icon

Manželové záväzky: Mali by sme sa vziať?

dilarana
16. dec 2023

Ahojte. Mam dlhoročný vztah, obaja mame 58 rokov a priateľ ma požiadal o ruku. Je rozvedený, žene nechal dom a pred 4 rokmi si zobral hypoteku na byt. Pracuje v zahraniči čiže taký online vztah, až do dochodku. V byte ak by sa mu niečo stale môžem dožiť a vlastnici by boli jeho dve dcery, planoval to pre ne. Ja ale že manželstvo onáša nielen povinnosti ale aj istoty. Postarať sa o manžela v čase choroby mi pride ako prirodzená povinnost. V takomto pripade nemali by to byť buduce dedičky a načo sa vydávať?

anna777115
16. dec 2023

Autorka deti sú neopominutelny dediči, aj keby svojho otca v živote nevideli s tým nič nespraviš. Ak, chceš dediť po smrti manžela celý jeho majetok musíš si nájsť, takého po ktorom by si ty bola jediný dedič, inak to už nevidím.

stanielka17
16. dec 2023

@dilarana Nebude ho platit z manzelskeho spolocneho prijmu, lebo to neuvadzal v ziadosti o hypoteku - keby to tak bolo, tak by bolo na hypoteke aj tvoje meno. Tebe staci nezriadit si s nim po svadbe spolocny ucet, a mas vybavene. Byt je jeho, z tvojich penazi sa hradit nebude, a potom rataj s tym, ze ho budu pravoplatne dedit jeho dcery. A mozes si usetrit divadielko o starostlivej a obetavej manzelke.

anna777115
16. dec 2023

Lenže, aj keby ten byt vlastnili spoločné, tak po jeho smrti, by deti dedili jeho polovicu.To, by musel dať celý byt prepísať na autorku, aby nemohli dediť deti. To, je už aká trúfalosť.

la_dolce_vita
16. dec 2023

@dilarana tu su dve moznosti. Bud ho uste pocas zivota prepise na teba a tak dcery nebudu mat nic alebo to necha tak a ked zomrie, tak budet dedit vy 3. Ty ako manzelka tusim polovicu a ony kazda stvrtinu. Tym ti dost pomoze si myslim, duplom ak po tebe by nededil nic. Ach jo, smutne takto kalkulovat... mne to pride od neho aj tak dost velkoryse.

stanielka17
16. dec 2023

@anna777115 Ved o to tu cely cas ide - nejakou mentalnou gymnastikou sa dopracovat k zaveru, ze on ten byt musi prepisat na nu, lebo ona si to zasluzi viac, ako jeho dcery. Pripomina mi to jednu diskusiu z minuleho roka, kde autorka trvala na tom, ze nova frajerka jej ex jej musi platit vyzivne. Diskusia bola taka viralna, ze sa pridali aj baby, co su pravnicky, a ona sa aj s nimi hadala o svojej pravde :D

0silvia0
16. dec 2023

@la_dolce_vita nie, ak je byt len jeho majetkom, tak sa deli rovnakym dielom. Iba ak by bol byt v bsm, tak dedi manzelka polovicu.

dilarana
autor
16. dec 2023

Myslim že som sa tu stretla s celým radom rozvedených žien alebo žien ktoré by svojho bývaleho po prípadnom rozvode zdrali z kože a ak by aj chcel začať spoločný život s inou ženou to by bolo iné divadlo. Nemám zaujem ani o cent viac ako mi umožnuje zákon. A uz vobec nie celý byt.

anna777115
16. dec 2023

Bože, ale tebe zákon neumožňuje ani cent z toho bytu, tak sa s tým zmier, alebo si nájdi vhodnejšieho partnera na dedenie.

joannita
16. dec 2023

@stanielka17 ked budu manzelia, jeho byt sa bude splacat aj z jej platu, nakolko plat je sucastou BSM. Cize hypoteku na jeho byt, budu splacat SPOLOCNE.

stanielka17
16. dec 2023

@dilarana Tak sa rozhodni, co vlastne chces. Lebo ked sa vezmete, budes mat automaticky po jeho smrti narok na polovicu z toho bytu. To nechces, ale teraz vravis, ze ho nechces ani cely, tak co vlastne chces? Rozkrajat ho na stvrtinky?

stanielka17
16. dec 2023

A inak chudak ten chlap, ani netusi, co si vlastne ide brat. Jednu vypocitavu babu, ktora by ho ani neosrala, keby v tom nebola vidina novej nehnutelnosti, a za jeho chrbtom si pripravuje scenar na jeho skon.

joannita
16. dec 2023

@stanielka17 zdedi tretinu bytu, kedze byt nespada do BSM a ma este 2 dcery

anna777115
16. dec 2023

Mne, to rozum neberie vytvárať takéto fabulacie, ak zomrie, skôr, alebo zomrie neskôr, no ja neviem. Jediný spôsob, ako sa dostať k tomu bytu, že by ho autorke daroval.

stanielka17
16. dec 2023

@joannita V prvej skupine dedia poručiteľovi deti a manžel poručiteľa, a to každý rovnakým dielom (§ 473 ods. 1 Občianskeho zákonníka). Na základe uvedeného by 50% všetkého majetku tvoriaceho dedičstvo (teda vrátane majetku, ktorý poručiteľ nadobudol v reštitúcii) zdedila manželka poručiteľa. Rovnaký 50% diel dedičstva podľa uvedeného ustanovenia dedia poručiteľovi deti.

