Môže sused neoprávnene užívať váš pozemok?
Dobrý deň kúpil som dom spojený so susedmi, my mame vlastný vchod a aj oni. Som spoluvlasnik 1/2 na pozemok . Spoluvlastníci manželia sú mŕtvi ich dcéra je dedička, čaká na dedičské konanie. Ona susedni dom predala, s noví majiteľ co kúpil dom spravil snou zmluvu :že keď prededi pozemok tak ho predá jemu, lenže ona je povinná pozemok ponúknuť mne keďže mam predkupné právo to aj mame dojednané pozemok predá mne,... Otázka znie ;môže sused užívať pozemok keď nan nemá právo a ni podiel, berie sa to ako neoprávnené užívanie cudzieho pozemku...... Ja si chcem pozemok o plotit a užívať ho ja keďže som spoluvlasnik 1/2. Môže mi v tom sused zabrániť. Ďakujem za každú radu.
@marrgita135 aha, teraz čítam, že tam má kúsok za domom. Ešte môže žiadať nová majiteľka vyporiadanie spoluvlastníctva a vtedy sa pozemok rozdelí na dve časti. Potom môže pozemok predať aj novému majiteľovi domu. Ale v tomto sa už veľmi nevyznám. Myslím, že ak by ste sa nedohodli, tak rozhodne súd.
@akje prepáč, asi som sa v tom stratila.
So súhlasom druhého spoluvlastníka si ten pozemok môže ohradiť celý. Polku nie, lebo nevie, ktorá polka je jej. Ale keďže ešte prebieha dedičské konanie, tak asi to nepôjde, keďže ešte spolumajiteľ nie je oficiálny. Pri oplotení sa dáva ohláška a neviem, či nebudú chcieť na úrade súhlas od oboch majiteľov. 🤔
@ramzesa ja som to pochopila tak, že ide o dvojdom - proste dva domy a majú spoločnú stenu. A bol tam spoločný pozemok. A z toho ako to písala mi vyšlo, že pozemok bol jedna parcela a dom druhá parcela, alebo skôr dve parcely, keď sa dali domy predať samostatne. Pôvodná majiteľka predávala, autorka povedala, že odkúpi len záhradu. Tak dom predala inému. Len akosi mi nevychádza to, že dom mohla predať, ale na zahradu ešte prebieha dedičské...
@123profil321 celé je to zvláštne. A ešte riskovať, či niekto od nej kúpi dom bez pozemku. 🤷♀️
A pochopila si to správne, je to dvojdom, ktorý stojí na spoločnom pozemku. Ono napr. v jednom rodinnom dome môžu byť až 3 byty a tiež väčšinou stojí na jednom pozemku, ktorý má tých 3 majiteľov. A dá sa predať jeden z bytov, ak je samostatne vedený na katastri ako byt a predá sa s 1/3 pozemku. Si neviem predstaviť, žeby jeden byt mal celý pozemok a dva byty nie. A ten dvojdom mi príde podobný prípad. 🙈
@ramzesa u nás v paneláku zas niektorí nemajú pivnice, pretože pred 20-30timi rokmi sa dal predať byt bez pivnice. Tiež nechápem, ako mohol niekto nechcieť pivnicu, len byť, a pôvodný majiteľ ju predal susedovi... 🤷🏻♀️
Inak, autorka svieti ako neaktívna, zrejme nám to už neobjasní 😃
@ramzesa ale našla som toto
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/ako-riesit-porusenie-predkupneho-prava-na-pozemok/
Takže je to tak, ako som si myslela. Škoda, že už sa nedozvieme ako to skončilo. Ale predpokladám, že ak to aj išlo na súd, vyhrala autorka...
@123profil321 čiže nový majiteľ domu má za domom 160 m svojho pozemku? To tak, keď dostaneme neúplné informácie. Že kúsok 😀. Pod kúskom som si predstavila 2-3 metre 🤣. Ono pokojne ten pozemok môže ešte dedička dať vyporiadať súdom a on už rozhodne. Ale ak som to ozaj správne pochopila, že má nový majiteľ za domom 160m svoj pozemok a ten, ktorý chce autorka kúpiť, je až ďalej, tak potom akosi nechápem, na čo do toho zamotala ten dvojdom 🙈.
@ramzesa tiež som myslela, že to bude tak 2x5 metrov 😃

@123profil321 ako áno, ale keď sa riešia odstupové vzdialenosti od domov, tak sa necháva aspoň nejaké minimum, aby si vedel majiteľ udržiavať fasádu. Ak samozrejme nie sú domy "nalepené" na sebe. Bude si to vedieť tento nový majiteľ zabezpečiť? Preto mi to príde čudné.