Môj byt nie je môj
Ahojte, ak mi budete vedieť dať rady, poznatky, typy .... všetko beriem... som už trošku v zúfalej situácii....
Kúpili sme s manželom v r.11/06 byt, pôvodný stav - všetko sme si prerobili na novo. Niekedy v 11/08 nám prišlo domov súdna zásielka, že úplne pôvodná majiteľka sa dožaduje svojho bytu naspať. A prečo? Lebo ona si zobrala od nebankovky v marci 06 pôžičku. Smiešnych 2000€, s tým že založila rovno aj byt. A samozrejme, nesplácala, ani jednu mesačnú splátku. Po 4mesiacoch prepísala nebankovka na seba byt a ju násilím deložovali. Vyhodili na ulicu. Nebankovka predala jednej babe byt, tá ho po po 3mesiacoch darovala otcovi a ten ho po mesiaci predal nám. Čistý, bez tiarch alebo iných podlžnosti. Pôvodná majiteľka žalovala nebankovku o rok nato, že aby bola neplatná zmluva medzi ňou a nebankovou. Avšak po roku nebankovka už neexistuje a tak postúpili žalobu o ďalších majiteľov nehnuteľnosti. A tak sa dostali k nám :(
Tento spor už trvá 9rokov a včera nám povedali rozsudok. Súd dal za pravdu pôvodnej majiteľke. Zmluva medzi ňou a nebankovkou je neplatná. A všetky úkony, ktoré boli realizované potom sú neplatné a nemali by existovať. Nikoho už nezaujímalo čo s nami, že sme ho kúpili v dobrej viere, že ho užívame až do teraz. A keď sa neodvoláme, tak nám byt vlastne zoberú. Čo môžem robiť? Okrem odvolania? Mám nejaké možnosti? Mám advokátku, ale ..... chcem počuť aj iný pohľad na vec. Tak rada by som tu pôvodnú majiteľku zažalovala, za to vedela o tom, že sa prišla na nás aj pozrieť a nič nepovedala. Nech sa súdi s konateľom nebankovky na nejakom občianskom súde alebo ja už neviem.... Baby viete poradiť?
@adula12
a to môžem? Mám takú možnosť?
A do basy nikto nepôjde, pretože nebankovka bola s.r.o. Ručila len záväzkami firmy, čiže keď zanikla, jej konateľ už bol alebo je sám za seba.
Ďalší súd? nooo, rozsudok ževraj príde 9.4. ( mesiac od súdu ), potom sa musíme odvolať do 15dní a ďalšie rozhodnutie krajského súdu by malo byť do 12mesiacov.
Tiez by som to dala do telky. Mojej kamoske teraz elektrarne vyrubili 700e nedoplatok a za nic, nepravom. Nik to nechce riesit, musela zaplatit vsetko plus este 200e za kontrolu meraca pricom bol v zaruke este. Poslala to ombucmanovi, a dokonca jej aj telefonoval ze sa na to pozrie...
Takze sance mas. Ved aj na stv su tie pravne relacie ohladne pozemkov a bytov. Pravnici niekedy sedia na riti a je im jedno ako to dopadne, hlavne ze dostanu prachy. To mi ver, oni radia len cakat a cakat a AZ ked prehras tak az potom mozno cosi riesit... ale kde mas byvat s tromi detmi ich nezaujima. Ale myslim, ze sa neda len tak na ulicu vyhodit matku s tromi detmi, ked nemate kam ist a hlavne zaco. Urcite to bude vyriesene aspon tak, ze tam mozte byvat pokial vam dotycny nevrati plnu sumu penazi plus ta krava peniaze za prerabku. Deti su chranene.
@draik a ty ako pravnik si jej teda nic neporadil len cakat... a nechce sa mi verit ze osoba co nesplacala uver a obohatila sa o 2000e z nebankovky si len tak beztrestne moze ziadat co chce. Lebo za trest sa pyka, nie? A nie ze ona ma vo vacku 2000e a teraz chce este pekne krasne prerobeny bytik spat. To jak keby chytili zlodeja v obchode a v pohodicke ho pustili a pribalili mu este navyse aj cukriky na cestu.
@adula12
Právny prípad nie je o pocitoch, ale o faktoch. Preto má zadávateľka otázky právnika, ktorý má podklady potrebné pre to, aby mohol prípad analyzovať a zvoliť vhodný postup. To sa nedá na základe pár informácií z debaty. Vlastnícke právo je nepremlčateľné a ak zmluva, na základe ktorej došlo k prevodu nehnuteľnosti, je od počiatku neplatná, tak pôvodná vlastníčka nemohla o vlastníctvo prísť. To nemá absolútne nič spoločné s nejakým jej údajným obohatením sa o pôžičku a podobne.
Predpokladám, že ak by nebankovka Vám zobrala byt rádovo v vyššej hodnoty ako 2000 e, pričom by objektívne mohli nastať dôvody nesplácania pôžičky, tak by ste sa tiež bránili. Tu však vstupuje do úvahy možná ochrana nadobudnutia vlastníctva v dobrej viere.
Neustále "radíte" na základe svojich pocitov, čo je skôr vhodné do iných tém, kde vlastný názor na životnú situáciu má svoje opodstatnenie. Preto som si dovolil Vás na to upozorniť, aj keď som si vedomý, že zahlcujem diskusiu príspevkom, ktorý zadávateľke priamo nepomôže, ale aspoň upozorní na mylné informácie v diskusii.
@draik ved ok. Ale nevidim dovod nato preco by napr. nemohla napisat do telky a podobnych institucii... lebo cakat v tomto pripade je na porazku... za pokus nic neda... lebo teda ja by som sa bila zubami nechtami zato, co je "moje". Ved preboha ma tri deti tak nemoze cakat len tak kym ich vyslu na ulicu alebo ako vy radite, ze sa ma dobrovolne vystahovat. A kam??? Ja viem, ze tu davame rady ale niekedy ani ta rada nie je na skodu. Samozrejme pokial jej niekto neradi nieco nelegalne ci protizakonne alebo zvratene ako jedna jej radila neplatit hypo. 😂 zas myslim, ze autorka ma dost zdraveho rozumu a vie co je ok a co nie. Kazdy by bol zufaly a myslim, ze vyskusa vsetko preto aby dostala to, co jej patri.
@adula12
Konkrétne som reagoval na Vaše vyjadrenia, ktorými radíte konkrétny postup vo veci (nie medializáciu), a to 11.3 o 6:20, 11.3 o 14:28 a 17.3 o 17:27. Tieto Vaše príspevky sú, žiaľ, ako som napísal, úplne mimo a zadávateľke nepomôžu .
Týmto si dovoľujem našu debatu na túto tému ukončiť, aby som zbytočne nezahlcoval diskusiu.
Napadlo ma .... ak vám banka dá okamžitú splatnosť hypo, jediná možnosť (iný byt nebudete mať po ruke) bude iný úver bez založenia nehnuteľnosti - zrejme spotrebný s vyšším úrokom :(. Možno pre lepší pocit, že myslím na všetky možnosti - pozrela by som si, či a za akých podmienok by sa dalo zobrať si úver. ...keby došlo k najhoršiemu.
Nebudem sa rozpisovať o tom, že je to celé choré a svinsky nespravodlivé - myslím na teba a posielam čím viac sily.

@persica + @esther03 ja som v šoku proste a už sa zmôžem len na 😢
pretože jednak nám zoberú byt, jednak musíme zaplatiť tie trovy a ešte budeme musieť doplatiť aj hypo.... 😢 😢