Dedi sa na dve polovice, a ak je deti viac, tak tie si rozdelia druhu polovicu. A nie, hypoteka na byt nadobudnuty pred manzelstvom sa nesplaca spolocne a ani si to neviem velmi predstavit - ak ma manzelka vlastny ucet, tak sa z jej platu neberie nic.

dilarana
autor
16. dec 2023

@joannita Ďakujem za odpoved. Manželstvo aj v povinnostiach a je mi ľuto že to bolo pochopené že mám zalusk na celý byt. Len som sa zaujimala načo mam narok a čo mi patrí nič viac a nechat to ako na dožitie či nie je riskantne, ešte raz dakujem

anna777115
16. dec 2023

Autorka, najdôležitejšii je názor tvojho partnera na celú situáciu.Od, toho čo chce on by som sa odrazila.

la_dolce_vita
16. dec 2023

@0silvia0 aha, jasne, dik za info.

stanielka17
16. dec 2023

@dilarana Lenze @joannita ti hovori uplne nespravne informacie, ale ver comu chces.

dilarana
autor
16. dec 2023

@anna777115 Ano postaraj sa o mna takisto ako pri uraze ak by bolo treba ale potom všetko dceram

joannita
16. dec 2023

@stanielka17 ty si pravnicka? Lebo ked sem nieco skopirujes, tak to nemusi byt celkom tak.
Hypoteku po svadbe BUDU SPLACAT SPOLU. Pretoze plat je sucastou bsm. Jedine ze by mali bsm oddelene. V pripade rozvodu ona moze polivicu splatok sudnou cestou ziadat spat a aj ich dostane.
Spolocny ucet alebo oddeleny je uplne pase. Aj to ze byt nadobudol pred manzelstvom.

dilarana
autor
16. dec 2023

@dilarana Ja sama si platim dobru životnu poistku kde mám všetko zahrnuté a poistené aby som nebola velkou príťažou pre deti,

stanielka17
16. dec 2023

@joannita Nie som pravnicka ale mam to z informacii pravnickej kancelarie. Ved si to kludne dohladaj sama, nemusis hned utocit. Hypoteku na byt NEBUDU platit spolu, lebo bol nadobudnuty PRED manzelstvom. Ach jaj.

dilarana
autor
16. dec 2023

@stanielka17 Iba založená pred manželstvom, splacala by sa predsa v manželsve

stanielka17
16. dec 2023

@dilarana @joannita V prípade, že pred uzavretím manželstva jeden z partnerov nadobudol nehnuteľnosť kúpou na základe jemu poskytnutého hypotekárneho úveru (napr. rok pred svadbou kúpil byt na hypotéku), táto nehnuteľnosť patrí do jeho výlučného vlastníctva, nie je predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Za hypotéku a záväzky z nej plynúce zodpovedá sám.

Zdroj: https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/hypot...

la_dolce_vita
16. dec 2023

To je v podstate jedno, ci tretinu alebo polovicu. Nieco jej proste prenecha, hoci on nedostane nic v opacnom pripade. Nikdy nevieme, kto skor zomrie.

joannita
16. dec 2023

@stanielka17 "Pokiaľ ide o dom vo výlučnom vlastníctve Vášho manžela (tento dom nepatrí do BSM) tak tento dom zdedíte rovnakým dielom Vy a jeho dve deti"

anna777115
16. dec 2023

Autorka, ja mám o desať rokov menej ako ty, ale s vlastných životných skúseností by som sa spoliehala, len na to čo vlastním ja a nič s nikým už neriešila, čo sa týka spoločného. Ani, by som nevražala financie, do toho, čo nie je moje. Navyše máte deti aj ty aj on, takže tam sú ďalšie komplikácie, lebo zomrieť bohužiaľ môžeš skôr aj ty a tvoje deti by tiež mali nárok na dedičstvo po tebe....

stanielka17
16. dec 2023

@joannita No a ked budes citat trosku dalej, zistis, ze jeden z dvoch rovnakych dielov patri detom.

prasiatko30
16. dec 2023

@anna777115 a jej manzel na cast z jej bytu