Môžem dostať výpoveď kvôli tomu, že som každý mesiac na OČR?
Dobry den mam otazku .. odkedy pracujem kazdy mesiac som s dietatom na OCR.. niekedy je to tyzden v mesiaci inokedy aj tyzden a pol .. zmluvu mam na dobu neurcitu kedze pred otehotnenim som tam pracovala.. prosim Vas mozu mi dat vypoved koli tomu ze som na OCR? Dakujem
Zas doma možeš byť len dáke 3 dni, kým je najhoršie a na doliečenie už by tá pani na 2 dni mohla byť, plus 2 dni víkend.
@janage, každý mesiac týždeň a viac je pre zamestnávateľa neúnosné. Nie je charita a ani pre kolegov nie je fér, že musia pracovať aj za večne neprítomnu kolegyňu. Jasne, ze sa občas zadari, že dieťa ochorie a choroba sa ťahá, o tom snáď nikto nediskutuje. Ale ak mám dieťa toľko choré a ono potrebuje matku, tak s nim ešte pol roka zostanem doma a nenechávam kolegov a zamestnávateľa vyzierať fakt, že ja som matka. Aj keď z nejakého choromyselneho dovodu slovenský zákonník práce toto zneužívanie pripúšťa.
zbytocne sa tu ideme pohorsovat ake sme necitlive tie co piseme, ze by sme takeho zamestnanca nechceli, skusil sa na to niekto pozriet z druhej strany? vo vacsine pripadov ta robota nepocka = musi ju spravit niekto iny, ten niekto iny sa o chvilu bude stazovat. ze v kuse robi za dvoch (a ma pravdu), v mojej praci mame napr. tvrde terminy, kde mozeme dostat velke pokuty, ak nieco nacas nedodame a ked moj sef rata s tym, ze na tom budu robit napr. traja ludia a stihne sa to dodat a z tych troch ludi 1-2 vypadnu takto ako pise autorka - tak sa to proste nestihne dodat nacas (lebo niekoho inebo by trebalo zaucit, neoplati sa ale stiahnut cloveka z ineho projektu, ked tento sa po tyzdni OCR vrati atd.), takze hoc zo neznie pekne ani ludsky a mozno ma to tiez caka, ked sa do prace po rodicovskej vratim ale moze to byt problem a sice oficialny dovod vypovede to nemoze byt ale ked bude zamestnavatel chciet ukoncit PP najde si sposob ako to urobit v zmysle ZP korektne
@ibajaanikiny
A ty kebyze mas firmu, a ltt platis zamestnanca, koho uprednostnis? Niekoho, kto si to vie zariadit, alebo niekoho, kto ti bude pravidelne chybat a ty budes musiet pravidelne za neho hladat nahradu, pripadne ty sa vyprdnes na svoju vlastnu rodinu a budes tahat nadcasy do zblbnutia, aby si pokryla pracu chybajucej osoby?
Si myslis, ze ti ostatni ludia vo firmach nemaju svoj sukromny zivot, nemaju deti? Pre predstavu - mas tam dvoch zamestnancov, obydvoch rodicov. Jeden ti sustavne vypadava, povies druhemu, ze musi robit pracu aj za neho a vlastne nech nerata s tym, ze o stvrtej skonci, lebo realne to ani do takej hodiny nestihne? A to pravidelne kazdy mesiac?
Pripadne ty sa budes vracat z prace kazdy den vecer o osmej, lebo si musela spravit pracu za chybajuceho zamestnanca?
Vyskusaj si vlastny biznis. Vdaka tym popdnikatelom, zamestnavatelom maju ludia pracu.
este mi napadlo, ze na ocr moze byt aj stary rodic.mozno by bolo riesenim sa prestriedat.
Ja som bola asi 3x na OCR a to mala bude mat 8 rokov, pracujem od jej 9 mesiacov a bývalá veľmi časti chora.nemame tu babky,tenký,nikoho, striedali sme sa s mužom ako sa dalo, pripadne opatrovatelka (aj pre nás to bola obrovská položka ale keď sa inak nedá...). Teraz nam v práci chybalo 5 ľudí čo boli chori a teda mali sme dosť lebo sme museli robiť za nich,nadával kazdy, takze pre tvojich kolegov to musí byť fakt zle keď každý mesiac musia za teba tahat
@vroni preto som za kompromis. Ja som zas nemala problém ostať dlhšie keď dieťa bolo zdravé kľudne aj o 2, 3 hodiny viac. Ale čo by si robila v prípade, že bohužiaľ dieťa je chorlave a aj za rok, za dva. Ta mama ver ze za to nemôže.
