Mám nárok na doplácanie dávky do výšky životného minima?

krkoskova33
15. jan 2016

Dobrý deň, mám 4mesačné dvojičky, pred tehotenstvom som pracovala len na dohodu, neviete mi niekto poradiť na koho sa obrátiť či mám nárok na dáky príspevok, ktorý by mi doplácali do životného minima? Keď manžel zarába cca 600 eur čistého, na úradoch človeku nikto nepomôže. Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

Jana

moni244
15. jan 2016

ak ti nevychádza materská, tak máš nárok na rodičovský príspevok a prídavky, nič viac

monicm
15. jan 2016

Máš nárok na materskú, ak je nižšia ako rodičovský, budú ti doplácať do jeho výšky+máš nárok na prídavky. Ak sa nemýlim, rodičovský príspevok je vyšší, ako životné minimum (to je niekde tesne pod 200€). Vy sa počítate ako rodina, manžel zarobí dosť, aby ste toto minimum ako rodina prekročili aj s tvojím rodičovským.

loginexistuje
15. jan 2016

Do zivotneho minima sa nedoplaca nemas narok na ine davky okrem rp a pridavkov

havana_frost
15. jan 2016

O materské sa väčšinou žiada ešte pred pôrodom, nevadí. Či máš nárok na materské závisí od viacerých veci:
- poistný pomer v SP musel trvať najmenej 270 dní (kalendárnych, nemusia ísť za sebou) v ostatných 2 rokoch pred pôrodom
- poistný pomer trvá (trval) v čase pôrodu, resp. si bola v ochrannej lehote (8 mesiacov po skončení poistného pomeru).
Že si bola zamestnaná na dohodu nám veľa nepovie, lebo z toho si mohla aj nemusela byť nemocensky poistená. Odporúčam zistiť, či si ty (a zamestnávateľ) odvádzala príspevky na nemocenské poistenie - musí to byť uvedené v páskach.

V každom prípade podávaš na SP žiadosť o materské (ak si zamestnaná - prostredníctvom zamestnávateľa) potvrdenú gynekológom. Príde ti rozhodnutie, či máš alebo nemáš nárok. Ak máš - začnú ti ju vyplácať. Ak nemáš - s rozhodnutím ideš na Úrad práce, SV a R a požiadaš o rodičovský príspevok. Ten ti patrí od mesiaca narodenia detí. Vypláca sa aj pol roka spätne, tak to nezmeškaj. Na UPSVaR žiadaš aj o rodinné prídavky. Pri dvojčatách sú tam nejaké symbolicky vyššie sumy.

Na rodičovský príspevok a rodinné prídavky máš nárok v každom prípade.