Má starostlivosť o dieťa predavačky nižšiu hodnotu?
Keď sa človek ráno zobudí a zistí, že dieťa má horúčku, posledné, na čo myslí, je zákon o sociálnom poistení. V tej chvíli je to proste len zúfalá situácia. A vtedy začne hlavou víriť otázka, prečo vlastne musí rodič riešiť Sociálnu poisťovňu, keď je to predsa zdravotný problém. Celé to pôsobí ako nejaký absurdný labyrint, v ktorom sa zamestnanec stráca medzi tým, čo platí zo svojej výplaty na lieky a tým, čo dostane ako náhradu za čas, ktorý strávil doma pri posteli dieťaťa a pri hľadaní ako mu čo najviac pomôcť.
Možno je to len pocit, že tieto dve inštitúcie by mali byť v takejto chvíli jeden organizmus. Veď choroba je choroba, tak prečo sa delí na dve rôzne kôpky papierov? Na jednej strane tu je zdravotná poisťovňa, ktorá sa stará o telo a liečbu, a na druhej tá sociálna poisťovňa, ktorá sa tvári, že rieši len chýbajúce peniaze na účte. Je to ako keby človeku štát hovoril, že liečiť sa je vec lekárov, ale ostať doma pri chorom je vlastne len ekonomická záležitosť, ktorú treba nejako vykryť, aby sa neprepadla ekonomika.
Možno je to preto, že v systéme sa na človeka pozerá viac ako na pracovnú silu než na bytosť, ktorá potrebuje v núdzi pomoc. Keby sa o to starala zdravotná poisťovňa, možno by to celé dávalo väčší zmysel. Človek by zobral potvrdenie o chorobe od pediatra a zdravotná poisťovňa by mu proste vykryla stratený čas. Lenže súčasná realita je taká, že tieto úlohy sú rozkúskované do škatuliek, ktoré spolu komunikujú len cez komplikované formuláre.
Do tohto celého paradoxu potom vstupuje ešte jeden veľmi trpký, priam diskriminačný rozmer. Keďže sa na ošetrovanie dieťaťa/ detí -člena rodiny pozerá výlučne cez optiku strateného príjmu a nie cez reálnu hodnotu samotnej starostlivosti, vznikajú často nespravodlivé situácie. Bežná predavačka, ktorá sa zrazu musí starať o dve naraz choré deti a s vypätím všetkých síl skáče od jednej postele k druhej, dostane na konci mesiaca možno polovičnú dávku oproti svojej susede. Tá sa pritom stará len o jedno choré dieťa, ale keďže pracuje ako vedúca oddelenia na nemenovanom štátnom úrade, jej plat jej zaručí dvojnásobnú kompenzáciu OČR. Človek sa pri takomto pohľade nevyhne naozaj krutej matematike. Ak predavačka pri dvoch deťoch dostane polovicu toho čo úradníčka pri jednom, znamená to, že starostlivosť o dieťa obyčajnej predavačky má pre štát vlastne len štvrtinovú hodnotu? Zrazu to vyznieva tak, že systém vôbec neoceňuje rodičovskú opateru, bezsenné noci a reálnu námahu, ale len a len spoločenský status a výšku odvodov.
Človek má potom pocit, že keď sa stará o rodinu, vlastne len zapĺňa diery v systéme, ktorý si nevie poriadne určiť priority. Je to zvláštny pocit, keď musíte ísť pýtať peniaze od inštitúcie, ktorá sa stará o dôchodky, zatiaľ čo sa snažíte zraziť teplotu chorému. Možno je to len daň za byrokraciu, ktorá niekde po ceste vznikla, a ktorá človeka núti rozmýšľať nad paragrafmi v čase, keď treba byť hlavne ľudský.
@leann245 Koľko do systému odvedieš, toľko dostaneš. Tak je to spravodlivé a tak by to malo byť. Predavačka si prácu vybrala sama, aj úradníčka a obe mali deti dobrovoľne. Štátu môžu byť obe deti ukradnuté, zatiaľ nie sú žiadnym prínosom, hoci ten štát uz na ne vynaložil obrovské sumy peňazí a ktovie, či niekedy vôbec prínosom budú. Starať sa o deti majú predovšetkým ich rodičia.
Ja asi tiež nerozumiem, rovnako ako neplatíme každý rovnaku výšku dane, nemáme rovnakú výšku materskej, tak nemáme ani rovnakú výšku OČR a nemocenskej 😬 to že tá úradníčka s vyšším platom logicky platí vyššie dane ako ty, to ti nevadí, to že dostane v logicky tým pádom viac počas OČR, to je problém? Či rovnako by sme mali všetci dostať? V poriadku potom ale plaťme aj rovnaké dane a odvody.
O čom to má byť? OČR je 55% z DVZ - každý na SK predsa nemá rovnaký plat. Hádam si vedela koľko zarábaš...
@yellowunicorn To ale asi nieje správne. Lebo to čo robím a koľko zarábam v práci nemá nič spločné s tym ako náročné je sa starať o choré deti.
