icon

Môžem dieťaťu dať 3 mená?

majk0986542257
30. apr 2021

Zdravím. koľko mien môžem dať dieťatu?
3 mena a +priezvisko? Da sa to? Alebo je povolené iba dat najviac 2 mena +priezvisko??

Strana
z3
nikiki29
1. máj 2021

@majk0986542257 osobne poznám Slovenku s 3 menami a 1 priezviskom, takže by to nemal byť problém.

daom
1. máj 2021

@majk0986542257 tu sa s pochopenim nestretnes. Na Slovensku je to zvlastne davat 3 mena, ale mam kamaratku, ktora je vydata za belgicana a obe deti maju tri mena, ale pouzivaju len prve.

fadama
1. máj 2021

@zooeynka 🤷‍♀️😔

elementissa
1. máj 2021

3 krstne mena je maximum, kludne mozes dat. Mam znamu, ma 4 dievcata a vsetky maju po 3 mena, pouzivaju v beznom styku prve dve. Nie su to mega dlhe mena, takze oslovovat ich jednym by bolo take neuplne. Ja osobne vobec nemam v oblube mena na jednu slabiku... Ludia su uz lenivi aj napisat svoje meno. Ja mam dve krstne mena, dokopy na 15 znakov, plus 8 pismenove priezvisko za slobodna aj za vydata, takze cely zivot si pisem 23 znakov mena a vies co? Nikdy ma to neobtazovalo. V skole som sa predstavovala dvomi, v praci dvomi, priatelia a rodina si kazdy vybral, ktorym ma chcu volat a mala som znamych a ucitelov, ktori ma volali obomi. Dvoma dlhymi menami a predtstavte si, nikomu jazyk neodpadol.
Moj manzel ma kratke meno, ale od zaciatku bol ocareny tym, ake je to nadherne, mat dve krasne mena. Dalsia vyhoda je, ze nikdy sa dany clovek s nikym nepomyli. (Lebo kym sa nevolas Anna Maria, ktorych je historicky na SR dost vela), tak sa nikdy nestane ziadny omyl pri rozpoznavani daneho cloveka - chapem, niektori ludia maju velmi utiahnutu osobnost a nic nechcu viac iba splynut s davom a nijako nevytrcat. Radsej mat meno ako kazdy druhy, len aby splynuli a nepozorovane presli zivotom. Poznam mnohych takych ludi a viem si predstavit, ze ak maju zunive meno alebo viac mien, pripadne netradicne meno, ktore si ludia zapamataju, tak tito ludia si hned po dovrseni 18 zmenia meno na nieco bezne, ja tomu hovorim "sive" mena, ktore su v populacii premnozene a na zaklade tohto mena bez priezviska sa de facto neda osoba identifikovat. Za cias mojho detstva to boli Zuzana, Nikola, Simona, Michaela, Denisa, Jana, Ivana, Katarína, Marek, Jakub, Martin, Matej, Dominik, Lukáš, Peter, Ján, atď. Terajšie deti na našom ihrisku sa volajú tiež vsetky rovnako Mia, Sára, Zoe, Ema, Ela, Sofia, Adam, Šimon, Filip, Jakub, Teo, Leo, Samuel a tam to zhaslo. Genericke mena, len aby nikto netrčal z radu, aby boli všetci rovnakí.. A potom mi uniká zmysel, načo vôbec rodičia dajú svojmu dietatu nejaké krstné meno, keď nakoniec daného človeka oslovujú celý zvyšok života priezviskom, lebo jeho meno je tak generické, že bez priezviska nie je sanca vediet, o koho sa vlastne jedna. Na strednej (prevažne dievčenského charakteru) sme mali v našej triede iba 11 chlapcov (z 30 studentov) a vo zvyšných dvoch triedach bolo chapcov menej. V jednej iba 7 a v druhej 9. To je 27 chlapcov z 90 studentov ročníka. A z tých 27 bolo 10 Maťov a 7 Jakubov. Myslíte si, že niekedy v živote ich niekto oslovil menom??? Buď nejakou prezývkou odvodenou z priezviska alebo len priezviskom. Mňa na druhej strane nikdy nikto neoslovil priezviskom (vďaka bohu, lebo moje rodne priezvisko bolo katastrofalne a za vydata mam internacionalne priezvisko, jedno z najstarsich latinskych priezvisk, ktore sa rozsirili v miernych samohlaskovych obmenach po celom svete, no same o sebe je extremne genericke, na strednej som mala z 90 ludi asi 8 alebo 9, co mali rovnake priezvisko ako ja teraz, na vyske v nasom rocniku asi 5 a v kazdej praci sa stretnem s niekym, kto ma nejaku formu mojho priezviska, pricom za cely zivot som stretla len 2 cudzich ludi, ktori nosia moje rodne priezvisko.) Ale zasa vdaka mojmu internacionalnemu priezvisku sme mali nekonecne moznosti vyberu mena pre syna. A tiez ma dve mena, lebo je skvele mat dve mena a nema genericke mena. A pouzivame obe. Moj synovec ma tiez dve mena (pomerne dlhe) a pouziva v beznom styku obe ale v skratenej verzii.
To len tu na MK su zaujimave uzivatelky, co nevedia nic ine, len sa vysmievat a posmievat...a potom, preco to tie decka robia. Na kazdu temu s menom pisu, ako je to hrozne a deti sa budu vysmievat. A odkial to tie deti pobrali, to vysmievanie? Sami od seba??? No to urcite. Vidia svoje mamicky, ako sa vysmievaju z kazdeho a opakuju, lebo nevedia, ze to nie je spravne. Ale toto je mentalita slovakov, ktora sa bude navzdy dedit, lebo dospeli prenasaju svoje sposoby na deti a zla burina proste nikdy nevyhynie.

vevesh
1. máj 2021

@majk0986542257 mozes dat na sk 3. V zahranici podla lubovole. Problem s vyplnovanim budes mat len a len na sk (pokial v poslednych 2 rokoch nezmenili formulare podla predpisov europskej unie). Ja mam velmi dlhe meno+ priezvisko za slobodna- nikde sa nezmesti (priezvisko ani v zahranici do formularov). Ale mena nie su problem- nemci maju zvycajne 2 prve mena. Spanieli tiez. Stretla som sa uz aj s 3😉.

cariad
1. máj 2021

@elementissa nádherne povedané. Ďakujem ďakujem za niekoho ako ste vy. 🎈💕

janhe
1. máj 2021

Nepocuvaj tieto mudrlantly zastarale bez rozmyslu
Ja som dcere chcela dat jedno meno
Ale kedze mi to len tak tak prezila (porod)tak som jej doplnila este druhe meno s vyznamu 😊

janhe
1. máj 2021

Ziadna nevie ake mas dovody
Meno ani uradne nemusis vypisovat
Staci napr.
Alexandra M. Cukrova
Cize skratene alexandra maria cukrova

julka188
1. máj 2021

@elementissa vau! Tak vyborne si to cele napisala a vysvetlila, ze som nesmierene zvedava, ako sa vlastne volas 🙂 a este viac ma zaujima, ake je tvoje povolanie, lebo sa velmi kultivovane a odborne vyjadrujes k tejto teme. (Vsetko myslim ozaj pozitivne, nehladaj za mojimi slovami ironiu, ale realny obdiv a zaujem. ) Veru zaujmes nielen krstnymi menami, ale aj vyjadrovanim sa. 🙂

elementissa
Autor odpoveď zmazal
majk0986542257
autor
2. máj 2021

@elementissa a ta vaša znama co dala detom po 3 mena je zo sk?

Strana
z3