Majú deti z prvého manželstva nárok na náš byt?
Viete mi poradiť? S manželom chceme kúpiť byt mame 2 deti, ale keby náhodou sa mu niečo stalo on má ešte 2 deti z prvého manželstva? Musím ich potom vyplácať z našej nehnuteľnosti? Ďakujem
@sasa1310 pardon, vyznelo to tak, že píšeš o dedení nehnuteľnosti, nie o dedení jeho podielu. v tom prípade beriem späť. sorry.
@tenerifka
@emchuana bola tu pred pár dňami veľmi podobná diskusia, kde som sa aj vyjadrila. považujem za dosť veľký rozdiel (povedzme z hľadiska "novej" ženy) ak:
1. môj muž opustil predchádzajúcu ženu s deťmi, kým boli ešte malé. dokopy nenadobudli takmer žiaden majetok a až na nejaké výživné (ak ho, chvalabohu, platil) a občasnú starostlivosť o deti, nijakým iným spôsobom neprispel k ich výchove a zabezpečeniu.
2. môj muž opustil predchádzajúcu ženu s deťmi, ktoré už boli dospelé a prakticky samostatné. venoval im 20-30 rokov svojho života. spoločne s prvou ženou vybudoval dosť značný majetok (napríklad dom, 2 autá, pozemok... - príklad). keď deti dospeli, uvedomil si, že ho so ženou prakticky nič nespája a tak zanechal VŠETKO jej a aj deťom (čiže 50% svojho vlastného majetku) a začal budovať nový život s novou ženou. majú dieťa-dve-tri, zadĺžia sa, splácajú. splácajú 20 rokov, konečne sú "za vodou" a muž zomrie... a žena musí vyplácať istú časť prakticky len ich majetku, ktorý nadobudli v čase, kedy jeho pôvodné deti už boli dávno dospelé a zabezpečené, práve týmto deťom.
toto považujem za neskutočne nespravodlivé, na toto by mal existovať nejaký zákon, výnimka, alebo čokoľvek, kde, akonáhle by bolo dokázané, že muž v rámci vysporiadania majetku zanechal všetko deťom (dospelým) alebo žene a deťom, aby tie už nemohli siahnuť na jeho "ďalší" majetok. samozrejme, muselo by tam byť zadefinovaných viacero parametrov, napríklad deti by už museli byť minimálne vo veku 18 rokov napríklad. muselo by byť dokázané, že im nezanechal dlhy... a podobne.
viem, blbosť, naše zákony sa na toto totálne vykašlú, avšak v takýchto prípadoch považujem zákon o dedení za maximálne nespravodlivý.
toto je môj názor na danú vec, ktorý som tu v danej diskusii minule vyjadrila.
@emchuana rozprávala si sa s mužom o tom? predsa len, máte spoločné deti. mal by myslieť na to, že tak, ako zabezpečil tie prvé, nemal by v budúcnosti v prípade smrti obrať o strechu nad hlavou tie druhé... už som ti písala vyššie, 3/4 keby napísal na teba, tak je to v pohode. on bude vlastniť 1/4, ty ho tým pádom nemôžeš vyhodiť z jeho vlastnej nehnuteľnosti. on má akú-takú istotu, ty tiež. ešte dodám, že určite sa to takto dá, lebo vedľa mňa žijú manželia, ktorí majú presne takýto podiel. žena 3/4 a muž 1/4. byt kupovali už za manželstva. čiže určite sa to dá právne poriešiť.
alebo, ak si maximálne dôverujete, tak to zúžte na teba a vyriešené. ale na toto on asi nepristúpi. hlavne, ak už má za sebou jeden rozvod :(
@panelacikova sno ďakujem krásne a potom vlastne z tej 1/4 bude pol moja keby náhodou a ostatok niečo deti že? To by šlo 🙂
@emchuana ešte ma napadlo, ten byt aby ste mohli kúpiť ty 3/4tiny a muž 1/4tinu tak musíte si zúžiť BSM, čo problém nie je.
A ak má mng. dospelé deti z prvého vzťahu. Tak tvoj muž môže spísať závet.
Lebo dediť sa môže 2 spôsobmi.
a) zo závetu
b) zo zákona
Ak spíše závet, tak dospelým potomkom musí v závete odkázať majetok aspon v 1/2 vici ich podielu, ktorý by im prináležil zo zákona.
Čiže kombináciou zúženia BSM, ( ty vlastník 75%, muž vlastník 25%) a závetu, sa môžete dopracovať k tomu, že každé dieťa z prvého vzťahu dospelé budú mať nárok na 1/40tinu majetku - čo je polovica zákonného podielu z 1/20tiny.
Tebe napr. mng. nemusí odkázať nič a zvyšok svojho podielu tých 8/40tin môže odkázať svojim maloletým deťom z vášho vzťahu.
Ja viem tie zlomky sú komplikované, a dúfam že je to aspoň trošku porozumiteľné.
V číslach je to pri hodnote majetku 200000e je tvoj majetok 150 000e a jeho 50000e
jeho 50000e by sa dedilo závetom.
tak ty by si napr. nedostala nič, máš svoj majetok v hodnote 150000e
deti z prvého vzťahu by dostali po 1/40tinu z 200 000e tj. po 5000e
a deti vaše by dostali po 4/40tin z 200000e tj. po 20 000e , samozrejme vaše deti by mohli byť napísané na LV a nemusela by si ich vyplácať , boli by ste spolumajitelia a tie deti z prvého vzťahu by si vyplatila.
