icon

Môj byt nie je môj

kondelka
10. mar 2017

Ahojte, ak mi budete vedieť dať rady, poznatky, typy .... všetko beriem... som už trošku v zúfalej situácii....
Kúpili sme s manželom v r.11/06 byt, pôvodný stav - všetko sme si prerobili na novo. Niekedy v 11/08 nám prišlo domov súdna zásielka, že úplne pôvodná majiteľka sa dožaduje svojho bytu naspať. A prečo? Lebo ona si zobrala od nebankovky v marci 06 pôžičku. Smiešnych 2000€, s tým že založila rovno aj byt. A samozrejme, nesplácala, ani jednu mesačnú splátku. Po 4mesiacoch prepísala nebankovka na seba byt a ju násilím deložovali. Vyhodili na ulicu. Nebankovka predala jednej babe byt, tá ho po po 3mesiacoch darovala otcovi a ten ho po mesiaci predal nám. Čistý, bez tiarch alebo iných podlžnosti. Pôvodná majiteľka žalovala nebankovku o rok nato, že aby bola neplatná zmluva medzi ňou a nebankovou. Avšak po roku nebankovka už neexistuje a tak postúpili žalobu o ďalších majiteľov nehnuteľnosti. A tak sa dostali k nám :(
Tento spor už trvá 9rokov a včera nám povedali rozsudok. Súd dal za pravdu pôvodnej majiteľke. Zmluva medzi ňou a nebankovkou je neplatná. A všetky úkony, ktoré boli realizované potom sú neplatné a nemali by existovať. Nikoho už nezaujímalo čo s nami, že sme ho kúpili v dobrej viere, že ho užívame až do teraz. A keď sa neodvoláme, tak nám byt vlastne zoberú. Čo môžem robiť? Okrem odvolania? Mám nejaké možnosti? Mám advokátku, ale ..... chcem počuť aj iný pohľad na vec. Tak rada by som tu pôvodnú majiteľku zažalovala, za to vedela o tom, že sa prišla na nás aj pozrieť a nič nepovedala. Nech sa súdi s konateľom nebankovky na nejakom občianskom súde alebo ja už neviem.... Baby viete poradiť?

kondelka
autor
10. mar 2017

@loginexistuje
áno, mám prevereného jeho. Peňazí má dosť, to čo robí - sa mu darí, a preto si aj myslím, že keď ho budeme žalovať, tak sa bude všemožne brániť resp. rôznymi opatreniami, ktoré si vymyslí oddialovať naše vyrovnanie.
@draik
a môžeme odvolaniami niečo dosiahnuť? alebo len predĺžiť prípad? krajskému súdu môže tiež tak dlho trvať vynesnie rozsudku? A potom sa dá tiež odvolať? Je možné vôbec aby dal za pravdu nám?
ja som s ním v kontakte, je naštvaný na sudcu, že tak rozhodol a myslí si, že bol zaujatý, pretože obhájca majiteľky je sám čarnogurs.... :(
že musíme vymyslieť nejaké opatrenia aby sa k bytu nedostali, takže ak som ho správne pochopila, ani nepomýšľa vrátiť niečo alebo sa vyrovnať....

angd
10. mar 2017

@kondelka vidíš, presne ako som si myslela,že bol sudca zaujaty....:(.....Preto treba skúsiť všetko možné,aj nemožné. ....ak by sa to medializovalo,zaujatost by musela ísť bokom.
A určite sa odvolaj,získaš čas.Ako som spominala ten mamin prípad, dotyčná vedela,že my sme v práve a tak na súdy nechodila,vždy zazracne ochorela a tak sa to odrocovalo a odrocovalo,potom sa zas odvolala, zas neprišla atď. ...Takže ak potrebuješ čas, dá sa aj týmto spôsobom. ...

gora8
10. mar 2017

@kondelka ahoj, skusili ste tuto vec riesit s bankou? Aku sumu budete este splacat? Ak neexistuje nadej na ziskanie Vasich penazi, mohli by ste hypoteku prestat splacat a byt by presiel na banku, ktora by si to uz riesila sudnou cestou. Nechcem navadzat na taketo veci , ale bolo by to lepsie ako nic. Samozrejme by som to v banke pravdivo odovodnila.