A hádam vie ten zamestnávateľ či to ten pracovník zneužíva, či sa snaží prácu dorobiť, nemá problém potiahnuť inokedy a podobne.
Citala som tu vseliake nazory, ale chcem ta povzbudit. Sama mam 2 dievcata, 5 a 3, a tiez su viac doma ako v skolke. Bohuzial, nie kazdy ma za zadkom mamu, svokru ci inych pribuznych, ktori by s dietatom pomohli. Nechapem, preco sa tu do teba obuvaju. Nie je to tvoja chyba, to k rodicovstvu patri, deti si imunitu musia vytvorit. Najma tento rok po korone mi aj nase ucitelky hovoria, ze taku chorobnost, aka je, si ani tie najstarsie kolegyne nepamataju. A kriteria su prisnejsie, aj my sme mali dceru s obycajnym soplom doma vyse tyzdna. A zasa sa to opakuje. Jedine co mozes je robit preventivne opatrenia ako kvalitna zdrava strava, otuzovanie, inhalacie, vyplachy nosteka, v lete more. Nie kazde dietatko vsak spolupracuje, napr moje su tvrdohlave baranice :D ak mas dlhodobo pocit, ze ta imunita je zla, skus konzultovat s imunoalergologickou (my ideme, lebo berieme casto ATB). ak mozes, daj v praci najavo, ze si to vazis, ze s tebou pocitaju, kolegom, ze ta zastupia. Zijeme na Slovensku, kde realita polovicnych uvazkov alebo inej snahy vyjst v ustrety rodicom bohuzial neexistuje. Cokolvek pride, budes to riesit potom. Drzim ti palce ❤️
Alebo si budeš platiť opatrovateľku alebo riskuje ze pri organizačných zmenách budeš nadbytočné. Každý chápe aj teba, kazdy pochopí aj kolegov co robia za teba a každý vie ako sa na to pozerá zamestnávateľ. Nie je to fér ani pre jednu stranu
Ku problému sa neviem vyjadriť, mňa len zaujíma, keďže sama mám malé dieťa, ktoré býva choré.. to sa dá v pohode zohnať opatrovateľka, aj keď je dieťa choré? Že ho vôbec nepozna, a príde iba na chorobu, podáva lieky a stará sa oňho? Že v pohode riskuje tieto skolkarske sople a kašle, čo zase všetci vieme, že ak na ne nie sme zvyknutí, sme aj na týždeň-dva odvaleni - aspoň u nás s mužom to tak je.. ďakujem za odpoveď
@janage, no áno, kompromis je fajn. Len nemám predstavu, aký kompromis sa dá nájsť vo výrobe. V kancli áno, existuje home Office, online pripojenie, flexibilný pracovný čas, da sa dohanat cez víkend v prípade najvyššej núdze, ale vo výrobe... Neviem, nikdy som vo výrobe nepracovala, ale obávam sa, že tam je ten kompromis ťažší. Ja viem, že matka za chorobu dieťaťa nemôže. Ale jej zamestnávateľ za ňu môže ešte menej. A zamestnanec, ktorý štvrtinu pracovného času strávi na ocr je jednoducho zbytočný. Nech teda pracuje len na čiastočný úväzok alebo si nájde inu prácu, ale takto je to zneužívanie zamestnávateľa, systému a kolegov tiež.
Co to som pocitala, nuz na tvojom mieste by som poziadala o skratenie uvazku, tym padom peniazkov menej, ale aspon s tebou ten tyzden nebudu pocitat a mas klud, o rok o dva dcerka vyrastie aj z chorob a uvazok navysis, ak by bola takato moznost, pri takomto cerpani ocr je uz asi len otazka casu kedy dojde ako pisu kocky k personalnym zmenam
@slamocka dakujeem ❤
Ja by som ta vyhodila dovod by som si nasla neviem sice aku pracu vykonavas ci ta treba zastupovat ci nie ale takychto pracovnikov nikto nepotrebuje.
Dakujem pekne za odpovede... myslim si ze ma nevyhodi kedze robit mu tam nik nechce 🙈 ... ak by chcel vyhodil by ma davno .. kolegina z prace tam byva 5 dni do mesiaca a este aj zmluvu predlzili na dalsi rok 😁 a ta je tiez s chlapcom viac doma ako v praci... a to pri mojej praci by si fakt musel najst nieco preco ma vyhodit .. 🤷♀️ pri dalsej chorobe sa budeme striedat uz s priatelom...
