Exekúcia - kúpa domu

ssiissiinnkkaa
29. jún 2021

Ahojte. Chceme kúpiť dom no na jedneho z 3 majitelov je uvaleny exekútor... Dom je však bez tarchy a exekucie podla listu vlastnictva. Keď kúpime dom je tam nejaká možnosť že budeme mať problém s tou jeho exekuciou? Stretli ste sa s tým niekto? Budem rada za každú odpoveď.

borka168
29. jún 2021

@ssiissiinnkkaa nie pokiaľ nie je zapísané záložné právo exekútora na podiel domu, malo by to byť v poriadku.

21oktober
29. jún 2021

@ssiissiinnkkaa áno môžete mať. Ide o odporovateľný právny úkon kedy veriteĺľ môže podať žalobu a domáhať sa svojich nárokov aj keď už bol dom prevedený na tretiu osobu . Žalovaná strana bude kupujúci .

lienka.7
29. jún 2021

@ssiissiinnkkaa urcite ano. Je to asi iba otazka casu kedy bude zapisana.
Plus je tu riziko poskodzovania veritela. Aby nenapadol kupnu zmluvu a sud vam to cele nezrusil. A budete aj bez domu, aj bez penazi

21oktober
29. jún 2021

@lienka.7 exekútor nemôže zapísať záložné právo na dom ktorý prešiel na tretiu osobu ale veriteľ môže podať žalobu na kupujúceho . Ide o odporovateľný právny úkon kedy jediná výnimka je ak kupujúci kupoval v dobrej viere a o exekúcii nevedel .

21oktober
29. jún 2021

@ssiissiinnkkaa ešte pri samotnom prevode veriteľ môže podať žiadosť o predbežné opatrenie kedy súd zakáže predávajúcemu akokoľvek nakladať s majetkom okrem bývania . A prevod bude zastavený samotným katastrom .

draik
29. jún 2021

Predovšetkým povinný z exekúcie má zo zákona zákaz nakladať so svojím majetkom bez súhlasu exekútora. Čiže oprávnený by sa mohol uspokojiť z daného majetku, hoc došlo k prevodu jeho vlastníctva.

ssiissiinnkkaa
autor
29. jún 2021

Žienky a co by sa stalo keby som kontaktovala konkretneho exekutora pod ktorého spadá majitel? Aby sme presne vedeli na com sme... Bol by to veľký pruser? A ako vlastne niekto môže predavat dom ked ma ma seba exekúciu... Vyzerá ze toto bude začarovaný kruh a skôr nič z toho nebude ako bude... A ďakujem vám za rady 😊

zalka
29. jún 2021

@ssiissiinnkkaa oslov exekútora, prvého v poradí ak sú na LV viac. Ja som tak urobila, oslovila a opýtala sa či nejde spraviť dražbu pozemku, že mám záujem.
Spravil dražbu, pozemok sme vydražili. A je čistý bez exekúcii. Výťažok z dražby sa rozdelil medzi veriteľov tj. dalších exekútorov v poradí ( bol značne predlžený, takže ani na všetkých nevyšlo )

daji
20. jan 2023

@lienka.7 Tiež máme záujem o dom v exekúcii ale majiteľ nechce pozastaviť exekúciu a nevieme sa posunúť ďalej. Stačí, ak exekútorovi napíšem, že mám záujem o dražbu? Vtedy to vie predať aj bez majiteľa? A ako prebieha dražba? O koľko klesla cena dlhu? Na dražbe ste boli len vy alebo viacerí? Ďakujem.

begi33
2. apr 2024

Ahojte. Može exekutor blokovať dva nehnutelnosti, ked na pohladavku mu stačí aj jedna nehnutelnost, ale veritel je stále PSS a on ked nedovlí predaj vieme s tým niečo urobiť u exekutora??