Môžem byť osobnou asistentkou na ZŠ súbežne s materskou?
Ahojte neviem či som tu správne, ale skúsim Chcela by som sa opýtať mám susedku malé dievčatko s detskou mozgovou obrnou v seotembri nastúpi do prvého ročníka je spôsobilá akurát má problém s motorikou tj. písanie obmedzená ruka noha,ale dá sa s ňou pracovať len treba tomu napomôcť. Bolo by fajn keby že sa dá mu pomôcť tak že by som jej ja robila osobného asistenta v škole. Momentálne som na materskej, ale som zamestnaná neviem či sa to v takom prípade dá. Nemá niekto s tým skúsenosť a ako na to, ako to vybaviť. Ďakujem krásne
@mogaa dakujem pozisťujem ja som len chcela pomôcť keďže dom tiež mana aj pedagóg. No asi to fakt nebude možné
@bobricek1979 ak chceš pomôcť, nevidím v tom problém - ale doma, nie v škole....ty si ale zrejme chcela vedieť či to môžeš mať platené...ak neplatené, že len chceš byť s dieťaťom v triede a pomôcť mu tak to záleží na škole či to povolí, ale ak platené, tak dieťa musí mať schváleného osobného asistenta - v tomto prípade skôr cez UP.....ale neviem či by si mamičke veľmi pomohla keďže so na MD a zrejme sa chceš časom vrátiť do svojho zamestnania, potom by musela zháňať niekoho ďaľšieho + keby to máš platené musíš byť pri dieťati celé vyučovanie, takže tvoje dieťa by musel niekto stále varovať....Skôr by sa mohla informovať mamička na UP že jej dieťa potrebuje osobného asistenta v škole, či ho môže robiť ona. Niektoré školy majú osobných asistentov ale to funguje tak, že je to len na niektoré hodiny, prípade je v triede viac detí čo potrebujú asistenciu...Všetko záleží od formy DMO , ak ide o ľahšiu formu, tak to dieťaťu ani neschvália. Pokiaľ ale neudrží v ruke pero či ceruzku tak to treba vybaviť.....Samozrejme bude treba podokladať lekárske správy, že dieťa nemá jemnú motoriku a nie je schopné písať samostatne. Len mamička by to mala začať vybavovať hneď, lebo dieťa to musí mať schválené,priznané - k tomu treba podokladať vyjadrenie lekára+ide dovolenkové obdobie.....
@mogaa dakujem tak ja jej pomaham uz teraz asi to necháme tak uvidíme čo v škole. A áno má ľahšiu formu D m o
@mogaa dobrý deň viete mi povedať že ak by som bola zadarmo ako asistent dietetu v škole tak na zakladw akej zmluvy alebo dohody to funguje ďakujem
@katuska3101 teraz už je trochu iná situácia, kým pred 3-4rokmi bolo bežné že veľa škôl nemalo osobného asistenta alebo 1-2na celú školu, teraz je ich na školách oveľa viac + školy majú špecilálne psychologičky(ale tiež nie všade)...takže neviem či by to nejaká škola vôbec akceptovala, oficiálni asistenti majú buď potrebné vzdelanie alebo sú inštruovaní učiteľkou a špeciálnou pedagogičkou ako s danými deťmi pracovať....samozrejme dieťa musí mať oficiálne diagnózu a na základe tej by malo nárok aj na daného asistenta....viem že v škôlkach to až taký problém nebol, lebo tam je stále problém dostať asistenta , ale v bežnej škole si to v tejto dobe neviem reálne predstaviť....ale skúste sa spýtať na danej škole, môžno niekde na dedinskej škole kde je v triede málo žiakov a škola nemá asistenta by to riaditeľka možno akceptovala...ale oficiálnu zmluvu alebo dohodu vám asi nikto nedá, nemá prečo - plat by vám nedávali a aj ZP si musíte platiť sama ak nemáte zamestnanie....
@katuska3101 nie, nemôžte. Skola by mala
vlastne čiernu prácu a problém s IP. Jedine, že podpíšete dohodu o dobrovoľníckej činnosti, napr.
@palicka aká čierna práca veď by som to robila nzadarmo ...škola s tým súhlasí len chcem vedieť že aká zmluva je tam, nakoľko ja mám opatrovateľský aj
@mogaa ona s tým súhlasí riadittelka, neschválili asistenta , je tam malo ziakov v celej škole tak zrejme preto ale bez asistenta chodiť nemôže ...tak že aká zmluva aby škola bola krytá a zároveň ja lebo mám op
@katuska3101 no to potom netuším...to si musí riaditeľka zistiť aké zmluvy sa dávajú za prácu bez platu, teoreticky dohoda o prac.činnosti s príjmom 0. Vie si to zistiť napr.na MU alebo samospráve - mali veľa dobrovolníkov počas testovaní na covid, takže toto je niečo obdobné, kedže je to bez príjmu.....ak to bude bez príjmu tak to poberanie materského príspevku určite neovplyvní, tam len nesmie byť príjem, čo u teba nebude....
@katuska3101 dobrovoľníctvo. Musia Vás ale prihlásiť do SP, …. aj keď s nulovým príjmom. Čudovali by ste sa, ale IP kontroluje prace aj takéto prípady. U nás vošli do budovy 3, zatvorili dvere, dali nastúpiť komplet prítomných dospelých (žiadna návšteva nebola zapísaná), a vyziadali od nich OP. Ekonómka na to musela pripojiť pracovne zmluvy, resp. Dohody. V škole sa nemôžete pohybovať bez platného vzťahu so školou. Úrazy, bezpečnosť, GDPR, bezpečie ostatných deti… ja rozumiem Vašej dobrej vôli, ale v záujme ostatných to musí byt ošetrené. Skúste sa spojiť s riaditeľkou a UPSVaR tak, aby sa našla riesenienbwz toho, aby ste neprišli o peniažky ani Vy. Osobná asistencia nie je možnosť? (Školy majú pedagogických asistentov pre ziakov so SVVP, osobných riesi UPSVAR- teda ich financovanie)

@bobricek1979 viem že volakedy osobného asistenta mohol robiť takýmto deťom rodič a mal to normálne platené ako osobný asistent - samozrejme nesmel pracovať.(cez UP....teraz školy majú osobných asistentov, ale ak ho zabezpečuje škola ktorá ho platí - tak tento asistent je len na niektoré hodiny alebo má na starosti viac detí v triede.....takže škola mamičku platiť nebude(nemá na to financie a mamička ani potrebé vzdelanie), treba si zistiť či to môže robiť mamička zadarmo(hoci nemá na to potrebné vzdelanie) alebo dieťaťu platiť osobného asistenta....Treba si zistiť či existuje ešte osobný asistent cez UP, či bude dieťaťu priznaný, ak nie tak zaraideiť sa podľa toho - buď zohnať školu ktorá dá dieťa do triedy kde je viac takýchto detí a majú tam asistenta alebo ho potom platiť...