Mám nárok na materskú, ak som nezamestnaná?
Potrebujem poradit v tejto oblasti lebo som nezamestnana a este niesom zaevidovana na urade prace 😖 . Dakujem za kazdu radu. 😅
@laury334
@evittam
nl ved práve. Materské v ochrannej lehote sa ráta z obdobia, ktoré sa stanoví akoby nástup na md bol v r.2016 ale ak nemá vym.základ v rozhodujúcom období = rok 2015, z dôvodu, že bola na RD, tak vlastne sa stanoví vym.základ podla § 57 a tam predsalen sa berie rok predchádzajúci roku nástupu na md. To by bolo treba pozrieť presne zákony (ak bude čas, večer ešte pozriem a prilepím priamo zákony sem). Myslím, že to bude rok 2016 predsalen laury. Nechcem ťa nalakať, ale treba sa v tom trochu zorientovať radšej. Tie § sú ozaj klukaté a dá sa to obrátiť niekedy viacerými spôsobmi. Aj tak odporúčam ti ozaj napísať na tú poradnu (cez formulár na otázky http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s ), lebo aj tety na soc.poistovni môžu mať chaos (moja viacnásobná skúsenosť) a je dobré mai info z ústredia a dokonca na papieri! tj. prípadne to ukázať priamo tej pracovníčke, ale samozrejme s tvojimi vštekými údajmi.
@laury334
§ 54
Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu
(1) Ak nemocenské poistenie trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, do dňa, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
...
(8) Ak nárok na nemocenskú dávku vznikol v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia.
§ 57 Pravdepodobný denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok
(1) Výška nemocenskej dávky sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak
a) poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v § 54 vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie,
...
...
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
---------------------
Nuž vychádza mi ozaj, že budú žiadať potvrdenie od zamestnávatela-mzdárky, aký by mala vym.základ v mesiaci nástupu na md a bude len od nej záležať, čo uvedie. No predpokladám mala by dať hrubú mesačnú mzdu, ktorú mala ako poslednú pri ukončení prac.pomeru, ale treba sa s nou pobeviť o tom, aby nedala to minimum - aj podla odpovede zo soc.poistovne. - a príp. zmeny zákonov v r.2017, kedže nástup je v r.2017 berie sa ten zákon
Tak som zvedavá, čo ti odpíšu, či to bude konkrétne, že od mzdáky to záleží, čo uvedie alebo ťa odporučia na pobočku :( - snád nie. Dúfam, nemáš mzdu menšiu ako minimum!
zdroj pre zákony (aj ked je na stránke uvedené, že sa aktualizuje, snád nie zrovna toto):
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
@gapa no praveze ja nechcem aby mi brali vymeriavaci zaklad iba za jeden mesiac to v ziadniom pripade...chcem aby mi brali cely rok kedze som tam mala odmeny a aj sa mi tam zarata odstupne. ak nastupim na PN viem si este porpi tom platit to nemocenske az kym nenastupim na matersku aby mi ratali celý rok? alebo sa musim zamestnat?
@gapa tak odpisali mi zo soc. poradne. presne to iste co si napisala ty. Želáme Vám pekný deň.
V prípade, ak Váš pracovný pomer bude ukončený 31.10.2016, nárok na materské sa Vám bude posudzovať ku dňu ukončenia pracovného pomeru. To znamená, že rozhodujúce obdobie bude rok 2015. Keďže ste však po celý rok 2015 boli na materskej a rodičovskej dovolenke, t. j. nemali ste žiadny vymeriavací základ zo zamestnania, výška materského sa Vám určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (určí zamestnávateľ).
ja som to vobec nepochopila ako to myslela. takže z coho mi vyrataju matersku?
@laury334 z toho, čo ti napíše mzdárka do potvrdenia, aký by si mala vym.základ v 1/2017 (mesiaci nástupu na md).
Ak máš nástup na md v r.2017 a v roku 2016 máš platené nem.poistenie aspon 90kalendárnych dní, tak ak bude v r.2017 platiť zákon ako teraz (nesledujem zmeny), tak v prípade, že by si sa zamestnala (mala nové nem.poistenie) u nového zamestnávatela pred nástupom na md (skôr ako 6týž. pred termínom) a nebol by to ten istý ako v r.2016 a neodpracuješ u neho 90dní (presnejšie nebude platené nem.poistenie aspon 90kalend.dní) pred nástupom na md, tak by sa rátalo materské z vym.základov v roku 2016 (ak je tam viac ako 90dní platené nem.poistenie u iného ako posledného zamestnávatela).
