icon

Môže si zobrať manžel ošetrovné na dcéru, keď som s ňou na rodičovskej dovolenke?

3. máj 2026

Ahojte, môže si vziať manžel OČR na dcéru, s ktorou som zatiaľ na RD? Dcéra (2,5r) navštevuje asi mesiac jasle, je práve chorá, mne pracovný pomer stále trvá, aktuálne teda na RD ale robím si kurz, na ktorý denne cestujem. Ďakujem.

Strana
z2
petamich
3. máj 2026

Nie, kedze ty si na rodicovskej dovolenke (ak si sa nevratila do prace) a zabezpecujes starostlivost o dieta, tak nemoze na to iste dieta cerpat manzel OCR, takze OCR jedine na teba, ak by si bola ty chora a nemohla sa starat o dieta. A vystavil/a by mu ju tvoja lekar/ka.

autor
3. máj 2026
@petamich

Nie, kedze ty si na rodicovskej dovolenke (ak si sa nevratila do prace) a zabezpecujes starostlivost o dieta, tak nemoze na to iste dieta cerpat manzel OCR, takze OCR jedine na teba, ak by si bola ty chora a nemohla sa starat o dieta. A vystavil/a by mu ju tvoja lekar/ka.

@petamich nie, v praci som stále na RD, a chorá nie som. Takže jedine dovolenka 🫨

anonym_0aa12a
3. máj 2026

Ja som na RD s dieťaťom a manžel s ním ide budúci týždeň na OČR nakoľko ja idem na hospitalizáciu. Moja Dr mi povedala že ja chorá niesom, tak manžel nemôže ísť na OČR so mnou, mame pýtať od detskej Dr, pričom dieťa choré nieje 🤷🏽‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏽‍♀️..

petamich
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

Ja som na RD s dieťaťom a manžel s ním ide budúci týždeň na OČR nakoľko ja idem na hospitalizáciu. Moja Dr mi povedala že ja chorá niesom, tak manžel nemôže ísť na OČR so mnou, mame pýtať od detskej Dr, pričom dieťa choré nieje 🤷🏽‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏽‍♀️..

@anonym_0aa12a ak ides ty na hospitalizaciu, tak PN vystavi manzelovi nemocnica. OCR nie, lebo budes v ich starostlivosti ale vedia mu vystavit PN, pediater by mu ju ani vystavit nemal, lebo vzdy ju vystavuje lekar toho, kto je neschopny (sa starat o dieta).

andaluzia12
3. máj 2026

Pridám zaujímavý postreh. Kolegyňa poberá predĺžený rodičovský príspevok pre zly zdravotný stav dieťaťa, Dr doporučil dieťa nedávať do kolektívu. Dieťa samozrejme do škôlky chodí a teraz je choré. Kolegyňa je s ním na OČR, keďže normálne na TPP pracuje … je to trochu iná situácia ale “zaujímavá” presne ako popisuje anonym nadomnou …

martinkatinka
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

@anonym_0aa12a ale ty si iny pripad. Ty budes hospitalizovana a v tom case sa nemozes starat o dieta, preto moze ist na OCR manzel.

lilinka88
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

@anonym_0aa12a ak ste pýtali od tvojej dr na teba, tak ste pýtali zle. Buď chod opäť za tvojou dr, nech ti vystaví očr do bodu C, ktorý je o tom,že osoba, ktorá sa inak o dieťa stará (čiže ty) ochorela, je hospitalizovaná alebo v karanténe a preto sa o zdravé dieťa stará niekto iný. Toto môže potvrdiť len tvoj ošetrujúci lekár, nie pediater. Čiže buď tvoja obvodná alebo v nemocnici na oddelení ti ju takto tiež vystavia.
Pediater môže vystaviť jedine do bodu A, čiže na choré dieťa, čím by musel klamať a robiť ešte aj záznam v karte

petamich
3. máj 2026
@lilinka88

@anonym_0aa12a ak ste pýtali od tvojej dr na teba, tak ste pýtali zle. Buď chod opäť za tvojou dr, nech ti vystaví očr do bodu C, ktorý je o tom,že osoba, ktorá sa inak o dieťa stará (čiže ty) ochorela, je hospitalizovaná alebo v karanténe a preto sa o zdravé dieťa stará niekto iný. Toto môže potvrdiť len tvoj ošetrujúci lekár, nie pediater. Čiže buď tvoja obvodná alebo v nemocnici na oddelení ti ju takto tiež vystavia.
Pediater môže vystaviť jedine do bodu A, čiže na choré dieťa, čím by musel klamať a robiť ešte aj záznam v karte

@lilinka88 dakujem ti, ze si napisala! ja som zila v tom, ze OCR mu nevystavia, ked je hospitalizacia, tak beriem spat cast svojho komentara a este raz vdaka!

lilinka88
3. máj 2026
@petamich

@anonym_0aa12a ak ides ty na hospitalizaciu, tak PN vystavi manzelovi nemocnica. OCR nie, lebo budes v ich starostlivosti ale vedia mu vystavit PN, pediater by mu ju ani vystavit nemal, lebo vzdy ju vystavuje lekar toho, kto je neschopny (sa starat o dieta).

