Má manžel nárok na OČR, keď je žena po pôrode?

30. apr 2021

Ahojte, prosím o radu. Ako to je keď je žena po pôrode ? Má jej manžel nárok na OČR aby s ňou doma nejaký ten týždeň pobudol ? Zrejme ma čaká cisársky, neviem si po tom predstaviť byť sama s malou ( prvorodička), sme tu sami, nikoho nemáme, tak nejaký ten týždeň by sa hodilo aby zostal so mnou doma a pomohol mi, neviem ako sa budem zotavovať. Či ostáva len čerpanie dovolenky ? To by nerád lebo koncom leta ich čaká celozávodná dovolenka na ktorú musí mať dostatok dovolenky :/

lorin29
30. apr 2021

Pripnem sa tiež ma to zaujima

zuvelyn
30. apr 2021

Nema nárok na OCR, ak zamestnávateľ bude súhlasiť moze si čerpať dovolenku.

lucia147852
30. apr 2021

Jedine dv, aj môj mal týždeň dv, potom som musela fungovať sama.

viktory6661
30. apr 2021

nárok na voľno ma iba na prevoz matky a dieťaťa z nemocnice. Treba pozrieť aj kolektívnu zmluvu manžela vo firme, niektoré poskytujú tento benefit.

autor
30. apr 2021

@lucia147852
@zuvelyn
@viktory6661 Diki baby, ešte ma napadlo, ak by si na týždeň vzal OČR na dieťa? či to je nereálne ? ja sa priznám že za celých x rokov v práci som nemala ani jeden paragraf ani PN takže v tomto ja vôbec nemám prehľad, až teraz rozmýšľam ako si to zariadiť. Ale fakt najlepšie bude asi keď sa opýta priamo vo firme, aké má možnosti. Prednedávnom sme totižto neboli manželia, chodil so mnou aj chodí po vyšetreniach a v práci mu uznali že bol so mnou ako doprovod ako partner. V mojej práci to je inak, mne neuznali, keď som s ním potrebovala ísť na vyšetrenie, pretože sám nemohol...a to preto, že sme boli len partneri a nie manželia.

zuvelyn
30. apr 2021

Na dieťa si nemôže zobrať OCR lebo ty si s dieťaťom na MD. Jedine ak by dieťa bolo doma a ty ostala v nemocnici. V prípade zleho zdravotného stavu matky zvykne dr vypísať OCR na manželku, ale na pôrod sa to nevzťahuje, ani na cisársky. Môžes sa spýtať svojej obvodnej dr. ale sanca je minimálna resp. Neviem ci by to sociálka aj tak nezamietla.
PS: viem ze kazda zena je iná, ale neboj sa toho, rekonvalescencia po sekcií je väčšinou extrémne rychla. Ja som mala SC v pondelok, v piatok domov a v nedeľu som sadila paradajky. Muž siel v podndelok do práce a dobre tak bolo, doma mi zavadzal.

kiki68
30. apr 2021

Moj bol na Home Office a teda museli sme riesit, kazdy den som dochadzala po cca 4 dnoch od porodu do nemocky a hojili mi zapaleny stich. Cize musel s malym vydrzat . On to riesil tak, ze si vzal na Home Office nejaku formu Zeit Ausgleich, s tym ze to berie skrz dieta. Ale my sme doma uz vlastne vyse roka . Ze on ma home office a ja na materskej. Dost mi pomohol skrz toto. A tri dni tu mal zo zakona volno.

petamich
30. apr 2021

s niektorym lekarom alebo obvodnym sa da dohodnut, ze da manzelovi OCR v pripade ak ty budes mat napr. ten cisarsky a bude ti treba pomoct ale nie je to standard, skus sa pripadne spytat lekara, v opacnom pripade len cerpanie dovolenky

danka56
30. apr 2021

Po cisarskom bol manžel a OCR na mňa. Je to operácia. Po klasickom pôrode sa nedá. Ale po sekcii áno.

jankaalaci
30. apr 2021

Na mňa mal manžel OČR už veľakrát. Po oboch pôrodoch keďže to bola sekcia a taktiež keď som bola chorá asi 2krat. Ale myslím, že to záleží od lekára.

eskop
30. apr 2021

Ano po sekcii sa da max 2tyzdne

autor
1. máj 2021

@eskop
@jankaalaci
@danka56 dievčatá a ktorý lekár mu tú očr vypísal ? gynekológ ?

jankaalaci
1. máj 2021

Mne obvodná

danka56
1. máj 2021

Obvodná