icon

Môžem ísť počas lockdownu von s dieťaťom?

reni666
23. okt 2020

Nikde neviem nájsť info o tom. Pri prvom lockdowne bolo povolené zobrať malé deti von, teraz sa to nikde nespomína, to máme byť 3týždne zavretý v byte?

Strana
z2
diewcatqoo
24. okt 2020

@veronice no prave, mam pocit, ze tu vacsina ludi razi teoriu, ze nema zmysel nic dodrziavat, pretoze si tym aj tak vsetci prejdeme.
Maju pravdu v tom, ze si tym prejdeme vsetci... ale bola by som nerada, keby sa mi v nemocnici neuslo miesto, ak by som ho nahodou potrebovala. Co je pri tych dennych narastoch velmi pravdepodobne. Nuz, ale komu niet rady, tomu niet pomoci 🤷‍♀️

sonicka19983
24. okt 2020

Ako fakt, na psov vo výnimkach mysleli a na deti nie? Toto už je fakt vrchol...kočíkovať budem chodiť aj keby tragace padali a s malou von detto...a diskriminovať takto ľudí v bytoch a bez auta tak to už je vrchol...pokiaľ všetko dodržíme (ROR) tak väčšiu možnosť nakazenia má moje dieťa v škôlke ako počas prechádzky vonku....

elly11
24. okt 2020

@lucinka1988 tak sme robili počas prvej vlny.. Do auta a niekde mimo. Vtedy to síce nariadené nebolo ale báli sme sa.
Tak orkem cesty do obchodu či inej služby pôjdeme aj takto.. Určite nebudeme sedieť doma s 2.5 ročným.. Ved by ho z Toho porazilo..na jar sme aspoň balkón využívali už bolo teplo ale čo teraz na tom malom balkóne 😂

elly11
24. okt 2020

@sonicka19983
Ved to bol ten "vtip" ako vysvetlím svojmu 10rocnehmu synovi že je pre neho bezpečnejšie sedieť s ďalšími 27 deťmi v jednej triede a na tréning kde je iba s trénerom nemoze ísť.. To je také.. Nepomôžeme si.. 😔

elly11
24. okt 2020

Aká je šanca ze sa nakazis alebo ze nakazis niekoho na ulici kde po
A: nikoho nestretnes
B: stretneš obďaleč jedného až dvoch ludi
C: prejde popri tebe jeden človek
D: dva metre od teba prejde viac ludi a pod
😂

kozova87
24. okt 2020

@reni666 na tvojom mieste to neriskujem, vždy sa najde dobra duša čo ťa rada nahlási, ja
som z malej dediny a udavacov tu prvú vlnu bolo až až a pokuty rozdavali veselo

veronice
24. okt 2020

@diewcatqoo no ved prave... 🤷‍♀️🤦‍♀️ Joj, tak sa tam hlavne drzte 💪💪💪🍀🍀🍀

maciatkolulu
24. okt 2020

@basska_b neviem mne z toho logicky vychádza, že dieťa si svoju potrebu robí doma, ci tiež kaka a cika iba vonku😂😂😂😂
Inak komické v iných témam sa zerete, že ako to spolu dáme, budme zodpovední a myslíme na najslabších a prídu opatrenia a už sa hľadajú cestičky ako zrovna ja a ja a ja to dodržiavať nemôžeme, lebo to a to a to😂😂😂👋👋👋len tak ďalej a budete mat úplný Lockdown, držím palce. Ocr ste si vybili, došli peniaze, kým v iných štátoch sa aj v marci chodilo do škôlok a škôl, boli otvorené pre prácujuich, vyplacali celoplošné peniaze pre deti ako coronovy a mali všetci a spravodlivo, na sk sa zveseleo sedelo v lete na ocr a peniaze sa rozkotulali, preto sa chodí do škôlok a prvý stupeň. Pre nič iné. Tak čo už, teraz sa už asi mamičky neboja, či ako? V lete mamka na materskej s druhým a tatko na ocr s prvym👋👋👋a bude horšie dievčence. Tu nejde o zákaz vychádzania...

thoughtfulweirdo
24. okt 2020

@veronice Tak nie kazdy ma nonstop k dispozicii auto. Nevidim az taky problem v tom, ze rodic s dietatom ide aj do toho parku- ak tam samozrejme nie je pol mesta 😄 Opatrenia nie su na to, aby sedeli doma deti, ale aby sa ludia nezgrupovali a nepremavali na frekventovanych miestach, neposedavali na namestiach, v parkoch, a podobne. Neverim, ze by mal niekto problem s tym, ze sa mama s dietatom prejde okolo domu.