@petamich manžel nepotrebuje PN. Tá sa vystavuje ak by bol manžel v nemocnici na hospitalizácii s dieťaťom. Tu bude hospitalizovaná žena a manžel ostáva doma so zdravým dieťaťom, čiže ošetrujúci lekár žene potvrdí očr do bodu C

lilinka88
3. máj 2026
@petamich

@lilinka88 dakujem ti, ze si napisala! ja som zila v tom, ze OCR mu nevystavia, ked je hospitalizacia, tak beriem spat cast svojho komentara a este raz vdaka!

@petamich za máličko, súbežne s tebou som ti aj napísala 😁

anonym_0aa12a
3. máj 2026
@lilinka88

@lilinka88 mame s manželom spoločnú obdobnú lekárku

lilinka88
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

@anonym_0aa12a ešte doplním, že ak bude mať manžel očr na dieťa, aj keď zdravé, dieťa nemôže chodiť do škôlky/školy

lilinka88
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

@lilinka88 mame s manželom spoločnú obdobnú lekárku

@anonym_0aa12a nerozumiem čo to má spoločné s manželovu dr, aj keď rovnakou. Buď tvoja obvodná alebo nemocnica pri hospitalizácii vystaví očr do bodu C. Je úplne irelevantné akú dr má manžel

lilinka88
3. máj 2026
@andaluzia12

Pridám zaujímavý postreh. Kolegyňa poberá predĺžený rodičovský príspevok pre zly zdravotný stav dieťaťa, Dr doporučil dieťa nedávať do kolektívu. Dieťa samozrejme do škôlky chodí a teraz je choré. Kolegyňa je s ním na OČR, keďže normálne na TPP pracuje … je to trochu iná situácia ale “zaujímavá” presne ako popisuje anonym nadomnou …

@andaluzia12 tvoja kolegyňa normálne pracuje, aj keď poberá RP, prečo by nemohla poberať aj očr, keď je dieťa choré. Je rozdiel keď je niekto na RD a poberá RP a rozdiel, keď pracuje a poberá RP

anonym_2797e6
3. máj 2026
@andaluzia12

@andaluzia12 to je úplne v poriadku. Ona pracuje, dieťa je v MŠ. Niekto s ním predsa musí ostať doma, keď ochorie. Ja som nastúpila do práce a dieťa šlo do škôlky, keď malo 2,5. Rodičák mi ďalej bežal do jeho 3 rokov. Keď bolo choré, bola som na OČR. Ako inak by som ospravedlnila absenciu v práci?

andaluzia12
3. máj 2026
@lilinka88

@andaluzia12 tvoja kolegyňa normálne pracuje, aj keď poberá RP, prečo by nemohla poberať aj očr, keď je dieťa choré. Je rozdiel keď je niekto na RD a poberá RP a rozdiel, keď pracuje a poberá RP

@lilinka88 ide o ten paradox, že dostáva ten rodičovský príspevok preto, že dieťa nemá chodiť do škôlky, kolektív preň nieje vhodný a ma byt doma.. a ona to dieťa aj tak do kolektívu dáva.. čo je aj smiešne že škôlka príjme dieťa ktoré ma papier od lekára že nemá byt v kolektíve … toto je systémová chyba.. poberať aj plat, aj predĺžený rodičovský príspevok na chore dieťa ktoré aj tak chodí do škôlky

anonym_2797e6
3. máj 2026
@andaluzia12

@lilinka88 ide o ten paradox, že dostáva ten rodičovský príspevok preto, že dieťa nemá chodiť do škôlky, kolektív preň nieje vhodný a ma byt doma.. a ona to dieťa aj tak do kolektívu dáva.. čo je aj smiešne že škôlka príjme dieťa ktoré ma papier od lekára že nemá byt v kolektíve … toto je systémová chyba.. poberať aj plat, aj predĺžený rodičovský príspevok na chore dieťa ktoré aj tak chodí do škôlky

