Môže otec dať občianstvo dieťaťu na Slovensku?
ahojte neviete mi prosim poradit matka aj otec dieťaťa su Slovaci otec dieťaťa žil vo Velkej Britani (UK) ziskal aj UK občianstvo môže dať občianstvo dieťaťu národenému na SK bez súhlasu matky,pripadne mu zmenit alebo doplniť priezvisko? Ďakujem
@tundra Ďakujem to viem ze Švajčiarsko to ma take komplikovane len potrebujem zistit konkretne to UK ale dakujem ☺
@misulka1906 ak sú obaja rodičia v rodnom liste, tak súhlas druhého rodiča treba asi na všetko…bez súhlasu matky neurobí nič. A naopak rovnako.
nie neda pokial je matka na rodnom liste treba jej suhlas
@misulka1906 mozes
Dieta ma narok, ak je otec uznany v rodnom Liste na obidve obcianstva do veku 18 rokov. Potom sa vacsinou musi jedneho vzdat, to slovenske ma stale po matke. Tomu sa neda vyhnut. Ona ho moze dat uz at cez ambasadu.Jedine, ze by to mala Britania este inak regulovane. Je to viac menej papierovacka. Dieta nadobudlo obcianstvo po mame, po otcovi az po uznani otcovstva
@kiki68 Bez súhlasu matky? ked otec je Slovak a UK občianstvo ziskal ale žije na SK
@kiki68 tak myslím, že nemáš pravdu, podľa mňa dieťa bude mať stále dvojité občianstvo aj po 18, od roku 2022 aj dospelí, ktorí spĺňajú podmienky:
https://www.akmv.sk/nadobudnutie-slovenskeho-ob...
@misulka1906 musi mat suhlas aj druheho rodica.
@misulka1906 tam ide o uznanie otcovstva, dieta ma na to nejake pravo zo zakona potom na tie obcianstva. Nakolko tam ihned vydaju aj spolocne prava na starostlivost o dieta. Matka a tym suhlasi ked otca uvedie v rodnom liste, je to jedna ziadost. Ten otec musi prave suhlasit s priznanim otcovstva ( inak to moze zena ziadat cez sud).
@kristiii skus priamo legislativu pre Cesko v tomto, toto su moje skusenosti z Rakuska. Ale podla mna to bude podobne. Nakolko na vobec zapis otca dietata do RL treba jeho doklad o obcianstve. Bez toho to nespravia. Aspon tu to tak je. To dieta ma totiz narok na obcianstvo toho otca a nemoze mu to nikto upriet. Nas ma tiez po otcovi to rakuske, po mne to slovenske. Ale kamoska ma napr z Bosny to ich. Ma myslim stale dvojite aj v 24 rokoch. Neviem aku tam maju regulaciu toho .
@vroni nas na Standesamt informovali totiz vtedy tak 2020 rok, ze v 18 sa jedneho musi ofiko vzdat. My sme ale to slovenske nikdy ani nenechali uznat cez ambasadu. Cize predpokladam, ze bez Anerkennung je to iba formalita uvedena v dokladoch ako je rodny list. Mozno sa to odvtedy zmenilo, pripadne nam niekto nespravne interpretoval to, co je v zakone. Ja som ten zakon nejak nestudovala, nakolko sme s tym nic dalej nerobili.

@misulka1906 neviem,ako v UK,ale vo Švajciarsku je to celkom komplikovany proces.