icon

Meno a priezvisko dieťatka v rodnom liste

lussi17
26. nov 2011

...ahojte mamičky...
chcela by som sa poradiť,lebo stále počúvam inú odpoveď- čakám maličké a o nejaké tri týždne by malo otvoriť očká na tomto svete. S otcom dieťaťa nekomunikujem,takže bude sa riešiť súd. A počula som,že ak nemám papier od matriky že je otec dieťaťa ten a ten,môj malý nebude mať v rodnom liste napísané krstné meno pokým neprebehne súd..preto sa chcem opýtať že či sa dá urobiť to,že ja otca dieťaťa neuvediem,tým pádom budem mať malé napísané v RL meno aj prezvisko??a otca dieťaťa až potom udám na súd...Je niečo také možné?

cawes
7. apr 2013

@kika1981 ja som vas pochopila. Kedze nie ste svoji t.z. Ste rozvedeny tak oni nevedia ci je ci neni otec. Ja tiez zijem s partnerom v jednej domacnosti ale uznanie otcovstva treba. Da sa to spravit na matrike je to take ceste prehlasenie ako keby. Uz si nepamätam presne

kika1981
7. apr 2013

@cawes a to uznanie otcovstva evidujú na matrike či na mestskom úrade miestneho bydliska ?

sense
7. apr 2013

@kika1981 kedze od rozvodu uplynulo viac ako 300dni tak budete musiet mat urcenie otcovstva bez toho Vam meno otca do rodneho listu nenapisu, lebo oficialne ste uz rozvedena, a urad nemoze vediet kto je otcom Vasho dietata, kedze ste si ponechali ex-manzelovo priezvisko , tak priezvisko budete mat rovnake, ale meno ex-manzela bez toho otcovstva do rodneho listu nenapisu...treba skocit na matriku s ex-manzelom s obcianskymi a na pockanie Vam vydaju potvrdenie o urcenie otcovstva, da sa urobit aj pred narodenim dietata....

zvolsiinylogin
7. apr 2013

@kika1981 ex mojho muza to tiez tak vyriesila, hoci ma dieta s inym - co vlastne nie je tvoj pripad, nechala si po rozvode priezvisko mojho a tym padom dievcatko ma po nej priezvisko (teda aj po mojom,boli 300 dni po rozvode), lebo biologicky otec sa nehlasil k nemu a ono nadobudlo priezvisko po matke - aspon tak mi to vysvetloval ex, ale ci je to pravda, aj ja by som chcela vediet ...inac dievcatko ma v rodnom liste, ze otec neznamy...

kika1981
7. apr 2013

@zvolsiinylogin podľa mňa je to správne, to že malá dostala jej meno len preto lebo si nechala priezvisko tv.priateľa t.j. exmanžela, a keď je tam otec neznámy tak s tým tvoj nemá nič spoločného, nič sa neboj 😉

cawes
7. apr 2013

@kika1981 my sme boli na obecnom urade

kika1981
7. apr 2013

@cawes Ďakujem Ti , teraz som len v 24.tt možeme aj teraz al. musíme tesne pred porodom či to je jedno ? Čím skor tým lepšie ? A vlastne tam dostaneme predpokladám nejaké potvrdenie a to musím odovzdať na miesto sobášneho listu v porodnici ? Aj to ma napadlo, že by som tam vzala náš starý sobášný list, hi hi , ale to by bol trestný čin asi či ? :Dhaha

cawes
7. apr 2013

@kika1981 no to neviem ale to asi nepojde s tym sobasnym listom. My sme to robili bola som v5 mesiaci. A davala som to v porodnici

cawes
7. apr 2013

@cawes ale neviem ci to nestaci zobrat len na miesto kde vybavujes rodny list

kika1981
7. apr 2013

@cawes to som robila len sradnu s tým starým sobášnym listom 🙂

sense
7. apr 2013

@kika1981 my sme to napr. vybavovali ked som bola asi v 12tt, len s obcianskymi ...keby si predlozila sobasny list tak je to podvod, a myslim ze za nejake problemy ti to nestoji....urcenie otcovstva mozes vybavit hocikedy pred porodom a na urceni otcovnstva bude stat ze ste sa dohodli ze otcom dietata este nenarodeneho ale uz pocateho je ten a ten.....podmienka je ze musite byt obaja pri tom a musite ho podpisat pred uradnickou....aspon my sme tak museli, ale trvalo to asi pat minut kym odpisala udaje z obcianskych preukazov, precitala to pred nami oboma nahlas a ze ked s tym suhlasime mame podpisat....a sme ani nic neplatili...vybavovali sme to v Ruzomberku na matrike...

zvolsiinylogin
7. apr 2013

@kika1981 a kto jej bude teraz platit alimenty? dost som to kedysi studovala a v zakone je, ze niekto musi, bohuzial..