@emchuana Určite sa skús poradiť priamo s právnikom. Ten vám najlepšie ukáže aké máte možnosti tak, aby vám to vyhovovalo a aby to bolo v budúcnosti nenapadnuteľné. Aj vám s tým môže rovno pomôcť. Nebude to zadarmo, ale ide predsa o to, aby ste mohli pokojne spávať, lebo pocit neistoty čo bude ak by sa niečo stalo vás bude zožierať.
@0silvia0 nie žena po smrti manžela nemusí nikoho vyplácať, za predpokladu, že deti zdedia podiely...tj. budú zapísané na LV ..
budú podielovými spoluvlastníkmi...
ale ak sú tam deti z iného vzťahu, tak osobne by som tieto vyplatila, tj. nenechala ich zapísať na LV ... v podstate odkúpim podiely od nevlastných detí ...
vlastné mám zapísané na LV .. po mojej smrti ... sa aj moj podiel prepíše na vlastné deti, a oni sa vysporiadajú medzi sebou ..
Alebo by som vyplatila nejaké nepodarené dieťa, čo by som vedela, že by narobil v budúcnosti problémy keby bol podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti .
Vždy je to o dedičskej dohode.
@0silvia0 tak potom musí vyplatiť , a ak nie vyplatiť tak predať nehnuteľnosť a rozdeliť podla podielov, ako zase tomu sa vyhnúť nedá.
Dospelé dieťa môže dať návrh na súd na vysporiadenie podielového spoluvlastníctva, a súd môže rozhodnúť o tom že sa vyplatí alebo sa nehnuteľnosť predá a výťažok sa rozdelí podla podielov.
Mimochodom, zrejme by som po takom vyplatení dožadujúceho sa dieťaťa pouvažovala na darovaním svojho podielu niekomu inému, aby nededilo to dožadujúce sa dieťa.
No a neda sa to osetrit naozaj poistkou na manzelku, z ktorej vyplati prve deti z bytu?
Inac vyjadrenie, ze vyplatil... nevieme ako a kolko. Ked sa rozvadzal, nechal zene nehnitelnost, alebo sa rozdelili fifty fifty? Alebo ho mozno vyplatila po rozvode a on si mohol kupit novy byt, z ktoreho teraz " vyplatil" deti... snaxit sa vyckenit deti z dexicstva je nespravodlive. Ta poistka sa mi paci viac.
@emchuana príspevok je starý takmer 1,5 roka. to ste byt ešte nekúpili?
@nanka888 absolútne by som nešla na to tak komplikovane... ak chcete maloleté deti zapísať ako vlastníkov, myslím, že to musí ísť cez súd. na vašom mieste ešte pred kúpou by som dala zúžiť BSM a konkrétnu nehnuteľnosť na vopred dohodnutý podiel. lebo tie prepisovačky na deti sú fakt nešťastné riešenia... nehovoriac o tom, že som sa stretla už aj s prípadom, že dospelému dieťaťu preskočilo a matka skončila na ulici. tuším bol ovplyvnený ženou...
@nanka888 a ďalšia vec, ktorá mi napadla, ak to aj dosiahnete, že sa to prepíše na deti, v prípade, žeby ste plánovali zmenu bývania, zas len cez súd. nebudete môcť predať nehnuteľnosť znejúcu na deti, aj keď sú to vaše deti.
Napísať zavet. Alebo ak budú vaše deti dospelé tak im to predať kúpnou zmluvou a dať tam vecne bremeno dožitia. Je to Vás majetok a vy si môžte stym robiť čo chcete aj keď to darujete charite tak deti to musia akceptovať!
@panelacikova kúpili sme dom v auguste nám začínajú stavať developerský projekt … ešte ho nemáme na dom sme si museli počkať kým sme našli niečo normálne.
@diablikovci Zavet v pripade deti je neplatny. To by bolo najjednoduchsie, aj sme to tak chceli.
@panelacikova Pozemok je spolocny, to sme dostali od rodicov a na ten ideme stavat dom. Byt v ktorom teraz byvame je muzov takze to by dostali jeho deti.
@emchuana napísať nehnuteľnosť len na teba...
@rik01lulaka to sa nepáči mužovi
Nechcem zakladať novú tému, tak sa opýtam a snáď mi budete vedieť poradiť. Žijem s priateľkou, v jej byte, po mužovi, ktorý zomrel ešte v roku 2012. Žijú s nami jej deti, z prvého manželstva, jeden už dospelý a teenager. Nám sa narodil ďalší syn, ktorý tu má trvalé bydlisko. Už má sedem rokov a býva tu,od narodenia. Jej dospelý syn opakovane tvrdí, že náš sedemročný syn,nemá nárok na byt. Po ich otcovi. On má nárok na 20 percent, ďalší syn z priateľkou má nárok na zvyšnú časť bytu a sedemročný syn,čo máme spolu, že nemá nárok. Ja si myslím, že má. Opravte ma prosím, či áno, či nie. Už som rozmýšľal ísť k právnikovi, keďže sú tu dosť napäté chvíle. Ďakujem