Manželové záväzky: Mali by sme sa vziať?
Ahojte. Mam dlhoročný vztah, obaja mame 58 rokov a priateľ ma požiadal o ruku. Je rozvedený, žene nechal dom a pred 4 rokmi si zobral hypoteku na byt. Pracuje v zahraniči čiže taký online vztah, až do dochodku. V byte ak by sa mu niečo stale môžem dožiť a vlastnici by boli jeho dve dcery, planoval to pre ne. Ja ale že manželstvo onáša nielen povinnosti ale aj istoty. Postarať sa o manžela v čase choroby mi pride ako prirodzená povinnost. V takomto pripade nemali by to byť buduce dedičky a načo sa vydávať?
@tttbb najlepsie na tom je to, ze je na 100% presvedcena, ze ona doopatruje jeho ako keby mala zaruku, ze ten kto zomrie skorej je on😅😅
@tttbb Ale no. Chod si precitat to kvantum diskusii o chlapoch, ktori manzelkam na materskej vydeluju peniaze do posledneho centa, alebo tie, kde sa zeny stazuju, ze im nevychadza materska na celu reziu dietata, lebo im manzel neda. Zas sa netvarme, ze toto je nejake zenske zmyslanie, toto je zmyslanie chamtiveho cloveka.
@prasiatko30 Mozno prave na to caka, stary ma asi podlomene zdravie a uz nech konecne natiahne kopyta, aby mohla ukoristit cast jeho majetku. No predtym sa rychlo treba zbavit dcer.
@dilarana tak ste si mali zobrat spolocne hypoteku a byt na LV obidvaja, pripadne ked mu poziciavas na splatku tak si ziadaj vratenie penazi co ai mu pozicala. A teda vsetky vydavky 50-50 a nemas problem ked uz teda chlap kupil byt lenna jeho meno, vsak tak si zober aj ty hypoteku a kup este jeden byt, ktory budes mat pre tvoje deti. Tak ako to urobil on, to mozes urobit aj ty
@dilarana Nadobudnut spolu je nieco ine ako "prispela som sem tam ked nevychadzala splatka". Tak si normalne spiste, kolko penazi presne si do bytu dala ty, a na tuto cast mas narok. A ak budete manzelia, budes dedit este viac, ako to, co si dala do bytu. Ale neviem, preco by si mala dedit byt cely, ked on ma dcery a ty si ten byt nefinancovala ani vo vacsine.
@stanielka17 lebo ona ho doopatruje - pruser bude ked on bude musiet doopatrovat ju a bude si vyzadovat dozivotne uzivanie jej bytu🥴🤔
Inak toto je casty problem dnesnych vztahov. Kazdy ma svoje byvanie, svoje uvery a potom je problem to nejak rozumne skombinovat pretoze vzdy niekto bude v nevyhode. (aspon sa tak citi). Este chapem ked to niekto riesi v 40tke, ale 60tka na krku a riesit majetky. Naco?? Na byte si sa nemala podielat nijako a ked si sa podielala nech ti partner vrati to co si tam prispela a zite si kludne o jeden obrovsky problem v zivote menej (majetky).
@prasiatko30 Este je celkom sranda, ze ako argument pre uzurpovanie si bytu pouziva "spoznala som charakter jeho dcer". Takze slusny clovek (co predpokladam je on) vychoval dve dcery s pokrivenym charakterom a preto musi mat @dilarana narok na cely byt. Zaujimava logika, preco mi na nej nieco nesedi. Len aby ten pokriveny charakter nebol v tom, ze dcery ju prekukli a chcu otca ochranit.
@tttbb nehadz všetky ženy do jedného vreca. Nie každá takto uvažuje.
Zaujímala by ma odpoved na tuto zjednodušenu otazku. Ste vydaté A vas muž si zmysli že napriek tomu že napriek tomu že zanechal predošlej rodine majetok, on to chce urobiť znova lebo aj pre druhu dcera chce dom a žite sama a nech chodi domov raz za mesiac dva
@dilarana No a? Moj muz zacinal na uplne inej financnej urovni, ako ja ked sme sa spoznali. Keby sme mali obaja deti z predoslych vztahov (nemame), tak logicky on odkaze svojim detom viac, nez ja mojim, lebo jednoducho nadobudol vacsi majetok. Ak mas s tym probem, musis si najst niekoho, kto ma na posledny cent rovnaky majetok, ako ty.
@stanielka17 Svojho otca mohli chrániť predomnou minimalne vtedy, ked spadol z lešenia a dlhe 3 mesiace ležal v nemocnici. Ani ich len nezaujimalo ako sa o neho starám či nepotrebujem pomôcť. Pardon ked lezal u mna dalsie týždne tak zavolali ako sa má
Ty, si v tomto vzťahu nie spokojná, ani čo sa týka spolužitia. Ja, by som o taký vzťah ani nestála načo sa máte brať, keď máte reálne vzťah na diaľku. Nech ti vráti peniaze, ktoré si investovala do toho bytu a žite každý vo svojom.