veronice
24. okt 2020

@thoughtfulweirdo no a prave s tym "ak tam zrovna nie je pol mesta" by bol zrejme problem ked tak zacne premyslat polka nasho sidliska ktore ma aktualne vyse 22000 obyvatelov 😁

luuubik
24. okt 2020

Uuuuplne v pohode prejdem s dietatom cez pol mesta (byvam v centre) a pojdem do lesa. Ani ma nenapadne sa nad tym pozastavit. Auto nemam (kazdy je povinny vlastnit auto a mat vodicak?) a na prechadzku do najblizsieho extravilanu sa mam akoze co? Teleportovat? Nie, musim sa tam predsa nejako dostat, logicke. Okrem toho uz by ma fakt zaujimal DEFITIVNY verdikt, ci mozu alebo nemozu pokuty davat. Lebo ustavny pravnik sa vyjadril, ze pokuty davat nemozu, napriek tomu, ze je nudzovy stav. Musel by sa vyhlasit vynimocny stav, aby bol akykolvek statny organ opravneny vam dat co len 10 € pokutu, ze sa pohybuje vonku. A aby bol teraz vynimocny stav vyhlaseny, musela by sa zmenit ustava (co je momentalne nerealne). Cize 🖕 mily Matrtovic 😘

basska_b
24. okt 2020

@luuubik Hej hej, pokuty sú nelegálne, ale momentálne je to skôr na báze hanby a strachu. Samozrejme aj určitej zodpovednosti. Ak by vývoj takto šiel ďalej, tak v čechách vraj koncom roka bude zomierať na vírus 2000 ľudí denne, takže ak moja česká svokra nezomrie na vírus.i zomrie od strachu. Napríklad keď na mňa dobrovoľný hasič hukol v marci, kde ma mala rusko (mala 2 roky čerstvo), som mala chuť zaliezť pod zem 😁

luuubik
24. okt 2020

@basska_b jasne, ved zodpovedny treba byt, aj ked vyzadovat rusko od 2 rocnej sa mi zda zas trochu privela. Ked si spomeniem na nasho maleho v tom veku, maximalne by ho mal na tvari tri sekundy a ten rev a hadzanie sa o zem, ked by som mu ho chcela nanutit si nechcem predstavit. A je uplne o.k. lebo cerstve dva roky su proste malo, aby to deti chapali, mozno niektore deti v tom veku uz ano, ale urcite nie kazde. Ja som samozrejme za opatrnost aj urcite opatrenia, mozu byt aj pokuty - ale ozaj len v opravnenych vaznych pripadoch, ked ide vyslovene o "vychcanstvo" dotycneho, urcite nie za malichernosti a ako nastroj nadmernej "buzeracie". A, samozrejme, mozu aj pokuty byt, len ked to nejaky zakon dovoluje (co dnes splnene nie je).

lienka.7
24. okt 2020

@luuubik pokuty davat nemozu, lebo na to nie je zakon. Len sa vyhrazat a strasit ludi mozu... bohuzial 👏👎
Ustavu nezmenili, lebo by toto teraz nestihli a nemohlo by sa dat "dakomu" zarobit.

@luuubik pokutu ti nemozu dat, resp. ked daju, treba sa odvolat nasledne a potom skoncili... kedze neexistuje pravny predpis 👎

Ked je nieco dobrovolne, nemoze to byt sankcionovane v pripade, ze sa rozhodnes ty opacne.

thoughtfulweirdo
24. okt 2020

@veronice To je jasne 😂 ja som skor mala na mysli nieco, ako je u nas, za par minut sa da prist k Vahu a nikdy som tam nestretla viac nez 1-2 psickarov. Verim, ze v inych mestach je to inak

majkl08
24. okt 2020

@reni666 @reni666 ano hladali sme aj my a konecne sme nasli. Je to povolene v ramci starostlivosti o blizkeho. Tu je to potvrdene od ministra Krajniaka z FB 🙂

reni666
autor
24. okt 2020

@majkl08 ďakujem

evasomplakova
24. okt 2020

No to je fakt nenormalne a smiesne, ze na vencenie zvierat mysleli, ale na vyvetranie deti na certsvom vzduchu nie. Ano, mozeme ist do prirody, ale ked poblizku nemam taku prirodu, kde sa da ist s dietatom prejst, tak co mam robit? Ako mam vysvetlit syncekovi, ze von na prechadzku po dedine nesmieme... to je nenormalne.... zvierata mozes vencit, kde chces... su prednejsie ako deti.... s tymi len mimo intravilanu obce alebo mesta.... jedna velka katastrofa...

zuzuliennka1
24. okt 2020

@evasomplakova ale jasne ze mysleli. je to tam v tych zoznamoch uvedene ako “starostlivost o blizku osobu”, ja som dnes vzala syna, odrazadlo a isli sme, okolo nasej bytovky, trosku dalej, take kolecko a spat, po ceste mame aj policaj. stanicu, dokonca policaj. auto nam na prechode dalo prednost 😁 a v pohode... normalne s dietatom na prechadzku mozes ist

scorpionflower1
24. okt 2020

@reni666 ani pocas prveho lockdownu nebolo nikde napisane, ci mozes alebo nemozes ist s von s dietatom. Vzdy sa tie opatrenia tykali "osob z jednej domacnosti". Jasne, ze mozes ist von s dietatom, mala by si s nim chodit do extravilanu, to co je extravilan je presne definovane v uzemnom plane obci a miest. Nemusis to ale podla mna studovat - co je inravilan a co extravilan. No niekto ti tu pisal, ze do parku - ja by som aj park vynechala, no ja som z BA. Tu je viacero parkov , ale v extravilane ani jeden a navyse su dost frekventovane.