Ako vám končí pp? Si podpísala dohodu o ukončení pp, resp. nie je možné aby trval pp do napr. 1.1.2017 (vrátane?), tj. aspon 1den v r.2017??? (či firma úplne končí dnom 31.10.16?)
ak by si mala nový pp po ukončení tohoto (už som písala vyššie) kedy nebudeš mať 90dní platených a teda vym.základ bude od iného zamestnávatela z r.2016, tak by sa bralo aj odstupné do vym.základu, ak teda nebudeš celý oktober na pn (vtedy by sa neplatilo nem.poistenie za oktober ani z odstupého.
Ak ale nový pp nebudeš maať po ukončení tohoto, tak pochybujem, že ti mzdárka ti dá vyššiu pravdep. mzdu ako je hrubá mzda podla platnej prac.zmluvy. Leda, že bežne ste dostávali v danom mesiaci odmeny, tak to by sa dalo.
@laury334 no veru, čo sa týka pravdepodobnej mzdy???? netuším, čo by robili, ak by nedostali potvrdenie. No asi by som čakala, že dajú z minima, no netuším, zákon to nerieši. Preto asi by som hned napísala na soc.poistovnu k tej odpovedi, čo si od nich dostala, že nevieš, či ti bude mať kto vypísať potvrdenie o pravdepodobnej mzde v mesiaci nástupu na md v 1/2017, či si môžeš dať potvrdiť toto hned pri ukončení pp, ked ešte mzdárka tam pracuje (mzdárka je pravdepodobne jeden z posledných zamestnancov tam, ak sa ruší celá firma a nie len pobočka, ak len pobočka, tak tam nie je problém) alebo ako budú postupovať, ak nebudeš mať potvrdenie o pravdepodobnej mzde. (tlačivo je na stránke soc.poistovne -
3. Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku
http://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
Ahojte dievcata, chcem sa spytat ci mam narok na matersku ak od 25. augusta 2015, kedy mi skoncila RD pracujem. Tehotna este nie som a potrebujem to vediet na 100% 🙂 Dakujem 🙂
@leontinka27 @gapa prosím vas, neviete mi poradit? Mám vypísať to tlačivo Čestné prehlásenie, ktoré spomínaš @leontinnka27 vyššie,teda uz davnejsie, ale vobec neviem aký dátum tam napísať. Je to tlacivo ktore mi dala v SP pani, ze ho mam poslat do socialnej poistovne aj so ziadostou o materske. tyka sa to ochrannej lehoty.Je tam uvedené: Čestne prehlasujem, že som od dnešného dňa ( a to neviem aký dátum mám dať. či dnešný alebo mám uviesť dátum kedy nastupjem na md,to je 27.4.) a dalej je tam ze a neuplatnila som si narok na ich vyplatu v obdobi (a su tam dve moznosti a neviem ci obe treba vypisat) 1.od ukoncenia pracovneho pomeru dna (20.3) a po 2.do zaciatku docasnej pracovnej neschoposti dna (pn som nebola tak to mam necat teda volne, ci?). Viem, pytam sa ako blba ale uz som z tychto papierov unavena a hlavne pracovnicky na urade su strasne neochotne a bojim sa ze mi neporadia dobra a pridem kvoli nim o matersku. dakujem pekne
@martinecka_999 neviem o aké tlačivo ide a ani o tom, v akej si situácii, prevdepodobne nastupuješ na md v ochrannej lehote 6týž. pred termínom, no aké si mala poistenia? no ale aj tak, nespomínam si, že by som počula o nejakom takom tlačive.
@gapa To tlačivo mi dala pani v SP, vraj ho musim poslat spolu so ziadostou o materske, inak moju ochrannu lehotu vraj nebudu dalej ani riesit. Neviem ake poistenia mas na mysli..bola som normalne zamestnana, takze zamestnavatel vsetko za mna platil, no a potom som bola zaevidovana na urade prace, oni za mna platili zdravotku.
@martinecka_999 opíš presne čo tam je na tlačive, netuším, o čo môže ísť. A dátumovo, pp skončil kolko pred nástupom na md? Mala si medzitým iné nem.poistenie?

@gapa