@janage hej, v zahraničí zarábame všetci milióny a preto mame všetky opatrovateľky …
Rozdiel nie je v príjmoch, ale v tom, že ľudia sa musia vedieť obracať, lebo nikto ti nebude platiť trojročnú rodičovskú dovolenku, ani žiadnu predĺženú pre choré deti do 6 rokov, ani žiadnu OČRku a podobné socialne vymoženosti, ktoré tu jednoducho nie sú. Kto ma často choré dieťa, tak ostane doma a ak potrebuju v rodine další príjem, tak žena si musí nájsť robotu, kde môže robiť, keď je muž doma, robí cez vikendy a kedy sa dá, rôzne zastupovania a pod. alebo si priberie cudzie deti a stará sa za poplatok o ne, preto tu nik nekolabuje, keď donesie zasoplené dieťa do škôlky, či opatrovateľke, lebo všetci chápu, že robiť sa musí a o dieta sa treba postarať. Žiaden zamestnavatel by netoleroval každomesačnú absenciu v práci.
Oficialne ti to takto na papier nikto neda, no ak sa na to pozriem zo strany zamestnavatela, nie si pre neho velmi prinosny zamestnanec, to je fakt. Zrejme by som si pre istotu (ak by mi na tej praci zalezalo), cerpala radsej dovolenku.
@sisaka a to ako kto sa ti stara o chore deti??? My tu nemame na opatrovatelov a nie kazdy ma hned ochotny zastup babiciei sa postarat o chore dieta.
Autorka, ako pisu, priamo ti dat vypoved kvoli tomu nemozu, dovos si vsak, ak budu chciet, najdu. Ja mam nastatie dost rozumneho zamestnavatela . Zo zaciatku som chybala kvoli sebe kazde dva mesiace hadam,.kedze som vzdy schytala od deti volaco, hoci oni to znasali dobre, k nim chodila mama, ale jed som casom od nich ochorela ja, to bola ina katastrofa.. zamestnavatel prezil, prezil aj zopar mojich ocr, ked uz mama odmietla chodit.. u nas sa z toho, ze niekto je pn ci ocr, veda nerobi.. ak sa cloveku da, robi homoffice posledne roky, kedze korona, aj ked pri detoch neodporucam velmi . A to som sa nevracala do povodneho zamestania, ale nastupovala do noveho.
Nemas taku pracu ze vies robit z domu? Ked je treba? Pri niektorych chotobach sa to neda pri sopliku napriklad ano 🙏
@mandzula mam narok na 20 dni dovolenky .. 🤦♀️ ktora je pokryta na cely rok aj s celozavodnou 2tyzdnovou... a tym ked ze by som cerpala dovolenku sa nieco zmeni ? Myslim ze nie.. dovolenku nemam nazvys.. takze bud ma prepusti alebo bude toto akceptovat.. ked to akceptuje do teraz a j u nich .. tak v pohode..
Tak potom nie je o com, ked to akceptuje u inych. Preco sa teda bojis, ze u teba nie?
A vies, ked cerpas aj dovolenku aj OCR, si doma viac, ako keby si pri chorobe cerpala dovolenku. Samozrejme chapem, ze dovolenka je na oddych, no ide o to, ze pre zamestnavatela si takto naozaj "nevyhodna".
@mandzula kedze som teraz zacala pracovat po 3 rokoch .. a toto je 3 mesiac.. co som doma.. prvy bol koli korone boli sme vsetci poziticny tak som nastupila neskor.. a v aprili som bola doma tyzden a teraz v maji som od zaciatku mesiaca doma.. ja sa nebojim z tohto obavy fakt nemam a plakat nebudem za touto robotou 😁 len ci ma moze koli tej oCR vyhodit.. a z domu sa mi tato robota fakt neda robit 🙈

@sisaka nuz tak vo vacsine skolok teraz staci ked ma dieta TROCHA soplik a uz ti ho vratia. A musi byt doma, az kym je UPLNE bez soplika.
Podavanie ATB v skolke.... Tak toabsolutne nehrozi. Vo vacsine skolok uz dopredu upozornuju, ze toto nerobia.
U nas v skolke si dovolim si tvrdit, skoro vsetky deti asi tak v skolke, ze 2 tyzdne skolka, 1 tyzden choroba (sople)
A teraz mi povedz, co by si robila v takomto pripade, ze ti vratia dieta pri kazdom sopli, si slobodna matka alebo manzel je na tyzdnovkach a babky s dedkami daleko?
Lebo odvazne vyjadrenia mas, lahko sa hodnoti nieco co si nezazila