icon

Môžem na 1 - 2 dni na PN?

frederik126
16. apr 2023

Dobrý den , je možné ísť 1-2 dni na PN ?

mogaa
16. apr 2023

@frederik126 lekár ťa na 1-2dni nenechá na PN.....ale ano, možné to je....len na tieto účely slúži "priepustka", prípadne dovolenka

mima1608
16. apr 2023

To si radšej vezmi paragraf.

alenah31
16. apr 2023

@mogaa priepustka sluzi na ospravedlnenie v praci na "cas nevyhnutny na osetrenie u lekara+cestu tam a spat". Nie kazdy zamestnavatel ti to akceptuje na cely den - samozrejme su vynimky @frederik126 1-2 dnova PN je uplne bezna, mavam ich za rok od zamestnancov niekolko, rovnako aj 1-2 dnovych OCR. Akurat si tym znizis mzdu - nahrada je len 25% z DVZ.

frederik126
autor
16. apr 2023

@alenah31 25% za tie dni čo nebudem v robote ? Mám plane sa vypísať iba na pondelok , utorok mám volno a verím že do stredy budem už okej.

mima1608
16. apr 2023

@frederik126 1-2 dňová PNka sa neoplatí z finančného hľadiska. Vezmi si na pondelok paragraf. Minulý rok bolo tuším za paragraf 40 eur (tento rok neviem). Môžeš si vziať 2 do mesiaca a 7 do roka (na seba).

klarissa25
16. apr 2023

To si zober deň dovolenky

alenah31
16. apr 2023

@mima1608 za "paragraf" nie je stanovena suma....odvija sa od tvojej mzdy, niekto moze mat nahradu 40€, niekto 100€ a niekto kludne len 25€./den. Ani to, ze si moze vxiat 2/mesiac nie je pravda - kludne ak musi ma narok na celych 7 /mesiac trebars po 4 hod/den. @frederik126 ano za prve 3 dni je PN len 25%, od 4. dna 55%. , od 11. dna ti PN vyplaca SP vo vyske 55% za dni co "nie si v praci", financne sa to neoplati. Skus radsej cerpat dovolenku ak mozes.

jamabe
16. apr 2023

@alenah31 môžem sa opýtať? Mne lekar na takuto 1dnovu priepustku napise "celodenné osetrenie". Moj zamestnávateľ s tym problém nemá, aj 2 po sebe si dávam (keby som išla na PN, tak to by som uz brala určite týždeň, takže su radi..). Moze iny zamestnávateľ takto oznacenu priepustku neuznat?

alenah31
16. apr 2023

@jamabe mal by uznat, nemoze spochybnovat rozhodnutie Dr., ale moze cez ZP nechat preverit (samozrejme nikto mu nepovie preco si tam bola), daju info len ci to bolo opodstatnene alebo nie .....lekari to robia bezne, ze napisu "plati cely den" - vypisat PN trva podstatne dlhsie😊 ja to uznam tiez - neriesim, no niekde robia ptoblem - pecka nie su urcene na "vyliecenie sa". Iba raz sme preverovali - podnet ale podala socialka a nie kvoli zamestnancovi, ale jeho lekarovi - bral peniaze za vystavovanie PN-niek a inych tlaciv a uz overovali uplne vsetko.

mima1608
16. apr 2023

@alenah31 tak to som nevedela 😅 u nás v práci brali max 2 na mesiac a mali sme teda tých 40 e na deň. Tak sa ospravedlňujem za mylné info. Ale aj tak si myslím, že na 1 deň je lepšie zobrať paragraf ako vypisovať PN

bublinka1426
16. apr 2023

@frederik126 neoplati sa. vobec. prides o peniaze. zober paragraf skor. ak mozes

janinah
16. apr 2023

@jamabe veľakrát si u dr trebárs dve hodiny,ale nepôjdeš do prace s rozvrtanym boľavým zubom alebo s rozkvapkanymi rozšírenými zrenicami,lebo nebudeš schopná pracovať.. takže ano,celodenné P od lekára je namieste a ak ho zamestnávateľ neuzná tak by som si to vydiskutovala s nadriadeným...pričom samozrejme zamestnávateľ nema právo vyzvedat co presne ti u dr.robili

alenah31
16. apr 2023

@janinah presne tak to su tie vynimky. No mne napr. ide zamestnanec rano na krv a uz nepride, na papieri napisane "plati cely den" - neriesim, minie si "platene pecka" - jeho problem. No niekde z toho robia problem - ze to zamestnanci vyuzivaju ako dalsich "14 dni volna". Ona je pravda na jednej aj druhej strane.

janinah
16. apr 2023

@alenah31 ty nevieš ako ten odber prebiehal...kamošku " bez žil" minule dopichali tak,že modriny na oboch rukách,došla do roboty a len obklady si prikladala..tak taka v ten deň asi veľa neporobi..
Ale chápem ako to myslíš....ale na nárok? Má..ako si to minie je jeho vec.

jamabe
16. apr 2023

@alenah31 ďakujem! Ja to nezneuzivam, fakt to vyuzivam len ked sa potrebujem preliecit, nie hneď brat PN.. Vlastne paragrafy ani nevyužijem vsetky.. 🤷

alenah31
16. apr 2023

@janinah no u tych "mojich" to viem presne😉 su to dokola ti isti a skoro vzdy idu "na krv", ku koncu roka vzdy minutych v hodinach presne 7 dni na seba, 7 dni doprovod😁😁 ale nie som tam od toho, aby som to riesila, to nech si riesi nas zamestnavatel ak bude mat potrebu to riesit.

alenah31
16. apr 2023

@jamabe ale jasne, to je v pohode😊

janinah
16. apr 2023

@alenah31 oni majú právo minút všetkých 14 dní,takže to riešenie od zamestnávateľa si teda neviem predstaviť co by tak asi chcel robiť....btw myslíš,ze keď ma zamestnávateľ nassss...rie a ja som v prave,tak zvýšim vykon? Asi sotva ...
Ale my dve to nevyriesime,ani netreba...pekný de

alenah31
16. apr 2023

@janinah cerpanie pecok je zakonom jasne urceny, takto neopravnene vyplatena nahrada mzdy je dokonca sudne vymahatelna. A nie - nie je to jeho pravo, je to jedna z moznosti ospravedlnenia nepritomnosti v praci. Staci napr., aby zamestnanec na pecko napisal svoje meno on sam - co je zasah do uradneho dokladu a uz ho nemusim uznat. Ale mas pravdu, my to nevyriesime. Pekny nedelu.

anetka34
16. apr 2023

@alenah31 No ja som už zažila aj takého zamestnávateľa, že keď mu toto robili, že vo výrobe neprišli do práce, keď išli ráno k lekárovi, tak im zakázal P-ka úplne, že majú ísť, keď majú voľno. Žiaľ doplatili sme na to všetci, aj v kancelárii a ja som voľno nemala nikdy, takže som si musela brať dovolenku ešte aj k zubárovi keď som išla. Na odber krvi nadrábať tú hodinu. Jasné, že ani to nie je zo zákona v poriadku.