adula12
10. mar 2017

Podajte trestne oznamenie na predajcu. Tym zacnite.

draik
10. mar 2017

@gora8
Zopakujem, čo som tu už raz napísal. Prosím, nevyjadrujte sa k veciam, o ktorých nemáte šajn. Vaše "rady" zadávateľke poškodia a navyše sú vecne nesprávne.

draik
10. mar 2017

@kondelka
Nepoznám skutkový stav, preto by som mohol len tipovať, či máte šancu vyhrať alebo nie. Od toho máte právneho zástupcu. Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu nie je prípustný riadny opravný prostriedok, len mimoriadne, aj to len v špeciálnych prípadoch.
Zaujatosť sudcu nenastáva pre jeho právny názor.

kondelka
autor
10. mar 2017

@gora8
v banke už dlhujeme necelých 21tisíc, na 6rokov. @draik má pravdu ( zase )
Banka by sa zachovala asi takto: vie, že do konca je iba 6rokov, byt je nepredajný - je poznámka na LV, banka s ním nedokáže hýbať, takže domnievam sa, že by banka to nechala tak ako to je, len s tým, že by si vymáhala od nás splátky + úroky + možno exekútor a všetky veci s tým súvisiace a nám by len vznikli ďalšie náklady a problémy do budúcnosti :(
@adula12 ďakujem, skúsim po porade s právničkou aj tak urobiť.

kondelka
autor
10. mar 2017

@draik
hm, tak škoda.... ja som mala pocit, že môžem veriť našej právničke, teda myslím, že jej stále verím, však to už riešime nejaký ten čas, ale....
to, že sme prehrali, to vo mne vyvolalo pochybnosti, ona nás vôbec nepripravila na takúto možnosť, ona mi nedáva žiaden impulz, ktorý by ma teraz presvedčil, že je pre našu vec "zapálená" a to všetko a všetky emócie do toho ( okolo toho ) samozrejme aj tlak rodiny, to všetko ma núti už konečne konať samu za seba.

gora8
10. mar 2017

@draik mas pravdu, evidentne si pravnik a som rada, ze sa snazis takto nezistne pomahat. Ale toto je diskusia a nie pravna poradna. A kedze zakladatelka prosila o radu, je nas tu viac, ktore chceme pomoct aspon povzbudenim, pripadne malou napovedou. Samozrejme, ze neocakavam, ze zakladatelka sa bude riaddit tymito nasimi "radami", ale moze sa takto od niecoho odrazita a skusit ich prekonzultovat so svojim pravnikom.

draik
10. mar 2017

@kondelka
Banka sa zachová tak, že bude od Vás požadovať buď iný záloh alebo vyhlási mimoriadnu splatnosť úveru. Preto bude vhodné s ňou včas komunikovať.

kondelka
autor
10. mar 2017

@draik
aj keď uvidí resp. vidí našu splátkovú disciplínu? Už vyše 10ročnú? Pretože založiť inú nehnuteľnosť už nemáme, a splatiť ihneď úver je pre nás nereálne.

draik
10. mar 2017

@kondelka
Možno je na čase si pozrieť úverovú a záložnú zmluvu +obchodné podmienky, aby ste neboli prekvapení, na čo všetko má banka právo.

kondelka
autor
10. mar 2017

@draik
no netvárim sa, že tomu rozumiem.... ale teraz takto, mám oznámiť banke, že čo sa deje? alebo to nechať ešte stále tak?

adula12
11. mar 2017

@kondelka inak cele mi to pride divne lebo kde bola povodna majitelka doteraz??? Lebo ona si vezme uver, ktory si v pohodicke nesplaca. Teoreticky jej pravom vzali byt kedze nesplacala. A teraz jej sud uzna, ze ano nebankovka bola pofiderna, tak ona nemusi platit za svoje ciny? Ved takto mala uver zadarmo (teoreticky sa obohatila nepravom) a este aj komplet prerobeny byt bude mat zadarmo???
Neviem ci sa bude dat nejak sudom urcit, ze tam mozte byvat az do ukoncenia sporu lebo to sa povlaci roky. A ten pan co ste od neho kupili byt si urcite vypyta splatkovy kalendar a to ste v prdeli potom. A urcite ziadajte od povodnej majitelky peniaze za prerabku kedze si pride na hotove.
Je mi to cele divne lebo ona bola naivna a naletela, a ze jednoducho ostane bez trestu. Skus zmenit pravnika.
Mate deti?

