Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
@evita68
Takze ak sa na toto vykaslem, dostanem odporu aj k skonceni RD? Ja som myslela, ze nie,ze mi nevznikne narok, preto mi ta pani radila toto. Lebo ak budem mat narok,tak mne to bude nesmierne vyhovovat potom. Totiz konci mi rd v aprili 2015, zamestatnat by som sa chcela od septembra 2015- v skolstve inak ani neprijmaju( ak sa neuvolni miesto po tehotnej,ci vazne choreja nato sa neozem spoliehat) A mam tri deti- kolotoc chorob je neuveritelny, takze , ak by som mohla kvoli nim este ostat doma a mat prijem- podporu- bolo by to velmi napomocne. A po jej skonceni ist robit.
Ci len teraz je otazka,aku podporu by som mala potom? Nemusi byt taka vysoka? Z coho by sa mi vyratavala potom?
@evatko joj, asi sme sa zle pochopili, myslela som, že sa pýtaš, že po skončení RP skončí aj prac, pomer..
čiže dovršením troch rokov dieťaťa..
napíšem ti to podľa zákona: nárok na podporu je vtedy, ak v posledných troch rokoch si minimálne 730 dní poistená v nezamestnanosti /číže ked trvá pracovný pomer/.. prerátaj si to - podľa toho, kedy sa chceš zaevidovať
len tu pridám také celkom zaujímavé info pre mamičky, čo pracovali na dohodu s pravidelným príjmom (teda s platením poistenia v nezam.) počas Rd, ako to je v prípade, že im skončí pp posledným dnom RD a ako to bude, ak po ukončení Rd ešte bude trvať prac.pomer (bude sa brať do úvahy aj vym.základ z dohody), no teda vždy je podstatné, či v období dva roky pred zaevidovaním sú len dni čerpania RD a dohoda počas nej alebo aj niečo iné (pn, md, čerpaná dovolenka).
tu je skopírované zo stránok soc.poistovne
13.01.2014 | Poistenie v nezamestnanosti | Matka, Nezamestnaný
V minulosti boli mamičky, ktoré si privyrábali počas rodičovskej dovolenky na dohodu a po rodičovskej dostali od svojho zamestnávateľa výpoveď, veľmi nemilo prekvapené výškou dávky v nezamestnanosti, ktorá sa im vypočítala len z dohody. Je pravda, že od januára 2014 boli v tomto smere pre matky nastavené priaznivejšie podmienky a dávka v nezamestnanosti sa im posudzuje z vyššieho vymeriavacieho základu (napríklad zo mzdy pred nástupom na materskú dovolenku) a nie povedzme z dohody, ktorú mali iba na "prilepšenie?"
Áno, je to pravda. Novela zákona o sociálnom poistení od 01.01.2014 zaviedla v súvislosti s dávkou v nezamestnanosti vyššiu ochranu osôb, ktoré po rodičovskej dovolenke ukončia pracovný pomer, zaevidujú sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a požiadajú o dávku v nezamestnanosti. Týka sa to tých osôb, ktoré počas rodičovskej dovolenky pracovali na dohodu. Kým do 31.12.2013 sa pri výpočte dávky v nezamestnanosti bral do úvahy vymeriavací základ dosiahnutý počas rodičovskej dovolenky, po novom sa už naň pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky vnezamestnanosti nebude prihliadať, ak bude nižší ako denný vymeriavací základ určený z obdobia zamestnania pred nástupom na rodičovskú dovolenku.
V praxi to znamená, že ak bude osoba po rodičovskej dovolenke zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce po 31. decembri 2013 a požiada o dávku v nezamestnanosti, Sociálna poisťovňa bude porovnávať, aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z vymeriavacích základov dosahovaných z dohody v období počas rodičovskej dovolenky, a aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z obdobia pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Dávka v nezamestnanosti bude následne vypočítaná z vyššieho denného vymeriavacieho základu .
Upozorňujeme však, že vyššie uvedené platí len v prípade, ak v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude len obdobie prerušenia poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a vymeriavací základ bude dosiahnutý na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Do rozhodujúceho obdobia dvoch rokov teda nesmie zasahovať ani materská dovolenka.
Vaša Sociálna poisťovňa
Dokument bol revidovaný: 13.01.2014
Dokument platný pre poistenia: Poistenie v nezamestnanosti
poprosím vás o radu,
zajtra mi končí RD( syn sa narodil 11.3.( a chcela by som sa hlásiť na UP, pretože mi syna nezobrali do škôlky. Takže ak si zoberem 12.3. deň dovolenky, zároveň dám výpoved a nechám si preplatiť zvyšok dovolenky mám nárok na max.podporu?A to sa môže čerpať 1 deň dovolenky a zároveň v ten deň dať aj výpoved? Nemám dať výpoved až po tom dni dovolenky?
Ďakujem
Ja by som sa chcela informovat tiez o tej podpore ako to je.od decembra 2006 som bola do konca augusta 2009 zamestnana potom firma skoncila. Do februara 2010 som bola na up. Od 1.2. Som sa zemestnala a na zacistku juna 2011 som nastupila na md.kedze som mala zmluvu na urcito, tak ked mi koncila materska tak aj zmluva mi skoncila.takze som presla na rd.maly bude mat tri roky v july.
