Môžem dieťaťu dať 3 mená?
Zdravím. koľko mien môžem dať dieťatu?
3 mena a +priezvisko? Da sa to? Alebo je povolené iba dat najviac 2 mena +priezvisko??
@derdia
@dskjhfdlkdjhl
@heleninamama
@miriam11
@judar
@guliver19
Pri vyberaní mien sme sa nenudili.
Neslušní členovia. Neslušní tým, že si nevážite a netolerujeme názor akebo vieru iného. Hanbite sa.
Vysmievať sa iným cez klávesnicu vám teda za to ide krásne.
Prajem krásny deň všetkým zatrpknutý členom MK. 🎈
Moja mala mà dve mena vobec nie preto aby som bola “zaujimava” ale preto ze jedno ma oslovilo a druhe je verzia mena mojej mami .,sme si velmi blizke a chcela som to čaro nasho vztahu posunut dalej na dalsiu generaciu.. v mexiku je bezne mat dve krstne a dve priezvyska po oboch rodicoch. Niekedy je to romanticke niekedy Sranda ale to vie byt aj jedno exoticke meno.. Vtipne komenty ber s humorom a daj ake mena chces a kolko chces je to snad tvoje dieta tvoja volba. ( ex priatel sa vola Julius Caesar vsetci ho volaju Julio a jeho meno bolo vtipne len Mne lebo slovaka v sebe nezapriem 😅)
@cariad Autor nepíše že je cudzinec, iného vyznania... Keby bol, takéto veci by vedel/si zistil inde ako na Modrom koní. A hneď treba do všetkého ťahať práva, netoleranciu, globalizáciu a podobné bludy, ktorými tejto generácií vymývajú mozgy.
Čo sa týka výsmechu - my sme strašne sprostý národ. Obdivujeme všetko cudzie, zabúdame na vlastné korene, alebo ich nepoznáme zapredávame vieru predkov, ideme sa posrať z toho, čo je momentálne moderné a akože svetové. Dávame deťom mená, ktoré sa viažu na cudziu kultúru, nepoznáme ich význam... A to je naozaj hodné výsmechu. Čo iné si zaslúžia patvary typu Ella Jessica, Patrick Lorant, Lejla Anna...?
Práve autori týchho mien s riadnym slovenským priezviskom mi prídu zatrpknutí a zakomplexovaní, keď si myslia, že dieťa s takýmto menom bude automaticky výnimočné. No bude - ale sotva v pozitívnom význame.
Nepoznám cudzinca žijúceho na SK, ktorý by dal automaticky slovenské meno - aj v miešaných vzťahoch si cudzinec chráni a presadzuje svoje, len hlúpy Slovák rýchlo otočí kabát. Stáročia poroby, neslobody a predajnosti ako národ nezaprieme!
@heleninamama z tvojho nicku usudzujem ze tvoje dieta sa vola Helena. Vies ze toto meno je greckeho povodu? Preco si nedala slovanske meno, ked teda ako narod prevraciame kabaty? Zapieras svoje korene?
Pri vypĺňaní formulárov úplne stačí vyplniť prvé meno a priezvisko, žiadny problem ani v oficiálnom styku.
@majk0986542257 ak ty chceš kľudne daj tri mena a neriad sa názormi cudzích, vždy čo je trochu iné je pre väčšinu zle 🙂
@majk0986542257 3 mená a priezvisko, to pri vyplnani koloniek Meno a Priezvisko bude fasa
@zooeynka Je to rodinné meno, po stáročia používané v našom kalendári, zrejme kvôli sv. Helene, pravopisne je upravené do slovenského jazyka. A pre nás má aj symbolický význam, ktorý sa viaže k inej Helene.
Mnohé bežné mená sú židovského, gréckeho, hebrejského pôvodu, ale majú svoj slovanský ekvivalent. Je rozdiel Helena a Ellen, Ella... Alžbetka a Elizabeth, Elisa, Eliška, keď sme už pri tej slovenskosti. Rovnako u nás sa dávalo v minulosti deťom jedno krstné meno, (nerátam meno patróna pri krste), pripadne 2 (ak šlo o významný, vzdelanejší rod, ktorý si chcel uctiť predkov). 3 a viac krstných mien sa dávalo u vysokej šľachty, neslovanského pôvodu, preto ten úvodný komentár.
@rachel36a my sme dali mladšiemu dve, lebo sme sa nevedeli dohodnúť na jednom ...a? aspoň už vieš jeden dôvod...ale starší má jedno meno
@heleninamama Co teba trapi ze niekto obdovuje cudzie veci a da zahranicne meno alebo viac mien? Ved ty sa riad podla svojho usudku, podla toho ake tradicie a neviem co chces ctit ty ale nic ti nedava pravo generalizivat a odsudzovat vsetkych Slovakov.
Tolerancia nula bodov...
@nafka0483 Hlavne ze ty si taká tolerantná 😂😂😂 Aj keď len voči tým, ktorí majú rovnaké názory ako Ty.
Ludia neviete normalne diskutovat? Ked vas to neoslovilo, tak nekomentujte. Ano da sa dat aj viac krtnych mien. ja a brat uz za totaca (mam 40+,brat 30+) mame opo dve krstne mena. Moje deti maju tri (nie zo strandy, je to jednoducho spojena tradici mojej a muzovej rodiny). A ano, moje deti su SLOVACI. A nik sa na tom nepohorsuje. Ani tetuskly na slovrnskych uradoch (RL ci pasy) a ani v zagranicy. V beanom zivota sa pouziva jedno meno, rozhodnes ty ako rodic, ktorym menom dieta budes oslovovat. Mna prvém a svorka například druhym v poradi (ma 4 mena). To, ze to na SK ESTE nie je bezne, neznamena, ze sa to neda a ze to muis byt sorry za vyraz alle modrokonikovskymi sliepkami sudene (kto vam dava toto pravo?). Fakt musism povedat, ze cim dalej tym je to na MK horsie, co je nove, nepoznane, nie bezne, je hned blbe a nenormalne.
Nedám ti zaručenú info, (na Slovensku nežijem už nejakú chvíľu a mohlo sa to pomeniť) ale kedysi tuším platilo že môžeš dat zapísať 3 mená. Buď jedno prvé mena a dve priezviska, alebo 2 prvé mená a 1 priesvisko. Takúto info som pred pár rokmi dostala ja, či je pravdivá naozaj neviem. Skús sa informovať na matrike
@zuzanockamt poznam viac deti co maju takto dve mena lebo sa rodicia nevedeli dohodnut, alebo sa im pacili obe, ale nepoznam ani jedno dieta ktore by tie dve mena realne pouzivalo..vzdy ho volaju len jednym menom..takze mat tri mi príde uplne nezmyselne
@heleninamama Voci comu nie som tolerantna?
A s tými 3ma menami sa nechceš rovno aj poradiť? Pomôžeme 😊
@rachel36a my používame obe mená, manžel ho volá jedným, ja druhým...rodina ho tiež volá rôzne
@heleninamama
Ďakujem za názor moje všetky tri deti majú dve mená z troch slovenské. Takže už poznáte tri. O kultúre a zvykoch pomlčím. A taktiež o globalizácii.
@zuzanockamt tak to ste asi jedina rodina 😉
@rachel36a veď preto som mu to druhé meno dala, aby som ho aj používala 😂

@majk0986542257 mozes dat aj desat budes aspon "zaujimava"