@yellowunicorn To ale asi nieje správne. Lebo to čo robím a koľko zarábam v práci nemá nič spločné s tym ako náročné je sa starať o choré deti.
@leann245 aj keď sú to "len" kihne
@leann245 ale tie deti mas dobrovolne, stat ta nenutil. Primarne su tvoja a otcova povinnost.
Ja pracujem vo verejnoprávnej inštitúcií a zarobím menej ako predavačka. Ma moje dieťa "nižšiu" hodnotu, ako dieťa predavacky...?
@leann245 štát tu nie je od toho aby sa staral o tvoje choré deti.
@leann245 Ja teda navrhujem pri narodení teda každému nadeliť milión eur a ďalej už ani cent na žiadnych dávkach, benefitoch a podobne A z toho miliónu gazduj do smrti, aby to bolo pre každého spravodlivé. Domy postaviť rovnaké škatuľky, autá detto rovnaké a spravodlivo do každej rodiny jedno a raz ročne dovolenka v Chorvátsku do každej rodiny.
Tak nejako? Nech sme si rovní?
čo sa ti nepáči. Vieš koľko dostávajú rodičia postihnutých detí? Vieš aká je náročná starostlivosť o takéto dieťa? 24/7. To zažiť nechci.
Ja pracujem vo verejnoprávnej inštitúcií a zarobím menej ako predavačka. Ma moje dieťa "nižšiu" hodnotu, ako dieťa predavacky...?
@anonym_da7cf3 určite nemá, ale štát to tak neberie
OČR nie je zdravotná dávka, ale dávka nemocenského poistenia. Neplatí sa za liečbu dieťaťa, ale za výpadok príjmu rodiča, ktorý nemôže pracovať. Preto ju vypláca Sociálna poisťovňa, nie zdravotná poisťovňa. Zdravotná poisťovňa financuje zdravotnú starostlivosť – lekárov, nemocnice, lieky a vyšetrenia. Sociálna poisťovňa nahrádza príjem pri sociálnych udalostiach, ako je práceneschopnosť, materstvo či ošetrovanie člena rodiny. Toto rozdelenie má svoju logiku. Rovnako nesedí ani argument o diskriminácii. OČR neoceňuje hodnotu starostlivosti o dieťa, ale kompenzuje časť ušlej mzdy. Preto rodič s vyšším vymeriavacím základom dostane vyššiu dávku, presne rovnako funguje nemocenské, materské či dôchodok. Neznamená to, že štát považuje starostlivosť jedného rodiča za hodnotnejšiu než druhého. Ak je niečo na mieste kritizovať, potom nie to, že OČR vypláca Sociálna poisťovňa, ale skôr výšku dávky alebo samotný princíp, že závisí od predchádzajúcich príjmov. To je legitímna diskusia. Tváriť sa však, že systém vznikol preto, lebo štát hodnotí deti alebo rodičov podľa spoločenského postavenia, je nesprávny záver.
Ty o com? Ved logika: viac do systemu das, viac ti system predsa vrati… tebe niekto drzal zbran pri hlave, aby si mala dve deti?
Úplne súhlasím. To iste školstvo. Mala som 4dni teploty, bola som PN a výplata polovičná, aj menej 😵💫 to kde sme? Clovek už ani ochorieť, ani nič. Lebo okamžite je ošklbaný chudák….
buď rada že je tu takýto sociálny systém pre mamičky s deťmi, v minulosti to bolo minimum a ľudia sa tak nesťažovali ako dnes, ja mám pocit že niektorí by chceli komunizmus, len dostávať
OČR nie je zdravotná dávka, ale dávka nemocenského poistenia. Neplatí sa za liečbu dieťaťa, ale za výpadok príjmu rodiča, ktorý nemôže pracovať. Preto ju vypláca Sociálna poisťovňa, nie zdravotná poisťovňa. Zdravotná poisťovňa financuje zdravotnú starostlivosť – lekárov, nemocnice, lieky a vyšetrenia. Sociálna poisťovňa nahrádza príjem pri sociálnych udalostiach, ako je práceneschopnosť, materstvo či ošetrovanie člena rodiny. Toto rozdelenie má svoju logiku. Rovnako nesedí ani argument o diskriminácii. OČR neoceňuje hodnotu starostlivosti o dieťa, ale kompenzuje časť ušlej mzdy. Preto rodič s vyšším vymeriavacím základom dostane vyššiu dávku, presne rovnako funguje nemocenské, materské či dôchodok. Neznamená to, že štát považuje starostlivosť jedného rodiča za hodnotnejšiu než druhého. Ak je niečo na mieste kritizovať, potom nie to, že OČR vypláca Sociálna poisťovňa, ale skôr výšku dávky alebo samotný princíp, že závisí od predchádzajúcich príjmov. To je legitímna diskusia. Tváriť sa však, že systém vznikol preto, lebo štát hodnotí deti alebo rodičov podľa spoločenského postavenia, je nesprávny záver.
