icon

Môžu dať výpoveď zamestnancovi po návrate z dlhodobej PN?

29. aug 2026

Mam otazku. Dlhodobo zastupujem PN. Uz mi vsak musia dat zmluvu na dobu neurcitu po 2 rokoch, co zastupujem. Otazka vsak je... Ked sa po tych viac ako 2 rokoch vrati zamestnanec z PN, bude tam teda jeden navyse. Bolo by mozne dat vypoved tomu, co sa vrati z PN pre nadbytocnost? Ci ju musia dat mne?

anonym_6e336e
29. aug 2026

a to je jedna osoba na PN 2 roky? lebo platena PN je len rok, a potom bud PN ukonci, alebo ide do invalidneho, ten clovek je na neplatenej PN rok?

doux
29. aug 2026

@anonym_autor pn alebo rodičovská?

autor
29. aug 2026
@anonym_6e336e

a to je jedna osoba na PN 2 roky? lebo platena PN je len rok, a potom bud PN ukonci, alebo ide do invalidneho, ten clovek je na neplatenej PN rok?

@anonym_6e336e jedna osoba s prestavkami. Vzdy ked ide na PN, ju zastupujem. Byva dlhodobo PN. No uz ten cas presiahol 2 roky, teda moja zmluva je predlzovana 2 roky. A uz mi po tych 2 rokoch mozu dat len na neurcito alebo hladat zas niekoho ineho na zastupovanie.

anonym_08822b
29. aug 2026

Tak dlho nemôže byt PN

nelca84
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_6e336e jedna osoba s prestavkami. Vzdy ked ide na PN, ju zastupujem. Byva dlhodobo PN. No uz ten cas presiahol 2 roky, teda moja zmluva je predlzovana 2 roky. A uz mi po tych 2 rokoch mozu dat len na neurcito alebo hladat zas niekoho ineho na zastupovanie.

@anonym_autor pokiaľ máš zmluvu ako zastup PN, môže sa predlžovať aj nad 2 roky a stále ostáva na určitú dobu, teda zástup za PN konkrétneho zamestnanca. V tomto prípade neplatí, že musíš po 2 rokoch dostať zmluvu na neurčito.

autor
29. aug 2026
@nelca84

@anonym_autor pokiaľ máš zmluvu ako zastup PN, môže sa predlžovať aj nad 2 roky a stále ostáva na určitú dobu, teda zástup za PN konkrétneho zamestnanca. V tomto prípade neplatí, že musíš po 2 rokoch dostať zmluvu na neurčito.

@nelca84 no dobre... A teda vtedy ked sa vrati ten konkretny zamestnanec, mne zmluva skonci. Ale co ak chce zamestnavatel v podstate nie toho pnkujuceho zamrstnanca? Ale mna nechat? Moze ho prepustit pre nadbytocnost?

nelca84
29. aug 2026
@anonym_autor

@nelca84 no dobre... A teda vtedy ked sa vrati ten konkretny zamestnanec, mne zmluva skonci. Ale co ak chce zamestnavatel v podstate nie toho pnkujuceho zamrstnanca? Ale mna nechat? Moze ho prepustit pre nadbytocnost?

@anonym_autor a bude to miesto nadbytočné, ak tebe zmluva po jeho návrate skončí?

autor
29. aug 2026
@nelca84

@anonym_autor a bude to miesto nadbytočné, ak tebe zmluva po jeho návrate skončí?

@nelca84 a ak mi daju normalne zmluvu, nie na zastup? Jeden z nas potom bude navyse, ak sa vrati z PN. Vtedy by sa to tak dalo?

nelca84
29. aug 2026
@anonym_autor

@nelca84 a ak mi daju normalne zmluvu, nie na zastup? Jeden z nas potom bude navyse, ak sa vrati z PN. Vtedy by sa to tak dalo?

@anonym_autor výpoveď sa dá dať hocikedy, ale zamestnávateľ riskuje súd o určenie neplatnosti pracovného pomeru, keďže tu je jasná účelovosť tejto rošády

autor
29. aug 2026
@nelca84

@anonym_autor výpoveď sa dá dať hocikedy, ale zamestnávateľ riskuje súd o určenie neplatnosti pracovného pomeru, keďže tu je jasná účelovosť tejto rošády

@nelca84 aha, okej... Ja som len kvoli sebe chcela vediet. Nech si teda hladaju niekoho ineho na zastup... Ja chcem mat dlhodobu stabilnu pracu. Nie som spekulant, co stale pnkuje.

anonym_6fdf9a
29. aug 2026

nie takto to nefunguje musi byt uprednostneny zamestnanec ktoreho zastupujes, ak by bol prepusteny pre nadbytocnost jeho miesto musi byt zrusene, mohli by ti vytvorit ine miesto s inou naplnou prace ale moze to skoncit na sude... s toho by tebe postih nehrozil len zamestnavatelovy ak sa bojis toho

anonym_8ea61d
29. aug 2026
@anonym_autor

@nelca84 aha, okej... Ja som len kvoli sebe chcela vediet. Nech si teda hladaju niekoho ineho na zastup... Ja chcem mat dlhodobu stabilnu pracu. Nie som spekulant, co stale pnkuje.