som poberatelom ciastocneho invalidneho dvochodku ale bola som zamestnana pred nastupom na matersku syn bude mat teraz 6 ,7 uz tri roky v praci mi davali uz pracu ale nevyhujucu casovo a syna nemohli skor vziat do skolky podala som si ziadost a predlzenie platenej materskej dovolenky ale odpoved mi neprisla a ja teraz neviem co mam robit ked .nastup by mal byt hned po dovrseni 3roku syna ?ak ano ako mam postupovat ked syn moze do skvolky nastupit as v septembri ? dakujem
@gapa ahoj. Vsimla som si,ze vies poradit v uradnych veciach,tak mam aj ja jednu otazocku. Som od 5.1. evidovana na urade prace po skonceni rodicovskej dovolenky a naslednom prepusteni zo zamestnania. Vznikol mi narok na davku v nezamestnanosti po dobu 6 mes. Narok na podporu vznikol odo dna zaradenia do evidencie na urade prace. No nasledne mi prislo vyrozumenie,ze v obdobi od 5.1.do 31.1.nemam narok na davku v nezamestnanosti,pretoze mi v tom obdobi bol vyplateny este rodicovsky prispevok. Ja potrebujem teda vediet,ci mi teda davka v nezamestnanosti bude o ten jeden mesiac skratena,cize bude trvat 5 mes. alebo sa to posunie. Dakujem pekne za odpoved.
Ahojte, potrebovala by som poradit, 6.9. mi konci rodicovsky , mala so dve roboty na TPP, v obidvoch chcem dat vypoved, budem mat narok na podporu alebo to bude lepsie dohodou zo strany zamestnavatela ? A aky je postup, kedy to musim zacat riesit, kedy ist na urad? A ako to je s dovolenkou? Som z toho uplne na prasky, maleho mi nezobrali do skolky , dakujem za kazdu radu.
@gapa, ahoj chcela by som ta poprosit o radu ...
katulka74 Ahojte, potrebovala by som poradit, 6.9. mi konci rodicovsky , mala so dve roboty na TPP, v obidvoch chcem dat vypoved, budem mat narok na podporu alebo to bude lepsie dohodou zo strany zamestnavatela ? A aky je postup, kedy to musim zacat riesit, kedy ist na urad? A ako to je s dovolenkou? Som z toho uplne na prasky, maleho mi nezobrali do skolky , dakujem za kazdu radu.
@katulka74 asi by som si v prvom rade zistila, kolko dní dovolenky mi zostalo v oboch a či by súhlasili s ukončením prac.pomeru dohodou (lebo pri výpovedi plynie výpovedná lehota od prvého dalšieho mesiaca a neskončí pp hned podaním výpovede). Ak chceš max.podporu a už nenastúpiš a máš nejaké dni dovolenky a dohodneš sa, dá sa.
@katulka74 predpokladám si reagovala na tú max. podporu. Ak ti o to nejde, môžeš dkončiť pp aj posledným dnom RD. Ak ide o max. podporu a platí, čo som už napísala a za ten 1den trvania prac.pomeru budeš mať vym.základ aspon cca 54eur (sa mi zdá, že to je max. teraz), tak bude aj max. podpora.
Ak ale bude trvať prac.pomer ten 1den po ukončení RD, tak treba podať odhlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa strajúca o dieťa do 6rokov (do 8dní od ukončenia RD) a ak ti nebude trvať poistenie zamestnanca, tak hned prihlášku (to sa nedá ani den dozadu prihlásiť, tj. hned najneskôr v den, kedy už netrvá prac.pomer!!! ak nechceš madzeru bez dôchodkového poistenia ). Už tu je o tom podpobnejšie písané aj že odporúčam si robiť kopie a dať si ich opečiatkovať soc.poistovnou a odložiť k zápočtovým listom do dôchodku.
@katulka74
pozri napr. na www.porada.sk Zákonník práce (tam sú aj staršie verzie, z r.2012), teraz je to dosť skryté v § 144a ods.1 písm.a)- za výkon práce sa posudzujú aj prekážky v práci, ak zákon nehovorí ina, a čo je to prekážka v práci vid § 141 ods.1 sú uvedené dôležité osobné prekážky- je tam aj md a nikde inde v zákone sa nehovorí, že to nie je výkon práce (na rozdiel od rodič.dovolenky, kde je v § 144a ods.3 písm.b) uvedené, že sa neberie ako výkon práce)
Tiež som s tým mala problém s 2mi kolegynami, ked som si vyrátala dovolenku na preplatenie, sa len smiali, že kolko som si vyrátala a to sa inak jedna z nich dosť dobre vyzná v zákonoch, no toto bola pre nu novota, nestretla sa s tým dovtedy. Ak by si mala problém, napíš údaje na inšpektorát práce, mailom bez uvedenia názvu firmy, snád ti poradia a správne (potom príp. daj vedieť), ak im ukážeš odpoved z IP, tak to snád bude pre nich hodnoverné. Príp. pohladaj na internete, dosť sa toho asi popísalo.
@katulka74 ak dobre rátam, pri nástupe na md 6.9.2011 končí 34týž. 30.4.2012 = 89 odprac.dní a kedže spolu je 261dní, tj. 172neodpracovných dní, tj. krátenie celoročnej dovolenky za rok 2012 o 4/12tiny (za 100dní+21+21+21) vid § 109 Zákonník práce
tj. ak si mala nárok na 20dní v r.2012, tak 20- (4y dvanástiny z 20) = 20-6,66= 13,333, tj. bud 13dní alebo 13 a pol dna (podla toho, či sa u vás dávajú aj poldne)
-treba to ale po mne prerátať
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php?hy=...

@evatko
1/ rp sa vypláca na celý mesiac
2/máš
3/ na max. podporu potrebuješ 53 eur na deň.. a ako by ti ich dal, keby ti nepreplatil dovolenku? tá sa musí preplatiť zo zákona
4/ pre upsvar je to jedno
5/ v deň nasledujúci po ukončení poberania RP, čiže posledného v mesiaci ukončíš poberanie rp, prvého máš deň dovolenky, preplatenie dovolenky, ukončenie prac. pomeru
6/lebo ho prepisuješ na manžela.. ich to nemá čo zaujímať, vaša vec..