loginexistuje
11. mar 2017

@kondelka ja by som banku kontaktovala oboznamila ju s rozsudkom a teda s tym ci sa idem odvolat alebo nie samozrejme neprestan platit to je aktualne najvacsia hlupost co mozes urobit zvysok budw zavisiet na dohode s bankou a vasou hypuzmluvou ale is to sa da aj to riesit PRI taken sums ze nebude zabezpecena dalsou nehnutelnostou a umoznia ju dosplacat to budes ale zavisiet of banky standardne sa uver bud vyplati cely alebo zalozis inu nehnutelnost a samozrejme to zacnes riesit sudne voci tomu co van t predal ja by som tiez zvazovala adpon sa poradit s inym pravnikom a skusit mozno mimosudnu dohodu s tym co van to predal

kondelka
autor
11. mar 2017

@adula12
no ani mi nehovor, som tak vytočená na tú pôvodnú majiteľku. Kvôli jej blbosti, že od samého začiatku vedela do čoho ide, že to nebude splácať, pretože ani jednú splátku neuhradila, vedome sa dostala do problémov a spustila sa tento kolotoč. Najlepšie na tom je, že keď som si potom začala zisťovať- potom ako nám bolo oznámené súdom, že sme súčasťou sporu-tak jej prišiel list z quatra, že nespláca pôžičku vo výške 500€ a že to postupujú na spoločnosť na vymáhanie a tiež aj, že berie veci na dobierku a potom ich neprevezme. Tak sa ocitá na blacklistoch, čo som ju sem - tam ponachádzala. Ona si beztrestne proste žije ďalej. Idem zmeniť právnika, v pondelok sa máme stretnúť a oboznámiť ho so situáciou. A deti máme tri 🙂
@loginexistuje
nieee, platiť budeme stále. My nie sme ten typ ľudí, ktorí keď sa k niečomu zaviažu, že prestanú plniť záväzky. Aj ja by som šla asi tou cestou, keby chcel dobrovoľne k tomu pristúpiť, tak úplne lahoda - pohoda. ach jaj

daniel69
11. mar 2017

@kondelka je lepšie s bankou včas a úprimne komunikovať....vždy. Totiž nekomunikovanie a neúplné komunikovanie si banky zvyknú veľmi zle a aj svojsky vysvetľovať. A pozrite si úplnú textáciu toho čo máte podpísané s bankou....ÚZ a ZZ. Raz sa o skutkovom stave banka zaiste dozvie, a potom sa pokojne môže pýtať, prečo ste ju v medziobdobí neinformovali.

kondelka
autor
11. mar 2017

@daniel69
ale ja sa bojím, že banka už teraz voči nám vyvodí postih. Aj keď prípad ešte môže trvať naozaj ďalších 6rokov...
a celkovo, nemal už skôr banku niekto - okrem nás - informovať? Poznámka na LV je od roku 2012. Teda nebola to povinnosť súdu? Je možné, že na to zabudol niekto? Alebo proste okrem nás jej to nemá kto oznámiť?

esther03
11. mar 2017

@kondelka pokial vy budete riadne splacat podla mna nie je dovod, aby banka nejako zakrocila, nakolko ona chce svoje prachy spät nie nehnutelnost, ktoru vlastne vlastni niekto iny.

daniel69
11. mar 2017

@kondelka mrzí ma, že ti nemôžem napísať niečo pozitívnejšie, ale myslím, že túto tému si zakladala preto, aby si sa vedela aj s manželom a právnikom rozhodnuť kvalifikovane ako ďalej. Tu nie je miesto na dohady či pocity, lebo to je práve to, čo prezentujú niektoré spoludiskutujúce, rozumiem, že empatia je ti momentálne blízka, ale v prípade že banka sa na základe skutkového stavu rozhodne vyhlásiť jednorázovú/mimoriadnu splatnosť úveru, tak Vás pocit empatie neochráni. Ozaj podrobne preštudujte obsah dokumentov ktoré máte s bankou podpísané, lebo možno banka môže v prípade že sa to dozvie, požadovať aj iný predmet záložného práva....neviem, nepoznám Vaše zmluvy s bankou....