@anonym_autor no ale môžu s nim ukončiť pracovný pomer aj zo zdravotných dôvodov. Závisí od toho aká je to pracovná pozícia a zdravotný stav zamestnanca.

anonym_ef413e
29. aug 2026
@anonym_6e336e

@anonym_6e336e tak my mame "kolegu", ktory je na neplatenej PN uz vyse 2 roky a predtym bol na platenej rok. robi to asi preto, ze si drzi to miesto. ale nechapem naco, ked pracovat ocividne nechce. vraj si vybavuje invalidny dochodok, ale asi mu ho nechcu dat. ked to trva uz vyse 2 roky...

mogaa
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie, bez odstupného dotyčnému výpoveď zo zákonných dôvodov dať nemôžu....výpoveď zo strany zamestnávateľa môže byť ak sa ruší pracovné miedto alebo dohoda s odstupným......ty máš zmluvu na zastupovanie počas PN, čiže logicky by ti mali ukončiť pracovný pomer, teda ak zamestnávateľ nechce platiť zamestnancovi na PN odstupné( v tom prípade by mu dali dohodu o skončení PP s odstupným)

anonym_3e0c0a
29. aug 2026

@anonym_autor a tam je predpoklad ze ten na PN bude aj nadalej takto PNkovat alebo uz sa mu zdrav.stav stabilizoval? Ide aj o charakter prace a diagnozu toho na PNke. Lebo takto sa to neda lepit do nekonecna.

autor
29. aug 2026
@anonym_3e0c0a

@anonym_autor a tam je predpoklad ze ten na PN bude aj nadalej takto PNkovat alebo uz sa mu zdrav.stav stabilizoval? Ide aj o charakter prace a diagnozu toho na PNke. Lebo takto sa to neda lepit do nekonecna.

@anonym_3e0c0a bude pnkovat asi stale, viac krat za rok.... Vraj si potrebuje cez rok aj oddychnut. Na ID to nema, podal, neschvalili... Ani TZP neschvalili.....

anonym_3e0c0a
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3e0c0a bude pnkovat asi stale, viac krat za rok.... Vraj si potrebuje cez rok aj oddychnut. Na ID to nema, podal, neschvalili... Ani TZP neschvalili.....

@anonym_autor a ty ked nezastupujes tak co robis?

autor
29. aug 2026
@anonym_3e0c0a

@anonym_autor a ty ked nezastupujes tak co robis?

@anonym_3e0c0a to boli cca 3-4 mesiace, bola som na UP a hladala som inu robotu. Kebyze najdem nieco ine, tak tam idem a ostanem. Ked nemam a zavolaju ma spat, ze je zase PN, ja idem...

anonym_a89557
29. aug 2026

To je neuveritelne, ze mame taketo zakony. Aby sa zamestnavatel nemohol zbavit takehoto zamestnanca.

autor
29. aug 2026
@anonym_a89557

To je neuveritelne, ze mame taketo zakony. Aby sa zamestnavatel nemohol zbavit takehoto zamestnanca.

@anonym_a89557 akoze mna? Ja mam vzdy na dobu urcitu, lebo ten dotycny vzdy povie kolko cca bude na PN. Ale som myslela, ze po dvoch rokoch uz mozem mat aj ja na dobu neurcitu.... Ale tak to asi nefunguje...

hviezdicka456
29. aug 2026

je to vecou zamestnavatela ak chce moze ti dat zmluvu neurcitu a nadbytocnym sa stane kolega po navrate z PN
ak mas ale stale ty zmluvu na dobu urcitu ty tak tahas za kratsi povraz ty
porozpravaj sa so zamestnavatelom ze teda dobre sa ti pracuje ale chces trvale miesto a hladaj si pripadne nieco ine a bud ti zamestnavatel da trvale miesto alebo sinnajdinnieco ine

anonym_a89557
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_a89557 akoze mna? Ja mam vzdy na dobu urcitu, lebo ten dotycny vzdy povie kolko cca bude na PN. Ale som myslela, ze po dvoch rokoch uz mozem mat aj ja na dobu neurcitu.... Ale tak to asi nefunguje...

@anonym_autor nie teba. Toho co sa mu nechce pracovat a stale marodi. A ty by si chcela pracovat a nemozes.

autor
29. aug 2026
@anonym_a89557

@anonym_autor nie teba. Toho co sa mu nechce pracovat a stale marodi. A ty by si chcela pracovat a nemozes.

@anonym_a89557 uz mi to nepali ako nad tym rozmyslam 🫣 no ja by som chcela, aj ma to bavi... Preto idem, ked ma zavolaju, vsak som zaucena. Len uz som takto treti krat, dve prerusenia na cca 3-4 mesiace... Ale nenasla som nic ine, tak som vzdy isla, ked zavolali...

anonym_33f787
29. aug 2026

bola som rok pn, ked som sa vratila zenu, ktora bola prijata prepustili

chrobak7
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_a89557 uz mi to nepali ako nad tym rozmyslam 🫣 no ja by som chcela, aj ma to bavi... Preto idem, ked ma zavolaju, vsak som zaucena. Len uz som takto treti krat, dve prerusenia na cca 3-4 mesiace... Ale nenasla som nic ine, tak som vzdy isla, ked zavolali...

@anonym_autor Stále si len zastupujúca osoba za niekoho, kto je PN. Ak mu skončí PN, tak tebe sa končí zmluva.

Ak chceš zmluvu na neurčitý čas, treba sa porozprávať so zamestnávateľom alebo nadriadeným. Nárok na to nemáš, je to na dohode.

ekira1
Včera o 13:36

U nás je tiež jedna kolegyňa, každý rok je cca 9 mesiacov PN, k tomu dovolenka, takže každý rok odpracuje tak dva mesiace. Na lekárskej prehliadke pre zamestnávateľa prejde bez obmedzení. Trvá to už vyše 10 rokov. Vyriešili to tak, že zamestnali niekoho navyše, tie dva mesiace za rok sa stratí človek navyše.