icon

Môže sa dedičstvo rozdeliť dohodou?

1. jún 2026

Ahojte, po úmrtí strýka sa rieši dedičstvo a časť rodiny navrhuje dohodu mimo pôvodných predstáv. Zaujíma ma, či ste sa stretli s tým, že sa dedičia dohodli inak, než bol očakávaný podiel. Vďaka za skúsenosti.

anonym_b03782
1. jún 2026

Jasné môžu

anonym_644f49
1. jún 2026

@anonym_autor keď zomrel dedko tak sa mama a teta normálne dohodli kto čo dedí. Nededili nič pol na pol.

baboobchod
1. jún 2026

Samozrejme, dedičská dohoda je dokonca preferovaná a nemusia sa dediť podiely podľa zákona. Notár vás o všetkom informuje a na záver vám ju schváli. S dohodou musia súhlasiť všetci dedičia.

muchotrafka298
1. jún 2026

U mna sme sa dohodli vopred, ze kto by co chcel, resp. co dostane. Na pojednavani, kde sme boli pozvani obidvaja dedici, tam nam notar povedal co a ako a mohli sme sa vyjadrit k tomu.

chrobak7
1. jún 2026

@anonym_autor Áno, je to možné. A býva to dosť časté. Napr. deti sa dohodnú, že po otcovi nebudú dediť financie, ale zdedí ich ich mama.

cutespider
2. jún 2026
@chrobak7

@anonym_autor Áno, je to možné. A býva to dosť časté. Napr. deti sa dohodnú, že po otcovi nebudú dediť financie, ale zdedí ich ich mama.

Takáto dohoda je riziková v tom, že mama môže následne všetko darovať iba jednému dieťaťu a ostatné deti nezdedia nič.

chrobak7
2. jún 2026
@cutespider

Takáto dohoda je riziková v tom, že mama môže následne všetko darovať iba jednému dieťaťu a ostatné deti nezdedia nič.

@cutespider To je možné, ale boli to ich peniaze, rodičov. A keď sú decká tak chamtivé, že potrebujú predediť od otca pár stoviek či tisícov €, tak nech idú podľa zákona.

Po otcovi zostal účet so zostatkom 14 tisíc. 7 bolo v rámci rozdelenia BSM maminych a 7 sme jej nechali v rámci dohody, keby potrebovala na dôchodok (zuby, lekári, lieky,...). Keby ich aj potom dala sestre, nezbláznil by som sa z toho.

Záleží od toho, aké sú vzťahy v rodine a či si jej členovia dôverujú.

cutespider
2. jún 2026
@chrobak7

@cutespider To je možné, ale boli to ich peniaze, rodičov. A keď sú decká tak chamtivé, že potrebujú predediť od otca pár stoviek či tisícov €, tak nech idú podľa zákona.

Po otcovi zostal účet so zostatkom 14 tisíc. 7 bolo v rámci rozdelenia BSM maminych a 7 sme jej nechali v rámci dohody, keby potrebovala na dôchodok (zuby, lekári, lieky,...). Keby ich aj potom dala sestre, nezbláznil by som sa z toho.

Záleží od toho, aké sú vzťahy v rodine a či si jej členovia dôverujú.

@chrobak7, asi záleží od sumy. Ja poznám takýto prípad, že sa deti po smrti jedného rodiča dohodli, že nechajú polovicu domu a pozemkov druhému rodičovi, veď však aj tak to budú neskôr dediť iba oni. Vzťahy mali dobré až do momentu, keď bola objavená darovacia zmluva 😁