Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
tak super som bez penazi... uz mi zostava len vybavit predlzenu RD. 😒
Ahojte ak mozte poradte chcem sa spytat 4.1.2014 mi skoncil rodicovska prispevok ,aly dovrsil 3 roky kedze mi pracovny pomer trva zamestavatel mi doporucil vycerpat dovolenku a potom chce so mnou rozviazat pp kedze mi pracovne miesto zaniklo zamestnana som bola od 13.9,2008 ake vyhody su pre mna mam narok na podporu?je narok na podporu aj vtedy ked by som si dala vypoved ja dohodou?Velmi pekne dakujem za rady?a este z coho mi bude pocitana podpora?
Ahojte chcem sa spýtať, bola som zamestnaná na dobu určitú do sept. 2010, počas mojej MD zastupovanie skončilo a dostala som výpoveď, predtým MD som normálne mala odpracovaných 10rokov,budem mať nárok na podporu alebo nejakú sociálku,rdičovský mi končí v marci a do práce budem môcť nastúpiť až v novom šk.roku v septembri,vďaka
@silviasestakova beru sa len odpracovane roky nie na RD.Treba sa ist len informovat na čo ma narok matka po RD.Ja som do konca decembra 2014 na RD a rozmyšlam že sa dam na platenu RD do šiestich rokou.Skoro každa matka (v mojom okoli((ktorá nema pracu po RD tak to využije.S prvim synom som nevyužila a mal zdr.problemy a teraz mame to iste s druhim synom tak to chcem využit pekny den
mile maminky, @gapa, prosim o radu, ako najlepsie vyuzit, co sa vyuzit da
Mam 4,5 rocneho synceka. Momentalne (od 1.9.2013) som na neplatenej predlzenej rodicovskej dovolenke (do 1.9.2013 som bola na predlzenej platenej dovolenke zo zdravotnych dovodov, zial dalsiu ziadost nam zamietli) - u zamestnavatela si cerpam neplatene volno. Zmluvu mam na dobu neurcitu, ale vzhladom k tomu, ze zamestnavatela a povodne pracovisko mam v inom meste (vzdialenom vyse 100km), po ukonceni RP poziadam o rozviazanie prac. pomeru a pokusim sa najst pracu v okoli.
Otazky su nasledovne:
1. ako dlho mozem byt na neplatenej rodicovskej dovolenke, aby som neprisla v buducnosti o narok na podporu? synceka totiz nemienim dat do skolky na cely den az kym nepojde do skoly (do 7 rokov, lebo je koniec augusta), pretoze ma dietu a tu skolka nevie zabezpecit,
2. viem, ze momentalne plati za mna stat zdravotne (syna mam v skolke len 3.5 hod) a dochodkove, ja nemusim odvadzat nic ked som na neplatenej RD? na UP mi totiz nieco splietali o plateni do socialnej poistovne, akurat neviem co tym mysleli? mohli mysliet fond nezamestnanosti? ak ano, preco by som mala do neho platit a kolko?
3. co ten rok medzi 6. a 7. rokom zivota mojho syna - to uz nebudem mat zrejme narok na RD, to znamena, ze vtedy stat uz za mna nic neodvadza? co je v tom pripade nutne - kam sa mam hlasit?
Dakujem. Ja som z tychto veci uplne mimo :(
@desszi pre nárok na podporu musíš mať aspon 730dní poistenia v nezamestnanosti v období 3roky pred zaevidovaním na úrade práce. Dni čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní (aj predlženej platenej) sa do týchto 730dní zarátavajú, ale dni neplateného volna už nie. Tj. v období 3roky pred zaevidovaním môžeš mať najviac 1rok (365dní) prerušené poistenie v nezam, inak nárok stratíš. Napr. aj počas očr, ktorá trvá dlhšie ako 10dní sa prerušuje poistenie. Tj. ak trvá tvoje neplatené volno max. 365dní, pretým si bola celé 2roky na RD+md, potom budeš čerpať dovolenku alebo hned ukončíš prac.pomer a hned!!! den po ukončení prac.pomeru ťa zaevidujú do evidencie uchádzačov o zamestnanie, tak ti nárok na podporu vznikne. Tj. potom už žiadne neplatené volno, ak chceš podporu. Inak potom jedine, ak si budeš platiť poistenie sama počas!!! dalšieho neplat.volna, či prerušenia poistenie (dôchodkové+nem.+v nezam, čo je drahé), ale to sa ti už nebude rátať potom poistenie z vym. základu zo zamestnania, preto je dobré čerpať dovolenku aj kvôli tvojmu neplatenému volnu myslím (aj ked to by chcelo pozrieť priamo zákon, bo sa aj menil, z akkého obdobia sa to berie, ak si bola md, rd, neplst.volno a neviem kedy riadnu dovolenku si čerpala, čo ti vznikla počas md, či pred neplateným volnom??.
