Meno a priezvisko dieťatka v rodnom liste
...ahojte mamičky...
chcela by som sa poradiť,lebo stále počúvam inú odpoveď- čakám maličké a o nejaké tri týždne by malo otvoriť očká na tomto svete. S otcom dieťaťa nekomunikujem,takže bude sa riešiť súd. A počula som,že ak nemám papier od matriky že je otec dieťaťa ten a ten,môj malý nebude mať v rodnom liste napísané krstné meno pokým neprebehne súd..preto sa chcem opýtať že či sa dá urobiť to,že ja otca dieťaťa neuvediem,tým pádom budem mať malé napísané v RL meno aj prezvisko??a otca dieťaťa až potom udám na súd...Je niečo také možné?
Poprosím niekoho o radu kto má podobnú skúsenosť..Som ešte vydatá ale už niekoľko rokov žijeme s manželom oddelene keďže si pred pár rokmi našiel novú znamost,mame spolu syna o ktorého sa ako tak stara ale my dvaja spolu veľmi nekomunikujeme,ja som tiež spoznala niekoho a čakám teraz dieťatko ktoré sa už o mesiac narodí,problemom s ktorým si neviem poradiť je že neviem ako mám uviesť otca v rodn.liste keď som neni este rozvedena,moj manžel mi určite nič nepodpíše dobrovoľne ani na matriku nepojde...nwm z akého dôvodu ale stále robí všetko napriek aj keď odišiel od nás on...bojím sa toho že nevybavim vôbec nič myslím tým príspevky...kočíkove,pridavky atď...pravý otec dieťatka ktoré cakam nemá problém priznať otcovstvo ale čítala som že kým ma nerozvedu s manželom musí byť otcom on...mám už z toho poriadný guláš a vobec neviem ako postupovat,bojim sa hlavne toho že nič nevybavim pre dieťatko žiadne peniažky..
@miach cim skor chodte po uradoch a zistite si to. Stve vas to kvoli prispevkom. A nestve vas, ze ste X rokov vydata za muza, co zije s inou a nestve vas to, ze vase a partnerove dieta bude mat v rodnom liste zapisaneho cudzieho cloveka? Nehnevajte sa, ale divim sa vam, ze doteraz ste to neriesili a aj vasmu frajerovi, ze mu to nevadi. Obehajte si matriku, a tam zistite realne moznosti.
@sashabb naco som cakala...no keby si poznala môjho ja mu vravím už ex tak by si mi takúto otázku nepolozila..po prvé som s ním už 19 rokov mam 12 roc syna ktorý by rozvodom veľmi trpel keďže je to neskutocne citlivy chlapec,po druhé celé tie roky sa mi smial a vyhrážal že mi nikdy rozvod nepodpíše a že ak ho podám ja skoncim niekde pod mostom,navyse ja som nikdy nemala taký dostatok financií na dáke súdne prieťahy tak som to neriešila odišiel od nas ale keďže vravím o syna sa ako tak zaujíma tak som bola vďačná že aspoň to...poviem to jednoducho že som sa radšej obetovala pre dobro dieťaťa..toto druhé tehotenstvo nebolo vôbec plánované je úplne nečakane ale ja som vďačná že vôbec druhé je keďže mám zdrav.problemy vôbec mať dieťa..
Ahoj! ja som dcérke otca neuviedla,nakoľko sme sa rozišli ešte počas tehotenstva. Po pôrode som dala malej moje priezvisko s tým,že potom cca o 1 mesiac som mala pojednávanie na súde -prišlo mi predvolanie,kde som sa zriekla výživného na dieťa keďže som otca neuviedla. On nemá záujem a ja som aj rada,nakoniec by si po rokoch na nu nárokoval... Vydala som sa a môj manžel jej dal svoje priezvisko. Malá o všetkom vie,má síce len 7 rokov ale od mala som jej hovorila pravdu a vie,že ten čo ju splodil ju vlastne nechcel... Pa
@miach to nemysliš važne toto??? rozvodom by syn velmi trpel? ale to že vydatá matka má milenca s ktorým čaká dieťa a otec má milenku s ktorou žije je akože v poriadku? Máš to trochu pomýlené 😒
O tehotenstve hádam vieš už pár mesiacov tak načo si doteraz čakala? Trebalo to riešiť skôr. Keď sa dieťa narodí otec bude automaticky manžel. Takže treba sa rozviesť a potom všetko riešiť súdne - zaprenie a určenie otca.
Príspevky s tým nemajú nič spoločné. Sú to dve rôzne veci.
@sashabb sasha...ty si zjavne taka múdra že by si mohla napísať o tom knihu,sudis tu človeka ktorý.ani nepoznáš a ani to tu nikto od teba nežiadal..ja som prosila o radu čo sa týka ohľadom postupu zapísania otca do rod.listu ked som este zatial vydata... a nie o tvoje životné múdrosti,ale keď si tak mimo tak ja nežijem s nikým to že som otehotnela neznamená že už mám doma druhého chlapa a môj zatiaľ ešte muž tiež žije sám a keďže sme od seba pár km tak je so synom denne a ten ani len netuší čo my dvaja riešime celé roky medzi sebou...nikto z nás ho totiž nezaťažuje do iných vzťahov...preto som spomenula že som ticho a celé roky trpím v tomto už nezm.manzelstve...uz si to pochopila
@sashabb a čo sa týka toho či som to riešila skôr..tak samozrejme že som to riesila..oznámila som mu to hneď ako som zistila teh.,a pytala som sa ho či sa konečne dohodneme na rozvode aj pod.,spomenula som mu aj to že som počula že vraj nebudem moc zapísať pravého otca kym nad nerozvedu...no jeho odpoveď bolo len mlčanie a hlúpy výsmech... tak čo sa mám na hlavu postaviť ,ja od neho nič nechcem ale tak právne to dieťa musí mať zatiaľ zapísaného nejakého otca predsa až vybavim čo je potrebné len toto jedine má zaujímalo ako mám zatiaľ postupovať a nie riešiť tu teraz dôvody prečo žijeme ako žijeme...