scorpionflower1
24. okt 2020

@evasomplakova suhlasim, ze na rodicov malych deti nikto nemysli, ale psa musis dat vycikat a neprenasa koronu.
Ale tiez ma vytacaju tie komenty typu "ved si precitajte knihu, konverzujte s manzelom alebo pozrite si film" Lebo vsak najvacsi moj problem, ked som doma zavreta s dietatom je, ze sa nudim 😀

veronice
25. okt 2020

@scorpionflower1 v extravilane vraj mame zeleznu studnicku ale teda uz vidim to plne parkovisko..

scorpionflower1
25. okt 2020

@veronice Vies co, ludia chodia s detmi normalne von aj do parkov, podla mna je to v pohode, pokym sa neskupinkuju.

evasomplakova
25. okt 2020

@zuzuliennka1 tak mohli normalne napisat starostlivost o dieta 🙂 kazdy by to skor pochopil ako ked napisu blizka osoba ;)

scorpionflower1
25. okt 2020

@evasomplakova Nie som ista ci je tou statostlivostou o blizku osobu jmyslene aj chodenie von s dietatom. Potom neviem preco by do zoznamu cinnosti, ktore smies robit od buduceho tyzdna iba s negativnym testom napisali "odprevadzanie deti do skoly" ved to by potom tiez spadalo pod starostlivost o blizku osobu. Ci? Ja si inak neviem predstavit, co budu robit ludia, ktorych deti maju skolu napr. v inej mestskej casti alebo inej dedine a musia ich tam vozit.

zuzuliennka1
25. okt 2020

@scorpionflower1 samozrejme ze je, ono celkovo su tie pravidla zbuchane a nerozumeju im poriadne ani ti, co ich vymysleli, podla mna 😁
Ale uplne logicky - preco by som preboha nemohla ist na chvilu vyvetrat male dieta von... kazdy sudny clovek vie, ze s malymi detmi zhruba 2-3 rocne, nevydrzia zavrete doma a nie kazdy byvame v rodinnych domoch so zahradami....my sme pocas marca a aprila chodievali k ekonomickej uni u nas v BA, tam je to rozlahle, samy travnik, skola zavreta, nikde ani noha... syn sa proste musi vylietat, vybehat, unavit, inak by mi nespal....
@evasomplakova no mohli. ale tam je viacero veci tak napisanych, ze to nie je uplne jednoznacne...
s dietatom sa normalne da ist, ja som bola, ako som pisala, aj policaj. auto sme stretli a pohoda

elementissa
25. okt 2020

@sonicka19983 presne som toto riešila s mužom, mame ročne dieťa, von s nim treba ísť, sme na sídlisku v BA a nemáme auto. K najbližšej prírode sa asi neteleportujem, no nebývam rovno pod lesom bohužiaľ. My nemáme auto, lebo mame ekologicky prístup a strazime si uhlikovu stopu, chodíme MHD, vlakmi.. A za to, že sa človek zodpovedne správa k životnému prostrediu je ešte pokutovany, lebo asi by sa mal do prirody teleportovat. Vcera mi dával muž x rad, čo všetko poviem, keď ma vojak alebo policajt chytí na ulici (a ze on by tu pokutu rovno roztrhal a nikto mu nič nemôže, do 2 rokov je klasické pediatricke odporúčanie chodiť s dieťaťom každý deň minimálne na 2 h von, že ak bude mať dieťa zdravotný problém, tak on osobne za to bude zodpovedný - a môj muž by každému dával podpisovať prehlásenie, že berie na vlastnú zodpovednosť to a to.... On je proste taky), ale potom mi písala kamoška, čo ma malé dieťa, že nie, kocikovanie je zahrnuté v starostlivosti o blízku osobu a normálne môžme chodiť von s deťmi

scorpionflower1
26. okt 2020

@elementissa Kočíkovanie zaradia medzi výnimky zo zákazu vychádzania. Poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sa obrátila na úrad verejného zdravotníctva, kde jej potvrdili, že kočíkovať je povolené do 100 metrov od miesta bydliska. Poslankyňa požiadala úrady, aby túto výnimku oficiálne uviedli aj na webe. https://dennikn.sk/minuta/2107741/?ref=ampm

zuzuliennka1
26. okt 2020

dnes sa syn v ramci nasej vychadzky pri tej policaj. stanici aj chvilku zdrzal😂 posuval si odrazadlo po schodoch, syn odrazka na bunde, na reflex. pasik na ruke, rusko,... a nic 😁 nikto sa nic nepytal, nic nevyzvedal, pohoda

Strana
z2