icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

monuska81
16. apr 2018

Ahojte, čítala som viaceré diskusie na tému podpora po skončení rodičovskej dovolenky, ale nikde som sa nedočítala o prípade, ak žena pracovala na materskej a aj na rodičovskej dovolenke na živnosť. Chcem sa teda opýtať, či neviete aká by bola výška podpory v mojom prípade, t.j. od 11/2014 som riadne zamestnaná, nástup na MD 2/2015, nasledne som šla na RD. Živnosť mám otvorenú od nástupu na MD,t.j. od 2/2015 až do skončenia RD. Deň po skončení RD a po pozastavení živnosti som podpisala dohodu o skončeni PP v zamestnani, t.j. odpracovala som 1den a zbytok dovolenky (25dni) mi preplatia. Zo živnosti som platila povinne minimalne odvody. t.j. nebola som poistena na poistenie v nezamestnanosti. Vznikne nárok na podporu, resp. maximálnu podporu? Ďakujem pekne za odpoveď.

zalka
16. apr 2018

@monuska81 žiaden szčo ak aj platí odvody do SP nie je povinne poistený na poistenie v nezamestnanosti, čiže ti živnosť nemá ako ovplyvlniť výšku podpory , takže môžeš mať maximálnu, ale treba pozastaviť živnosť

monuska81
16. apr 2018

ďakujem pekne za odpoveď, živnosť som samozrejme pozastavila v deň skončenia RD.

lucinami
16. apr 2018

Zienky neviete mi poslať vzor ako napísať to ukončenie pp dohodou? Moj maly má 24.4. 3 roky, teda konci mi rod.prispevok a 25.4.by som chcela vyčerpať 1 deň dovolenky a k 26.4.dat to ukončenie. Budem mat určite nárok na podporu? A je lepšie mu tu zmluvu dať teraz podpísať týždeň pred nástupom, či až toho 26.4. Môže sa stať že nemusí byt ochotný mi to podpísať? Ďakujem.

lucinami
16. apr 2018

@zalka ďakujem 😊

evittam
17. apr 2018

@lucinami A ano nemusí zamestnavatel suhlasit so skončením PP dohodou. Je to DOHODA.

lucinami
17. apr 2018

Ak teda náhodou nebude súhlasiť a budem musieť dať ja výpoveď a vyčerpať dovolenku a počkať kým uplynie 2-mesačná výpovedna, tak budem mat potom nárok na podporu?

evittam
17. apr 2018

@lucinami Ano. Ale uz nie na maximalnu.

bramble
17. apr 2018

Ahojte, poradíte mi aké mám možnosti?
Som zamestnaná na dobu neurčitú od 1.3.2013. Od 23.2.2015 som bola PN a následne od 11.9. 2015 na MD. Pred RD som čerpala 28 dní dovolenky do 14.6.2016 (zostali mi asi 2 dni dovolenky).
V práci mi počas RD vyplatili bonusy v marci 2016 aj v marci 2017, v 08/2017 som pracovala u iného zamestnávateľa na dohodu s nepravidelným príjmom.
21.10.2018 mi končí RD, do súčasnej práce sa už nechcem vrátiť a predpokladám, že mám nárok na podporu(ak si budem čerpať deň dovolenky),však? AKO/KEDY mám ukončiť pracovný pomer, aby mi to neuškodilo? Dá sa ukončiť PP už počas RD?- a čo potom, dá sa čerpať RD do konca alebo hneď na UPSVAR? Nerada by som to nechávala na poslednú chvíľu, lebo v práci budú tým pádom čakať, že sa vrátim... ale ak je to najlepšia voľba, tak to samozrejme urobím.
Prosím poraďte mi aké sú možnosti a ako mám postupovať, aby som neprišla o podporu v nezam. Ďakujem!

pojezdalova
17. apr 2018

@bramble máš nárok na podporu,viac ti neviem poradiť 😉

evittam
18. apr 2018

@bramble Narok mas na podporu, do dvoch rokov od skončenia PP. A tvoj VZ pre podporu bude hruby prijem,z ktorého sa platili odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu.

