icon

Možnosti darovania nehnuteľnosti s kontrolou vlastníctva

3. jan 2024

Chcel by som darovať byt deťom, jedno z nich maloleté, aké sú možnosti aby som si zachoval nejakú mieru kontroly nad tým ako sa s tým bytom bude ďalej narábať? Ide mi hlavne o to aby byt nebol darovaný alebo predaný za nevýhodných podmienok.

1. Je možné zriadiť ťarchu že vlastníctvo bytu sa nesmie zmeniť počas nejakého obdobia?
2. Môžem si ponechať 1% podiel aby som bol súčasťou rozhodnutí o darovaní / predaji bytu?

Strana
z2
melanta
4. jan 2024

Ešte doplním, že vôbec sa netreba obávať, že ak dáš deťom nehnuteľnosť, tak s ňou ich matka bude nejako nakladať. Na to bude potrebovať súhlas súdu a ten jej ho nedá, pokiaľ daný krok nebude v záujme detí. Čiže keby chcela byt predať, kúpiť menší a finančný rozdiel si nechať, tak jej to súd neschváli.

draik
4. jan 2024

To, že si ponecháte 1/20, Vám extra nepomôže. Jednak to vôbec nezaručuje možnosť užívania nehnuteľnosti (rozhoduje väčšina podľa podielov), jednak možno časom podať návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva tak, že o podiel prídete.
Pokým je dieťa maloleté, tak je prakticky vylúčené, aby súd dal súhlas na to, že majetok daruje.
Veľa závisí od toho, čo presne a súčasne v akom čase chcete dosiahnuť.

autor
4. jan 2024

@draik

Tomu nerozumiem. Znamena to ze ak sa nadpolovicna vacsina vlastnikov dohodne tak mozu zakazat uzivanie nehnutelnosti mensinovemu vlastnikovi?

chrobak7
4. jan 2024

@melanta U jedného dieťaťa to platí, druhé dieťa je už plnoleté.

chrobak7
4. jan 2024

@lienka.7 Nemusíš darovať celý podiel. V darovacej zmluve darca vymedzí, aký podiel daruje. Môže to byť kľudne aj 1/2 vlastníctva alebo 1/10. Alebo môže darovať viacerým osobám a veľkosť podielov si stanoví darca.

A bremeno je vecné, nie večné. Vecné bremeno nezabraňuje predaju či prevodu nehnuteľnosti.

tanyag
4. jan 2024

@hugger si to ty? 😉

draik
4. jan 2024

Samozrejme. Ten menšinový spoluvlastník má síce právo na odplatu za to, že iný užíva jeho podiel, ale pri 1/20 to bude nízka suma.

autor
5. jan 2024

@draik

Čo sa týka práva menšinového spoluvlastníka: nejde mi o odplatu za užívanie jeho podielu ale o to aby mal možnosť užívať tu nehnuteľnosť ( v súlade s výškou podielu)

Čo as týka tej možnosti že by sud darovanie zamietol: Bola by situácia iná keby výsledkom darovania bolo že každý člen rodiny (dvaja rodičia a dve deti) bude mat 1/4 ?

Rovnako ku tej možnosti o súdnom vypriadaní podielu, ako by sud postupoval v prípade že každý ma 1/4?

chrobak7
5. jan 2024

Na prvú otázku ti neviem presne odpovedať, ale vlastníctvo neznamená automaticky aj právo užívania nehnuteľnosti. Navyše - to fakt by si bol taký, že na základe nejakého malého spoluvlastníckeho podiely by si si uzurpoval právo kedykoľvek prísť do bytu?

K druhej otázke - už vyššie som písal, že na to, aby maloletý nadobúdal alebo sa v jeho mene nakladalo s nehnuteľnosťou, je potrebné rozhodnutie súdu. Súd rozhoduje o tom, či zamýšľaný právny úkon v súvislosti s nehnuteľnosťou je alebo nie je v prospech maloletého. Nie každé darovanie musí byť pre maloletého výhodné - ako tu niekto vyššie uviedol, keby napr. nehnuteľnosť bola zaťažená záložným právom, tak to nie je v jeho prospech. A je jedno, či ide o podiel 1/1, 1/2, 1/4 alebo 1/10.

Na tretiu otázku ti nikto nedá odpoveď. To môže rozhodnúť iba súd a nikto dopredu nevie, ako by rozhodol. Sudca by sa rozhodoval na základe predložených dôkazov a svedeckých výpovedí, prípadne znaleckých posudkov.

nika523
5. jan 2024

@chrobak7 ak je záložné právo tak sa nedá darovať

autor
5. jan 2024

@nika523
@chrobak7 ˇ
Nechnutelnost je bez tarchy a zalozneho prava

chrobak7
5. jan 2024

@nika523 To sa nedá takto generalizovať. Ak subjekt, v prospech ktorého je záložné právo zriadené, súhlasí s prevodom nehnuteľnosti, tak sa nehnuteľnosť dá aj darovať či predať so záložným právom.

chrobak7
5. jan 2024

V tomto prípade to bolo len ako príklad. Súd posudzuje všetky okolnosti darovania - prečo sa nehnuteľnosť daruje, kto je darcom a pod. Netvrdím, že by darovanie zamietol, ale posudzoval by to. Rovnako by posudzoval, keby matka chcela nehnuteľnosť v mene maloletého predať. Tiež by súd posudzoval, čo je účelom predaja, či je to v prospech maloletého a pod.

h2
5. jan 2024

Ahoj autor, samozrejme, že môžeš darovať aj podiel a to aký chceš. Čiže úplne v pohode si môžeš nechať 1% (podiel 1/100) a zvyšok darovať deťom. Ale ja by som to na tvojom mieste nerobila. Ex nemá žiadne právo žiadať to od teba. Byt si nechaj, tvoje deti ho po tebe aj tak zdedia. (A nemusel si písať, ako anonym, nejde o nič chúlostivé a aj tak všetci vieme, kto si. 😉)

autor
5. jan 2024

@h2 😉

nika523
5. jan 2024

@h2 súhlasím, tiež by som mu radila nedarovať, potom už nebude mať žiadne právo, veď ex tam môže bývať ak s tým on súhlasí a myslím že ak hrozí že by mu mohla brániť stretávať sa s deťmi alebo chodiť do bytu tak práve preto by nemal darovať aby to právo mal

draik
5. jan 2024

Súd za bežných okolností nedá súhlas na to, aby maloletý svoj podiel daroval. Nie je totiž v záujme maloletého, aby prišiel oajetok bez odplaty.

Čo sa týka vyporiadania - závisí od toho, kto by ho navrhoval a akým spôsobom. Vo všeobecnosti by nehnuteľnosť mohla pripadnúť tomu zo spoluvlastníkov, ktorý ju užíva. Dokonca by matka dieťaťa mohla navrhovať, že poskytne maloletému prostriedky, aby sa ten stál výlučným spoluvlastníkom. Naopak, maloletého, hlavne ak nemá iné bydlisko, spravidla nemožno zo spoluvlastníctva vyšachovat.

@nika523
Vlastníctvo možno previesť, záložné právo prevodom bežne nezaniká.

Strana
z2