@miach ako otec bude uvedený tvoj manžel. Ak si dobre pamätám, tvoj priateľ to dokonca nemôže dať ani na súd.
Čo sa týka rozvodu, môže manžel tvrdiť co chce, ze nepodpíše papiere. Myslíš, že keď vás súd rozvedie, bude sa ho niekto pýtať, či to chce podpísať? Nežijete spolu niekoľko rokov, na syna to už taký vplyv mat nebude, ved sa tým nič nezmení... Okrem toho existujú psychológovia, ak by bol problem, môžeš to s nimi riešiť.
Treba v prvom rade podať žiadosť o rozvod, zverenie dieťaťa do starostlivosti a žiadať výživné. Súd mu určí výživné na obe deti, čo sa mu určite nebude páčiť, platiť na cudzie...
@medovka14 ďakujem za názor,takze do pôrodnice mi asi neostáva nič iné len zobrať sobášny list a nechať to tak že otcom je môj zatial manžel..no z čoho mam obavu ako potom post.na matrike keď som čítala že sa tam musí dostaviť ...to jediné má teraz trapi..rozvod budem musieť potom riešiť to viem lebo druhé dieťa chcem potom zapísať pod svojím menom,no a výživné by som samozrejme ziadala len na jeho vlastného syna
@miach no teraz uz nevybavis toho vela, podaj ziadost o rozvod - sud vas rozvedie, kedze ste dlhodobo odluceni a ty mas svoj zivot s novym partnerom. Daj spravit testy DNA. A samozrejme navrh na sud ohladne otcovstva, to totiz mozes podat len ty, manzel alebo dieta, nikto iny. Prispevky vybavis aj ked dieta asi nebude mat meno - tvoj sucasny manzel totiz musi suhlasit s menom dietata. Asi o tom vie, tak sa mu dobre vyskiera. Takze dieta moze mat iba priezvisko, kym sa nerozhodne o jeho mene. Tym, ze si sa nerozviedla pred porodom, je to teda riadne skomplikovane. A co tvoj syn - vie,ze to bude len polovicny brat/sestra? Nebolo mu divne, ze nebyvate v jednej domacnosti?
@miach určite som múdrejšia než ty, nakoľko ovládam veci na ktoré sa pýtaš 😎 také otázky by som čakala od 17-stky.
Sama si sa dostala tam kde si, a stále si točíš len to svoje. Prečo si SAMA nepodala žiadosť o rozvod? počítam, že si nám tu asi pár vecí zamlčala. Ale už sa nevyjadrujem, nemá to význam keď si stále hudieš len to svoje. 🤐
@miach ty musis byt fakt nesvojpravna ... caja, ked si doteraz nebola schopna podat ziadost o rozvod. A este sa vyhovaras, ze za to vlastne mozu vsetci ostatni, len nie ty. Ste sa s tym tvojim "byvalym" nasli. Ako nastrocna sa tu spravas v prvom rade ty, dievca moje. Pretoze dospela uvedomela zena by 1) takyto problem ani nenechala vzniknut 2) ak by uz vznikol, tak ho riesi hned a nevyhovara sa na vsetkych okolo.
@medovka14 lenze na tu matriku mala volat pred 7 mesiacmi. Nie sa spamatat mesiac pred porodom. Debilovi ziadne zdruzenie ani matrika nepomoze.
dobry den poradi mi niekto som z manzelom rozvedena a cakam dietatko z inim muzom a chcem po nom dat priezvisko uz aj v nemocnici co k tomu potrebujem dakujem
@smokenakova ak sa dieta narodi viac ako 300 dni po rozvode, staci na matrike spisat prehlasenie o mene/otcovstve
@smokenakova zalezi,kolko si rozvedena.Ak sa.dieta narodi do roka od rozvodu,bude mat automaticky manzelove priezvisko a budes to musiet riesit potom cez sud.Ak ste rozvedeni viac ako rok,zajdi s partnerom na matriku a tam vybavite cestne prehlasenie o otcovstve.Ten papier len podas matrikarke v porodnici
@majusqa77 ja som rozvedena uy 2roky tak preto sa pitam ako to je
tak iba s partnerom na matriku vypísať papiere a hotovo 🙂
@smokenakova tak to nie je ziadny problem. Vypisu sa papiere a vyriesene. Takze si nemusis s tym lamat hlavku 🙂
@danulienka35 prosím vás a ako prebehol súd? Ako ste jej dali nakoniec meno do rodného listu?

takto prve dieta mam s mojou priatelkou ale ona sa tzv.zriekla a sud mi ho dal do vychovy a druhe mam s inou zmamostou a až teraz sa po 11 rokoch ozvala že mam dieta................nemaju spoločnu matku.............