@dilarana ako som povedala toto si mala riesit ked kupoval ten svoj byt a mala si sa podielat 50-50 na hypoteke a na zariadovani a vsetkom a byt na LV. Ty si vedela pred tymi neikolkymi rokmi co ide robit a teraz ta to mrzi? Vsak zober aj ty hypoteku a zainvestuj do bytu pre tvoje deti a budete na tom rovnako o co ti vlastne ide? Este stale si neodpovedala ci by si dala aj ty svojmu partnerovi dozivotne pravo na tvoj byt, kebyze ta on doopatruje - na toale neodpovedas lebo to je byt pre tvoje deti.
@dilarana Nezaujimal ich ich otec, alebo si ich nezaujimala ty? Lebo z tvojho prispevku sa mi zda, ze ti skor prekaza, ze nevolali tebe, aby zistili, ako sa o otca staras. Ale aj keby - to ta stale neopravnuje siahat na ich dedicstvo, a kedze tvoj partner im bez okolkov ide prepisat byt, zrejme si donho nedala az tolko penazi.
Ženy, ale ona to berie že tento terajší byt nadobudli, za spoločného vzťahu a tie predchádzajúce nehnuteľnosti s bývalými partnermi.
@anna777115 Len nie je to celkom tak, lebo hypoteka je len nanho a autorka na byt prispievala sporadicky. Predpokladam, ze by s nou konzultoval dedicstvo, keby na byt prispela nejakym znacnym percentom. A pri jej povahe by si to na 100% dala ona sama pisomne.
@anna777115 lenze zjavne on to bral ako vlastnu investiciu a nie ako invseticiu v ramci partnerskeho vztahu, a partnerka mala tiez moznost spravit to iste, kupit si nejaku garzonku ako investiciu ked uz teda nie je na LV
Ten, vzťah je celý nefunkčný a sú to skôr také úvahy o zabezpečení vlastnej existencie, ako o láske a vzťahu. Ja, osobne by som v tomto veku riešila vzťah, každý vo svojom a byť si nápomocný v živote a nie spoločné nehnuteľnosti a záväzky načo.
@stanielka17 To čo je za argument? Velmi ho trapilo, že dcery ho neprišli pozriet a zmohli sa len na telefonat po mesiacoch. Kriste kde je sucit s otcom po tazkom uraze? Nemali by sa deti o rodičov starať a zaujímať ak niečo čakaju?
@dilarana Lenže, to si musí oň vydiskutovať svoj vzťah s deťmi, teba do toho nie je nič. Ty, môžeš riešiť, len vzťahy so svojimi deťmi.
Privelmi kalkulujes. Toto je vec tvojho partnera, ako sa zariadi. Kedze kupoval novy byt sam, tak je jeho, ty mu nemusis prispievat. Chce si ta ale zobrat a uz to je velke gesto. Cize budes mat po jeho smrti narok na pol bytu a vdovsky dochodok. To ti nestaci? A ze sa o manzela postaras, je predsa samozrejmost. Partner tuší, ako rozmyslas a kalkulujes?
@dilarana a ty chces jemu otvorit akoze oci aby pochopil, ze ako sa dcery nezaujimali o otca pocas choroby, tak on by mal svoju bytovu pomoc za starostlivost obratit smerom k tebe?
Ved ak on zomrie, a budes manzelka, tvoja bude tretina bytu po nom, ak ma 2 dcery. Cize dedit budes.
@dilarana Este raz - ci sa onho starali a ci nie ta neopravnuje dedit cely byt. Nema to ziadnu logiku. Ty mas narok na to, co si do bytu investovala ty, a ked sa vezmete, tak aj tak budes dedit zrejme viac. Tak neviem, co riesis, lebo to vyzera cele tak, ze si s nim z cisteho kalkulu a nevies sa dockat jeho smrti, aby si ziskala ten byt.
@la_dolce_vita Kedže list vlastnictva je už teraz a je na nom iba jeho meno, s tým by šiel aj do manželstva a dlhé roky ho bude platiť z manželskeho spoločneho prijmu chcela som vedieť či môže určit deti ako dedičov a mna nechat na dožitie. Nie som si istá či by mi v tom prípade mala patriť nejaká čiastka ak by som nefigurovala na LV. Nemám zaujem o celý byt preboha

@stanielka17 Už niekokolko krát som tu opakovala, ze moj byt som nadobudla s otcom mojich deti. Na tento byt si priatel zobral hypoteku už sme bolo dávno spolu, a ja sa taktiež podielala natom, ked sa nestihala splatka a pomahala finančne. Spolu sme to nadobudli spolu.