icon

Mám nárok na nejaké dávky alebo príspevok?

20. máj 2021

Naša situácia je nasledovná:
Sme štvorčlenná rodina: ja, manžel a dve deti (5 a 7). Manžel pracuje - príjem v čistom je 550-600€
Ja som nezamestnaná - rodinné prídavky chodia na môj účet.
Bývame u mojich rodičov v rodinnom dome. Doteraz som okrem rodičovského príspevku nepoberala nič. Nárok na podporu v nezamestnanosti už nemám.

Skúšala som googliť, ale som z toho jeleň.

Strana
z2
nafka0483
20. máj 2021

Tych 333 eur ma byt pre dieta v hmotnej nudzi, nie pr etych co nikdy nepracovali. V hmotnej nudzi sa clovek moze ocitnut aj ked v minulosti pracoval. A v hmotnej nudzi su prave ludia, ktori nemaju ziadny prijem. Tvoj manzel pracuje, cize nespadate do ziadnej kategorie, kde by sa poskytovali nejake prispevky alebo pomoc.

ofzuza
20. máj 2021

@nafka0483 nerad, lebo aj muz prestane pracovat, aby bola davka.

ivkazba
20. máj 2021

Normálne ma vytočila autorkyna reakcia. Ona nepracuje, muž zarobí 550 eur, 2 deti.... fuj, hanba, toto sú presne ľudia, ktorým by sa žiadne príspevky nemali dať. Lebo veď prečo? Aby žena mohla sedieť doma na riti? A aby muž nemusel riešiť lepšie zamestnanie? Bože, poznám ľudí, čo majú ťažký život, ale miesto pýtania si od štátu majú muž aj žena 2 roboty, aby deti nakŕmili a obliekli. Takým treba pomôcť a nie tým, čo len ruky naťahujú, ale sami neurobia nič aby sa mali lepšie.

natalala
20. máj 2021

@ivkazba mam uplne rovnaky nazor ako ty v tomto, ale vacsinou ma tu oznacia za necitlivu :D proste ludia su schopni spekulovat, davat sa na pn aj ked im nic nie je atd, ale do roboty nic 🤷🏼‍♀️ A argument, ze ved aj ini dostavaju davku, preco by som to aj ja nevyuzila, je top naozaj :D ked niekto nevidi rozsiel medzi pomocou ludom naozaj v nudzi a vyuzivanim nedokonaleho systemu, tak to uz je o charaktere cloveka.

marpel
20. máj 2021

@autorka - skôr ako nárok na nejaký jednorazový príspevok by som riešila celkový príjem vašej rodiny. 550€ pre 4 člennú rodinu je teda veľká odvaha. A to ešte nemusíte platiť za bývanie.
Ale ak sa mám vyjadrit k tvojmu postoju k dávkam tak súhlasím s Ivkou. Sedíš na zadku a čakáš kto ti čo prispeje?! Neuveriteľná drzosť z tvojej strany.

ivkazba
20. máj 2021

@natalala ja som za necitlivú označovaná dosť často, nevadí mi to. Jednak sa neskrývam za keci, ale hovorím veci tak ako ich naozaj myslím. A za druhé, fakt nemám rada 2 skupiny nariekačov. Takých, čo sedia doma a plačú, že štát málo dáva. A potom ženy, čo majú s alkoholikom alebo tyranom jedno dieťa, nariekajú a aj tak s ním majú aj druhé aj tretie a potom sa pýtajú čo majú robiť, že ako majú žiť. Ja som za to, aby štát podporoval rodiny. Ale nie takto. Nech podporuje rodiny, kde je chorý jeden rodič a ten druhý na všetko ostane sám, nech podporujú rodiny s chorými detičkami, nech podporuje seniorov, ktorý celý život pracovali, vychovali deti a teraz bedačia s minimálnym dôchodkom. To sú ľudia v núdzi, nie chlap čo má 2 deti a uspokojí sa s platom 550 eur.

kristinaanna
20. máj 2021

dávka v hmotnej núdzi je 176,40 eura mesačne, ak ide o dvojicu s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi, plus ak je aktivačný príspevok plus príspevok na bývanie, ešte stále je to menej ako zarobí muž,

bublinka1426
20. máj 2021

vy isto v HN nie ste prepac. zas kebyze takto kazdy ktomu pristupuje, tak nik nikde nerobi. prepac, neuraz sa, mas velke deti, tak pokial mozes a zdravie dovoli, chod pracovat otazku mas vyriesenu

bublinka1426
20. máj 2021

@ofzuza ved prave. niekedy mam fakt pocit ze Slovak si da aj koleno prevrtat za 1 euro.

bublinka1426
20. máj 2021

mas narok ist pracovat. aj to je uz privilegium kedze vela ludi kvoli zdraviu ani robit nemozu. pekny den

zojanka
20. máj 2021

@ofzuza teoretický áno, môžeš bývať s mužom u tvojich zazobaných rodičov napr. a kúpať sa v krytom bazéne .... úrad ti nemá ako dokázať že ťa živia a kupujú ti veci a vlastne si žiješ "na vysokej nohe" keď na papier nemáš nič. Ty s mužom ste proste nezamestnaní, nemáte príjem tak ste v HN. Ráta sa len to čo je oficiálne na papieri (príjem, dôchodok, výživné, nájomná zmluva, ....). Je to veľa krát nefér ale nedá sa to posudzovať "od oka". Môžu bývať aj každý inde a mesačne ich dotovať a platiť im nájom a úrad nič nespraví. A zasa naopak môžu ich tam rodičia nechať bývať ale nedajú im (deťom a vnúčatám) ani korunu na stravu, na hygienu, na veci pre deti.

janai1
20. máj 2021

Je mi ľúto tých detí 🙂

ofzuza
20. máj 2021

@zojanka vivat slovakia teda... Dobre nedomyslene

bublinka1426
20. máj 2021

@ofzuza to je take krasne slovenske ako vediet vyzmykat stat ked sme doma na riti, toboz oni ziju u rodicov, cele smutne.

kkovacovak
20. máj 2021

@ivkazba presne tak. Takýto ľudia by nemali mať nárok na nič. Nič neodovzdáš štátu = nič štát neodovzdá tebe. Čím viac takýchto rôznych príspevkov schvaľujú tým viac podporujú lenivých ľudí. Veď urobme si deti, štát sa postará. A ja čo pracujem od školy a veľmi dobre som si kalkulovala kedy mať deti aby som na to finančne mala, riešila vlastné bývanie, zázemie, nedostanem nič naviac. Ani prídavky by som im nedavala. My slušne zarábajúci potom platíme na tých čo si narobia deti a nerozmýšľajú. Poznám hendikepované osoby ktoré napriek tomu pracujú. Písať na koníka vie tak je určite schopná robiť.

annamalaga
20. máj 2021

Nemáš nárok. Máš nejaký zdravotný problém ? Či prečo nepracuješ ?

Strana
z2