Známa má dceru s cukrovkou a chodila jej pichať inzulín počas obeda v prvých rokoch v škole, bola našťastie vtedy na druhej md a rd, teraz je na úrade práce. tj. jediné to ti môžem poradiť, ak bude v škôlke viac ako 4hodiny, tak ak si nechceš platiť zdravotné poistenie sama, tak sa treba evidovať, to isté platí po dosiahnutí 6rokov.
Ak nemá schválený dlhodobo nepriaznivý zdr.stav, tak dôchodkovo môžeš byť poistená štáotm max. do 6rokov dieťaťa, ak by schválili nepriazn. stav, tak aj dlhšie, ale treba potom dať odhlášku dovršením 6roku a prihlášku ako osoba riadne sa starajúca od ieťa 6-18rokov s dlhod. nepriazn. zdr.stavom. Zdravotne však môžeš byť postencom do 6rokov, po dosiahnutí myslím len ako asistent, či také dačo a tam je obmedzená dochádzka do školy na tuším 21hodín, aj niečo s príjmami sa mi marí? ... (v tomto zdravotnom sa nevyznám, no čosi také sa mi zdá, no názvy neviem).
Na úrade práce ťa zaevidujú, ak môžeš, chceš pracovať a hladáš si prácu, tj. dieťa nemôže byť prekážkou, že sa nedostavíš na up. Ale môžeš si hladať aj čiastočný prac.pomer, počas doby, ked je v škôlke, na tie 4hodiny, resp. potom už môže byť aj dlhšie v škôlke, ked už budeš zdr.poistená štátom ako uchádzač o zamestnanie a nie ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
aspon tolko.
@desszi ešte som našla nepresnost, čo tam píšem. Som napísala, že potom sa ti nebude rátať podpora z vym.základu zo zaemstnania. to som myslela prípad, ak budeš na RD, neplatenom volne, potom hned ukončenie prac.poemru bez čerpania dovolenky, bez odpracovania (tj. žiadny vym.základ zo zamestnania by si nedosiahla po RD a nepl. volne v zamestnaní) a potom by si sa prihlásila na dobrovolné poistenie v nezam+dôch..., tak by sa ti nerátala podpora z vym.základu pred RD (tak sa to robí, ak po RD nastupujú mamičky na up bez vym.základu). Ak totiž platíš doborovolné, je to zase trochu inak. Tiež tvoje neplatlené volno to môže meniť, no to už ozaj potom podla zákona, bo sa niečo menilo a tam ide o slovíčka.
Len tolko, že ak by si mala RD, potom to neplat. volno, potom by si robila, či čerpala dovolenku, potom na up hned, tak by sa podpora rátala z vym.základu od ukočenia nepl. volna do ukončenia prac.pomeru (pozor na víkendy preto, bo sa to rozrátava na kalendárne dni a ak by skončilo neplatené volno v piatok, potom by si čerpala 5dní dovolenky a tebe by končil prac.pomer druhú nedelu od toho dátumu, tak by sa mzda za 5dní delila počtom 9 (sobota až dalšia nedela)!!! tj.. tam potom už konkrétne dátumy a pozor na to neplatené volno!!! max. 365dní.
Ahojte, prosim vas o radu, 11.5.2014 ma mala tri roky,cize mi konci RD,mala by som nastupit do prace,no nechcem tam ist. Od janura do juna 2010 som bola v tej firme na absolventskej praxi, potom od juna 2010 som tam bola zamestnana normalne, v marci 2011 som isla na MD, pracovny pomer mi stale trva. Budem mat narok na podporu ak pojdem na UP?ako a kedy dat vypoved aby to bolo v poriadku?velmi pekne dakujem za kazdu radu 🙂
@evita68 ahoj, pozerám, že sa rozumieš do témy, tak sa chcem spýtať, od 2007 som zamestnaná v 2012 som išla na materskú, teraz som na rodičovskej, PP stále trvá. Plánujem ku 28.2. zrušiť rodičovský a presunúť ho od 1.3. na manžela a chcem ukončiť PP dohodou a ísť na podporu. Predpokladám že budem mať nárok, len chcem vedieť, ku ktorému dnu by bolo najlepšie ukončiť PP, ku 28.2. čo bude posledný deň rodičovskej dovolenky, alebo mám nastúpiť do práce 1.3. a čerpať dovolenku? mám cca 18 dní. Zarábala som minimálnu mzdu, tak z čoho sa to bude rátať? vieš mi prosím poradiť, ako by sa dala získať tá max. podpora?
