icon

Môže otec dať občianstvo dieťaťu na Slovensku?

misulka1906
13. júl 2024

ahojte neviete mi prosim poradit matka aj otec dieťaťa su Slovaci otec dieťaťa žil vo Velkej Britani (UK) ziskal aj UK občianstvo môže dať občianstvo dieťaťu národenému na SK bez súhlasu matky,pripadne mu zmenit alebo doplniť priezvisko? Ďakujem

tundra
13. júl 2024

@misulka1906 neviem,ako v UK,ale vo Švajciarsku je to celkom komplikovany proces.

misulka1906
autor
13. júl 2024

@tundra Ďakujem to viem ze Švajčiarsko to ma take komplikovane len potrebujem zistit konkretne to UK ale dakujem ☺

xromix
13. júl 2024

@misulka1906 ak sú obaja rodičia v rodnom liste, tak súhlas druhého rodiča treba asi na všetko…bez súhlasu matky neurobí nič. A naopak rovnako.

ukgirls
13. júl 2024

nie neda pokial je matka na rodnom liste treba jej suhlas

misulka1906
autor
13. júl 2024

@ukgirls
@xromix žijete v UK ak ano a poznáte to tam mozem napisat ss

ukgirls
13. júl 2024
kiki68
13. júl 2024

Dieta ma narok, ak je otec uznany v rodnom Liste na obidve obcianstva do veku 18 rokov. Potom sa vacsinou musi jedneho vzdat, to slovenske ma stale po matke. Tomu sa neda vyhnut. Ona ho moze dat uz at cez ambasadu.Jedine, ze by to mala Britania este inak regulovane. Je to viac menej papierovacka. Dieta nadobudlo obcianstvo po mame, po otcovi az po uznani otcovstva

misulka1906
autor
13. júl 2024

@kiki68 Bez súhlasu matky? ked otec je Slovak a UK občianstvo ziskal ale žije na SK

kristiii
13. júl 2024

@kiki68 vážne? Toto som nevedela, že to platí len do 18. Musím si naštudovať. Lebo teda viem, že syn má automaticky dvojité občianstvo, ale nevedela som, že potom si musí vybrať.

kristiii
13. júl 2024

@kiki68 tak myslím, že nemáš pravdu, podľa mňa dieťa bude mať stále dvojité občianstvo aj po 18, od roku 2022 aj dospelí, ktorí spĺňajú podmienky:
https://www.akmv.sk/nadobudnutie-slovenskeho-ob...

mclissa
13. júl 2024

@misulka1906 musi mat suhlas aj druheho rodica.

kiki68
14. júl 2024

@misulka1906 tam ide o uznanie otcovstva, dieta ma na to nejake pravo zo zakona potom na tie obcianstva. Nakolko tam ihned vydaju aj spolocne prava na starostlivost o dieta. Matka a tym suhlasi ked otca uvedie v rodnom liste, je to jedna ziadost. Ten otec musi prave suhlasit s priznanim otcovstva ( inak to moze zena ziadat cez sud).

kiki68
14. júl 2024

@kristiii plati to pre EU, niektore krajiny to mozu mat inak ( Non EU countries), tie maju inak tie dohody. V EU iba do 18 rokov a potom sa musi jedneho vzdat.

kristiii
14. júl 2024

@kiki68 vieš mi k tomu, prosím ťa, poslať nejaký link? Ja sa na to tiež ešte pozriem, keď budem mať čas. Zaujíma ma to kvôli synovi, lebo on má otcovi české.

kiki68
14. júl 2024

@kristiii skus priamo legislativu pre Cesko v tomto, toto su moje skusenosti z Rakuska. Ale podla mna to bude podobne. Nakolko na vobec zapis otca dietata do RL treba jeho doklad o obcianstve. Bez toho to nespravia. Aspon tu to tak je. To dieta ma totiz narok na obcianstvo toho otca a nemoze mu to nikto upriet. Nas ma tiez po otcovi to rakuske, po mne to slovenske. Ale kamoska ma napr z Bosny to ich. Ma myslim stale dvojite aj v 24 rokoch. Neviem aku tam maju regulaciu toho .

kristiii
14. júl 2024

@kiki68 aha, ok, pohladam si, ďakujem.

vroni
25. júl 2024

@kiki68, blbosť. Nic také ako povinné vzdanie sa občianstva po 18 neexistuje. Dcéra má po 18 a s požehnaním štátu má oficiálne tri občianstva. Jedno z toho rakúske po otcovi.

vroni
25. júl 2024

@kiki68, žiadne do 18 rokov

kiki68
25. júl 2024

@vroni nas informovali ze musi ( ze by skrz Heeresdienst? ). Ja so tiez nemozem nechat dve obcianstva. Ako dospely clovek.

vroni
25. júl 2024

@kiki68, nie a nie. Pre rakúšanov je relevantne len rakuske obcianstvo, takže na vojnu ho ťahať budú. Teda, ak dovtedy ešte bude existovať. Ale teda, je to vynimka, inak ako narodením človek v Rakúsku mať dvojité občianstvo nemoze.

vevesh
25. júl 2024

@kiki68 vynimka u 99% krajin z dvojiteho obcianstva je jeho ziskanie narodenim alebo vydajom, cize len vtedy mozes mat aj x-obcianstiev a aj si ich po 18tke ponechat. Moje deti maju 3 obcianstva, ak sa "dobre vydaju-ozenia", tak aj 4, ak takto legislativa ostane....

kiki68
26. júl 2024

@vroni nas na Standesamt informovali totiz vtedy tak 2020 rok, ze v 18 sa jedneho musi ofiko vzdat. My sme ale to slovenske nikdy ani nenechali uznat cez ambasadu. Cize predpokladam, ze bez Anerkennung je to iba formalita uvedena v dokladoch ako je rodny list. Mozno sa to odvtedy zmenilo, pripadne nam niekto nespravne interpretoval to, co je v zakone. Ja som ten zakon nejak nestudovala, nakolko sme s tym nic dalej nerobili.

vroni
26. júl 2024

@kiki68, nezmenilo sa nič, mám deti narodené 2006 a 2013, stále je to tak. Ale zas úradníci majú občas bujaru fantaziu, to poznám...