bramble
20. apr 2018

@pojezdalova @evittam
ďakujem za odpoveď. Ale mám ešte otázky 🙂 Ak mám nárok na podporu do dvoch rokov od ukončenia PP,znamená to, že výpoveď môžem dať už teraz, dočerpať rodičovskú a až v októbri sa prihlásiť na UPSVAR a požiadať o podporu?
A podpora sa teda bude počítať zo všetkých príjmov za posledné 2 roky, teda aj z dovolenky, aj z tých bonusov čo mi vyplatili (aj z darčekových poukážok a pod.) keď sa z nich odvádzalo PvN? A prípadne, ak by mi zamestnávateľ neumožnil pred ukončením PP čerpať 1 deň dovolenky, tak tie bonusy stačia na to,aby mi vypočítali podporu,však?
Možno sú to primitívne otázky,ale ja v tom nemám úplne jasno a chcem mať, kým ukončím PP 🙂 Ďakujem ešte raz

evittam
20. apr 2018

@bramble Ano

momo9
Autor odpoveď zmazal
evittam
26. apr 2018

@momo9 Ano mala by vyjst aj tak max.podpora.

momo9
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
26. apr 2018

@momo9 u teba je dolezite, aby pp skoncil v ten mesiac, kedy ti skonci rd

momo9
26. apr 2018

@majusqa77 este raz velka vdaka

petrolejka82
27. apr 2018

@zalka vdaka tvojim radam som mala max. matersku, za to som velmi vdacna 🙂, teraz od 1.5. ide poberat materske otec (dieta bude mat v 11/2018 tri roky), ja som sa odhlasila od 1.5. z rodicovskeho prispevku, mam este zivnost a na UP sa mozem iste evidovat az na konci juna 2018 (mala som v 6/2016 prijmy, ktore by mi pokazili podporu a preto az po 2 rokoch odvtedy). v 2/2018 som mala na 2 dni prerusenu RD a prijem z max.VZ. nuz a teraz som is neni ista: po dobu tychto dvoch mesiacov kym sa mozem ist evidovat, mozem mat v zamestnani neplatene volno? nechcem totiz platit poistne z vysokeho prijmu. alebo mozem teraz ukoncit PP, potom v juni ukoncit zivnost a budem mat narok na podporu? neviem, ako to mam urobit? dakujem velmi pekne. pekny den 🙂

zalka
27. apr 2018

@petrolejka82 môžeš sa nahlásiť na ZP ako rodič starajúci sa o dieťa, môžeš ukončiť živnosť aj teraz ... v podstate aké príjmy si mala v 6/2016? boli to príjmy zo živnosti či zo zamestnania?

petrolejka82
27. apr 2018

@zalka boli to prijmy zo zamestnania, nizucke, takze by mi pokazili davku v nezamestnanosti. zivnost mozem ukoncit, pojdem buduzci tyzden teda.

zalka
27. apr 2018

@petrolejka82 môžeš lebo budeš rodič starajúci sa o dieťa do 6r ...defakto neplatená RD

petrolejka82
28. apr 2018

@zalka OK a ten PP mam ako prosim vyriesit, aby som potom v 6/2018 mohla cerpat podporu

petrolejka82
28. apr 2018

@zalka pozerala som to teraz, v ZP je to kod 1K, no nevylucuje sa to s tym, ze otec dietata ide poberat materske a mame spisanu dohodu o prevzati dietata do starostlivosti? ale predpokladam, ze asi ZP a SP si info navzajom neposkytuju 🙂; len ten PP neviem co s nim a ako...

zalka
28. apr 2018

@petrolejka82 ty nie si povinná hlásiť sa hned na UP .. ak si nezamestnaná
ty môžeš sa evidovať kedy to vyhovuje tebe ... to sa rieši akurát zdravotná

petrolejka82
28. apr 2018

@zalka aha, rozumiem, takze ukoncit PP aj zivnost (asi najlepsie k 30.4.2018), na ZP sa nahlasit ako starajuci sa rodic o dieta a potom, ked nastane vhodny cas, zajst na UP a nechat sa zaradit do evidencie. dakujem ti velmi pekne, krasny vecer a aj zajtrajsiu nedelu 🙂

koriblik
28. apr 2018

Ahojte, poprosim poradit. Maly ma 19.9. 3roky. Som zamestnana na TPP. Do skolky mi ho nevezmu z nepriazniveho zdrav.stavu, mala by som ist na predlzenu rodicovsku. A moja otazka je, ze ci mozem uloncit PP dohodou, jasne ze si dam 1-2dni dovolenky. A mozem sa evidovať na UP vybrat podporu a potom ist na predĺžený rodicovsky? Riesim to kvoli tomu, ze pravdepodobne firma zanikne a nerada by som prišla o moznost vyssej davky ... dik

evittam
29. apr 2018

@koriblik Ano, môžeš.

koriblik
29. apr 2018

@evittam dakujem za odpoved 😉