@andaluzia12 pracujem v škôlke pre deti so zdravotným znevýhodnením. Takmer všetky mamičky poberajú predĺžený rodičák do 6 rokov, potom prejdú na opatrovateľský. Niektoré pracujú, niektoré nie. Niektoré deti sú v škôlke 4 hodiny, niektoré celý deň. Tvojej kolegyni odporúčali nechať dieťa doma, no rozhodla sa inak. Vždy je to len odporúčanie. Pediatrička jej musela potvrdiť prihlášku do MŠ, inak sa dieťa do škôlky neprijme. O predĺženom rodičáku rozhoduje posudková komisia.

andaluzia12
3. máj 2026
@anonym_2797e6

@andaluzia12 to je úplne v poriadku. Ona pracuje, dieťa je v MŠ. Niekto s ním predsa musí ostať doma, keď ochorie. Ja som nastúpila do práce a dieťa šlo do škôlky, keď malo 2,5. Rodičák mi ďalej bežal do jeho 3 rokov. Keď bolo choré, bola som na OČR. Ako inak by som ospravedlnila absenciu v práci?

@anonym_2797e6 tomuto rozumiem.. na dieťa do 3 rokov poberá každý rodič .. ale ona ma staršie dieťa a predĺžený rodičovský pre zly zdr stav

terry658
3. máj 2026

@anonym_autor to je blbosť. Zavolaj na sociálku. Môj muž takto bol viackrát a mal nárok.

svetlonos
3. máj 2026
@andaluzia12

@andaluzia12
Ja by som to skôr videla tak, že ťa žena sa snaží udržať si prácu a keby náhodou dieťa ozaj ostane dlhodobo doba, má ako poistku ten predĺžený RD. Keď ženy sú dlho doma zle je, keď nájdu možnosť aj v náročnej situácii robiť a byť Istebné, tiež je zle.

anonym_4f8c5b
3. máj 2026
@andaluzia12

@anonym_2797e6 tomuto rozumiem.. na dieťa do 3 rokov poberá každý rodič .. ale ona ma staršie dieťa a predĺžený rodičovský pre zly zdr stav

@andaluzia12 Mala som to rovnako a pracovala som. Ako by som inak vedela, ze zvladne pobyt v kolektive, keby do skolky nechodila? U nas v skolke jej dokonca aj lieky davali vdaka vybornej pani riaditelke. Dcera potom pokracovala do skoly, teraz je na gymnaziu a pojde studovat medicinu...ano, ma zavaznu diagnozu, ale vzdy som sa snazila, aby zila ako ine deti..

anonym_0f56fb
3. máj 2026

Mňa by zaujímalo či si ja môžem vybrať lekára na dcéru s ktorou je manžel na materskej ak by sa niekto ochotný našiel kto mi zodpovie otázku pravdivo alebo zo skúsenosti budem rada ďakujem

zuzanaete
3. máj 2026
@anonym_0aa12a

@anonym_0aa12a Ja som bola pocas RD v nemocnici a manzel na oct so zdravym synom. Ocr vystavila pediatricka a cast c potvrdil moj obcodny, kedze vedel o co ide. Ocr bola pocas mojej hospitalizacie plus dni, ked som uz bola doma, ale po operacii som nebola schpna sa starat o syna.

terry658
3. máj 2026
@anonym_0f56fb

Mňa by zaujímalo či si ja môžem vybrať lekára na dcéru s ktorou je manžel na materskej ak by sa niekto ochotný našiel kto mi zodpovie otázku pravdivo alebo zo skúsenosti budem rada ďakujem

@anonym_0f56fb s materskou býva problém. Pri OČRke je to jednoduchšie. Istejšie máš zavolať na sociálku.

blaazi
Autor odpoveď zmazal
blaazi
Autor odpoveď zmazal
anonym_4d05ee
Včera o 17:57
@lilinka88

@petamich manžel nepotrebuje PN. Tá sa vystavuje ak by bol manžel v nemocnici na hospitalizácii s dieťaťom. Tu bude hospitalizovaná žena a manžel ostáva doma so zdravým dieťaťom, čiže ošetrujúci lekár žene potvrdí očr do bodu C

@anonym_0aa12a ved to sa nema riesit dovolenkou, ked dieta nie je chore?
@lilinka88

zuzanaete
Včera o 18:05
@anonym_4d05ee

@lilinka88

@anonym_4d05ee Nie, nemusi sa minat dovolenka. Ocr je mozne mat aj na zdrave dieta, ak osoba, ktora sa o neho bezne stara, tak sa nemoze zo zdravotnych dovodov.

zuzanaete
Včera o 18:06
@anonym_4d05ee

@lilinka88

@anonym_4d05ee Je na to presny kod, ktory lekar zada na ocr.

anonym_4d05ee
Včera o 18:08
@zuzanaete

@anonym_4d05ee Je na to presny kod, ktory lekar zada na ocr.

@zuzanaete to som nevedela.

Strana
z2