@anonym_08c59c ak OČR nieje za starostlivosť tak prečo sa to volá za ošetrovanie?
@anonym_08c59c ak OČR nieje za starostlivosť tak prečo sa to volá za ošetrovanie?
@leann245 je to náhrada výpadku príjmu za ošetrovanie člena rodiny. Buďme radi, že nám za to štát niečo dáva. V dohľadnej dobe tieto dávky nebudú.
@leann245 a teraz si.predstav ze ina predavacka odvadza statu na odvodoch to co ty aj ked nema deti a ziadnu OCRku nevyuziva a dokonca ani na matersku nepojde. To je ale nespravodlivost, co? Naco tolko plati? Aby tie co si nakotia deti s nimi OCRkovali cez prazdniny? 😃
@leann245 OCR je nahrada prijmu (ktory ma kazdy iny) za obdobie osetrovania a vyska je urcena z toho kolko si odviedla do socialnej poistovne konkretne na nemocenske poistenie
absolutne to nema nic s kvalitou osetrovania
@leann245 trosku tomuto vylevu nechápem. Vysvetli mi niekto co tým chcel básnik povedať?
@leann245 Prepáč, ale ty si dobre mimo. Či tvoja predstava by bola odvádzať minimum a dostávať maximum?
Tu máme ešte štedrý sociálny systém. Choď do zahraničia a potom uvidíš.
@leann245 žiadne takéto dávky by nemali existovať.. Bud rovnaká renta pre všetkých, alebo pre nikoho nič
@leann245 o svoje deti sa máš primárne starať ty a tvoj muz, resp.ich otec. Stat sa o teba staral viac ako dosť. V živote nesplatis to, čo si si zo systému vybrala. Mimo to, každý mesiac mas od statu len tak 160€. 100 DB + 60 pridavky. Dačo ako "vyzivne". Co este chceš?
@leann245 trosku tomuto vylevu nechápem. Vysvetli mi niekto co tým chcel básnik povedať?
@anonym_39e615 V skratke : Hlúpa zena zamestnaná ako predavačka šla na OCR a má pocit, ze štát jej platí málo, lebo jej suseda úradníčka dostala za OČR viac. Chcela by viac aj ona, lebo má dokonca viac detí a vôbec neberie ohľad na to, ze ona do systému odvádza minimum.
Proste, chce komunizmus, nech majú všetci rovnako. Aj tí, čo sa snažia, aj lenivci, pretože ona by na tom profitovala.
Nemozes tieto 2 zeny a ich platy predsa porovnavat.Presne tak ako tu je pisane,ze to ide podla platu.Aj ta predavacka ma moznost si najst lepsie platenu pracu,nikto ju nenuti robit predavacku.U nas napr.ocr nie su a nikdy neboli a to mame 5deti,vsetko sa da aj inak vyriesit ako potom plakat,ze ocr je nizka.My sa proste striedame v praci,tym padom sme vzdy,vzdy 1 z nas s detmi doma a teda ocr nepotrebujeme,lekarov si vieme vybavit cez 4dni volna cez tyzden.Ja si vtedy najlepsie oddychnem,som sama doma a mozem ist kam chcem takze aj oddych bez deti je,lebo su v skole,v skolke.Potom ma zase muz dalsi tyzden 4dni volna.Rodicia su vzdy 2ja a ze ma zena dosrany zivot za to si moze iba sama,nikto iny,lebo si vybrala debila otca.
@leann245 o svoje deti sa máš primárne starať ty a tvoj muz, resp.ich otec. Stat sa o teba staral viac ako dosť. V živote nesplatis to, čo si si zo systému vybrala. Mimo to, každý mesiac mas od statu len tak 160€. 100 DB + 60 pridavky. Dačo ako "vyzivne". Co este chceš?
@anonym_39e615 presne tak.. Ja vždy vravím.. aj som o tom založila tému.. mala by byť rovnaká renta pre všetkých aj pre pracujucich. Nielen vkuse niekoho zvyhodnovat ci matky ci dochodcov
@anonym_39e615 V skratke : Hlúpa zena zamestnaná ako predavačka šla na OCR a má pocit, ze štát jej platí málo, lebo jej suseda úradníčka dostala za OČR viac. Chcela by viac aj ona, lebo má dokonca viac detí a vôbec neberie ohľad na to, ze ona do systému odvádza minimum.
Proste, chce komunizmus, nech majú všetci rovnako. Aj tí, čo sa snažia, aj lenivci, pretože ona by na tom profitovala.
@anonym_946b0d jaj, diky 😁. Uplne stačilo napísať platím síce do systému ho💩 ale chcem keď niečo mat hojno. Typická vlastnosť (niektorých) Slovákov.
A to bud rada, ze mame solidarny system zdravotne poistenia, cize na tvoju zdravotnu starostlivost sa skladaju ti, co zarabaju viac ako ty. To sa ti asi celkom paci, ze?

O čom to má byť? OČR je 55% z DVZ - každý na SK predsa nemá rovnaký plat. Hádam si vedela koľko zarábaš...