@evita68 môžem sa spýtať ešte, písali sme spolu vid vyššie, či nebude vadiť, ak som nebola na rodičovskej dovolenke až do konca teda do 3 rokov dieťaťa, či tam nebudú šarapatiť tie 2 roky, ktoré majú patriť do toho rozhodujúceho obdobia...lebo ja som od 13.2.2012 do 7.10.2012 bola na materskej, potom na rodičovskej až do konca tohto mesiaca budem...27.2.ukončujem RD...potom presuniem rodičovský príspevok na manžela...a ja chcem ísť na podporu...či sa mi určite bude rátať podpora iba z toho jedného dňa 28.2.ktorý si vezmem dovolenku a zvyšnú mi preplatia, alebo mi tam budú rátať aj nejaké obdobie pred materskou alebo počas..ja neviem
@demi28 Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.
Ak v rozhodujúcom období nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia.
tebe dva roky končia 12.2., takže akurát ti to vyjde..
@evita68 @gapa zienky, nechcem zakladat novu temu, ale mam surnu otazku. Neviem,ci su potrebne presne datumy- tie si nepamatam, ale...
Pracovala som na polovicny uvazok, kt. mi bol po case skrateny na 3 hod./ denne. Potom som odisla na matersku a cez rodicovsku som znova otehotnela. Takze som mala dve rodicovkse po sebe. Tato druha mi bude este trvat 14 mesiacov. Dostala som vcera echo, ze firma konci, asi pojde do likvidacie. Mam zakazane povedatmeno firmy, preto sa tu v meste nemam ani koho opytatc, lebo vsetci vsetkych poznaju a hned budu vediet o koho ide...Pani ,co mi volala mi odporucila, zistit si ,ci mam narok na dovolenku z druhej materskej( z prvej mi ju vsetku pre moju neznalost preplatili a to som sa po rodicaku vobec neplanovala tam vratit)- ale zevraj mam narok na dovolenku z druhej materskej...zevraj ak budem mat dovolenku, tak sa mam dohodnut na jednom odpracovanom dni- cize dovolenke. Prepisat odicak na manzela a ja sa prihlasim na UP,kde budem-poberat podporu a po jej skonceni zase prepiseme na zvysny cca-polrok rodicak na mna. Mne to pride komplikovane a ci na mna nebudu pozerat divno,ze naco to stvaram. S odstupnym,ze ratat nemam- ze to by mi majitel spravil zo zivota peklo,ak by som ho ziadala( zakon- nezakon). Mne by to brutalne pomohlo financne poberat rodicak aj podporu... zabudla som sa spytat- ked ide firma do likvidacie,alebo z akejkolvek priciny konci mne ten narok na podporu nevznikne az po skonceni rodicaku? Je treba robit taketo veci?
@evatko nie je to komplikované prepísať rp na manžela, pôjdete spolu na upsvar a prepíšete.. nič zložité.. nedá sa naraz poberať aj podpora aj rp..
za druhú materskú ti určite vznikol nárok na dovolenku.. presne, ako píšeš, ukončíš RD, na druhý deň čerpeš jeden deň dovolenky a ostatnú necháš preplatiť a v tento deň aj ukonč. prac. pomeru.. dôležité je, aby si za ten jeden deň mala minimálne 53 eur príjem, potom budeš mať max. podporu, čo je 820 eur pri 31-dňovom dni v mesiaci..tak hádam sa ti oplatí absolvovať ten prepis rp, nie?
Este sa chcem spytat, je pravda, ze zmena poberania RP sa da uskutocnit iba k prvemu v mesiaci?
@evita68
Este mam nejake otazky:
1) Ten prepis RD je mozny len k zaciatku mesiaca, ci hocikedy?
2) Ak by firma zanikla v priebehu mojej RD- po jej skonceni nemam narok na podporu?( pytam sa, ak by tato vyssie opisovana varianta z nejakeho dovodu nevysla)
3) Ten prijem 53 E za den dovolenky je na dohode so zamestnavatelom? Oni mi to vedia tak spravit? Lebo ked som robila na 3 hod/den mesacne som zarabala 90E. Ak poviem, ze nebudem ziadat odstupne a nemusi mi ani dovolenku preplacat mohla by to byt ako protisluzba zato- ze mi napisu tych 53 Eur?
4) Je jedno ako rozviazeme PP? Musi to byt dohodou? Ci ako?
5) PP rozviazem ku dnu dovolenky ,ci k nasledujucemu prac. dnu?
6) Ak sa ma budu na socialke, ci na urade prace pytat, ze preco prepisujeme RD a preco sa hlasim na UP- co im mam povedat? Ja som taky tuko, mne to stale vrta v hlave, co si o mne pomyslia... ☹
DAKUJEM! Pre mna je tato oblast ako by som sa o jadrovej fyzike bavila= 0 bodov.

@dany80 nárok na podporu je vtedy, ak trvá zamestnanie v posledných troch rokoch 730 dní.. takže nárok nemáš..