Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
ďakujem pekne za odpoveď, živnosť som samozrejme pozastavila v deň skončenia RD.
Zienky neviete mi poslať vzor ako napísať to ukončenie pp dohodou? Moj maly má 24.4. 3 roky, teda konci mi rod.prispevok a 25.4.by som chcela vyčerpať 1 deň dovolenky a k 26.4.dat to ukončenie. Budem mat určite nárok na podporu? A je lepšie mu tu zmluvu dať teraz podpísať týždeň pred nástupom, či až toho 26.4. Môže sa stať že nemusí byt ochotný mi to podpísať? Ďakujem.
@lucinami https://www.tlaciva-online.sk/tlacivo-vzor/ziad... uprav si túto.
Ak teda náhodou nebude súhlasiť a budem musieť dať ja výpoveď a vyčerpať dovolenku a počkať kým uplynie 2-mesačná výpovedna, tak budem mat potom nárok na podporu?
Ahojte, poradíte mi aké mám možnosti?
Som zamestnaná na dobu neurčitú od 1.3.2013. Od 23.2.2015 som bola PN a následne od 11.9. 2015 na MD. Pred RD som čerpala 28 dní dovolenky do 14.6.2016 (zostali mi asi 2 dni dovolenky).
V práci mi počas RD vyplatili bonusy v marci 2016 aj v marci 2017, v 08/2017 som pracovala u iného zamestnávateľa na dohodu s nepravidelným príjmom.
21.10.2018 mi končí RD, do súčasnej práce sa už nechcem vrátiť a predpokladám, že mám nárok na podporu(ak si budem čerpať deň dovolenky),však? AKO/KEDY mám ukončiť pracovný pomer, aby mi to neuškodilo? Dá sa ukončiť PP už počas RD?- a čo potom, dá sa čerpať RD do konca alebo hneď na UPSVAR? Nerada by som to nechávala na poslednú chvíľu, lebo v práci budú tým pádom čakať, že sa vrátim... ale ak je to najlepšia voľba, tak to samozrejme urobím.
Prosím poraďte mi aké sú možnosti a ako mám postupovať, aby som neprišla o podporu v nezam. Ďakujem!
@bramble máš nárok na podporu,viac ti neviem poradiť 😉
@pojezdalova @evittam
ďakujem za odpoveď. Ale mám ešte otázky 🙂 Ak mám nárok na podporu do dvoch rokov od ukončenia PP,znamená to, že výpoveď môžem dať už teraz, dočerpať rodičovskú a až v októbri sa prihlásiť na UPSVAR a požiadať o podporu?
A podpora sa teda bude počítať zo všetkých príjmov za posledné 2 roky, teda aj z dovolenky, aj z tých bonusov čo mi vyplatili (aj z darčekových poukážok a pod.) keď sa z nich odvádzalo PvN? A prípadne, ak by mi zamestnávateľ neumožnil pred ukončením PP čerpať 1 deň dovolenky, tak tie bonusy stačia na to,aby mi vypočítali podporu,však?
Možno sú to primitívne otázky,ale ja v tom nemám úplne jasno a chcem mať, kým ukončím PP 🙂 Ďakujem ešte raz
@zalka vdaka tvojim radam som mala max. matersku, za to som velmi vdacna 🙂, teraz od 1.5. ide poberat materske otec (dieta bude mat v 11/2018 tri roky), ja som sa odhlasila od 1.5. z rodicovskeho prispevku, mam este zivnost a na UP sa mozem iste evidovat az na konci juna 2018 (mala som v 6/2016 prijmy, ktore by mi pokazili podporu a preto az po 2 rokoch odvtedy). v 2/2018 som mala na 2 dni prerusenu RD a prijem z max.VZ. nuz a teraz som is neni ista: po dobu tychto dvoch mesiacov kym sa mozem ist evidovat, mozem mat v zamestnani neplatene volno? nechcem totiz platit poistne z vysokeho prijmu. alebo mozem teraz ukoncit PP, potom v juni ukoncit zivnost a budem mat narok na podporu? neviem, ako to mam urobit? dakujem velmi pekne. pekny den 🙂
@petrolejka82 môžeš sa nahlásiť na ZP ako rodič starajúci sa o dieťa, môžeš ukončiť živnosť aj teraz ... v podstate aké príjmy si mala v 6/2016? boli to príjmy zo živnosti či zo zamestnania?
@zalka boli to prijmy zo zamestnania, nizucke, takze by mi pokazili davku v nezamestnanosti. zivnost mozem ukoncit, pojdem buduzci tyzden teda.
@petrolejka82 môžeš lebo budeš rodič starajúci sa o dieťa do 6r ...defakto neplatená RD
@zalka OK a ten PP mam ako prosim vyriesit, aby som potom v 6/2018 mohla cerpat podporu
@zalka pozerala som to teraz, v ZP je to kod 1K, no nevylucuje sa to s tym, ze otec dietata ide poberat materske a mame spisanu dohodu o prevzati dietata do starostlivosti? ale predpokladam, ze asi ZP a SP si info navzajom neposkytuju 🙂; len ten PP neviem co s nim a ako...
@petrolejka82 ty nie si povinná hlásiť sa hned na UP .. ak si nezamestnaná
ty môžeš sa evidovať kedy to vyhovuje tebe ... to sa rieši akurát zdravotná
@zalka aha, rozumiem, takze ukoncit PP aj zivnost (asi najlepsie k 30.4.2018), na ZP sa nahlasit ako starajuci sa rodic o dieta a potom, ked nastane vhodny cas, zajst na UP a nechat sa zaradit do evidencie. dakujem ti velmi pekne, krasny vecer a aj zajtrajsiu nedelu 🙂
Ahojte, poprosim poradit. Maly ma 19.9. 3roky. Som zamestnana na TPP. Do skolky mi ho nevezmu z nepriazniveho zdrav.stavu, mala by som ist na predlzenu rodicovsku. A moja otazka je, ze ci mozem uloncit PP dohodou, jasne ze si dam 1-2dni dovolenky. A mozem sa evidovať na UP vybrat podporu a potom ist na predĺžený rodicovsky? Riesim to kvoli tomu, ze pravdepodobne firma zanikne a nerada by som prišla o moznost vyssej davky ... dik

Ahojte, čítala som viaceré diskusie na tému podpora po skončení rodičovskej dovolenky, ale nikde som sa nedočítala o prípade, ak žena pracovala na materskej a aj na rodičovskej dovolenke na živnosť. Chcem sa teda opýtať, či neviete aká by bola výška podpory v mojom prípade, t.j. od 11/2014 som riadne zamestnaná, nástup na MD 2/2015, nasledne som šla na RD. Živnosť mám otvorenú od nástupu na MD,t.j. od 2/2015 až do skončenia RD. Deň po skončení RD a po pozastavení živnosti som podpisala dohodu o skončeni PP v zamestnani, t.j. odpracovala som 1den a zbytok dovolenky (25dni) mi preplatia. Zo živnosti som platila povinne minimalne odvody. t.j. nebola som poistena na poistenie v nezamestnanosti. Vznikne nárok na podporu, resp. maximálnu podporu? Ďakujem pekne za odpoveď.