
@anjelicek26

@anonym_86ab34 to, ze aj ine diagnozy su tazke zdravotne postihnutie nie je "porovnavanie" s autizmom... to je ako bezruky ide ukazovat na jednorukeho, ze ako mu je super, pritom su znevyhodneny obaja, ale jeden sa ma "lepsie"...

@anjelicek26 ide o kvalitu života. A ano, ten celiatik a alergik sa ma v porovnaní s tým autistom vždy "lepsie"

deedol
29. okt 2025
@anonym_86ab34

@deedol tak potom ste asi nemali tie správne "znamosti"

@anonym_86ab34 nie, nemali, nezvykneme tak riesit veci

Strana
z2