kika1981
7. apr 2013

@sense to som robila len for s tým starým sobášnym listom :D , a na základe podpísanie potr. dokumentov ste dostali nejaké potvrdenie a s tým si išla do porodnice, dobre to chápem ?

emily76
7. apr 2013

@dandy2672 ak by sa partnerka stihla do porodu rozviest a vy aj zobrat, tak dieta bude mat tvoje priezvisko. Ta "ochranna" plati iba ak sa matka znovu nevyda.. 😉

sense
7. apr 2013

@kika1981 no este ma ten odchod do porodnice caka, ale na zozname co som dostala z porodnice co treba, tak tam bolo napisane ze pokial chces mat otca zapisaneho v rodnom liste treba doniest toto potvrdenie o urceni otcovstva, tak hned pri narodeni ked pridu zapisat udaje ohladom dietata bude otec automaticky v rodnom liste...ten papieer co nam teta na matrike predcitala a podpisali sme tak ten nam nechali to bolo vlastne potvrdenie o tom kto je otcom dietata a este tam stalo ze sme sa dohodli ake priezvisko bude mat to dieta....a na matrike sme vobec nic nevypisovali len prisli tam, povedali ze si chceme nechat urobit potvrdenie o urceni otcovstva matrikarka si vypytala obcianske preukazy, spisala ten papier, predcitala, podpisali sme, dala razitko, popriala vsetko dobre a sli sme....

sense
7. apr 2013

@zvolsiinylogin alimenty nebude platit tvoj manzel resp priatel, lebo otec je neznamy....alimenty nemaju s priezviskom nic spolocne, to dieta nemohlo ani ine priezvisko dostat ako po matke, a kedze je otec neznamy, nemoze pozadovat alimenty od svojho ex...jedine zeby to dala na sud a tam by sa museli urobit najprv testy otcovstva.....

kika1981
7. apr 2013

@zvolsiinylogin haha :D na prvého mi platí to určil súd, ale nie je to povinné keď ja o to nepožiadam úrady a tak :D žijeme spolu takže sme na spoločnej kase nepotrebujem aby mi platil alimenty, a na prvého ešte stále platí aj si z toho robíme srandu, je to kvázy šporenie pre malého 🙂

kika1981
7. apr 2013

@sense ĎAKUJEM!

zuzanka.zuzu
7. apr 2013

@kika1981 v tom prípade áno, musí ísť aj otec dieťaťa, ak ho tam chceš uviesť menovite.

naruto73
31. júl 2015

byvala znamost sa ozvala po 11 rokoch že mam dieta a niesom zapisany v rod.liste musim platit alimenty aj za tých 11 rokov?

zabudnuta
31. júl 2015

@naruto73 zaleží od okolností , prečo sa neozvala a ako určí súd,...ale aj tak predpokladám, že si dáš urobiť testy?

naruto73
31. júl 2015

ak sud urči otcovstvo musim platit alimenty po spiatku od narodenia dietata?

naruto73
31. júl 2015

može ma sud prinutit ist na testy dna otcovstva,ked stým nesuhlasim?

albao
31. júl 2015

@naruto73 samozrejme, ze ta sud moze prinutit ist na testy otcovstva, vsak to by sa z toho chlapi velmi lahko vykrutili ... A kolko spatne budes doplacat urci zrejme sud.

naruto73
31. júl 2015

ake prava ma žena po 11 rokoch s dietatom ak nie je určene otcovstvo a ani v rod.liste nieje zapisane men otca dietata

nanulka24
31. júl 2015

@naruto73 najviac 3 roky spätne, tak sa chystaj.

naruto73
31. júl 2015

podla čoho určuje sud vysku alimentov ked mam ešte jednu vyživovaciu povinnost

nanulka24
31. júl 2015

Predsa podla zarobku a majetkovych pomerov. Sud berie hlavne do uvahy potreby dietata.

naruto73
31. júl 2015

mam vo vychove dieta od jeho 2 rokov a zanmost sa ozvala po 11 rokoch že mam ešte jedno dieta.......vtomto pripade čo berie do uvahy sud pri určovani alementov na druhe dieta stou znamostou

ukulela
31. júl 2015

@naruto73 sud alimenty vzy urcuje podla potrieb dietata a vysky prijmu. alimenty sa daju vymahat 3 roky dozadu. v tvojom pripade by som sa poradila s pravnikom - treba zdoraznpvat, ze si 11 rokov o dietati nevedel. teda pokial testy otcovstva preukazu, ze je tvoje. (nerozumiem, co sa udialo, ale OK) a teda mozno v tvojom pripade sa nejako vyvlecies z toho spatneho platenia ... inac to druhe dieta, co mas v opatere,to mas s kym? s touto istou?