adula12
11. mar 2017

@kondelka kludne si pozistuj o nej vsetky veci, budes mat dokaz ze je nezodpovedna. A mozno by som aj dala cosi na sud este skor jak cosi vznikne. Ze proste reagujes ta tu spisovu znacku co mas zo sudu ohladne tohto a ziadas teda byt vylucne do svojho vlastnictva lebo mas na byt hypo a brala si ho bez tarchy. A dala by som tam dokazy ako kupne zmluvy a takisto vytlacky zo stranok ze dotycna je klamarka a podvodnicka.

kondelka
autor
14. mar 2017

ahojte všetci, po včerajšie porade s novým právnikom sme zistili nasledovné, že situácia nie je vôbec ružová a máme sa pripraviť na najhoršie. Ani času už moc nemáme.
Ak prehráme aj tento odvolávaci súd a ten by nám pripustil dovolávanie na ústavnom súde, tak máme možno 3-4roky ešte otvorené. Ale ak nám odvolávací súd nepovolí už ústavný súd, tak máme asi 1rok. Potom ešte môžem trošku získať čas, tým že si dám predbežné opatrenie - aby nás len tak nevyhodili z bytu. Ale proste všetko vyúsťuje tým, že o byt prídeme - a môžme sa súdiť zas s predošlým majiteľom. Aj keď nový právnik čo to preštudoval a už sú judikatúry, ktoré majú prihliadať na nevinných kupujúcich, ktorí v dobrej viere nadobudli nehnuteľnosť, a skúsi ju aplikovať na súde, ale všetko je veľkéééé ALE, pretože záleží na subjektívnom názore sudcu :(
Nikdy ma to nazaujimalo, ani včera som nechcela do toho pri právnikovi rýpať, ale náhodou neviete čo sa robí pri tom predbežnom opatrení - nazývam to správne? Myslím, že aký je čas, aké sú podmienky? Aby nás úplne prvá majiteľka nevyhodila na ulicu?

esther03
14. mar 2017

@kondelka teraz uz sa to vola neodkladne opatrenie. Malo by sa rozhodnut do 30 dni. Ale vo vašom pripade nejde o "fazulky" tak by som si neodkladko dala napisat fakt dobremu pravnikovi.

kondelka
autor
14. mar 2017

@ester03
dúfam, že je dobrýý - máme nového.

esther03
14. mar 2017

@kondelka drzim palce, nech sa to vyriesi k vasej spokojnosti 🙂, aj ked bohuzial tento pravny system u nas nadrza podvodnikom, vagabundom, otcom co roky neplatia vyzivne atd.

draik
14. mar 2017

@kondelka
Ak sa nevysťahujete dobrovoľne, bude musieť podať návrh na súd majiteľ nehnuteľnosti. Nemôže Vás vyhodiť len tak na ulicu. Na druhej strane by ste sa mohli vystaviť aj trestnému stíhaniu.
Len pre upresnenie, s dovolaním a ústavnou sťažnosťou je to trošku inak, ako ste uviedli, ale to všetko Vám právnik vysvetlí.

kondelka
autor
16. mar 2017

@draik
aha, ďakujem..... opýtam sa právnika, teda nech mi to riadne vysvetlí.
Momentálne ma zas napadla jedna vec, ktorú som nikdy neriešila, ale keď sudca vyriekol rozsudok, tak spomenul, že trovy na právnika sa musia zaplatiť. A to ako že kto ma zaplatiť???? Zase my? A právnik mi neberie mobil a mňa to tak veľmi zaujíma....

kondelka
autor
16. mar 2017

teraz som dohovorila s právnikom, a potvrdil moje tušenie. Taký kliniec do rakvy, aj súdne trovy ( právnika a iné ) po dobu 9rokov jej budeme musieť zaplatiť. Takže finito. My čo za nič nemôžme, my znášame na kompletku všetkooooo 😢 😢

esther03
16. mar 2017

@kondelka kks to nemyslis vazne, az mi tlak stupol....ja by som na tu babu dala trestne, ak sa to v tejto veci da, ale to uz bude vediet @draik .

persica
Odpoveď bola odstránená